De Tuincentrum Vloek

Mijn eerste zaterdagbaantje was bij een tuincentrum/hoveniersbedrijf/kwekerij. Door het jaar heen heb ik daar alle voorkomende werkzaamheden gedaan. Planten vermeerderen, opkweken, (ver-)planten, snoeien, verzorgen, verkopen maar ook tuinen en plantsoenen aanleggen en onderhouden. Ik denk nog steeds terug aan deze mooie tijd. Nu zijn al deze werkzaamheden opgeknipt in ongeschoold, geautomatiseerd en gemechaniseerd seizoenswerk.

Bij mijn eerste baas was het tuincentrum eigenlijk zijn kwekerij. Als boerenzoon had hij de boerderij omgebouwd. Maar het omliggende land werd elk jaar iets meer opgeplant met planten. En met de klanten, een kruiwagen en een steekschop maakte je dus flinke afstanden om de gewenste planten te verzamelen, uit te graven en naar de parkeerplaats te brengen.

Wat een verschil met de huidige tuincentra. Elke 2 weken staan er weer nieuwe prijstoppers te kleuren en fleuren rondom de geautomatiseerde kassa’s. De meest exotische doorgekweekte cultivars worden aangeboden. Of de veredeling of de meest vreemdsoortige technieken zorgen er voor dat alle wisselende modekleuren aanwezig zijn. De natuurvervalsingen, de gebruikte bestrijdingsmiddelen, kunstmatige kweektechnieken en kunstmest blijven achter de schermen verborgen. Dat een struik/boom groeit is niet van belang. Zonder kapvergunning is de onverwacht te grote plant snel weer te verwijderen. En bij nieuwe modegrillen is de tuin snel weer te veranderen. Alle planten en tuinmaterialen weg en gewoon weer opnieuw beginnen is het credo. De commerciele toppers Pasen, Moederdag en Kerstmis maken het bezoek aan een Tuincentrum tot een uitstapje en Feestbelevenis. Dat alleen de omzet van belang is wordt voor lief genomen.

De attributen voor een tuinfeest, bbq of winterparty worden van tuincentrum tot doe-het-zelf winkel jaarrond aangeboden. Compleet verrijdbare keukens, tuin airco’s en terrasverwarming zijn de nieuwe noodzakelijke onderdelen voor een plezierige tuinbeleving.

Problemen rondom Klimaatverandering, Stikstof Crisis, verdwijnende natuur, stijgende zeespiegel, verdwenen insecten en inheemse planten? De meeste mensen kijken verbaasd op wanneer ik de verbanden probeer te beschrijven. Zoals er ook wordt gewezen naar anderen, om daarom zelf door te gaan met het in stand houden van de Tuincentrum Vloek. Steeds meer wordt duidelijk dat zogenaamde chronische ziekten een overduidelijk verband hebben met de kweek van modieuze tuincentrum-planten. Dat wat oorspronkelijk een ouderdomskwaal genoemd wordt blijkt steeds meer een oorsprong te hebben met de opkweek van tuincentrum-planten.

De massale verkoop van fabrieksmatig geproduceerde insectenhotels kan hier niets aan veranderen. Net zo min als de populaire zaadmengsels voor bloemenweides.

Dat wat de Natuur in Nederland te bieden heeft wordt weggezet als lelijk, vies en gevaarlijk. Terwijl met het juiste oog op de stoep, in een bloembak, tuin of wegberm van alles te bewonderen is. Maar door de Tuincentrum Vloek is daar het juiste oog voor verdwenen. Spijtig genoeg moeten allerlei natuurorganisaties meedoen met de commerciele wedloop van de Tuincentrum Vloek.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

23 reacties op De Tuincentrum Vloek

 1. Jan zegt:

  Ik ben tegenwoordig klant van SPRINKLER die samenwerkt met goeie kwekers van planten… Alle beetjes helpen hoop ik!

  Like

 2. Bertie zegt:

  Om over na te denken Rob.

