Op haar blogspot schrijft Selina dat zij Aardgasvrij woont:
https://selinawoontaardgasvrij.blogspot.com/2021/05/selina-woont-aardgasvrij.html
Het stookseizoen begint, of hoe werkt dat eigenlijk bij een warmtepomp?
Het stookseizoen
Tijdens de duurzame huizenroute heb ik toch ook altijd de werking van de warmtepomp moeten uitleggen. Er was geen discussie over of een warmtepomp een goed apparaat is, maar wel vragen over de buitenunit (ontbreekt), hoe diep (130 m), hoeveel tapwater (180 liter) en radiatoren (drie op de slaapkamers voor lage temperaturen geschikt). Vloerverwarming ging er bij iedereen wel in, ook al verbaasde weer veel mensen zich over het keramische parket.
Aan de warmtepomp hangt overigens het certificaat van KOMO. Dit betekent dat het hele gesloten bodemenergiesysteem voldoet aan de eisen: door vakmannen aangelegd, op de juiste manier en met de juiste isolatie rondom de buizen.
Mijn stookseizoen begint overigens meteen als de buitentemperaturen onder de 16 graden zakken.
Dus eigenlijk spreek je niet echt van een stookseizoen, maar juist van een koudeseizoen.
Bij buitentemperaturen boven de 21 graden gaat juist koeling aan. De rest van het jaar probeer ik het huis op 20,5 graden te houden.
Wat ik wel merk, ook al is het 20,5 graden, is als er ergens een deur en een raam openstaan, op de slaapkamers bijvoorbeeld. Dus het is eerder het seizoen van de ramen en deuren dicht dan dat er sprake is van een stookseizoen.
Het verbruik
De maand oktober is voorbij, dus ook even de stand checken.
Voor het eerst dat de opwek minder is dan de benodigde energie. Maar waar je bij gas t.o.v. juli in oktober een verdriedubbeling ziet, is het dit jaar het elektriciteitsverbruik anderhalf keer zo hoog. Dat maakt me wel nieuwsgierig naar het echte koude seizoen.
Wat je natuurlijk wel ziet, is dat het elektra verbruik echt hoger is dan zonder inductiekoken en warmtepomp, maar het verschil, met ook nog vier personen, vind ik niet echt heel groot. Maar nu eerst weer eens genieten van het comfort…
https://selinawoontaardgasvrij.blogspot.com/2021/07/technische-details-van-een-aardgasvrij.html
Niet alleen verwarmen maar ook koelen is mogelijk: https://selinawoontaardgasvrij.blogspot.com/2021/06/een-koel-huis.html
Wij zijn ook aan het kijken of we nog aanvullende maatregelen kunnen gaan treffen voor een geheel aardgasvrij huis.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb er het geld niet voor.
LikeLike
Prima voor Selina, ik wacht nog wat. De pompen zijn prijzig, de radiators moeten aangepast.
Ik gok op de opwarming van het klimaat.
LikeGeliked door 1 persoon
ik ben tevreden hier
LikeGeliked door 1 persoon
Daar heb ik het geld niet voor.
LikeLike
Ik kan niet in jouw budget kijken.
Mijn blogserie ‘Duurzaam Wonen’ is een opsomming van de vele mogelijkheden. Technisch en budgettair, voor oude, nieuwe, grote, kleine, huur en koophuizen.
De keuze voor ja dan niet verduurzamen blijft een individuele keuze.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Hoe leuk ook, hier speelt meteen de vraag….wat kostte dat? Zal best wat zijn en dan is de vraag waar het omslagpunt komt te liggen. Nu ik de leeftijd der wijzen heb bereikt is een investering zonder einddatum niet echt voor de hand liggend….
LikeLike
Sommige wijzen weten dat er hogere waarden zijn dan alleen te meten met het slijk der aarde.
PS: mijn blogserie ‘Duurzaam Wonen’ is een opsomming van de verschillende mogelijkheden voor een oud, nieuw, historisch, klein, groot, koop- of huurhuis.
Te vaak ontdek ik verkeerde en te dure investeringen bij mensen die zich slecht en verkeerd hebben laten informeren bij hun verduurzaming en energietransitie.
Terwijl de zogenaamde NulOpdeMeter vaak binnen de mogelijkheden ligt. Evenals een zeer ruime waardevermeerdering van de woning.
Stille groet,
LikeLike