Dwergen en reuzen

Om de wereld te behouden, moet de mensheid volgens sommigen eigenlijk stoppen met groeien en haar bezit herverdelen. Wie mogen dan nog wel groeien, en wie moeten krimpen?

In het nrc lees ik een artikel van Egbert Kalse en Erik van Gameren. Zij schrijven met het volgende idee: groeien mag niet meer. Zij beweren dat alles wat de mensheid nu heeft ofwel moet worden herverdeeld, ofwel teruggebracht moet worden naar een niveau dat de aarde nog wél kan dragen. Inkomen en vermogen kunnen mondiaal herverdeeld worden, om iedereen een gelijke uitgangspositie te geven. Voor natuurlijke hulpbronnen, uitstoot en biodiversiteit dicteert de aarde de grens.

Ondertussen zetten een handvol Agro-bedrijven protesterende trekkerboeren in voor hun financiele gewin. Vliegmaatschappijen gaan gebukt onder de personeelsproblemen bij de luchthavens. De glastuinbouw worstelt met de hoge aardgasprijzen. Te veel sectoren kunnen niet aan personeel komen. Nul-uren contracten en onwaarschijnlijk lage uurlonen brengen talloze huishoudens in een onmogelijke situatie. Natuur- en bosbranden teisteren landen over de hele wereld.

Toch heb ik vooral de indruk dat wachtrijen op de vliegvelden en kwijt geraakte vakantiekoffers voor velen het grootste probleem zijn?

Arbeidsmigranten en vluchtelingen worden argwanend op een hoop gegooid. Scheikundige stoffen en scheikundige reactievergelijkingen worden door iedereen benoemd en verklaard.

Het nrc-artikel van Egbert Kalse en Erik van Gameren geeft met grafieken en verklaringen een beeld van dwergen en reuzen op onze aardbol. De Parades van Jan Pen, de Nederlandse econoom, worden met diverse grafieken en statistieken getoond, uitgelegd en verduidelijkt. Het ondersteunende filmpje maakt alles beknopt en overzichtelijk.

In de statistieken en gegevens behoor ik tot de reuzen en woon ik in een reuzenland. Maar het krantenartikel maakt vooral dat ik mij heel klein ga voelen.

Mag ik jullie het krantenartikel aanbieden als een aanrader?

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/08/welke-landen-mogen-nog-groeien-wie-moeten-krimpen-de-wereld-langs-de-meetlat-a4135931

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

22 reacties op Dwergen en reuzen

 1. Bertie zegt:

  Het idee van de degrowth-beweging lijkt me niet realistisch, de mens kennende. Het artikel en de Pen-Parade is me nu te lang, misschien lees ik het vanavond.

  Geliked door 1 persoon

  • Bertie zegt:

   Knap, de parades van Pen.
   ‘We komen aardes tekort’. Ontdekten we nieuwe aardes zou je in een paar honderd jaar (wrschnlk eerder) de complete ruimte nodig hebben.

   Groeistop? Voor wie dan? De landen in Afrika die het rijkere westen toch nooit zullen inhalen?
   De oude wereld – met Amerika in hun kielzog deed er vele eeuwen over om tot een redelijke ontwikkeling en welstand te komen, en nog kraakt het aan alle kanten.
   Van Afrika werd verwacht dat ze in een luttel aantal jaren op eenzelfde niveau zouden aantreden. Kolonisators die zich terugtrokken lieten die landen barsten zonder noemenswaardige scholing, primitiviteit vierde hoogtij en nog steeds, verschil tussen arm en rijk bleef bestaan en groeide, enzovoorts enzovoorts. Dit werelddeel heeft ontelbare jaren nodig om een redelijke verdeling te bekomen..
   En dan spreken over stoppen met groeien? Voor welk deel van de aarde dan? Hoe irrealistisch wil je het hebben?
   Sorry voor de lange reactie Rob. Maar soms zie ik het optimisme niet zo zitten..

   Geliked door 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    Soms wordt er voorgerekend dat het iets voor 12 uur is?
    Soms wordt er gezegd dat we nu moeten redden wat er te redden valt?

    Pessimisme, optimisme of realisme?

    Ik schommel tussen deze 3 opties.

    Wel ben ik blij met het gegeven dat ik geen (klein-)kinderen heb.

    PS: dank voor het lezen van het nrc-artikel en jouw reactie.

    Bezorgde groet,

    Geliked door 1 persoon

   • Filosoferen is en blijft een ‘luxe’ volgens mij. Zolang we dit kunnen en blijven doen is er ‘niets’ aan de hand, immers we hebben deze luxe. Een streven naar een absoluut gelijke spreiding van middelen/faciliteiten wereldwijd een zoethoudertje om lekker over door te bomen.
    Nee, slechts uit chaos ontstaat een nieuwe orde, vrees ik? 😐
    Maar natuurlijk hoeft ‘onze generatie’ het roer niet geheel om te gooien en hoop ik meer op de weg van geleidelijkheid.

    Geliked door 2 people

    • Rob Alberts zegt:

     Veel wetenschappers geven aan dat de Aarde juist met chaos reageert op onze levensstijl. Bos- en natuurbranden, hittegolven, stortbuien, smeltende gletsjers en ijskappen.

     Ik ben vooral bezorgd en probeer in mijn eigen leven te consuminderen.

