De mensen die mij kennen weten dat in mijn ochtendritueel een warme douche noodzakelijk is. Zonder een warme ochtenddouche ben ik 2 weken niet te genieten. En ja, ik heb een ochtendhumeur. Maar daar val ik anderen niet mee lastig. Wanneer ik helemaal ontwaakt ben ga ik pas naar buiten.
Terug naar de blogtitel; bad of douche? Een bad doet mij niets. maar zoals hierboven beschreven is een warme ochtenddouche essentieel in het opstarten van een nieuwe dag. Met een zonneboiler, zonnepanelen en een instant heater probeer ik zo duurzaam mogelijk mijn warme water te maken.
Volgens een expert in de Guardian gaat er door de bank genomen 90 liter water in een bad. Dat water is natuurlijk niet allemaal even gloeiend heet, want dat trekken we niet. Doorgaans mengen we 60 liter warm water met 30 liter koud water. Voor koud water hoeft de ketel niet aan, dus dat scheelt energie (geen water). Hetzelfde geldt natuurlijk voor het douchen, want ook daar mengen we warm met koud water.
Een gemiddelde douche gebruikt negen liter water per minuut. Bij een spaardouche is dat zelfs maar 7,2 liter per minuut. De verdeling van warm en koud is hetzelfde als bij een bad: van de negen liter is gemiddeld zes liter warm en 3 liter koud. Als je dus een douche neemt die korter duurt dan 10 minuten (of 12,5 in het geval van een spaardouche) is het beter voor je energierekening om een douche te nemen dan een bad. Gemiddeld douchen we in Nederland negen minuten, dus dat moet lukken.
Korter douchen
Als je nog korter doucht, zeg vijf minuten (en waarom ook niet, want wat sta je in godsnaam allemaal te doen onder die douche?) dan bespaar je op jaarbasis niet alleen 15.000 liter water, maar ook 60m3 gas. Dat komt neer op €90 volgens Milieu Centraal, al durf ik te beweren dat dit met de stijgende gasprijzen inmiddels meer scheelt. De moeite dus.
Milieu Centraal stelt trouwens dat er in een gemiddeld bad 120 liter water past (blijkbaar hebben wij grotere badkuipen dan in het Verenigd Koninkrijk). Zo’n Nederlands bad kost volgens Milieu Centraal drie keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten. Of, heel concreet, als je per week één keer badderen vervangt door een douchebeurt van 5 minuten, bespaar je jaarlijks 2.300 liter water en 15m3 gas. Dat is 20 euro. Of misschien moet ik zeggen: dat was ooit 20 euro, want god mag weten wat het anno 2022 kost. Meer.
Minder douchen
Overigens is elke dag douchen al lang achterhaald natuurlijk. Regelmatig met een washandje poedelen bij de wastafel kan over het algemeen net zo goed. Dat scheelt niet alleen in je energierekening, maar is ook beter voor je huid, die uitdroogt van warm water. Lees hier over de trend om minder te douche en minder zeep en shampoo te gebruiken.
Als energiecoach mag ik tijdens een huisbezoek een bespaardouchekop of een waterbespaarset uitdelen. Een douchetimer komt daar dan nog bij.
Ik geniet ook liever van een goede douche
Aum Shanthi
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ik heb geen bad en douche ook niet alle dagen , tenzij ik ergens heen moet b.v dokter , douche ook nooit lang want zingen kan ik niet
zonnige wandel groet
LikeGeliked door 1 persoon
Masochisme is veel van die MC-leden niet vreemd kennelijk. Genot en comfort mogen niet meer, eten niet meer, reizen niet, rijden niet, vliegen niet, verwarmen niet en zo meer. Terug naar de Middeleeuwen dus. Waar een enkele doctrine de dienst uitmaakt. Maar in alle eerlijkheid is heb geen bad, zou het graag bezitten. Heerlijk ontspannen. Als wij ergens een hotel boeken is het altijd met bad of nog meer van dat soort heerlijks. De tijd van de teil in de keuken, gevuld met heet water uit de op het (stads)gas opgewarmd water heb ik wel achter me gelaten. Geen linkse extremist die me daar naar terug brengt….:)
LikeLike
Jouw angst voor de Middeleeuwen wordt steeds verontrustender.
Waarbij het ook steeds duidelijker wordt dat de toenmalige inrichting van een woning in de Middeleeuwen en de leefwijze in de Middeleeuwen een voor jou onbekend fenomeen is.
