Rijksadviseurs

Lopend over de Floriade zie ik een presentatie van de Rijksadviseurs. In 2018 werd door de Rijksadviseurs het Panorama van Nederland gepubliceerd.

Zij schreven: Nederland staat voor een aantal complexe opgaven. We moeten de inrichting van onze delta aanpassen aan de grillen van het veranderende klimaat. Onze landbouw stuit op kritische grenzen en gaat ten koste van het landschap, de bodemkwaliteit, de biodiversiteit en de volksgezondheid. Er is een nijpend tekort aan woningen en ons vervoersnetwerk is onvoldoende ingericht op de meer compacte en gedifferentieerde stedelijke omgeving van de toekomst. Ook is er de dringende noodzaak om de overstap te maken naar hernieuwbare energiebronnen. De huidige generatie Nederlanders begint aan een al even ingewikkelde als uitdagende klus. Het is een karwei dat decennia in beslag zal nemen en waarvoor geen vastomlijnd plan bestaat, maar dat ook een uitgelezen kans biedt om Nederland rijker, hechter en schoner te maken.

Panorama Nederland is een ruimtelijke verbeelding van hoe Nederland de komende
decennia kan veranderen, tegen de achtergrond van de klimaatadaptatie, de hervorming van de landbouw, de verstedelijkingsopgave en de energietransitie. Hoewel iedere Nederlander de gevolgen zal ervaren van de grote transities, betekent dit
niet vanzelf dat Nederland onherkenbaar zal veranderen. Nederland kán de klus klaren.
Als Nederland het wíl, wordt iedere opgave een win-win.

Geen kwestie van ‘moeten’, maar van ‘kunnen’ en ‘willen’.

Een schoon Nederland in de betekenis van mooi, aantrekkelijk; én in de betekenis
van rein, goed voor het milieu, leefbaar, ook voor toekomstige generaties. Een hecht
Nederland, omdat we niet alleen dichtbij elkaar gaan wonen en werken, maar ook
omdat we sociaal en cultureel hecht met elkaar verbonden zijn.

En een rijk Nederland, omdat ons land beschikt over een hoog welvaartsniveau en iedereen gelijke kansen biedt en omdat het gekenmerkt wordt door een hoge mate van diversiteit, individuele keuzevrijheid en rijke steden en landschappen.

 1. Water verbindt ons We maken een dubbelslag: de Nederlandse delta blijft veilig én de omgevingskwaliteit gaat omhoog.
  Het klimaat verandert. Het weer wordt extremer, met vaker langere periodes van
  ernstige droogte of hevige neerslag. Het wordt ook heter, vooral in de steden. De
  rivieren voeren grotere watermassa’s af en door de smeltende poolkappen stijgt de
  zeespiegel.
 2. Rijk boerenland We brengen landbouw weer in evenwicht met het landschap en de maatschappij.
 3. Meer tijd voor elkaar We gaan anders om met stedelijke ontwikkeling en mobiliteit.
 4. Nieuwe energie We zoomen uit voor het grotere plaatje van de energietransitie.

Het College van Rijksadviseurs is begin 2018, in nauwe samenwerking met
Vereniging Deltametropool en West8, gestart met de ontwikkeling van
Panorama Nederland. In een groot aantal werksessies hebben we de grote
opgaven en gewenste richtingen verkend. Deze sessies hebben uiteindelijk
geleid tot het maken van Panorama Nederland: een fysiek panorama dat in
verkleinde versie is te zien op de Floriade.

Dit is een toekomst waarnaar je kunt verlangen.

http://www.panorama-nederland.nl

https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/projecten/panorama-nederland

https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Rijksadviseurs

 1. Karel zegt:

  rijk boerenland land vind je daar waar het kleinschalig is gebleven met eeuwenoude houtwallen
  dat zou voor alles wat je noemt als voorbeeld kunnen gelden

  Geliked door 2 people

  • Willem zegt:

   Maar dat rijke boerenland, – wat moet ik met zo’n vrij loze kreet-, gaat wel ten koste van iets dat ruim 70 jaar geleden besloten is voor wat betreft de prijs van het voedselpakket. Als de kleinschaligheid terugkomen moet dan zal dat betaald moeten worden met minimaal een verdubbeling van de prijs van het voedselpakket. Die enorme schaalvergroting die o.a. tot gevolg heeft gehad dat Nederland een van de grootste exporteurs geworden is van land- en tuinbouwproducten, heeft er vooral voor gezorgd dat het voedselpakket goedkoop gebleven is. Dat we tegen de grenzen ervan aanlopen is evident
   Even een voorbeeld waarnaar ik al vaker verwezen heb; mijn vader had in de jaren ’50 een boerderij van 25 ha gemengd bedrijf en verdiende daarop een riant gezinsinkomen. Hij kreeg, afhankelijk van het vet- en eiwitgehalte 20 a 25 ct. per kg melk. De tegenwoordige veeboer is spekkoper als hij 40 a 45 ct/kg krijgt. We hadden 300 legkippen die per kip gemiddeld 200 eieren per jaar legden. Een ei bracht gemiddeld 6 ct op. De tegenwoordige kippenboeren krijgen een vergelijkbare prijs. Consumptieaardappelen brachten rond de 10 ct per kg op en pootaardappelen rond 13 ct per kg. Allemaal prijzen waarvan de huidige boeren alleen maar van kunnen dromen. De graanprijzen weet ik niet meer, omdat het stro en graan vaak ‘binnen’ het bedrijf bleef en nauwelijks verkocht werd. Zelfs als je er rekening mee houdt dat de prijzen ten tijde van mijn vader ‘guldencenten’ waren en je tegenwoordig met eurocenten (omrekening 2.20371) rekent, kun je op je klompen aanvoelen dat je met dezelfde 25 ha gemengd bedrijf tegenwoordig geen droog brood meer kunt verdienen. Denk gewoon maar even aan de loonontwikkeling die geweest is in de afgelopen 75 jaar. Een landarbeider verdiende destijds rond f 50 netto per week. Kom daar nu nog eens voor. Als tegenwoordig de loonwerker zijn bedrijfspand verlaat ben je dat al kwijt
   Die goeie ouwe tijd zal echt niet terugkomen, zelfs niet als men bereid is vele stappen in ‘luxe’ terug te doen. Niet alleen geld is aan inflatie onderhevig, idealen ook.

