Besparen op elektriciteit

Energiezuinige apparaten. Let op het energielabel bij de aanschaf van nieuwe apparaten. Dit bespaart aanzienlijk op het elektriciteitsverbruik.

Stekker uit het stopcontact. Apparaten die standby staan, gebruiken vaak wel stroom. Haal daarom de stekker uit het stopcontact. Hetzelfde geldt voor de oplader van de telefoon of tandenborstel. Opgeladen? Stekker uit het stopcontact.

Gebruik een bespaarstekker. Met een bespaarstekkker of een stekkerdoos met een aan/uitknop tussen het apparaat en het stopcontact. op die manier kun je de apparaten volledig uitschakelen.

Lampen uit. Gezellig een lampje laten branden. Maar alleen in de ruimte waar u bent.

Ledlampen. Een ledlamp gebruikt 90% minder stroom dan een gloeilamp en 85% minder dan een halogeenlamp.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in energie besparen, Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Besparen op elektriciteit

 1. Daar letten wij inderdaad op bij aanschaf van nieuwe toestellen. Bedankt voor de tips!

  Geliked door 3 people

 2. shivatje zegt:

  Zulke tips zullen voor heel wat mensen nuttig zijn.
  Ik doe ook al het nodige om te besparen waar kan.

  Aum Shanthi

  Geliked door 2 people

 3. Rebbeltje zegt:

  Die stekkers vergeet ik nogal eens…goede tip

  Geliked door 1 persoon

 4. De ‘gewone ouderwetse’ lampen zijn hier intussen al enige tijd uitgefaseerd.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja, ik let erop bij aankoop, maar de stekkers uittrekken schiet er nogal eens bij in. Zal mijn leven beteren 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Happy Hulk zegt:

  Halogeenlamp

  Hallo geen lamp

  Geliked door 1 persoon

 7. Ximaar zegt:

  Gebruik geen waterbed, wasdroger of elektrische oven. Die dingen kunnen er echt flink inhakken. Mijn verbruik zit op 400kWh per jaar en daar valt weinig op te besparen. Mijn grootste verbruiker is de koelvrieskast van 88kWh en de HR CV-ketel als ie niets doet neemt dat ook per jaar. Grote TV’s vreten ook. Zelf gebruik ik m’n laptopscherm. Is ook prima als eenling goed te doen. Neemt met modem circa een kwart van een TV. En omdat TV’s in menig huishouden lang aan staan valt daar veel mee te besparen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Alles al gedaan, behalve de stekker. Die zit nog niet overal.

  Geliked door 1 persoon

 9. terrebel zegt:

  Gek eigenlijk, onze apparaten zijn ongeveer 20% zuiniger dan die 20 jaar geleden waren. Toch gebruiken wij 20% meer stroom dan toen. Maar ja, wij hadden toen geen elekrische tandenborstels, Nespresso-machines die de hele dag op stand-by staan ‘want het is zo’n zonde van mijn tijd als ik wel 20 seconden moet wachten tot-ie is opgewarmd!’ en verwarming in de slaapkamer hadden velen ook nog niet. Gordijnen wat eerder dicht en de thermostaat een uur voor het slapengaan alvast op 15 graden zetten bijvoorbeeld helpt ook al heel wat. En waarom is het bij sommigen 23 graden in huis wanneer zij niet eens thuis zijn? Zodat het lekker warm is als zij thuiskomen van het werk?

  Geliked door 1 persoon

 10. groengenot zegt:

  Yes! Heel belangrijke tips waar je niks moet voor laten. Laaghangend fruit dus. Bedankt Rob!

  Geliked door 1 persoon

 11. gewoonanneke zegt:

  Ik heb alle computerdingen op een stopcontact idd met knop dat alles uit kan. Als ik dat niet doe zie ik overal nog lichtjes en kan ik zelfs mijn telefoon nog opladen aan een computer die “uit’ staat.
  Een tweede knop bij de tv, video, ontvanger dan duurt het even langer voordat je weer tv kan kijken hij moet weer opnieuw even inladen maar dat heb ik er wel voor over. Lampjes zou ik nog kunnen bezuinigen laat in de keuken altijd mijn licht aan terwijl ik er niet ben dan.. Voor der rest heb ik voor de apparaten die bij elkaar staan bij mij klemmetjes gemaakt om in te hangen als ik ze er uit haal tip is dat, dan zoek je niet altijd waar de stekkers zijn 😉 reuze makkelijk en met viltstift er op geschreven wat welke stekker is 😉 Ja het besparen is voor mij echt ook een “hobby” en in deze tijd ook nog meer noodzakelijk om kosten te besparen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Op elektriciteit besparen wij al jàren zoals hierboven beschreven, zelfs de boiler zetten we uit bij langere afwezigheid bijvoorbeeld… Door een gezellige hout-haard in de kille avonduurtjes besparen we elektriciteit en gas als de verwarming dan niet draait; maar wij gaan nog verder, ook op het water besparen we : het afwaswater -met millieuvriendelijk afwasmiddel- en het groenten- en fruit afspoelwater gaat in een emmer bij het toillet en wordt eerst gebruikt om de wc door te spoelen, pas als die weer leeg is gebruiken we de spoelbak: Hier bij ons hebben we direkt bronwater en voorlopig stroomt die voldoende… maar we hadden al eens een lek in het systeem waardoor de voorraad-tanks leeg gelopen waren , toen moesten we heel zuinig zijn en ons aanpassen op het volume en de stroom-snelheid van de bron… Sindsdien ben ik het blijven doen , die emmer in het toilet… uit respekt voor onze ‘levens’bron !

  Geliked door 1 persoon

 13. Sjoerd zegt:

  Gloeilampen heb ik al heel lang niet meer en volgens mij heb ik alleen nog maar energiezuinige apparaten. Met de discipline is het af en toe anders…

  Geliked door 1 persoon

 14. meninggever zegt:

  Voor de hand liggende tips natuurlijk. LED verlichting waar het kan, schakeldozen met aan/uit schakelaars, buitenlicht op zonnecellen, tuurlijk doe je dat. Laatst las ik dat de Megabox van Ziggo op standby erg veel stroom gebruikte. Dus op een dag dat we een hele dag onderweg zouden zijn maar eens afgezet. Terug thuis deed hij niks meer. Overleden. Kon niet zonder stroom. Duurde drie dagen voor we weer internet en tv hadden. Met nieuwe spullen van Ziggo die je wel gewoon af kunt zetten. En zo vinden we steeds weer nieuwe dingen om op stroom te besparen. Zo haalde ik ooit in Duitsland automatische lampjes op batterijen. Die gaan door een sensor branden als er iets of iemand passeert. Handig op de trap. Hoeft het grote licht niet steeds aan. Batterijen de voeding. Gaan nog lang mee ook…..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.