Peel P50 – Het kleinste autootje ooit

Een autoblogger en/of liefhebber ben ik niet. Al lees ik met plezier en interesse over auto’s bij medebloggers. Zelf ga ik zonder rijbewijs door het leven. Al bezit ik wel een persoonlijke carport. Op Historiek lees ik een bijzonder verhaal over een aparte auto. En het verhaal van deze auto deel ik graag.

Peel P50 – Het kleinste autootje ooit; Is afgezien van miniatuurautootjes en speelgoedwagens, de kleinste productieauto uit de geschiedenis. Zelf de Smart kan niet op tegen de superkleine Peel P50. De Britse dwergauto kwam in 1963 op de markt. Het minuscule autootje had een lengte van 1 meter 34, was niet meer dan 99 centimeter breed – makkelijk inparkeren dus! – en 1 meter 20 hoog. Het karretje woog niet meer dan 49 kilo.

Als je de Peel wilde keren, moest je uitstappen en de wagen zelf omdraaien. Daarvoor had het autootje een speciale hendel, waarmee je het wagentje kon optillen om het te draaien. Daarna kon je de andere kant op rijden. De topsnelheid van de Peel P50 bedroeg 61 kilometer per uur. Het dwergautootje had dan ook geen krachtige motor, maar een simpel DKW-bromfietsmotortje van 49cc. Als je het gas helemaal losgooide en 61 kilometer per uur reed, kreeg je daar al snel spijt van vanwege het enorme lawaai dat het wagentje produceerde.

Peel P50 opnieuw in productie

De auto was geen succes, want er werden niet meer dan 45 à 50 van gemaakt, die voor 199 pond per stuk te koop waren. Tegenwoordig bestaan er wereldwijd nog 27 orignele Peel P50’s uit 1963. In 2012 werd bekend dat de kleine auto opnieuw in productie ging. Dit keer als elektrische auto. En opnieuw in hele kleine aantallen.

Of deze mini-auto nu wel een succes gaat worden? De tijd zal het leren. of ik nog meer auto blogposts ga schrijven? Dat laatste is ook maar afwachten …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Peel P50 – Het kleinste autootje ooit

 1. Jan zegt:

  Leuk! Ik wacht op deze electrische:)

  Geliked door 2 people

 2. Karel zegt:

  mogge Rob
  die paar Peel P50 die er nu nog zijn nu verzamel objecten , wie weet wat ze nu opleveren 🙂
  maar ja wij zijn autoloos

  warme groet

  Geliked door 2 people

 3. Ximaar zegt:


  Mooi filmpje over P50 in TopGear

  Geliked door 4 people

 4. Op Topgear wsa een item gewijd aan dit miniautootje.
  The Smallest Car in the World | Top Gear op Youtiube.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Enig, zo’n poppenwagentje. Wist ik haast niets meer van.

  Geliked door 1 persoon

 6. picpholio zegt:

  Ik zou me er toch niet echt veilig in voelen hoor….

  Geliked door 1 persoon

 7. Suskeblogt zegt:

  Ik heb toch liever een ruimer model.

  Geliked door 1 persoon

 8. Anuscka zegt:

  Na de uitzending van Top Gear werd ik helemaal verliefd op dit autootje. De elektrische versie ideaal zijn voor de kleine ritjes hier…

  Like

 9. elsjeveth zegt:

  Ha ha wat een geinig autootje. Sardine in blik formaat. Toch maar een ruimer model

  Like

 10. Elektrisch of niet, ik ben bang dat ik daarin met mijn lengte van van 1.95 m zowel hoofd- als beenruimte tekort kom.

  Like

 11. Rebbeltje zegt:

  Heb niet met auto’s zolang die rijd en me droog van A naar B brengt is genoeg 😉

  Like

 12. Willem zegt:

  Een scootmobiel met een kap dus. Kunnen de gebruikers ervan ook water- en winddicht zitten.
  Maar wat mij vooral interesseert is de accu-techniek die erachter schuil gaat. Misschien een volgende stap naar een techniek om teveel zelf opgewekte stroom op te kunnen slaan en te gebruiken op het moment dat je het nodig hebt. Op dit moment is dat weliswaar technisch mogelijk, maar wel omgeven door een enorm scala veiligheids- en voorzorgsmaatregelen en nog vrij kostbaar.

  Like

 13. Jacobus zegt:

  Ik zou me onveilig voelen in zo’n klein ding.

  Geliked door 1 persoon

 14. Sjoerd zegt:

  Daar krijg ik er wel een aantal van in mijn garage…

  Like

 15. Nee, ik ben niet geinteresseerd in zo’n piepklein dingske,
  Lijkt me wel èrg klein … zelfs voor mijn wekelijkse- of maandelijkse boodschappen 😉

  Like

 16. meninggever zegt:

  Dit soort karretjes werd ook gemaakt omdat ze bepaalde belastingvoordelen verkregen in de landen waar ze werden gebouwd of verkocht. Over veiligheid dacht men in die jaren nauwelijks tot niet na. Een aanrijding, al was het met een fietser/brommer, was vaak al goed voor ernstige schade en fysieke ellende. Een versie met elektrische aandrijving vraagt ook meer gewicht, maar zeker meer ruimte voor de accu’s. Een actieradius van 20km is dan vaak het gevolg. Intussen zijn in NL de Ariola’s (goed vergelijkbaar) overgestapt van tweetakt-benzine op elektrisch. Prima voor de doelgroepen die er gebruik van maken. Nog steeds niet veilig, maar wel droog vervoer.

  Like

 17. Spontanity zegt:

  Grappig, nooit van gehoord trouwens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.