Op Twitter deelt (@mahieu) Eric Mahieu wat hij thuis heeft gedaan aan verduurzaming en energietransitie in zijn huis. Dit als antwoord op mijn vragen. En ook Eric geeft weer een mooie variant op wat er aan verduurzaming mogelijk is. Zijn uitgangspunt is vooral minder energie gebruiken.
Hij zegt: Ik ben vooral van niet gebruiken. Toen we 5 jaar terug dit bouwvallige huis kochten hebben we alles ingezet op maximale isolatie en slim gebruik van energie. Dus een warmtepomp. Maar dat was “makkelijk” (kostbaar, maar is gas en slechte isolatie ook).
We hebben een grote tuin vol grote bomen. Dat geeft veel schaduw, dus ’s zomers koel. We wonen buiten en ’t scheelt echt enorm als je onze tuin inloopt. Ook flink ingezet op het “dichten” van onze haag, zodat we hier toch een luwte hebben. Bescherming voor de kille wind.
In de winter zijn de bomen bladloos, dus dan komt de zon wel binnen. En we hebben een glazen wand zo geplaatst om maximaal te profiteren. Zodra de zon schijnt, zwelfs als het vriest, hoeft de warmtepomp bijna niks te doen. Dus luwte en warmte in de winter, koelte in de zomer.
Nog enthousiaster is Eric over hun grijswaterleidingennet: Toffer vind ik ons grijswaterleidingennet. Waardoor we de wc kunnen doorspoelen met regenwater. Als staat er wel composttoilet op het verlanglijstje. Maar het aller slimst vind ik onze bomen!
Mooi, samenwerking met de natuur
LikeGeliked door 2 people
Je haalt me de woorden uit de mond! š
LikeLike
Bomen zijn een fijn gezelschap voor een mens.
LikeGeliked door 1 persoon
Minder (energie) gebruiken is ook ons uitgangspunt. En dat lukt aardig
LikeLike
Slim gebruik van de zon. Het composttoilet ken ik van De kleine aarde.
LikeGeliked door 1 persoon
Het klinkt eenvoudig en dat is het ook. Moeten we meer en meer gaan doen!
LikeGeliked door 1 persoon
Vroeger bouwde men woningen met lage plafonds.
Tegenwoordig zo hoog mogelijk.
En warmte stijgt omhoog.
Zullen we het ooit leren?
LikeGeliked door 1 persoon