Vlinder er Bij

Wankja Ferguson van https://www.vlindererbij.nl/ geeft geregeld cursussen en lezingen over vlinders en bijen. Het belang van inheemse vlinders en bijen en inheemse beplantingen is voor Wankja duidelijk.

Een zingende merel in de tuin? Alleen als er grond is om in te wroeten. De regenwormen in de tuin zijn weer afhankelijk van insecten. De zogenaamde onderhoudsvrije betegelde tuinen zijn de dood in de pot voor merels, regenwormen en insecten. Veel insecten zijn planteneters. Van het etensafval van deze insecten leven veel regenwormen. Een kale opgepoetste tuin is een levenloze woestijn voor insecten, regenwormen en dus ook merels.

Rondvliegende Koolmezen, pimpelmezen of staartmezen? Insecten, rupsen, eitjes en poppen zijn noodzakelijk voor deze vogels. Maar Exotische tuincentrum-planten geven niet de noodzakelijke nectar en pollen voor de inheemse insecten.

Een zoekende specht langs het huis? Insecten in dood en levend hout zijn noodzakelijk voor de spechten. Een dode boom hoort bij de natuur. Zo’n dode boom geeft weer een nieuwe start van heel veel nieuw insectenleven.

Vogels worden vaker gewaardeerd als leuk, mooi en natuurlijk. Dat de hoeveelheid insecten schrikbarend klein geworden is? Dat heel veel inheemse vlinders en bijen (bijna) uitgestorven zijn? Het kriebelt, vliegt, steekt en bijt van insecten maakt dat er vooral heel veel angsten zijn.

Het WereldNatuurFonds heeft de Panda geadopteerd. Greenpeace heeft de IJsbeer geadopteerd. De Vereniging van de Waddenzee heeft de zeehonden geadopteerd. Het NoordHollands Landschap beschermt de Grutto. Natuurmonumenten, de VlinderStichting en de Vogelbescherming verkopen graag insectenhotels? Samen met Wankja Ferguson wil ik er voor pleiten dat we voor een beter thuis gaan zorgen voor alle insecten. Een insectenhotel is leuk, aardig, maar eigenlijk het laatste wat de insecten nodig hebben. Tuinen, bermen, parken en natuurgebieden met allemaal verschillende inheemse kruiden zijn belangrijker voor de insecten. De meeste bloemweide zaadmengsels zitten jammer genoeg vol met exotische kruiden. En daar kunnen onze inheemse bestuivers niet tot te weinig van leven …

Die zingende merel, rondvliegende mezenfamilies en speurende spechten zijn afhankelijk van onze insecten. Dat de Nederlandse imkers mee willen werken is mooi. Maar ooit hoorde ik de vergelijking van een mega varkensstal met een rijtje gestapelde bijenkasten. De vleesindustrie zorgt mede voor teveel Stikstof in de natuur. Teveel Stikstof gaat ten koste van de noodzakelijke inheemse insecten in Nederland. En de bijenvolken van de imkers verdringen te veel uitstervende inheemse bijen en vlinders. Geen inheemse insecten betekent geen eten voor onze vogels.

Mag ik verwijzen naar https://www.vlindererbij.nl/ van Wankja Ferguson.

Zij ontwerpt tuinen voor een diervriendelijke plek, waar het elke dag een feest is om van bloeiende planten en fascinerende dieren te genieten. Deze tuinen ontwerpt zij bij woonhuizen en bedrijfsgebouwen. Maar ook voor dier- en kindvriendelijke buurten en parken is zij beschikbaar voor ontwerpen, onderhoud en beheer. Haar cursussen en lezingen zijn de moeite waard.

Ik heb veel geleerd bij een cursus van Wankja! En ik kijk uit naar het toepassen van haar manier van kijken naar de natuur om ons heen.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Biologie, Driemond, eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

23 reacties op Vlinder er Bij

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  mooie site heeft Wankja Ferguson , geeft goed weer wat er allemaal mogelijk is

  natuur vriendelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Ik ben blij met mijn wilde tuin en al mijn meesjes, een roodborstje, het winterkoninkje en ga zo maar door.

