Het seksleven van heggenmussen

In mei leggen alle vogeltjes een ei. Dat leerde ik tenminste als kind. De Klimaat Crisis maakt dat er van alles verschuift. Jammer genoeg loopt die verschuiving bij planten en dieren niet helemaal paralel. Rondom mijn achtertuin staat een Sleedoornhaag. In de winter kaal, maar ondoordringbaar door stevige puntige takdoorns. Toch worden de bittere wrange sleepruimpjes door alle vogels gegeten. Vanaf februari komen de eerste bloesems.

Heel af en toe denk ik dat ik heggenmussen zie. Op de website van Vogelbescherming lees ik het volgende.

De hele winter heeft de heggenmus zijn verborgen bestaan geleid, langs de randen van de tuin, onder stuiken en in heggen. Maar nu schittert de zon en de heggenmus zingt! Een haastig, helder, kwetterend lied. Een lied dat een seizoen inluidt vol seks, affaires, vrijages en avontuurtjes.

Het seksleven van heggenmussen is zo bizar complex en vrijzinnig (naar menselijke maatstaf), dat het uitvoerig is onderzocht. Dit laat een verrassend ander gezicht zien van het doorgaans zo schuchtere, sobere vogeltje. Mr. Hyde komt tevoorschijn en schaamt zich nergens voor.

Triootjes: opdringen werkt

Zo ontstaat bij heggenmussen vaak een triootje als een vrijgezel een stelletje net zo lang blijft lastigvallen tot hij ten langen leste wordt geaccepteerd. Die opdringerigheid werkt blijkbaar.

Er kunnen ook triootjes ontstaan van een vrouwtje met twee mannetjes als zij in beide territoria komt. De twee mannetjes leren er dan maar mee leven. Wel is één mannetje vaak dominant en paart vaker met het vrouwtje. Een schrale troost.

De jongen worden de dupe

Ook ontstaan complexe relaties van twee heggenmusmannen én twee vrouwen, soms ook nog met hulpjes, die allemaal niets liever doen dan overspel plegen. Onderzoek dat maar eens. Het is niet erg efficient, die warboel aan vogels die de jongen voeren. Ze maken vaak ruzie en krijgen uiteindelijk minder nakomelingen dan een ‘traditioneel’ stel.

Stiekem met de buurman

‘Normale’ stelletjes bestaan namelijk wel bij heggenmussen, maar ook in die gevallen paart het vrouwtje vaak stiekem met een buurman. Dus monogaam is dat nou ook weer niet te noemen. Stiekem met de buurman gebeurt eerlijkheidshalve ook vrij vaak bij andere vogelsoorten.

Met reden losbandig

Waarom dit losbandige gedrag bij heggenmussen? Mannetjes willen gewoon zo vaak als het kan met zoveel mogelijk vrouwtjes paren. Op hoop van zegen bevruchten ze massa’s eieren. Ze weten eigenlijk nooit zeker wiens jongen ze verzorgen. Vrouwtjes daarentegen hopen dat de mannen waarmee ze paren meehelpen bij het voeren, zodat al hún jongen werkelijk grootkomen. Hebben ze meer hulp, dan leggen ze zelfs meer eieren.

Dr. Jekyll

Na het broedseizoen worden die toch al losse banden helemaal verbroken en sluipen ze weer ongemoeid als muisjes door de tuin. Mr. Hyde verandert wederom in dr. Jekyll. Maar dat is nog ver weg en niet belangrijk nu. Het broedseizoen staat voor de deur, territoria zijn nodig en zoveel mogelijk vrouwtjes. De heggenmus moet zingen!

