Eddy Latuperisa

In mijn blogpost echte verzetshelden noem ik ook Eddy Latuperisa. Er is nog meer te vertellen over deze verzetsheld.

De kapitein van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) die bij het uitbreken van de oorlog in Den Haag woonde, is meteen zeer actief in het verzet. Hij maakt deel uit van de Orde Dienst (OD), een groep van voornamelijk militairen, die de basis wil vormen van een nieuwe Nederlandse krijgsmacht na de oorlog. Deze OD moest bestaan om ongeregeldheden te voorkomen, die kunnen ontstaan na de oorlog, na het vertrek van de Duitsers. Onvermijdelijk ontwikkelt de OD zich vrijwel meteen tot verzetsorganisatie. Men wil bijvoorbeeld militaire steun bieden bij geallieerde landingen. Al in het eerste oorlogsjaar worden spionage- en sabotage-activiteiten gesteund en ondernomen.Kapitein Latuperisa staat in Den Haag in direct contact met een van de hoofdfiguren van de OD, jonkheer Johan Schimmelpenninck. In opdracht van deze Schimmelpenninck organiseert hij onder meer bridgeavonden, die in feite zijn bedoeld om cadetten van de officiersopleiding en adelborsten (aspirant zeemacht officieren) tot de Orde Dienst toe te laten treden. Hij trachten ook om wapens en een wapenopslagplaats te regelen, met geld van Schimmelpenninck.

U kunt verder lezen op: https://4en5meiamsterdamzuidoost.nl/educatie/echte-helden

Eddy Latuperisa zit achtereenvolgens gevangen in het Oranjehotel (13 maart -6 november 1942), kamp Amersfoort (6 november 1942 – 2maart 1943), kamp Vught (2 maart – 11 maart 1943). Op 11 maart 1943 worden Latuperisa en 89 anderen overgebracht naar Haaren (Noord-Brabant) om berecht te worden door de Duitse krijgsraad. Het proces vangt aan op 15 maart en gaat de geschiedenis in als ‘het Tweede OD-proces’. Plaats van handeling is het door de Grüne Polizei streng bewaakte seminarie in het dorp. Latuperisa behoort tot de uiteindelijke groep van achtentwintig hoofdverdachten die worden berecht, de anderen worden weggevoerd naar concentratie- en krijgsgevangenenkampen. De KNIL kapitein behoort tot de hoofdverdachten. Hij geeft toe zich bezig te hebben gehouden met het organiseren van jongeren, maar naar zijn zeggen alleen om hen van onbezonnen daden te weerhouden. Dit wordt niet serieus genomen door openbaar aanklager dr. Klump, want Schimmelpenninck, eveneens onder de overgebleven aangeklaagden, heeft al te veel verteld. Zo heeft hij bijvoorbeeld gezegd ƒ400 aan Latuperisa te hebben gegeven voor de aankoop van wapens, hoewel hij later heeft begrepen dat Latuperisa het geld ergens anders voor heeft gebruikt. De kapitein vertelt de rechter daarop dat hij het geld inderdaad niet voor wapens maar voor zichzelf heeft gebruikt. Over die versie rijst weliswaar twijfel, maar het doet er niet toe. In de ogen van het hof is duidelijk dat Latuperisa zich met illegale, anti-Duitse handelingen heeft beziggehouden, duidelijk ook dat hij zijn erewoord van officier heeft gebroken. Hij wordt ter dood veroordeeld.

U kunt verder lezen op: https://muizenest.nl/2021/06/01/eduard-alexander-latuperissa/

https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/88843/eduard-alexander-latuperisa

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Eddy Latuperisa

 1. Karel zegt:

  nare geschiedenis die we nooit mogen vergeten 😦

  Geliked door 1 persoon

 2. carel zegt:

  Eddy Latuperisa zat in dezelfde verzetsgroep als mijn oom Henk Bastiaans.
  Meer over die groep en de latere kampervaringen van Henk in ons boek WELGEBOGEN NIET GEBROKEN https://welgebogennietgebroken.nl

  Geliked door 1 persoon

 3. Dhyan zegt:

  Ach vroeger gevierde helden blijken een eeuwe later misdadigers te zijn geweest. Ik zou maar oppassen met die heldenverering.

  Like

 4. Dhyan zegt:

  Nee Rob, dat was wat er in mij opkwam bij het lezen van ‘verzetsheld’ in de eerste zin. Ik ben niet van de heldenverering. Mensen doen onder de gegeven omstandigheden wat ze moeten doen en later worden ze door het gros in de beoordeling daarvan ‘heldhaftig’ genoemd, waarschijnlijk omdat ze dat zelf niet durfden. Er zijn vele moedige mensen die helemaal niet verlegen zitten om zo’n titel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.