Sjoerd Bakker

Een van de namen uit de portrettenserie Verzetshelden, Sjoerd Bakker. Sjoerd Bakker was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Amsterdamse couturier Sjoerd Bakker –hij wordt altijd als kleermaker aangeduid, maar de advocate Lau Mazirel, noemt hem later een veelbelovende ster, die zich eigenlijk al had waargemaakt als couturier– was hij met schilder-schrijver Willem Arondeus actief in het Amsterdamse verzet.

Voor de een is het voor de hand liggend dat mannen in de modewereld homoseksueel zijn. Maar voor de huidige jeugd is mode en kleding alles waar hun leven om draait. In het leven van Sjoerd Bakker was het vechten voor normen en waarden een even zo groot onderdeel van zijn leven. Sterker nog; hij was bereid om te sterven voor zijn normen en waarden. Vechtend tegen fascisme, discriminatie en onderdrukking is hij vermoord in de Tweede Wereld oorlog.

Met deze blogpost over Sjoerd Bakker hoop ik dat niemand hem zal vergeten. Verspreid met mij het verhaal van Sjoerd Bakker. Zodat iedereen uit de modewereld en ook de huidige jeugd beseft dat er meer is om voor te strijden dan alleen maar je kleding of je uiterlijk.

Maar misschien dat er ook meer een roze shirt gaan dragen en het leven vieren!

Op de volgende weblink is nog meer informatie over deze geboren Fries te vinden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjoerd_Bakker

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, verzetshelden. Bookmark de permalink .

6 reacties op Sjoerd Bakker

 1. meninggever zegt:

  Uiterst triest verhaal. Zeker als je juist gisteren weer leest dat men in de dictatuur Iran homomannen heeft opgehangen omdat ze volgens de rechters daar de sodomie in de praktijk beoefenden. Niets veranderd, nou ja, de stroming die de boodschap brengt…

  Like

 2. Yova zegt:

  Wat erg van Sjoerd. Best wel triest verhaal om te lezen wat er gebeurd is geweest, Eigen opgehangen vreselijk! Fijne weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. Suskeblogt zegt:

  Die naam zegt mij niets. Wel leuk om er hier over te kunnen lezen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Rob Alberts zegt:

  Jouw land heeft natuurlijk haar eigen lijst van Verzetshelden van de Tweede Wereld Oorlog.

  Vredelievende groet,

  Like

 5. Heel goed om aan mensen als Sjoerd en Amendeus weer eens aandacht te schenken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.