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/het-seksleven-van-de-heggenmus

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

21 reacties op Het seksleven van heggenmussen

 1. Jacobus zegt:

  Leuk stukkie! Je herkent heggemussen aan die blauw-grijze kop, die zich onderscheid van het verder onopvallend bruin gekleurde lijfje. En natuurlijk dat kristalheldere loopje, dat je al in februari kunt horen. Ze zijn vrij algemeen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Die mussen vogelen er dus op los. Slecht voorbeeld voor onze kinderen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  mogge Rob
  een heel mooi wat schuchter vogeltje zo lijkt het , tot dat de paringsdriften loskomen 😁

  rustige zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 4. picpholio zegt:

  Dit wat totaal nieuw voor me…. je zou verachten dat men door dit alles veel meer mussen zou zien dan het geval is…. ik zie ze nog maar heel zelden hier in Antwerpen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Het stikt hier in de tuin van de heggenmussen…nu weten we waarom haha

  Geliked door 1 persoon

 6. careldem zegt:

  Heerlijk verhaal, nu begrijp ik meer van de drukte, hier in de tuin

  Geliked door 1 persoon

 7. Herman zegt:

  Het lijken wel mensen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Heggenmussen zie ik hier zelden, hier overheerst de mees. Ook in de vuurdoorn zie ik alleen maar mezen. En een roodborstje dat mijn tuinwerkzaamheden op de voet volgt.

  Geliked door 1 persoon

 9. meninggever zegt:

  Uberhaupt zou het leuk zijn om die mussen tegen te komen. Hier is het een vogeldomein, alles komt hier voorbij, maar mussen? Nee! Paar straten verderop wel..in heggen, bomen, dakgoten…Zit toch in de constructie van de huizen of zo…

  Geliked door 1 persoon

 10. matroos zegt:

  Hier ook veel mussen in de klimhortensia,ze badderen hier elke dag,huismussen en ringmussen zien we ook hier veel.Merels,eksters,houtduiven,vinken komen ook vaak buurten.

  Geliked door 1 persoon

 11. Marion zegt:

  Dat verklaart de herrie die hier de laatste tijd gaande is in de tuin….

  Geliked door 1 persoon

 12. Matroos Beek zegt:

  Heel wat bijgeleerd over de vogelende vogeltjes.
  Vrolijke groet!

  Geliked door 1 persoon

 13. Bertie zegt:

  O.A. dit werd ook beschreven door Yvonne Kroonenberg in ‘Monogamie voor beginners.’
  Op een humoristische manier, typisch Yvonne.

  Geliked door 1 persoon

 14. elsjeveth zegt:

  Leuk Rob. Altijd al willen weten over onze vrolijke flierefluiters in de tuin. Ze leven een hedonistich bestaan. Het begrip saaie huismus (in dit geval heggemus) komt hiermee volledig op losse schroeven te staan.

  Geliked door 1 persoon

 15. Dhyan zegt:

  Wetenswaardig logje.

  Geliked door 1 persoon

 16. Interessante weetjes.. Wij genieten hier al maanden van een paar stelletjes kauwtjes. Die nestelen in de schoorstenen tegenover ons. Helaas kunnen we verder niks zien. Of er al eieren waren niet, of er al jongen zijn of niet. Misschien zijn ze door de regen van laatst wel allemaal verzopen… We zien het stelletje wel weer scharrelen en ook weer naar binnen gaan, maar misschien zitten ze daar wel alleen te rouwen… 😢

  Geliked door 1 persoon

 17. Jan zegt:

  Prachtig verhaal! Uit t hart gegrepen:)

  Geliked door 1 persoon

 18. Dat wist ik allemaal niet van de heggenmus. Het is toch bij de wilde konijnen af!
  Maar hier kan ik er niet van genieten, en ik kan er ook niet over klagen, want in en rond onze tuin hebben we alleen de ordinaire huismus. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 19. Mack zegt:

  Noem het woord seks en ik ben erbij. Nee, grapje, het is toeval. 😉 Toevallig schreef ik vandaag over een mus, en als je zoekt op sukkelman vind je bij mij een soortgelijk verhaal over koolmezen.

  Geliked door 1 persoon

 20. Anuscka zegt:

  Ha, nooit geweten (en gedacht) van die musjes. Hier kwetteren vooral ringmussen. Ik ga ze nu toch wel met andere ogen bekijken (en met andere oren beluisteren)…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.