Hij ziet ze vliegen …

Wanneer iemand raar doet wordt er soms gezegd hij ziet ze vliegen. Over Arjan Dwarshuis kan ook gezegd worden dat hij ze ziet vliegen. Nederlands bekendste vogelaar Arjan Dwarshuis is zijn hele leven al geobsedeerd door vogels. Hij is werkzaam als professioneel vogelgids, geeft lezingen en workshops over vogels kijken en is wereldrecordhouder vogel-spotten.  Arjan is dus een wereldberoemde vogelspotter. In een blogpost vraagt Arjan Dwarshuis zich af of vogels intelligent zijn.

Zijn vogels intelligent? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Het antwoord is echter niet eenduidig. De ene vogel is immers de andere niet. Een negen centimeter klein goudhaantje valt niet te vergelijken met bijvoorbeeld een meeuw of een papegaai. Datzelfde geldt voor zoogdieren: een konijn is niet bijster intelligent en doet niet veel meer dan gras knagen en zich voortplanten, terwijl wij mensen hyperintelligent zijn. Althans, dat denken we van ons zelf. Als ik sommige politici over de natuur hoor praten begin ik daar soms ernstig aan te twijfelen. Met bijna 11 duizend soorten verspreid over meer dan 250 families tegenover ‘slechts’ 5500 soorten en 125 families vormen vogels een veel grotere en diversere diergroep dan zoogdieren en dus zijn er minstens zo grote verschillen aan te wijzen tussen domme en slimme vogelsoorten.

Meneer de uil: Van één vogel bestaat in ieder geval geen twijfel dat hij slim is: de wijze uil. Daarvan heeft Meneer de Uil met zijn gevleugelde uitspraken hele generaties overtuigd. Laat ik je dan maar meteen uit die droom helpen: uilen zijn allesbehalve slim. Hun grote ogen en complexe asymmetrische gehooringangen nemen dusdanig veel ruimte in de schedel in, dat er nauwelijks nog hersenen bijpassen. Door hun gesluierde ogen en kopveren, die een soort masker vormen, associëren we de uilenkop met het menselijke gelaat en dus een hoog intellect. Daar heeft die uil ons mooi te pakken; in feite is hij zo dom als het achtereind van een varken. En ook met deze veel gebruikte uitdrukking slaan we de plank mis, want varkens behoren juist tot de meest intelligente dieren op aarde. Daarom is het ook zo barbaars hoe we met die beesten omgaan. We sluiten ze op in megastallen, mesten ze vet, scheiden de biggetjes al na acht tot twaalf weken van hun moeder en als ze pech hebben worden ze vlak voordat we ze de dood in jagen nog even flink getrapt en geslagen. Wij mensen beschouwen onszelf als hoogontwikkelde wezens, maar onze omgang met dieren getuigt vaak van een platvloerse wreedheid. Je kan je dus afvragen of ons idee van intelligentie iets is om trots op te zijn. Dat ‘domme’ konijn of die ‘onnozele’ uil zijn perfect aangepast aan hun omgeving, ze leven in volstrekte harmonie met de natuur en vormen elk een essentiële schakel in de voedselketen, terwijl wij mensen diezelfde natuur, en daarmee onze eigen leefomgeving, in een moordend tempo om zeep helpen. Wie is hier nu dom?

De Einstein onder de vogels: Als we het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken als maatstaf voor intelligentie nemen, dan mogen we kraaiachtigen, en dan met name raven, in ieder geval tot de Einsteins onder de vogels rekenen. Recentelijk vergeleken wetenschappers van de Duitse Osnabrück Universiteit de fysieke en sociaal cognitieve vaardigheden van raven met die van mensapen. Ze voerden een aantal tests uit op zowel raven als chimpansees en concludeerden dat ze over vergelijkbare cognitieve vaardigheden beschikken. Gedragsbiologen noemen raven daarom ook wel ‘gevederde primaten’. In Yellowstone National Park ontdekte onderzoekers dat deze vogels zelfs samenwerken met wolven. Met hun geroep – raven kunnen honderden verschillende geluiden produceren met elk een andere betekenis – wijzen ze de wolven op verzwakte prooidieren en als de jacht succesvol is mogen ze als enige aaseters mee-eten. Onlangs zijn op de Veluwe zes raven van GPS-trackers voorzien, zodat ze overal gevolgd kunnen worden en we hopelijk te weten zullen komen of ze hier hetzelfde gedrag vertonen. Dat raven intelligent zijn staat buiten kijf, maar ondanks ons zelfverklaarde intellect weten we nog bijzonder weinig over deze fascinerende vogels. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we door de resultaten van dit onderzoek steil achterover zullen slaan.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

18 reacties op Hij ziet ze vliegen …

 1. Karel zegt:

  ja Rob
  we spreken dan ook van , mensdom en dierenrijk

  fijn weekend groet

  Geliked door 2 people

 2. Happy Hulk zegt:

  Prachtig dit te lezen.

