Fietsenrekken in de Kbuurt

Eerder schreef ik een open brief aan mevrouw Halsema. https://1104enzo.nl/blog-over-brief-aan-de-burgemeester-over-een-fietsenrek/ De ambtenaar van het Meerjarenprogramma Fiets 2017-2022, Knelpunten Fietsparkeren team Hotspots reageerde op deze open brief. Deze ambtenaar gaf aan dat er binnen bepaalde voorwaarden de mogelijkheid is om fietsnieten/fietsenrekken te plaatsen in de openbare ruimte; ik citeer;

Het is wel goed te weten dat voor het bijplaatsen van fietsvoorzieningen wij dit toetsen op de beleidsbepalingen en dat wij rekening moeten houden met inrichtingsprincipes.

Een voorbeeld van een beleidsbepaling is dat als er de gelegenheid is tot inpandig fietsparkeren is dat de bewoners hier eerst gebruik van moeten maken, wij plaatsen dan wel wat fietsvoorzieningen voor bezoekers.

Een voorbeeld van inrichtingsprincipe:  de fietsvoorziening moet zo geplaatst worden dat er voldoende ruimte overblijft voor voetgangers met een beperking. 

Natuurlijk gaf hij ook de financiele beperkingen aan bij eventuele aanvragen.

Niet alle aanvragen/locaties worden gerealiseerd. Hierbij kijken we naar bovenstaande zaken en bekijken we of het past binnen het budget.

Van diverse bewoners uit de Kbuurt en verder in Amsterdam-ZuidOost kreeg ik gewenste locaties voor fietsnieten/fietsenrekken aangereikt. Gezondheid (meer bewegen), duurzaamheid (schone lucht) en armoedebestrijding (fietsen is goedkoop) zijn de insteek voor meer fietsnieten/fietsenrekken.

Hieronder plaats ik mijn email aan de de verantwoordelijke ambtenaar:

Een beperkt overzicht van gewenste fietsenrekken/fietsnieten in en rondom de Kbuurt.

De infrastructuur in de straten en woonwijken, met name de voetgangersgebieden, stoepen/trottoirs, zijn zeer ruim van opzet.

De volgende locaties geven geen overlast m.b.t. invalideloopbanen en/of scootmobiel gebruikers of de te plaatsen fietrsenrekken/fietsnietjes bevorderen juist de toegankelijkheid.

De her en der los geplaatste fietsen geven vaak weer wel overlast voor de doorgang van minder valide voetgangers, rolstoelgebruikers en scootmobielen.

’s Gravendijkdreef nummer 321 t.b.v. woongemeenschap de Bijlmerhof, 6 fietsen, inpandige berging is niet aanwezig;

Bij de huisartsen- en tandartsenpraktijk hoek  Arenpalmstraat/’s Gravendijkdreef ontbreken fietsnieten voor clienten/bezoekers.

Begin Kantershofstraat 6 fietsen, dit zijn met name ov-gebruikers van de dichtbijzijnde bushalte;

Achteringang Koornhorst t.b.v. van 50 fietsen aanvullend, inpandige fietsenbergingen zijn niet aanwezig; voor scootmobielers is de ingang hierdoor vaak niet toegankelijk.

Hoofdentree Koornhorst t.b.v. 10 fietsen aanvullend, inpandige fietsenbergingen zijn niet aanwezig;

Ingang kinderopvang Kantershof 633, 10 fietsen;

Rondom kinderopvang Kantershof 633, 10 fietsen;

Voorschool ’t Hennennest Kantershof 636, 10 fietsen;

1e Kekerstraat 6 fietsen, hiervoor is al eerder een formele aanvraag ingediend, inpandige fietsenbergingen zijn niet aanwezig; 

Kloekhorststraat 248 6 fietsen, hiervoor is al eerder een formele aanvraag ingediend, het betreft een zeer druk bezocht buurtservicepunt;