Bezorgde groet,
LikeGeliked door 2 people
Als je de geschiedenis een beetje kent weet je dat men toen te paard ging (het hoge volk) of te voet. Dat juist dat voetvolk werd gezien als te vertrappen en dat faciliteiten voor dat soort mensen niet nodig was. Men kende diverse invasies vanuit andere streken, wie geen geld bezat kon niet stoken, een huis betalen of werk vinden. Men was door de toen heersende doctrines wars van ontwikkelingen die naar de moderne tijd zouden kunnen leiden. Net als nu. Al die gektesekteleden willen graag dat we leven als holbewoners zonder de geneugten van de moderne tijd. En wie niet wil luisteren moet maar voelen. Als dat geen verlangen is naar die duistere tijden, dan niks….
LikeLike
Poedelen aan de wastafel met een washandje. Zo doe ik het ook. Lekker ouderwets en 1 keer per week in bad. Fijne dag Rob! Mijn ‘ochtendhumeur’ is bijna weg. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Voor mij ook graag een douche en ik laat het water niet continu stromen, enkel wanneer het nodig is 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik douche me tweemaal per week de rest gebeurd aan de wastafel. We hebben ons bad afgebroken en vervangen door een inloopdouche.
LikeGeliked door 1 persoon
De eerste jaren nadat ik de diagnose MS had gekregen, nam ik wekelijks 1 of 2 keer een bad, omdat het een weldadige ontspanning in mijn benen gaf. Intussen is dat effect dat al een aantal jaren niet meer merkbaar. Tegenwoordig neem ik een paar maal per week een douche, meestal ben ik daar met een minuut of drie wel klaar mee.
LikeLike
Jammer dat de weldaad van een warm bad niet meer werkt bij jou.
Hoe is jouw ervaring met een sauna?
Stille groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Geen idee hoe dat momenteel is, want daar ben ik al vijf jaar niet meer geweest. Waarschijnlijk kom er volledig slap en krachteloos uit.
LikeLike
Jammer!
LikeGeliked door 1 persoon
Dan zal ik tegendraads zijn, en toch maar kiezen voor dat lekker warme bad. Hét moment om te bezinnen en ondertussen een vuilkorst van 20 cm te laten afweken :).
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn eerste uitleg voor Paasbest: eerst het jaarlijkse bad, de vuilkorst afbikken en daarna met een nieuw Paaskostuum naar de kerk gaan om de Paasmis bij te wonen.
Ik begrijp uit jouw reactie dat dit in Huize Pannenkoek nog steeds de gewoonte is?
Vrolijke Voorjaarsgroet,
LikeGeliked door 1 persoon
Bijna helemaal juist. Die vuilkorst wordt echter eerst zorgvuldig in de diepvriezer gestoken om te consumeren als we gasten krijgen en er aperitief wordt voorzien.
LikeGeliked door 1 persoon
Diep gevroren, maar niet in de frituur?
Verbaasde groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Niet in de frituur, want dan valt de substantie uit elkaar.
LikeGeliked door 1 persoon
Dagelijks een ijskoude buitendouche. Ik raad het iedereen aan, maar niemand luistert, ze verklaren me enkel gek. Mocht het niet zo goed voelen, ik deed het geen vier jaar – reeds.
Groeten van een zonnig ijsbeertje
LikeGeliked door 2 people
Ik moet lachen om je ochtendhumeur. Maar herken het wel. Al is op sommige dagen een washandje met goed warm water net zo effectief.
LikeGeliked door 1 persoon
Een douche… en als ik in een hotel ben of zo waar een bad is, wil ik me nog wel eens lekker onderdompelen. Sinds een aantal jaren douche ik niet meer elke dag, maar om de dag. En wel door het advies van de dermatoloog vanwege mijn huidkanker. Oei wat moest ik daar aan wennen. Toen mijn dermatoloog vertelde dat ze zelf al lang niet meer elke dag onder de douche stond dacht ik, nou ja dan moet ik het ook kunnen. Of zou ze dat maar zomaar gezegd hebben?