  Like

 3. Rebbeltje zegt:

  Klopt dit zet je aan het denken…fijn weekend

  Like

 4. Karel zegt:

  ik ben nog van de generatie Groei en Bloei , ken je vast nog wel Rob
  alles moest zo nodig groter , je kent het verhaal , en zie nu , nog ff en het mensdom is weg en het dierenrijk herstelt zich weer

  Like

 5. Anuscka zegt:

  Ah Rob, wat heb je dit helder uiteengezet, en wat goed dat je over dit onderwerp je fans eens even goed wakker schudt. Het is een ramp inderdaad, de tuincentra (in NL) van tegenwoordig (over tuincentra in DK heb ik geen oordeel, want die hebben we niet in onze regio. Alleen 1 kweker) Ik zeg: in de ban met die ketens. Maar ja, bedenk ik me tegelijkertijd: als het volk geen 1ntratu1n meer heeft, worden de tuintjes tot stenen woestijnen en daar zitten we dan óók weer niet op te wachten…

  Geliked door 1 persoon

 6. groengenot zegt:

  Goed gezegd Rob! Er zijn zoveel plantenkwekers in België en Nederland. Daar vind je echt toffe planten. In tuincentra is het allemaal eenheidsworst vol pesticiden en kunstmest.

  Like

 7. gewoonanneke zegt:

  Ja ik hoorde ook pas dat brandnetels vinden mensen maar niks terwijl het zulke waardplanten zijn voor heel veel vlinders. Ze zien liever de springbalsemien een invasieve plant die enorm verspreid wordt.

  Geliked door 1 persoon

 8. staartje zegt:

  Mooi beschreven. Het is een beetje hangen en wurgen. En ook hier speelt de prijs weer mee.
  Ik zie veel betegelde stukjes tuin en tuinen met kunstgras. Vooral in de steden zie ik dat. Hebben de mensen in de stad een tuintje , gooien ze hem vol met tegels en kunstgras. Ik heb donderdag in Schiedam op weg naar de supermarkt nog met verbijstering naar de tuintjes daar lopen kijken. Van de pakweg 30 die ik passeerde waren er maar twee echt tuin. Zonder tuincentra is dat nog erger, vrees ik. Dat kunstgras is nog duur ook. Maar ook in Drenthe wordt het meer en meer gelegd, hoorde ik in een tuincentrum.
  Ik koop zoveel mogelijk biologische inheemse planten en probeer door alle hypes heen te prikken. Ook mag er ‘ onkruid’ aan komen waaien( Sint Janskruid, stinkende gouwe, ) Na jouw blog ben ik me daar nog bewuster van. Ik schreef laatst al iets over insectenhotels waar Karel een mooi artikel over deelde

  https://downtoearthmagazine.nl/iedereen-op-bij-les/?fbclid=IwAR1_Dm_IgonwYwgTRAcs2bkuxPCV82hDAK8Y_sGz9OOtIhDPymZ6Nytfics

  Het sluit precies aan bij jouw blog.
  Een nieuw insectenhotel heb ik dus ook niet gekocht. Een rommelhoekje in de tuin wel gemaakt, maar ik realiseer me wel dat dat niet overal kan. Steden zouden wellicht aanjager kunnen zijn bij inheemse tuinaanleg vooral bij nieuwe tuinen. Schiedam heeft op sommige plekken een heel goed groen beleid. Ik denk dat als ze dit aangepakt hadden er een mooie groene strook was ontstaan. Vermoedelijk met veel minder kosten. Een beetje ala Mien Ruys (tuinen Dedemsvaart) die in het verleden al ‘confectieborders’ ontwierp voor stadstuinen.
  Ik genoot gister trouwens van de wilde peen en het boerenwormkruid overal.
  Fijn weekend Rob

  Geliked door 1 persoon

 9. Rob Alberts zegt:

  Dank voor jouw reactie.

  Het gedeelde artikel van Karel heb ik aandachtig gelezen.

  Wat zijn wij toch vreselijk moeilijk bezig.

  De Wilde peen in het bloemenlint achter mijn huis bloeit op en top. ook ik geniet daar van.

