Overlast en spanningen I

Overlast en spanningen in een flat: eerst veiligheid, daarna sociale cohesie. Niet grote tegenstellingen, maar ongemak en fricties in de dagelijkse omgang zijn vaak de oorzaak van spanningen tussen (groepen) buurtbewoners. Hoe signaleer je spanningen in een buurt tijdig? En hoe ga je ermee om als spanningen escaleren? Movisie beschrijft en reflecteert op vijf casussen uit de praktijk. In deze casus wordt ingezoomd op een flat in Amsterdam.

In het wooncomplex dat bestaat uit sociale huurwoningen, spelen diverse problemen. Overlast en verloedering ondermijnen het veiligheidsgevoel van de bewoners. Een aantal van hen trekt zich meer en meer terug in de eigen woning. Movisie interviewde de wijkbeheerder van de woningcorporatie hierover. Hij houdt zich bezig met het dagelijks onderhoud en beheer van het gebouw en komt ook bij huurders achter de voordeur. Hij geeft aan dat een aantal bewoners last hebben van een groep ‘hangmannen’ die heimelijk veel alcohol drinken, wat spanningen in en rondom de flat veroorzaakt. Ook worden er drugs gedeald, waardoor gebruikers van buiten het complex worden aangetrokken. Helaas komt er ook illegale prostitutie voor: onlangs heeft de politie een illegale sekswerkersplaats opgedoekt. Het trappenhuis is gesloten omdat het anders gebruikt wordt als slaapplek.

Aanpak

Om de overlast tegen te gaan en het veiligheidsgevoel te verbeteren, heeft de woningcorporatie samen met andere organisaties over de jaren heen diverse maatregelen getroffen:

 • Een speciale wijkbeheerder is door de woningcorporatie aangesteld met ervaring met vergelijkbare situaties. Hij gaat met bewoners in gesprek en is voor hen makkelijk aanspreekbaar en werkt aan het opbouwen van een vertrouwensrelatie
 • Er is (camera)bewaking in gemeenschappelijke ruimtes en professionele bewaking in de avond en nacht.
 • Nieuwe bewoners krijgen waar nodig een andere huurvorm; een omklapwoning. Deze staat de eerste huurperiode op naam van bijvoorbeeld het Leger des Heils en de huurder ontvangt dan ook ambulante ondersteuning van hen. Ook worden er gesprekken gevoerd met potentiële huurders over wat van hen verwacht wordt als huurder.
 • Een bewonersonderzoek, uitgevoerd door de wijkbeheerder, haalt de woonbeleving en wensen van huurders op laagdrempelige wijze op.
 • Na het opdoeken van een illegale sekswerkersplaats in de flat zijn verschillende partijen om de tafel gegaan: professionals zoals de veiligheidscoördinator, ggz, het Meldpunt Zorg en Woonoverlast, de politie, de jurist van de woningcorporatie en de buurtcoördinator. Zij willen gezamenlijk gaan werken aan een integrale aanpak én voorkomen dat de problematiek zich verplaatst in de wijk.

Uitkomsten aanpak

De combinatie van maatregelen is nog relatief ‘jong’ en leidt vooralsnog tot wisselende resultaten. Allereerst zorgen de veiligheidsmaatregelen ervoor dat de overlast ‘s avonds wordt teruggedrongen. De portieken zijn schoner. Ook is er een goed beeld van de ervaren overlast van bewoners, vooral dankzij de inzet van de aangestelde wijkbeheerder. De overlast vanwege drank- en druggebruik is echter hardnekkig. Gevoelens van (on)veiligheid zijn niet structureel verbeterd. De wijkbeheerder zou willen overwegen om de gemeenschappelijke recreatieruimte in de flat te sluiten: het vergroot immers de overlast omdat er onvoldoende professionele begeleiding in de ruimte is.

De wijkbeheerder heeft een sfeerverslag opgesteld na het incident met de illegale prostitutie. Betrokken organisaties in wonen, welzijn en veiligheid hebben besloten om op basis van zijn ervaringen evenals het bewonersonderzoek aan verbeterpunten te werken. De hoop is dat een stevigere samenwerking leidt tot een betere aanpak van de problemen. Volgens de wijkbeheerder is een deel van de problematiek beter op te lossen wanneer onderliggende oorzaken zoals armoede, schulden en verslavingen ook worden aangepakt. Daarvoor zoekt hij ondersteuning vanuit het buurtteam voor bewoners die met allerlei vragen of problemen worstelen.

