Besparen op Aardgas bij kleding wassen

Wassen op een lagere temperatuur, 30 graden is bij de moderne wasmiddelen voldoende.

Volle trommel, wacht met het wassen tot er een volle trommel is.

Centrifugeer de was goed, goed centrifugeren scheelt tijd in de droger en vocht in huis.

Wasrek in plaats van droger, gebruik een droger alleen wanneer noodzakelijk. Plaats een schone tennisbal in de droger. De tennisbal versneld het drogen.

Kies het eco-programma, dit programma is droger en zuiniger. Langere programma’s gebruiken het dure opgewarmde waswater. Korte wasprogramma’s gooien het dure opgewarmde water te snel weer weg …

PS: veel Nederlandse Elektriciteit wordt nog steeds met Aardgas geproduceerd.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

21 reacties op Besparen op Aardgas bij kleding wassen

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik droog op het balkon in de zon en de wind 🙂
  en was alleen als ik een trommel vol heb

  wassende groet

  Geliked door 2 people

 2. Herman zegt:

  Hier wordt alleen met volle trommel gewassen, meestal op 40 of 60 graden. Daarna gewoon drogen in de openlucht en als het regent binnen op een rek. Geen droger in huis.

  drogende groet

  Geliked door 1 persoon

 3. fialas zegt:

  Dank voor de goede adviezen maar 30 graden is te laag. Mijn vriendin X wast bij 30 graden en als je een goede neus hebt kun je dat ruiken aan haar kleding. Het is de zurige geur die ik nog ken van vroeger, als je lifters van de weg oppikte.

  Groet van Fialas

  Geliked door 1 persoon

 4. fialas zegt:

  Jazeker, geen droger, als het effe kan lekker buiten aan de waslijn. Geen stroom, maar wel de zon en de wind, daar gaat je was lekker van ruiken.

  Fialas.

  Geliked door 1 persoon

 5. djaktief zegt:

  Hier een wasmachine met een trommel van 8 kg. Na x-asntal beurten waarschuwt machine dat ik een programma op meer dan 70 graden moet draaien zonder was om vetluis en stank in de machine te voorkomen. Machine blijft ok en gaat langer mee en dat is ook milieuwinst.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Inderdaad een tennisbal. Dit maakt dat de was beter rond draait in de droogtrommel/wasdroger. En het rubber in de binnenkant van de tennisbal verspreidt de warmte beter in de droogtrommel/wasdroger naar de te drogen was.

   Zonnige groet,

   Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek zegt:

  Ik beken dat ik vaak kleine wasjes draai van 15 minuten. Niet alles kan zomaar samen worden gegooid en als ik moet wachten tot de trommel vol is, heb ik geen kleren meer om aan te trekken. Drogen doe ik altijd op het rekje binnen of buiten. De handdoeken schuren dan zo heerlijk ruw. Afdrogen en bloedsomloop stimuleren in één.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Het zuinigste is geen kleren dragen. Alleen wat koud, soms. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Binnenkort is het weer besparen op kolen…

  Geliked door 1 persoon

 9. Spontanity zegt:

  Ik snapte de titel pas bij de P.S 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. terrebel zegt:

  Nóg een tip: als je geen al te gekke dingen doet, kan een spijkerbroek prima een paar dagen mee. Die hoeft echt niet na acht uren dragen in de wasmachine.

  Geliked door 1 persoon

 11. gewoonanneke zegt:

  In gebruik ook de modernste middelen om mijn was te drogen. Windenergie en zonne-energie en hoef geen wasverzachter want de was buiten vandaag ruikt heerlijk.

  Geliked door 1 persoon

 12. Een wasdroger hebben we hier al ruim dertig jaar niet meer. En de was wordt hier vrijwel altijd op 30 of 40 graden gedraaid. Sinds ik niet meer werk, en dat is ook alweer een jaar of 17 het geval, kan ik verrassend lang met mijn kleren toe, voordat ze in de was moeten. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 13. Willem zegt:

  ‘k Heb wel een droogtrommel, ergens begin jaren ’90 aangeschaft toen zowel mijn vrouw als ikzelf ons werk ver weg hadden en doordeweeks in een hotel verbleven; zij in het zuiden van het land en ik in het noorden. Dan was het altijd weer spannend of je alle was droog kreeg in het weekend en de droogtrommel is toen frequent gebruikt. Sinds we beiden gepensioneerd zijn in 2009, wordt die droogtrommel nauwelijks nog gebruikt; hooguit eens per kwartaal in een noodgeval. Ik voel me er dan niet bezwaard door.
  En wat @djaktief ook opmerkt; in de gebruiksaanwijzing van de twee jaar geleden aangeschafte nieuwe wasmachine werd ook aangeraden om bij tijd en wijle een ‘kookwas’ te draaien ter voorkoming van nare geurtjes, wat ik dan ook trouw doe, aangezien ik 25 jaar geleden bij een auto-ongeluk mijn reuk vrijwel geheel kwijtgeraakt ben.
  Waarschijnlijk een fabrikant die geen overeenkomst had afgesloten met het merk waterontharder dat ook claimt nare geurtjes te voorkomen ‘ook bij lage temperaturen’.

  Geliked door 1 persoon

 14. hermanstel55 zegt:

  Wassen op 30 graden is inderdaad meestal geen succes. Vlekken krijg je meestal niet goed weg en dus nog een keer wassen. Weg besparing. Ook zijn die wasmiddelen voor lage temperaturen behoorlijk agressieve milieuverpesters. De fosfaten zijn niet zo best voor het milieu. En versneld naar de alternatieven? Als je in een stad woont zie je meestal niet hoe verwoestend de invloed van die windmolens en zonnepanelen is op onze landschappen. Maak eens een tochtje naar Flevoland. Vroeger wijds en prachtig. Nu net zo lelijk als Moerdijk of de Botlek. En ook dat is weer een milieuramp in wording. Die molens en panelen hebben ook niet het eeuwige leven. Verder kun je de Noordzee al geen zee meer noemen. Meer een soort van doolhof met als alternatieve heggen de lange rijen windmolens. Misschien toch moderne kerncentrales? Nou ja. Kiezen uit vele kwaden. Ik weet het ook niet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.