Hout van je stad

Op de Slimmeweg 2 1066EV Amsterdam geeft Tom Marcelis workshops. Op de website: houtvanjestad.nl is meer informatie te vinden. En met info@houtvanjestad.nl kun je jezelf aanmelden voor een workshop.

De balk waar de waterpomp in mijn tuin op steunt heeft ook Amsterdamse wortels. En zo zijn er vast meer mensen die een stukje Amsterdams hout nuttig gebruiken. En dan doel ik niet op biomassa gestookte stadswarmte. Want dat blijft in mijn ogen verspilling van nuttig hout. Waarbij ik mij afvraag of huiseigenaren zich wel bewust zijn van de houtverspilling voor de verwarming van hun woning en/of badwater?

Hout met een verhaal:

Hout van je Stad maakt mooie en duurzame producten van hout uit je eigen stad en omgeving. Van bomen die anders – zoals helaas nog al te vaak gebeurt – worden versnipperd of afgevoerd voor brandhout-. Zo wordt niet alleen verspilling van goed hout voorkomen maar creëert HoutvanjeStad producten met een geschiedenis en een verhaal. Producten om van te houden, waar je trots op kunt zijn en die je verbinden aan je stad.

Vanuit de gedachte om het verhaal achter het lokale hout te vertellen ontstond in 2015 de Stadsplank: Snijplanken gemaakt van gekapte bomen uit de stad, met erin gegraveerd de soort boom, de leeftijd en herkomst. Naast snijplanken ontwerpen-en maken we ook andere producten en meubels van eenzelfde, herleidbare herkomst.

Lokaal geveld, verwerkt en verkocht:

Voor HoutvanjeStad is de verwerking ter plaatse, door lokale zagers een belangrijk aspect van onze missie. Waar mogelijk worden de bomen dicht bij de kaplocatie gezaagd en het hout gedroogd. Zo worden veel onnodige transport kilometers voorkomen, lokale bedrijven profiteren van de maak en lokale ondernemers worden bij de verkoop te betrekken.. Het eindproduct hoeft dan maar een kleine afstand af te leggen naar de afnemers: mensen die houden van hun stad, met een liefde voor hout, kwaliteit en design.

Het aantal gerooide bomen met een bekende  herkomst bekend is gelimiteerd. En niet al het hout dat aangeboden wordt is altijd geschikt om te worden bewerkt tot een nieuw product. Dat bekent dat van een Stadsplank of meubel telkens slechts een beperkte serie per keer wordt geproduceerd. Elke boom is anders en dat maakt iedere product uniek.

Natuurlijk vind ik dat bomen niet zomaar geveld moeten worden.Maar als het niet anders kan dan is een nieuw leven in de vorm van een HoutvanjeStad product natuurlijk het mooiste!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Geen categorie, gezondheid, Natuur. Bookmark de permalink .

16 reacties op Hout van je stad

 1. Karel zegt:

  ben bang dat zo’n stukje hout een duur stukje hout wordt , of zie ik dat fout
  is een goed idee , dat wel , maar mag die kunstenaar zo maar hout dat van de gemeente is van de kap plek verwijderen ?

  twijfel groet

  Like

 2. shivatje zegt:

  Wat een mooi initiatief

  Aum Shanti

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi initiatief, maar zoals Karel denkt zal het eindproduct duur uitkomen.

  Like

 4. Happy Hulk zegt:

  Reed vandaag nog door de Bijlmer na bezoek bij een oom van Treeske in Amsterdam.
  Zag een bordje met de naam Kantershof erop.
  Heb jij die opgehangen?

  Like

 5. En de Slimmeweg is in Sloten, mijn geboortedorpje! Dat bedrijf is mij onbekend, maar ik ben er natuurlijk al 52 jaar weg en sinds een jaar of 14 woont er ook geen familie meer…

  Geliked door 1 persoon

 6. Ja heel af en toe nog, maar nodig is het dan niet!

  Geliked door 1 persoon

 7. meninggever zegt:

  Las onlangs dat in de Pijp weer een straat wordt ontdaan van oude bomen…Omdat ze te groot worden en te veel licht ontnemen bij omliggende huizen. De inwoners van straat en buurt willen daar niets van weten, maar de Deelraad zet door. Kijk, dat snap ik dus weer niet. Gezonde bomen kappen om een of andere vage reden. Een biomassa verbranden prima, maar niet bomen kappen om ze vervolgens te verbranden. Maak er dan meubeltjes van voor minder bedeelden of zo….

  Like

 8. Mark zegt:

  Prachtig initiatief. Mooie spullen maakt Tom. Hout verbranden is sowieso zonde, laat staan CO2-neutraal. Ik kom zelden in jouw stad. Zou ik eens vaker moeten doen misschien. En dan zeker even bij Tom in de etalage kijken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.