  Ooit een ekster een stukje brood zien verstoppen onder de hedera heg bij ons in Zeist.
  Een week later zagen we hem zoeken op de plek waar hij het had verstopt en na enige tijd vond hij het stukje brood.
  Dan kun je niet zeggen dat ze dom zijn.

  Like

 3. Een vogelaar heeft bij ons een totaal andere betekenis…

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Vogelaar is idd geen gelukkig gekozen naam, vogelspotter is volgens mij beter.

  Geliked door 1 persoon

 5. Marion zegt:

  Hier tegenover zit iedere dag een kraai op het dakraam te tikken. Ik dacht, daar zal wel iets binnen liggen of zo wat hij interessant vindt. Of wellicht zitten er insecten in de rand van het raam. Wat blijkt? Hij ziet zijn eigen weerspiegeling in het raam en denkt dat het een andere kraai is. Hij tikt tegen het raam om de andere kraai weg te jagen uit zijn territorium. Ik vond het een leuk weetje.

  Fijn weekend, Rob!!!

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Die slimheid zie ik hier vaak bij kauwen. Volgens mij geven ze hun ervaringen aan vele generaties door.

  Geliked door 1 persoon

 7. Jan zegt:

  Fascinerend stuk! Dank!

  Geliked door 1 persoon

 8. Een interessant artikel.
  Ik ben heel benieuwd wat de proef met die GPS-trackers van de raven hier opleveren.

  Geliked door 1 persoon

 9. “Zijn vogels intelligent?” vind ik een wat bekrompen vraag. Intelligentie is een door mensen gehanteerde classificatie!
  Ik ben gelukkige bezitter van 2 grasparkieten in gevangenschap. Uitermate kwetsbare beestjes, dusdanig dat ik ze niet tam heb durven/willen maken omdat het gewennen aan mensenhanden m.i. het karaktertje traumatisch kan beïnvloeden.
  Beide vogeltjes hebben iets eigens, de één wat dominanter dan de ander, maar toch ‘gelukkig saam’.
  Het zijn mijn troeteltjes; zou ze willen knuffelen. Idioot misschien, maar maandag komt de dierenarts nog eens voor de 2de maal om een druppel in het nekje van 1 v/d 2 te leggen. Ze krijgen een betere verzorging en vanachter de tralies de nodige aandacht. Ze willen de kooi niet uit; dat vinden ze te onveilig kennelijk? Mijn lieverds heten Bassie & Bleue. Aangenaam. Maandag dus even stressen voor de diertjes i.v.m. de dierenarts.

  Geliked door 2 people

 10. Matroos Beek zegt:

  Ik douche mij iedere dag buiten. Mijn stuk zeep is tevens een scrub, gevuld met soorten zaadjes. Gisteren was mijn zeep plots verdwenen en twee plantjes waren uit de pot gegooid. Ik vermoed dat dit het werk is van een ekster of kraai. Als je een fris gesopte vogel ziet… dan weet je met wiens zeep hij zich gewassen heeft.

  Geliked door 1 persoon

 11. meninggever zegt:

  Als ik zie welke vogelsoorten er alleen al in NL zoal voorbij komen, waarvan ik slechts een deel herken, ben ik blij dat ik me ooit concentreerde op de lichtmetalen vogels die mijn leven zoveel inhoud en genoegen gaven….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Voor Amsterdammers gaat de ornithologie niet verder dan sijzen en drijfsijzen?

   PS: de berichtgeving over Schiphol en de KLM is vooral treurig. Blijkbaar is het daar fundamenteel verkeerd gegaan? Welke invloed dat heeft op de gevederde vogels?

   Stille groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Twee werelden. Vogels ken ik vooral van het Amstelland of bijliggende bos. Ik herken er een paar. Maar echte vogels van Douglas of Boeing zijn me liever. Wat op Schiphol verkeerd gaat was vooral al aan te kondigen. De wens om de kosten te verlagen en winst te behalen ging ten koste van het kenmerkende hoge kwaliteitsniveau van Schiphol en KLM. Verkwanseling van KLM aan AF en de wonderlijke wens van linkse partijen om de werkgelegenheid van 300.000 mensen minimaal steeds weer op het spel te zetten maakt dat we zitten in de situatie waarin we verkeren.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     De betaling en de werkomstandigheden op Schiphol blijken vooral mensonterend te zijn.

     Air France heeft daar weinig mee te maken. Maar het is altijd makkelijk om een externe zondebok te benoemen.

     Dat de Zilveren vogels jou lief zijn is beschrijf je altijd mooi beeldend in jouw blogposts.

     Vriendelijke groet,

     Like

 12. Ik ga dit later even op mijn gemakje lezen! Interessant!

  Geliked door 1 persoon

 13. Jacobus zegt:

  Ik zie ze graag vliegen, die vogels. Momenteel zie ik veel gierzwaluwen boven mijn dorp. Ze zijn weer even terug.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.