   Geliked door 2 people

   • Rob Alberts zegt:

    Dat boeren een eerlijke prijs verdienen voor hun producten onderschrijf ik. De reclame aanbiedingen van de supermarkten zijn vaak onder de productieprijs. Waarbij de consumenten het idee hebben dat zij hun zuur verdiende geld gepast af rekenen. De werkelijke kosten worden afgewenteld op onze kinderen. De vervuiling, vernietiging van ons land wordt steeds duidelijker zichtbaar.
    Produceren voor de export is vooral ons land vervuilen en vernietigen.
    Lokaal produceren scheelt heel veel transport. Daar zit volgens mij ook een deel van de oplossing van de huidige problemen. Het jaarrond producten van de hele wereld importeren helpt onze boeren niet. Maar de producenten elders ook niet.

    Op de Floriade zag ik prachtige presentaties van oude en nieuwe technieken tezamen zorgen voor een meer duurzame land- en tuinbouw.

    Optimistische groet,

    Geliked door 2 people

    • Willem zegt:

     Supermarkten spelen vaak inderdaad een vrij bedenkelijke rol in de prijsvorming. Onlangs zag ik nog in een super een ‘knalaanbieding’: 100% gegarandeerde scharreleieren, rechtstreeks van de boer. Prijs 35 ct per stuk. Heb het nagezocht en op dat moment waren de groothandelsprijzen voor grote eieren 7,2 ct ct per ei. 5 keer over de kop in de supermarkt!

     Geliked door 1 persoon

   • Karel zegt:

    kan het alleen maar met je eens zijn , maar het doet niet af aan het feit dat een rijk boeren land , en dan gezien vanuit natuur opzicht en niet in geld , kleinschaligheid is
    je zei het al stro bleef onder de koeien en werd zo op het land verspreid , nu wordt dat vloeibaar zonder stro in de grond gespoten , de pest voor al wat leeft in de grond , alleen goed voor een biljard laken
    ik zie nog de doodskoppen op bergen fruit en groente bij de veiling in Purmerend , alles doorgedraaid omdat het zogenaamd goedkoper uit het buitenland kwam
    1 grote vuile politiek

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

     Op dit moment zitten we een beetje terecht in een oorzaak-en-gevolspiraal. Alles hangt met elkaar samen en er is moeilijk uit die spiraal te ontsnappen zonder dat iemand heel veel in moet leveren.

     Geliked door 2 people

 2. Super interessant, positief en hoopvol. Dank voor het delen!

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  En als je iets wil realiseren is er geen geld of duurt alles jaren omdat alle procedures gevolgd moeten worden.

  Geliked door 1 persoon

 4. meninggever zegt:

  Sterk links idealistische ingestoken verhaal. Had niet anders verwacht. De schoonheid van de sector, waar toch door de Floriade op wordt gewezen juist, is voorbij gegaan aan de waarnemer. Daarbij worden boeren nu uitgekocht om hun weilanden te kunnen omvormen tot woonwijken waar nieuwkomers met voorrang kunnen gaan wonen. Over verstening en uitstoot daarna geen woord. Ik schud mijn hoofd in ongeloof en wens de boeren heel veel sterkte….

  Like

 5. Spontanity zegt:

  Maar of die toekomst er komt?
  Durf ik ernstig te betwijfelen.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Juist de optimistische presentatie van kansen en mogelijkheden door de rijksadviseurs spreken mij aan.
   Natuurlijk nu zijn er nog veel mensen die leven volgens: ‘Na mij de Zondvloed’. Zoals er ook velen zijn die blijven steken in ‘Not in my Backyard’. Voor (groot-)ouders is struisvogelpolitiek niet meer mogelijk! Vasthouden aan ‘heilige huisjes en heilige koeien’ kan ook niet meer.
   Maar samen aan oplossingen werken en realiseren kan wel!!!

   Optimistische en duurzame groet,

   Like

 6. ollieherman zegt:

  Interessant verhaal en dat sterkt mij in mijn voornemen om de Floriade toch maar eens te gaan bezoeken.
  En zoals bekend is Land van Ons al bezig met het omvormen en verbeteren van onze landbouwgrond.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.