  Zonnige groet,

  Like

 10. Tijden veranderen, maar of dit altijd ‘verbetering’ betekent is maar de vraag.

  Like

 11. KnutzEls zegt:

  Het wordt allemaal eenheidsworst door dat soort tuincentra. Stonden gisteren ook met verbijstering te kijken bij de stapels Bbq apparaten bij de bouwmarkt. Ongelofe!ijk.

  Like

 12. Het is een bekend probleem. We hebben onze mond vol over klimaatverandering maar op een of andere manier lukt het ons niet om de link te leggen met ons gedrag. Dit is wel degelijk een heel Hollands trekje. Als lage landen bij de zee zouden wij er meer dan wie dan ook bewust moeten zijn van de risico’s van klimaatverandering door bijvoorbeeld een stijgende zeespiegel. Maar tegelijkertijd wonen er miljoenen mensen in ons land al sinds jaar en dag onder de zeespiegel en merken daar helemaal niks van. Met als gevolg dat we ons in Nederland helemaal geen zorgen maken over de stijgende zeespiegel. Want wat is het probleem. De zeespiegel stijgt, nou en dan verhogen we toch gewoon de dijken. Dat is altijd ons antwoord geweest op overstromingen en dergelijke. Bouw nieuwe dijken, bouw hogere dijken. We zijn een rijk land en kunnen ons dit zat veroorloven. Onze reactie is enerzijds rationeel maar anderzijds ook verontrustend op een bepaalde manier.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Als bewoner van de Bijlmermeer woon ik onder de Zeespiegel. En om mij heen zijn talloze historische zeedijken te vinden. De polder waar ik in woon heeft nooit echt een rendement opgeleverd. Zoute Kwel heeft de oorspronkelijke boeren altijd tegen gewerkt.

   Verstening, verdroging, maar ook wateroverlast laten zien dat de afstand tussen de woonomgeving en de schrikbarende nieuwsberichten te groot is.

   Bezorgde groet,

   Geliked door 1 persoon

 13. Herman zegt:

  Helaas helemaal waar, Rob. De tuincentra verzieken de markt voor normale tuinen. Maar ik moet bekennen dat ik rond kerst wel eens door een tuincentrum dwaal, vanwege de enorme Dickens sfeer.

  Geliked door 1 persoon

 14. Goed dat je de aandacht hierop vestigt.
  Ben het eens met je wat betreft al de onzin hypes en kleuren trends
  Tegenwoordig moet alles gestylt zijn van stoel tot plant en hond tot kat

  Geliked door 1 persoon

 15. HesterLeyNel zegt:

  Ek verlang ook baie terug na die streek waar ek my kinderjare deurgebring het, waar die natuur baas was en die plantegroei nooit hulp nodig gehad het (in die vorm van kunsmis of kunstige besnoeiing / landscaping) nie.

  Geliked door 1 persoon

 16. Vlierbloesem zegt:

  Ik zie de verstening en het kunstgras in de tuinen rondom mij groeien. Dat is niet echt vrije keuze van de bewoners, maar hun bescherming tegen de betaalde gluurders van de verhuurder. Volgens de verhuurder bepalen die wat “netjes” is en moeten bewoners de tuinen naar hun idee van “netjes” inrichten.

  Like

 17. Dhyan zegt:

  Veel van die planten uit tuincentra in de tuin overgeplant zijn binnen een paar weken weer dood.
  Ik zal maar niet te lang schrijven want het zal wel weer niet geplaatst worden.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   PS: eenmaal gemodereerd op herkenbare en bekende contactgegevens kan iemand blijven reageren. Wanneer er vreemde, onbekende en onherkenbare contactgegevens worden gebruikt blijven reacties in de spambox hangen. Vriendelijke groet,

   Like

 18. Spontanity zegt:

  Bij mij gaat het twee kanten op.
  Wij wonen in een hoekhuis, voortuin, zij tuin en achtertuin.
  Alles begroeid.
  Onze achtertuin daarentegen, bestraat.
  Het word me anders echt veel te veel werk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.