En nog wel denk ik soms, ik ren toch even onder de douche door ipv een kattenwasje aan de wastafel. Lang douchen hoeft niet, inzepen en afspoelen en klaar! 🦋
LikeGeliked door 1 persoon
Als ik het wel eens zeg dat ik niet iedere dag douche dan krijg ik vaak commentaar dus meestal zeg ik dat maar niet. Maar het is inderdaad helemaal niet zo goed voor huid, energie en water om iedere dag te douchen. Ben ook helemaal niet dol op douchen en een bad heb ik niet. Mijn moeder werd 2x per week gedoucht toen ze oud werd, ze is 100 geworden dus echt nodig blijkt het niet te zijn. 😉 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Opgegroeid in een boerderij die op geen enkele nutsvoorziening was aangesloten, was wassen bij de pomp, vooral ’s winters, een koude bedoening en naar de klassieke tobbe zaterdags verlang ik niet terug. Een van de eerste dingen die er bij ons kwam toen we verhuisden naar een boerderij die wel op elektra en water aangesloten was, was dan ook een ruime douchecel in de oude knechtenbedstee. Zelfs mijn opa (geb. 1881) vond dat geweldig, maar die kon geen kraan of pomp voorbijlopen zonder even zijn gezicht te wassen.
Al beperkte zich het douchen maar tot een a twee keer per week; ik ben er sinds eind jaren ’50 aan verslaafd geraakt. Al moet ik wel zeggen dat ik nooit lang douche. Gemiddeld 4 minuten en als ik mijn haar was dan wordt het hooguit 6 minuten. Heerlijk en het water op zwembadtemperatuur. Lang leve de thermostaatkranen.
Het is nu ca 25 jaar geleden dat wij de badkamer grondig gerenoveerd hebben en tijdens de voorbereiding was het een punt; wel of geen bad. Vrouwlief wilde perse een bad en ik had er geen enkele belangstelling voor. Ik zag meer in een ruime douche. Mijn wens was ingegeven dat ik toentertijd vaak lange tijd door de weeks in een hotel zat en vrijwel altijd een bad ter beschikking had, maar er nooit gebruik van maakte. Vrouwlief leek het juist zo zalig; wegdromen in een plomp warm water. Die houding veranderde toen zij ook werk ver van huis kreeg en ook een half jaar in een hotel zat. Ook altijd een bad ter beschikking, maar er maar een keer gebruik van gemaakt.
Het bad hoefde toen ook niet meer, maar wel een ruime douche; 90 cm x 1.80 m. Eentje dus waar je ook je kont kunt keren. Achteraf gezien maar goed ook, want ze is intussen vrij slecht ter been geworden en in die omstandigheden is een bad een ramp. Nu was er alle gelegenheid en ruimte om de nodige voorzieningen aan te brengen die haar handicap vereisen
Ik heb wel vreemd opgekeken van de cijfers die je noemt v.w.b. de verhouding warm vs. koud water. Warmwatervoorzieningen moeten water leveren van tenminste 68 graden C in verband met de volksgezondheid (veteranenziekte!). Koud water is vrij constant van temperatuur; tussen 8 en 12 graden, zeg gemiddeld 10 gr. Bij 6 ltr. warm water en 3 ltr. koud krijg je douchewater van 48 graden. Dat is knetterheet. Is de verhouding niet andersom? Dan krijg je water van iets onder de 30 graden en dat lijkt me een stuk aangenamer douchen en ook huidproblemen lijken me dan een stuk minder op te treden.
LikeLike
Een belangrijke discussie, vandaag de dag! Ik douche om de dag, en niet langer dan 5 minuten. Uit mezelf, maar is eerlijk gezegd denk ik vooral indoctrinatie van mijn werkgever (drinkwaterbedrijf). Heel af en toe gun ik mezelf een paar minuten meer. Op de andere dagen is het poedelen bij de wasbak geblazen.
LikeGeliked door 1 persoon
Douche absoluut favoriet.
Heb geen bad en hoef er ook geen.
Goed bezig toch?
Maar…….ja, ik douche wel elke dag, moet gewoon echt wakker worden.
LikeLike
Wat niet inhoudt dat ik er een half uur onder sta hoor!!!!
LikeLike
Mooi blog 🙂 Ik douche ongeveer 1x per week en tegenwoordig sta ik grotendeels met mijn haar te prutsen. Ik doe een poging het wat langer te laten groeien, maar ppfff… dat gedoe onder de douche. Doe mij maart kort haar en hoofd onder de kraan hoor. Vroeger had ik ook echt een warme (en daarna ijskoude) douche nodig om de dag te beginnen, tegenwoordig is een koud washandje in mijn gezicht genoeg 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Negen minuten douchen, ik zou er het geduld niet voor hebben. Twee minuten is voor mij meer dan genoeg. Ala ik een keertje zeep gebruik zet ik tijdens het inzepen de douche even uit, scheelt heel wat liters.
LikeGeliked door 1 persoon