Kleiburg op verschillende plekken aanvullend voor meerdere fietsen, het gaat hier om fietsen van bezoekers; 

Kantershof 33, 6 fietsen, het betreft hier fietsen van bezoekers van buurtactiviteiten;

Verspreid in Kantershof staan regelmatig en continu diverse fietsen, de kleinere woningen hebben geen inpandige bergingen

in Kantershof ontbreken fietsnieten;

Op marktdagen en koopavonden staan er her en der fietsen verspreid, zowel bij de ingang van metrostation Kraaiennest zijn meer fietsnieten gewenst, zoals er ook rondom het winkelcentrum Kameleon te weinig fietsnieten zijn, rondom of op het marktplein Kraaiennest zijn ook meerdere fietsnieten gewenst;

Bij de huisartsen- en/of tandartsenpraktijken achter het winkelcentrum Kameleon en begin Kruitberg zijn voor bezoekers/clienten ook meerdere fietsnieten gewenst;

In Kelbergen zijn ook rijtjes met kleinere woningen zonder inpandige bergingen. Ook hier zijn fietsnieten gewenst.

Vreemd genoeg hebben de later gebouwde nieuwbouwwijkjes in de Kbuurt helemaal geen fietsnieten in de openbare ruimte voor bezoekers.

Veel Kbuurt-bewoners geven aan dat voor bezoekers in de wijk, in de woonstraten fietsnieten zeer gewenst zijn. Ook bij bushaltes zien de bewoners graag fietsnieten geplaatst worden. 

Meer bewegen en gezonder leven is voor de Kbuurt bewoners vooral fietsen.

Waarbij ook een grote rol speelt dat fietsen een grote kostenbesparing geeft voor veel bewoners.

In het kader van armoede bestrijding zijn de gevraagde fietsnieten dus ook belangrijk.

PS: vanuit andere buurten van Amsterdam-ZuidOost komt ook de vraag voor fietsnieten voor met name bezoekers. Ik beperk mij met deze opsomming tot de K-buurt. 

Fietsvriendelijke groet,

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Fietsen, Geen categorie, gezondheid, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

13 reacties op Fietsenrekken in de Kbuurt

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  ik hoop voor jullie bewoners dat ze eens willen luisteren en fietsrekken/nieten bijplaatsen waar nodig , ook bij de bouw van woningen weer een schuurtje bijbouwen , is lange tijd niet gebeurd 😦

  fietszwervers groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Nu maar afwachten wat er verder gebeurd?

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat is meteen een ferm lijstje. Hopelijk doet de gemeente er daadwerkelijk wat mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. dat is in ieder geval een opening! Ik hoop voor je, en natuurlijk voor de hele wijk, dat het lukt!

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Nu is het afwachten dus op de reactie…als je die al krijgt 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Dit moet hoe dan ook iets moois gaan opleveren!

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Stroperig maar het loopt…..

  Like

 8. HesterLeyNel zegt:

  Ek hoop julle inisiatief is suksesvol, Rob.

  Geliked door 1 persoon

 9. Pingback: Blog over...fietsen(-rekken in de buurt - 1104 en zo

 10. Ximaar zegt:

  Ik ben wel voor fietshekjes/nietjes, maar vind rekken vaak onhandig. In die laatste kan je geen bakfiets of dikke bandenfiets kwijt. Veel mensen zijn bang voor een krom voorwiel en parkeren ‘m dan net voor het rek op de standaard. Scooterparkeerproblemen los je met nietjes ook beter op. Als mensen niet inpandig kunnen fietsparkeren, dan zijn de fietstrommels een uitkomst. Zag ze in Rotterdam. Fietsen staan dan droog en hebben minder last van vandalisme. Plaats is gegarandeerd door het beperkte aantal sleutels. https://ximaar.files.wordpress.com/2017/07/rotterdam-02-fietstrommel.jpg

  Geliked door 1 persoon

 11. Jan zegt:

  Hoop dat de plaatsing op al doe plekken gaat lukken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.