Een rijk leven

Welvaart, rijkdom of welzijn, geluk en gezondheid?

De taart wordt namelijk kleiner, maar wordt door steeds meer mensen groep gegeten. Waarbij steeds meer mensen zich ervan bewust worden dat overleven op een vernietigde en vergiftigde Aarde onmogelijk wordt/is.

Steeds duidelijker wordt dat de vliegindustrie, vleesindustrie of de olie-industrie, alle industrieën die ons op macroniveau onze wereld enorm schaden met meer economische groei. Ook op microniveau kan economische groei het welzijn schaden. Denk maar aan de tabaksindustrie, smartphones of sociale media, de horeca en toeristenindustrie: industrieën die een verdienmodel zagen in de verslavingsgevoeligheid van de mens. Die eigenlijk optimaal profiteren van de menselijke zwaktes. Het profijt van bedrijven kan juist een verlies betekenen voor onszelf. 

Economische groei geeft niet per definitie groei van welzijn, geluk en/of gezondheid. Het besef dat economische groei zelfs schadelijk kan zijn voor ons welzijn en/of gezondheid roept bij velen nog te veel weerstand op. Toch denk ik dat een minder grote fixatie op economische groei, de welvaart noodzakelijk is.

Immers zijn de waardevolste dingen in ons leven gratis. Genieten van de natuur en de mensen om je heen en zorg voor de ander. Vrijwilligerswerk is een voorbeeld van hoe je zonder economische groei, wél waarde toevoegt. Angsten laten zich berekenen in geld. Terwijl geluk, gezondheid onbetaalbaar is.

Minder economische groei zou dus heel goed zijn voor ons welzijn. Wat als een stap terug voelt, de economische krimp, is misschien wel juist een stap vooruit.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

17 reacties op Een rijk leven

 1. KnutzEls zegt:

  Geluk zit in kleine dingen. 🌷🍎🌼🍀

  Geliked door 1 persoon

 2. Rebbeltje zegt:

  Met de ouderdomskwaaltjes kom je er achter dat gezondheid niet te koop is…
  Tevreden zijn met minder moet kunnen hè…we zijn al zo rijk bedeeld
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  ben tevreden met weinig

  Geliked door 1 persoon

 4. Suskeblogt zegt:

  Ik ben tevreden met wat ik heb. Meer hoeft niet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  We kunnen best met minder denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 6. Anuscka zegt:

  Je slaat de spijker op z’n kop, Rob. Het mag van mij ook liefst gisteren al gedaan zijn met de groei en meermeermeer. Omdat het gros van het volk het niet goedschiks (of: vrijwillig) wil, zullen zij het binnenkort kwaadschiks ervaren. En dit is geen dreigement. Ik zie wat er gebeurt met de boerenprotesten… en tel 1 en 1 bij elkaar op….

  Like

  • Hans zegt:

   Toevallig kom ik meermeermeer tegen in een alinea van een tekst-in-wording van mijzelf
   :
   Zovele mensen, zovele wensen. Een wens welke in het vooruitzicht geplaatst is, geeft meer stimulans dan een vervulde wens. Immers hier is het doel reeds behaald; een cadeau binnen bereik is vanzelfsprekend geworden. Een beloning eigen gemaakt, het goede gevoel verworven….. stevenen we  hier af op meer, meer, meer? Méér ‘goed gevoel’ voor de onverzadigbare mens?
   Over welk soort gevoel heb ik het hier? Tja, dit is persoonlijk.

   Geliked door 2 people

 7. terrebel zegt:

  Mooi verwoord, Rob. Ja, het is tijd om dag te zeggen tegen de mythe dat de mensheid alleen verder komt met economische groei. Tienduizenden jaren leefden onze voorouders zonder geld en zonder dat zij meer bezaten dan zij konden dragen. Dat zouden wij nu opeens niet meer kunnen, alleen maar omdat wij enkele decennia aan al die luxe gewend zijn?

  Geliked door 1 persoon

 8. gewoonanneke zegt:

  Ben het er helemaal mee eens hoor………..

  Geliked door 1 persoon

 9. meninggever zegt:

  Net vandaag (Maandag de 11e juli) komt naar buiten dat de Aarde op weg is naar 8 miljard mensen. Een groot deel daarvan in Azie (India bijna groter dan China) en Afrika. Waar bevolkingsgroei kennelijk niet te stuiten valt. In ontwikkelde streken valt het allemaal nog wel mee. Maar wat al die mensen willen is een beter bestaan, eten drinken, frisse lucht, een mobiele telefoon, huis, inkomen, werk, en zo meer. Door in Nederland de boeren uit te kopen en plek te maken voor nog meer inwoners in steden opgeborgen helpen we het probleem slechts groter maken. Maduroland Nederland is met zijn nu 18 miljoen inwoners een klein maar vol land. Als we willen dat de aarde gered wordt zijn er grotere stappen nodig dan het gemekker op de millimeter wat hier plaatsvindt. Met een beetje van het gas af gaan of de moderne tijd af te zweren en over te stappen op de oddenkar en het eten van gras in ons landje helpen we de aarde echt niet. Micropolitiek is zinloos als je het macro vergeet. En dat vindt elders plaats…..

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Naar anderen wijzen en zelf niets veranderen is niet mijn levenswijze.
   Optimistisch als ik ben opgevoed zet ik voorzichtige stapjes in de goede richting.

   Dat er heel veel weerstand is om grotere stappen te maken zie en lees ik bij teveel Nederlanders. In het nrc staat een interessant artikel van Egbert Kalse en Erik van Gameren. De bevolkingsgroei in Azie, (India en China) en Afrika worden daarin beschreven. Maar ook de consumptie van deze wereldburgers worden vergeleken met bijvoorbeeld de Nederlandse consumptie. De grafieken en cijfers zijn overduidelijk,

   De sneer van “gemekker op de millimeter” hoort mijns inziens niet thuis in een gesprek tussen volwassenen en weldenkenden mensen.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.