Rudi Jansz

In mijn blogpost ‘Verzetshelden’ staat ook Rudi Jansz, de vader van Ernst Jansz. Velen zullen Ernst Jansz van zijn muziek kennen. Maar zijn vader heeft ook een levensverhaal dat niet vergeten mag worden.

Het is 6 augustus 1944. De bloempotten in de vensterbank van een pand op de eerste verdieping van Ringdijk 6 in Amsterdam-Oost zijn zo neergezet dat het teken op veilig staat. Verzetsman Rudi Jansz belt aan. Tot zijn schrik opent een man van de Sicherheitsdienst (SD) de deur ernaast, en duwt hem een revolver in zijn rug. Dan gaat ook de andere deur, waar hij aanbelde, open en Jansz wordt via een trap naar de eerste verdieping gestuurd. Daar wachten nog meer SD-mannen hem op. Er wordt gevochten, ze slaan hem bewusteloos. 

Lees verder op: https://indisch4ever.nu/2019/05/02/het-was-de-wens-van-verzetsman-rudi-jansz-eerst-nederland-vrij-daarna-indonesie/

Aanvankelijk is Rudy Jansz werkzaam in de illegale pers, maar in 1943, als de SD zijn groep grotendeels heeft opgerold, helpt hij mensen, later vooral Joodse kinderen, onderduiken. In 1944 treedt hij weer toe tot de illegale pers (De Nieuwsbode) en organiseert hij in de provincies Zuid-Holland en Utrecht de distributie van het illegale nieuws uit Londen. Medio 1944 richt hij met zijn Indische vriend Tutti Webb (later gefusilleerd) een eigen verzetsgroep op, bestaande uit een spionagegroep en een knokploeg (KP), bedoeld om distributiekantoren te overvallen en zo, gewapenderhand, distributiebonnen te bemachtigen voor de onderduikers. Op 6 augustus 1944 wordt hij op de Ringdijk in Amsterdam gesarresteerd bij een poging medeverzetsstrijder Cees Ehrends, redacteur van De Nieuwbode, te waarschuwen voor verraad, niet wetende dat deze een dag eerder reeds is gearresteerd. Bij het gevecht dat volgt wordt hij bewusteloos geslagen.

Na de bevrijding wordt hij, omdat hij zich dan hard maakt voor de onafhankelijkheid van Indonesië, door het Ministerie van Justitie op de zwarte lijst gezet. Zijn aanvraag bij Stichting 1940/45 om een uitkering als oorlogsslachtoffer wordt niet gehonoreerd. Hij neemt een baantje aan als ambtenaar bij de Nederlandsche Bank. Er wordt een concentratiekampsyndroom geconstateerd.

Lees verder op: https://4en5meiamsterdamzuidoost.nl/educatie/echte-helden/rudi-jansz

Opstaan en strijden tegen fascisme, racisme en onderdrukking, de rode draad in het leven van Rudy Jansz! En dat wij dit in Nederland niet altijd op waarde weten in te schatten is te zien in het levensverhaal van Rudy Jansz …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, verzetshelden. Bookmark de permalink .

11 reacties op Rudi Jansz

 1. KEES (PACO) zegt:

  Nooit geweten. Zulke mensen zouden meer geëerd moeten worden

  Geliked door 2 people

 2. Anuscka zegt:

  Goed dat je dit onder de aandacht blijft brengen Rob. Deze mensen, die het hart op de juiste plaats hadden en voor de donder (en de dood) niet bang waren.

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  op dat wij nooit vergeten 😦

  Geliked door 1 persoon

 4. Vlierbloesem zegt:

  “Opstaan voor fascisme, racisme en onderdrukking, ” Waarschijnlijk bedoel je “Opstaan tegen fascisme, racisme en onderdrukking, ”
  Verder goed artikel.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Ernst Jansz voor mij een bekende hier in de buurt en hou van zijn muziek.
  En ja zag hem in een talkshow over dit onderwerp…dat mag niet vergeten worden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Jan Bon zegt:

  Dank dat je dit verhaal van verzet en ongelooflijke moed weer onder de aandacht brengt en hoe de instituties van toen het ernstig lieten afweten!

  Geliked door 2 people

 7. gewoonanneke zegt:

  Ik zag hem bij de herdenking hier over spreken, heel indrukwekkend.

  Geliked door 1 persoon

 8. fialas zegt:

  Een bitter verhaal dat een duidelijk beeld geeft van de kleinzielige houding jegens mensen die in de jaren van de politionele akties zich hebben verzet tegen het Nederlandse beleid jegens Indonesie.

  Fialas.

  Geliked door 1 persoon

 9. Een held die dankzij berichtjes als deze niet vergeten wordt.

  Geliked door 1 persoon

 10. meninggever zegt:

  Elk land dat ooit onder een dictatuur leefde kent dit soort verhalen. En de ellende van totalitaire regimes of doctrines is onbeschrijfelijk. Alleen al 300 miljoen doden door het communisme van Mao en Lenin. Moeten we altijd tegen blijven strijden. Want hoe we het ook wenden of keren, uiteindelijk is de echte democratie met daarmee gepaard gaande Vrijheid van Meningsuiting honderd keer aantrekkelijker dan leven met een doctrine die anderen de mond wil snoeren of terug wil brengen naar de donkere Middeleeuwen….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.