  Geliked door 1 persoon

 3. KnutzEls zegt:

  Ook ik geniet van onze stadstuin, waar vogels nestelen, soms een egel rondscharrelt en insecten zoemen. Heerlijk toch…!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij hebben het gelukkig nog allemaal, maar we wonen aan een bos. Ik kan genieten als ik de specht bezig hoor en alle andere volgens. In de winter zorg ik voor extra eten en mijn kids lachen altijd, ze noemen het mijn extra huisdieren omdat ik er zo van geniet 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Anuscka zegt:

  Er zouden meer Wankja’s moeten zijn! Maar: jij en ik leveren (door onze manier van leven en het schrijven van onze blogs) ook zo onze goede bijdragen… Toevallig las ik vanmorgen nog een ander mooi blog over ‘stoepplantjes’. Mag ik hier de link plaatsen? Ik vermoed dat je daar geen bezwaar tegen hebt…
  https://judybubbels.blogspot.com/2022/06/opgewaardeerd-onkruid.html

  Geliked door 1 persoon

 6. gewoonanneke zegt:

  Ik kies ook steeds meer voor inheemse planten. Ook bloeiende kruiden heb ik gemerkt trekken veel vlinders, bijen en zweefvliegen aan. En de dichte frambozen achter in de tuin zitten vol vlindertjes als ik ga plukken. Eergisteren zat er een bonte specht op mijn dak tussen de pannen te speuren naar insecten…… nog nooit eerder in mijn tuin gezien.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bedankt voor je mooie stukje Rob. Ik zie ze graag vliegen. In onze tuin bloeien veel wilde bloemen. Die zaden zijn misschien door vogels uitgepoept of aan komen waaien. Wanneer ik iets niet ken, laat ik het eerst een tijd staan om te kijken wat het wordt. Over dat verrassingseffect wil ik binnenkort een stukje schrijven. Ik word er in ieder geval blij van. Vlindervriendelijke groet.

  Geliked door 1 persoon

 8. Jacobus zegt:

  Goed stukkie!
  Mag ik hierbij de kolibrievlinder uitroepen tot ‘Insect van het jaar’? Ik zie hem regelmatig in mijn tuin en hij is prachtig!

  Geliked door 1 persoon

 9. Happy Hulk zegt:

  Ik stond vandaag in een polder tussen Ilpendam en Landsmeer een accu te wisselen van mijn fiets. Ik werd er belaagd door veel soorten vlinders, libelles en kikkers kwaakten om mij heen. Alles bloeide en geurde heerlijk! Wat verderop reed een boer mest uit, wat landelijk rook. Ganzen in grote getale klapwiekte om mij heen. Echt een zalig natuurmomentje. Enne…..niemand viel daar dood van het stikstofverhaal!

  Geliked door 1 persoon

 10. Er moeten vooral veel tegeltuintypes naar Wankja’s lezingen! Ze heeft duidelijk een missie en jij ook!

  Geliked door 1 persoon

 11. meninggever zegt:

  Willen we de bijen en zo meer behouden moeten we echt iets doen aan de overbevolking….maar daar ben jij nu net een voorstander van. Het is dus een kwestie van keuzes maken, mensen of insecten… Met sprookjes bouw je geen harmonieus huis op en al helemaal geen land…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Je hebt nu dus ook al wetenschappelijke kennis m.b.t. insectenleven?
   Bijzonder!

   Er zijn niet zoveel echte entomologen. Maar blijkbaar schaar jij jezelf in dit selecte gezelschap?

   Mag ik bij deze afstand nemen van populistische pseudo-wetenschap?

   Vriendelijke groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Nou, ik geloof niet dat ik dit ook maar ergens claim. Wel ben ik nogal breed georienteerd en dus in staat het ware gevaar voor onze samenleving te duiden. En dat deed ik. Of je dat nu leuk vind of niet. Verschil tussen de amateur en de profi…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Mijn verwijzing naar de kennis en ervaring van een universitaire geschoolde entomoloog (Wankja Ferguson) Blijft staan.
     Zij geeft aan dat er een grotere en belangrijkere samenhang is waar inheemse voor ons leven in Nederland ook van levensbelang voor ons Nederlanders is.

