Gektesekte

Elders lees ik regelmatig over gektesekte. Zoals in de reacties op mijn blogposts ik geregeld het verwijt krijg te lijden aan gektesekte. In het Parool lees ik dan opeens over Wim T. Schippers als de uitvinder van het woord Gekte (1972).

‘De radiator lekte…’ In een liedje dat hij schrijft voor de door hem gecreëerde tv-figuur Barend Servet laat Schippers die zin volgen door ‘… en ik kreeg last van gekte.’ Dat zelfverzonnen woord ‘gekte’ maakt snel opgang. Van Dale omschrijft het als ‘dwaasheid’, maar ook als ‘massaal enthousiasme’ (bijvoorbeeld: de gekte rond het Nederlands elftal) en ‘overspannen situatie’ (de gekte op de huizenmarkt). Dat gekte een creatie van Schippers is, realiseert bijna niemand zich meer.

Op Wikipedia lees ik:

Een sekte is een geloofsgemeenschap met opvattingen en gebruiken die zich onderscheiden van overige geloofsgemeenschappen die behoren tot dezelfde stroming als de sekte. Sekten zijn vaak gesticht door een charismatische leider met een nieuwe leer of openbaring.

In de volksmond heeft sekte een pejoratieve connotatie en wordt in verband gebracht met muggenziften en het kritiekloos volgen van voorgangers. Om deze reden roepen sekten weleens oppositie en klachten van diverse kanten op. In het hindoeïsme heeft de term sekte geen negatieve bijklank.

Ik sympathiseer met een aantal bewegingen. Ik ben ook lid ben van verschillende groeperingen. En ik doneer ook aan diverse activiteiten. En als vrijwilliger ondersteun ik een aantal maatschappelijke organisaties. Toch beschouw ik mijzelf als een onafhankelijk persoon.

Op dit blog wil ik geregeld mijn sympathie voor bepaald gedachtengoed publiceren. Zoals ik ook geregeld onderzoek, publicaties van anderen citeer.

De oorsprong van het woord ‘gekte’ in het Parool is nieuw voor mij. De combinatie van gektesekte krijg ik geregeld in de reacties op mijn blogpost als verwijt toegestuurd. Met name de alliteratie in het woord gektesekte vind ik leuk. Het ongenuanceerde verwijt dat besloten zit in het woord vind ik vooral misplaats denigrerend! Mijn voorkeur gaat uit naar argumenten en feiten. Waarbij ik ook veel respect heb voor een andere mening.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

11 reacties op Gektesekte

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  nooit geweten hoe het woordje gekte is ontstaan , zo ik heb deze dag alweer geleerd
  sekten waren er zijn er en zullen er altijd zijn
  zolang men mij met rust laat is het me goed

  geniet de dag

  Geliked door 2 people

 2. Bertie zegt:

  Van de herkomst was ik niet op de hoogte, ik nam aam dat het altijd al bestond.
  Je kunt niet alle ideeën onder gekte scharen omdat het onderwerp je niet aanstaat, dit gebeurt nogal eens bij onderontwikkelden.

  Geliked door 3 people

 3. KnutzEls zegt:

  Kende de oorsprong ook niet. Het ligt er natuurlijk in welk kamp je bivakkeert. Over en weer zal men elkaar beschuldigen. Ik probeer onafhankelijk te blijven.

  Geliked door 2 people

 4. Sjoerd zegt:

  Ik dacht eigenlijk dat het woord gekte al veel ouder was.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik zie het als een geuzen titel. Ik behoor ook tot de groep die met ongekend enthousiasme onderwerpen op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid blijft delen, in de hoop dat lezers hier door gegrepen worden en de aarde een betere plek wordt om te leven.
  Ik blijf dus met veel plezier jouw blog volgen, Rob.

  Geliked door 2 people

 6. Zo lang je over het kritisch vermogen beschikt om een onderscheid te maken tussen feit en mening is er geen reden om je zorgen te maken dat je bent afgezakt tot het niveau van sekte en of gekte. Iedereen heeft tenslotte recht op een eigen mening maar niemand heeft recht op eigen feiten. Er moet wel een basis van redelijkheid blijven om een debat mogelijk te maken. net zo als een gemeenschappelijke taal.

  Geliked door 1 persoon

 7. Spontanity zegt:

  Blijf vooral jezelf Rob.
  Wat hebben we er aan om altijd maar iedereen verwijten te maken.
  Bereiken we niets mee, integendeel.

  Geliked door 1 persoon

 8. Rob Alberts zegt:

  Dank voor jullie reacties

  Like

 9. meninggever zegt:

  Ik ben de gene die dat woord gebruikt. Zoals anderen zich ‘wappie’ aanmatigen rond mensen die om wat voor reden ook verzetten tegen vaccinaties of wat ook. Dan doen linkse lieden dat en is het wel goed. Ik vind milieu/klimaatfanaten met soortgelijke theoretische verhalen over waar zij voor staan aanhangers van gektesekten. Aangestuurd door mensen zonder principes, zelden echt gewerkt en alle uitspraken baserend op ‘WC-Eend-onderzoek’ waarbij perceptie een grotere rol speelt dan echte feiten. Wie die kerk achterna loopt is dus voor mij…… nou ja, zoals ik al schreef. Waarom je wel hele sectoren mag stuk maken vanuit haat, indoctrinatie of wat ook en de tenen betrapt voelt als je daar een label aangehangen krijgt is mij een raadsel. Overigens wel een typisch verschijnsel dat ik ook bij lieden als Klaver en Kaag aantref. En niet toevallig zijn dat voorbeelden van wat lieden die de gektesekteleden voor zich laten werken…

  Like

 10. elsjeveth zegt:

  Een verhelderend betoog en dito commentaren.
  Gekte groet

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.