Een van de namen uit de portrettenserie Verzetshelden, Sjoerd Bakker. Sjoerd Bakker was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Amsterdamse couturier Sjoerd Bakker –hij wordt altijd als kleermaker aangeduid, maar de advocate Lau Mazirel, noemt hem later een veelbelovende ster, die zich eigenlijk al had waargemaakt als couturier– was hij met schilder-schrijver Willem Arondeus actief in het Amsterdamse verzet.
Voor de een is het voor de hand liggend dat mannen in de modewereld homoseksueel zijn. Maar voor de huidige jeugd is mode en kleding alles waar hun leven om draait. In het leven van Sjoerd Bakker was het vechten voor normen en waarden een even zo groot onderdeel van zijn leven. Sterker nog; hij was bereid om te sterven voor zijn normen en waarden. Vechtend tegen fascisme, discriminatie en onderdrukking is hij vermoord in de Tweede Wereld oorlog.
Met deze blogpost over Sjoerd Bakker hoop ik dat niemand hem zal vergeten. Verspreid met mij het verhaal van Sjoerd Bakker. Zodat iedereen uit de modewereld en ook de huidige jeugd beseft dat er meer is om voor te strijden dan alleen maar je kleding of je uiterlijk.
Maar misschien dat er ook meer een roze shirt gaan dragen en het leven vieren!
Op de volgende weblink is nog meer informatie over deze geboren Fries te vinden:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjoerd_Bakker
Uiterst triest verhaal. Zeker als je juist gisteren weer leest dat men in de dictatuur Iran homomannen heeft opgehangen omdat ze volgens de rechters daar de sodomie in de praktijk beoefenden. Niets veranderd, nou ja, de stroming die de boodschap brengt…
LikeLike
Wat erg van Sjoerd. Best wel triest verhaal om te lezen wat er gebeurd is geweest, Eigen opgehangen vreselijk! Fijne weekend.
LikeGeliked door 1 persoon
Die naam zegt mij niets. Wel leuk om er hier over te kunnen lezen.
LikeGeliked door 1 persoon
Jouw land heeft natuurlijk haar eigen lijst van Verzetshelden van de Tweede Wereld Oorlog.
Vredelievende groet,
LikeLike
Onze verzets’helden’ zijn meestal heel anoniem gebleven. Ze waren er wél.
LikeLike
Heel goed om aan mensen als Sjoerd en Amendeus weer eens aandacht te schenken.
LikeLike