In Amsterdam-ZuidOost, de Bijlmermeer, zijn in zowel Koornhorst als het HRH-huis vergelijkbare problemen. In Koornhorst is nu het buurtplatform Hart voor de Kbuurt actief bezig met de leefbaarheid in en rondom de seniorenwoningen actief. Hoewel de problemen in het HRH-huis aangemeld zijn bij de verhuurders en de betrokken managers in het HRH-huis nog geen adequate aanpak gestart …

https://1104enzo.nl/bewoners-komen-in-de-koornhorst-bij-elkaar/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Overlast en spanningen I

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  dat zal wel door het hele land het geval zijn , zeker in de grotere plaatsen
  aanpakken van drugs troep en zo meer helpt al , maar wordt er niet gestraft is het ook zo weer terug

  regenachtige groet

  Geliked door 2 people

 2. Jan zegt:

  Vooral de laatste zin in dit uitstekende verslag is uiterst zorgelijk…

  Geliked door 2 people

 3. hermanstel55 zegt:

  Ik ben het wel met Karel eens. Ook bij ons in Vlaardingen zijn hele buurten aan het verpauperen. Drugsoverlast, kleine en grote criminaliteit, mishandelingen, afrekeningen, vandalisme en ga zo maar door. Dagelijkse kost. De mensen, die het kunnen betalen verhuizen snel en nieuwe ( hier in Vlaardingen meestal mensen met een niet Europese achtergrond) bewoners met een zwak sociaal-economische status komen er voor terug. En de wijk verpaupert verder. De aanpak vereist veel meer dan wat jij beschrijft. De gemeenten zelf moeten een veel beter woningtoewijzingsbeleid gaan voeren en misschien is Nederland nu toch echt wel vol?
  Als ik weer iets lees over een schiet- of steekpartij, dan moet ik vaak denken aan het experiment met die ratten, die elkaar gaan opeten als het te druk in de kooi wordt.

  Geliked door 4 people

 4. fialas zegt:

  Ik sla achterover van bewondering voor de moed waarmee jullie al die ellende te lijf gaan. Denkend aan de tochtjes bij mijn vader achterop de fiets doorheen die schilderachtige polders, in de dertiger jaren. En nu, als 90-jarige, zit ik hier in mijn rustige mooie Zuid-Limburgse dorp en neem diep mijn hoed af!

  Fialas. Verzonden vanuit Mail voor Windows

  ________________________________

  Geliked door 3 people

 5. We hebben jaren ruzie gehad met de buurvrouw (geluidoverlast) en dachten dat we alles hadden geprobeerd, gaande van gesprekken tot vrederechter. Op een dag besloot ik om al de kommer en kwel te vergeten en heb een boeketje bloemen laten leveren omdat ik wist dat haar moeder zwaar ziek was. Sindsdien is alles de goede kant op gegaan. Mildheid heeft bij ons geholpen.

  Geliked door 4 people

 6. Bertie zegt:

  Het lijkt me voor een verhuurder/woningbouwvereniging/gemeente ontzettend moeilijk om deze situaties de baas te worden.
  Het klinkt niet sympathiek maar er zijn nu eenmaal mensen met wie geen land te bezeilen is. Arme medebewoners die wél goedwillend zijn.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De illegale onderhuur en overbewoning is in mijn ogen wel aan te pakken.
   Een derde seniorencomplex heeft nog steeds een bemensde receptie.
   En daar hoor ik vooral positieve geluiden.

   Stille groet,

   Like

 7. Anuscka zegt:

  Ingewikkelde materie, dit. Is volgens mij alleen maar te veranderen door problemen bij hun oorzaak aan te pakken, en niet (alleen) de gevolgen. Wat is de reden van het drank- en drugsgebruik? Van de andere vormen van overlast? Maar om dit soort oorzaken aan te pakken zijn we, vrees ik, als maatschappij al te ver heen. Al helpt mildheid, waarvan Petra hier een mooi voorbeeld geeft, altijd

  Geliked door 2 people

 8. elsjeveth zegt:

  Nu we recentelijk verhuisd zijn van de randstad naar een landelijk dorp, merken we pas hoe anders het leven hier is. Als je in een grote stad woont ervaar de overlast ´als vanzelfsprekend en ga je er op jouw manier mee om.

  Geliked door 1 persoon

 9. staartje zegt:

  Wat een ellende Rob. wat wordt er veel gedaan. Ik vind Petra’s reactie wel een heel mooie. Dat contact hielp. Ik vraag me af of de bewoners zelf meer betrokken kunnen worden. De bemensde receptie werkt. Dat klinkt hoopvol.

  Geliked door 1 persoon

 10. Grote bewondering voor de doorzetters van dit soort projecten in dergelijke ingewikkelde situaties.

  Geliked door 1 persoon

 11. meninggever zegt:

  Ik zie wel dat er in al die jaren maar weinig is veranderd ten goede. Best confronterend….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.