IJsheiligen

In het voorjaar sprak men vroeger vaak over de ‘ijsheiligen’. Daarmee worden de dagen van 11 tot en met 14 mei bedoeld. Deze dagen markeren volgens meteorologen het einde van de winterse periode, waarin er nog kans is op (nacht)vorst.

Met de Klimaat Verandering vriest het een stuk minder in Nederland. Maar volgens de oude regels is na vandaag de kans op nachtvorst voorbij, met dank aan “Koude Sophie”: https://historiek.net/ijsheiligen-de-kans-op-nachtvorst-is-voorbij/148760/

Voor wie in de vroege lente lekker in de (moes)tuin aan de slag wil, is ijsheiligen van belang. Wie bijvoorbeeld binnen plantjes opkweekt wil niet het risico lopen dat de jonge zaailingen buiten tijdens een koude nacht schade oplopen door nachtvorst. Een veelgehoord advies is dan ook om dergelijke plantjes pas ná ijsheiligen buiten uit te zetten. Dan is de kans op nachtvorst immers niet meer zo groot. Tot die tijd kunnen de jonge plantjes beter binnen blijven, warm achter glas.

Dit fenomeen is vrij algemeen bekend. Maar waar komt de term ijsheiligen eigenlijk vandaan? En wie zijn de ijsheiligen precies? Hier de antwoorden op die vragen. Met de ijsheiligen worden de katholieke heiligen bedoeld van wie de naamdagen vallen in de periode 11 tot en met 14 mei. De ijsheiligen zijn daarmee:

 • Mamertus (11 mei)
 • Pancratius (12 mei)
 • Servatius van Maastricht (13 mei)
 • Bonifatius van Tarsus (14 mei)
 • Soms wordt ook Sophia van Rome (15 mei) nog tot de ijsheiligen gerekend. Deze heilige stierf in het jaar 304 tijdens de christenvervolging van keizer Diocletianus. De martelares geldt als de beschermheilige tegen nachtvorst en wordt ook wel eens koude Sophie genoemd.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

24 reacties op IJsheiligen

 1. Karel zegt:

  zomerse groet

  Geliked door 1 persoon

 2. djaktief zegt:

  Ik hou ijsheiligen altijd goed in de gaten ivm de moestuin maar toch is het weer daarna ook nog vaak niet stabiel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  Het zal wel slijtage zijn in de loop van de jaren, maar ze hebben niet altijd gelijk…

  Like

 4. Sint Pannenkoek staat niet in je overzicht?

  Geliked door 1 persoon

 5. Op de Franse kalenders staan elke dag een of meer heiligen-namen vermeld, iets wat ik in NLD nooit eerder zag… Vaak beperkt men zich tt én naam, maar sommige uitgaven zetten er meer namen bij. Ik kende de namen van de ‘IJS-heiligen’ niet, nu keek ik even op mijn huidige kalender welke er dit jaar op staan : de ‘post-almanak’ vermeldt voor de 11de Estelle, 12 Achille, 13 Rolande,14 Matthias, en 15 Denise… dezelfde heiligen op een reklame kalender. Het oet gezegd dat er in Frankrijk zvéél ‘heiligen’ zijn, elke koning is heilig verklaard, plus de kerkelijke heiligen, ik had ooit een kalender met meer heiligen namen elke dag vermeldt ,zodat er geen notitie ruimte meer over was 😉 En voor die notitie ruimte neem ik een kalender, als mijn agende, in één oogopslag zie ik wat er gepland of afgesproken is die dag… Merci Rob, nu weet ik dus ook wié die IJSheiligen zijn,dank zij jou !

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Dank voor jouw reactie.
   Het Klimaat in Frankrijk is natuurlijk anders.

   Inderdaad over de hele wereld zijn er tallozen Heilig verklaard. Nederland heeft nu ook weer een nieuwe heilig verklaarde gekregen.

   Zonnige groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Hebben we een inhaalslag te gaan in Nederland met het aantal heiligen. Las dat gisteren Titus Brandsma heilig verklaard is. Leuk voor de Friezen en een opsteker voor de Radbouduniversiteit met het komende eeuwfeest in het vooruitzicht.

    Like

 6. meninggever zegt:

  Vanuit de ware kerk van Rome en diens volgers die dit allemaal bijgeloof…..:)

  Like

 7. Mijn vader was ook een verwoed volkstuinder, dus ik ben van jongs af aan opgegroeid met de IJsheiligen. De namen van die heiligen kan ik niet uit het hoofd, maar dat vind ik dan ook echt niet van belang.

  Geliked door 1 persoon

 8. staartje zegt:

  Ik houd er altijd rekening mee in de tuin. Er was hier nog tot laat nachtvorst.

  Geliked door 1 persoon

 9. IJsheiligen nog altijd wel bekend in Vlaanderen

  met de klimaatopwarming, hebben ze wel wat in aanzien verloren

  Geliked door 1 persoon

 10. Suskeblogt zegt:

  De ijsheiligen hebben deze maand niet veel werk gehad gezien de warme temperaturen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Wat een ijsweetjes
  Volgens mij staat deze maand mei meer in het teken van droogte ( bij ons heeft het vandaag 2 minuten geregend sinds 4 weken ! ) dan van nachtvorst. Dus we gaan straks op zoek naar beschermheiligen tegen droogte…
  Met een zilte groet

  Geliked door 1 persoon

 12. Willem zegt:

  Bij Sofia van Rome heb ik me altijd afgevraagd of de -nu een moskee- Aya Sofia iets met haar te maken heeft. Als ik me goed herinner van Geschiedenis der Bouwkunst, is de Aya Sofia van oorsprong een Grieks-Orthodoxe kathedraal en RK en GO hebben van oudsher banden met elkaar.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Op het internet vind ik het volgende: De Hagia Sophia of Ayasofya (Grieks: Ἁγία Σοφία; “Heilige Wijsheid”, Turks: Ayasofya, officieel: Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi: “Hagia Sophia Heilige Grote Moskee”) Mijn talenkennis is zwak. Maar dat zelfde geldt voor mijn kennis van de diverse Heiligen … Stille groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Heb lang geleden een vriendin gehad die veel op had met verschillende heiligen. Van huis uit ben ik er ook niet mee opgegroeid, maar zij heeft mij wel bijgespijkerd op dat gebied en die toen opgedane kennis is een beetje blijven hangen. Desondanks kijk ik er altijd met bevreemding naar. Vermoedelijk mis ik de fantasie of verbeeldingskracht ervoor.

    Like

 13. Anuscka zegt:

  Vanwege het veel te warme en veel te droge weer hier, nu, heb ik helemaal niet meer aan die IJsheiligen gedacht en mijn kasplantjes gewoon weken geleden al huppetee in de kouwe grond gezet. Ze doen het goed – vinden ook de slakken nu. Gggrrr.

  Geliked door 1 persoon

 14. Anuscka, Goed idee van Rob, een egel-familie…,
  wij hadden er eentje ‘over-geplaatst’ op ons terrein, maar die is niet gebleven…
  Ach ja, iedereen is vrij hè ! (misschien vanwege onze katten en (één) buur-hond ?)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.