     De bredere samenhang rust op jarenlang veldonderzoek van Wankja Ferguson.

     Dat jij vooral door wilt gaan met jouw eigen leven is jouw goed recht. Ik zal dat jou niet weerhouden. Breder gerorienteerd zijn of gefixeerd zijn op door jou overal zichtbare rondlopende beren?

     Ik ben een blogger, die graag wetenschappelijke studies leest en actuele cursussen volg van deskundigen. En daar schijf ik dan enthousiast over.
     Amateur? Professional? Nee, soms ben ik alleen een doorgeefluik van iets wat mij van belang lijkt.

     PS: ik ben kinderloos. En ik ben huiverig voor opgelegde geboortebeperking. Al zie ik alom dat zoals Hitler nu veel nieuwe aanhanger heeft gekregen die wel een geboortebeperking dwingend willen opleggen. FvD-vertegenwoordigers en JA21-vertegenwoordigers spreken daar zelfs in onze Tweede Kamer luidkeels over. Voor mij zeer beangstigend!!!

     Stille groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      IN dat kader toch goed te vermelden dat de communisten zoals Stalin de grootste massamoordenaars van de wereld blijken. 300 miljoen doden op hun naam. Dat diens opvolgers nu bezig zijn om een buurland in puin te schieten nadat ze eerder al bezig waren om het oude Sovjetrijk weer in ere te herstellen. Dat China haar communistische dictatuur oplegt aan volken die zoeken naar een eigen weg, en dat daar de natuur eerder op de tiende dan eerste plaats komen. De extremisten zitten niet alleen op rechts, maar vooral ook op links. Die terroriseren de straten, ook in ons land. Pluriformiteit ook in de politieke arena. Het eenpartijenstelsel altijd een wensdroom van links….

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       Inderdaad extreem rechts overlapt extreem links. I.p.v. een lijn van links naar rechts wordt het politieke spectrum een cirkel.

       Terug naar het onderwerp van deze blogpost: zonder inheemse insecten en planten wordt ons land een dode woestijn.
       Vreemd genoeg wil niemand dat, maar vluchten velen voor en vechten velen tegen de consequenties om de Nederlandse Natuur te redden.

       Stille groet,

       Like

       • meninggever zegt:

        Kletskoek. Waar ik ook kom in het land, steden of dorpen zie ik overal wilde bloemen en veel insecten. Men maait niets meer in Mei, soms laten boeren (jawel die lui die alles stuk maken volgens links in dit land) een meter brede rand langs hun landerijen volgroeien met allerlei kleurigs en fleurigs. Niks doodgespoten, niet gemaaid, gewoon voor de insecten. Af en toe even buiten de stad(swijk) kijken en observeren. Correctie nog even, extreem-links met steun van PvdD en Groenlinks, is vele malen sterker dan het door jou verfoeide Extreem-rechts. Denk aan Greenpeace, Antifa, BLM, KOZP, ExtinctionRebellion, Urgenda, agressieve milieuclubs en dierenactivisten. Daarbij bewijst de geschiedenis dat communisme een grotere bedreiging is voor de mensheid dan alles wat jij rechts noemt. Het aantal slachtoffers vertelt het gruwelijke verhaal….

        Like

 12. Ook in onze tuin en in de omringende natuur zie ik tegenwoordig veel minder insecten dan pakweg tien jaar geleden. Rondom zie ik helaas ook hier in het noorden de verstening van tuinen oprukken. Dat is me een doorn in het oog. Ik prijs me echter rijk dat wij blijkbaar toch proberen om het zo goed mogelijk te doen in de tuin, getuige het derde nestje merels dat er dit jaar is uitgevlogen. En daar mag dan ook nog een clubje jonge koolmezen bij worden opgeteld. 🙂

  – sinnige en waarme groetnis,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.