     Stille groet,

     Like

 2. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja ik zou in een rijk land wonen , wel 1 met voedselbanken en veel armoede , verborgen zowel als zichtbaar , en wat wie dan ook wat schrijft , het zal niet snel veranderen

  aow groet met 12% gat

  Geliked door 2 people

 3. Anuscka zegt:

  Een ontluisterend beeld Rob. Dank voor de link, zeer interessant. Dit te lezen (en vooral op deze manier in beeld gebracht te ZIEN) maakt mij nog vastberadener om waar mogelijk nóg meer eenvoud in ons leven te brengen – al ‘red’ ik op dit moment ook de aarde al door er niet meer dan 1 te ‘gebruiken’… En verder deel ik je zorgen over wat voor de meeste mensen helaas de grootste problemen zijn: kwijtgeraakte koffers op overvolle vliegvelden…
  Verdrietige groet,

  Geliked door 2 people

 4. Het artikel is naïef. De gedachte erachter is goedbedoeld, maar de wereld zàl niet evolueren in die richting. Dit is o.a. de reden waarom communisme nooit echt van de grond geraakt is.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De ongelijke verdeling van rijkdom of armoede op onze wereld wordt met dit krantenartikel overduidelijk zichtbaar gemaakt.

   Het maakt mij in ieder geval duidelijk dat ik mijn leven moet veranderen.

   Bezorgde groet,

   Geliked door 2 people

 5. Rebbeltje zegt:

  Me nu te warm…zal straks eens klikken.
  Het is een zootje overal en wij werken daar zelf aan mee 😦

  Like

 6. de rijkdom herverdelen…

  ik vrees dat de kloof tussen rijk en arm nog veel groter zal worden

  wat in feite niet houdbaar is

  warme groeten Rob

  Geliked door 1 persoon

 7. Neeltje zegt:

  Probeer mijn best te doen in mijn directe omgeving er iets goeds van te maken. Of dat op wereldniveau een beetje verschil maakt? Ik hoop het.

  Geliked door 2 people

 8. Suskeblogt zegt:

  We zijn met ik weet niet hoeveel miljarden hier op deze bol. De grondstoffen worden schaarser en dienen telkens opnieuw te worden verdeeld. Zo kan het echt niet verder. Er komen grote rampen hierdoor. “Het einde is nabij”volgens Ernest den Evangelist en ik zou hem gelijk kunnen geven.

  Geliked door 2 people

 9. Rob Alberts zegt:

  Als je Ernest den Evangelist tegen komt?
  Vraag of hij mijn blogpost en het nrc-artikel wil door vertellen.

  Stille groet

  Like

 10. Dank voor het artikel
  Ik zal het lezen
  Alhoewel ik er zeker niet vrolijker van zal worden
  Het niet doorgaan van een dag wandelvierdaagse vanwege de warmte krijgt meer aandacht dan alle bosbranden in Zuid Europa
  Het ministerie van Volksgezondheid dat liever een dwangsom betaalt dan de apps vrijgeven over de mondkapjesdeal, de enorme ophef over koffers (we zouden toch minder gaan vliegen) en ga zo maar door
  Soms zou je er moedeloos van geraken

  Geliked door 2 people

 11. Prima artikel, geeft een heel goed inzicht in hoe ongelofelijk ongelijk alles verdeeld is. Dank voor het delen Rob !
  Ontgroeien is niet makkelijk, maar je kunt zelf al een flinke bijdrage leveren door geen buitenlandse producten meer te kopen, door zoveel mogelijk her te gebruiken / 2e hands te kopen en alleen te kopen wat je echt nodig hebt, door groene energie te gebruiken, zo min mogelijk auto te rijden en biologische producten uit eigen streek te eten. Ik heb hier niets genoemd wat helemaal niet meer zou mogen of kunnen. Wil je nog een hele grote stap verder gaan: wordt veganist.

  Like

 12. fialas zegt:

  Dit zou verplichte lectuur moeten zijn voor beleidsmakers en media, en veel krokodillentranen besparen.

  Fialas.

  Like

 13. meninggever zegt:

  Juist onlangs verscheen een officieel rapport over de bevolkingstoename op de wereld. 8 miljard mensen, het merendeel in Azie en Afrika. India binnenkort met meer mensen dat het enorme China waar het ook niet meteen rustig is. Steden van 8-15 miljoen mensen heel normaal in die streken. De vervuiling van de omgeving een giga-probleem. In ons kleine land is door hard werken van het merendeel van de bevolking, juist in de agrarische sector, de vroegere industrie en visserij, een zekere welvaart ontstaan. En die willen met name linkse mensen maar wat graag uitdelen aan arme lieden die hun eigen land verlaten om hier voor hen een beter bestaan op te bouwen. Met name niet in die sectoren die het geld verdienen. Het probleem is bekend maar niet zelden ontkend. Strijden tegen wat links noemt de uitingen van die welvaart is anarchistisch op zijn minst. De feiten zijn anders. Verdeling van welvaart? Verdeling van luxe? Wel eens gezien hoeveel ontwikkelingsgeld er door de vele jaren heen richting juist die landen ging waar vanuit de mensen in grote aantallen deze kant op komen?? Het moet iets van doen hebben met ons sociale stelsel. Kan niet anders. En niets ten nadele van echte vluchtelingen. Mensen die door oorlog, vervolging vanwege een afwijkend geloof of seksuele voorkeur hun land moeten verlaten. Maar de rest heeft hier niks te zoeken. Moeten in eigen land ook hard werken aan….. Net als bij ons in de afgelopen weken. Geld groeide en groeit niet aan de bomen. Al lijkt het er in sommige linkse sprookjesboeken wel op soms…

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.