In mijn blogpost ‘Verzetshelden’ staat ook Rudi Jansz, de vader van Ernst Jansz. Velen zullen Ernst Jansz van zijn muziek kennen. Maar zijn vader heeft ook een levensverhaal dat niet vergeten mag worden.
Het is 6 augustus 1944. De bloempotten in de vensterbank van een pand op de eerste verdieping van Ringdijk 6 in Amsterdam-Oost zijn zo neergezet dat het teken op veilig staat. Verzetsman Rudi Jansz belt aan. Tot zijn schrik opent een man van de Sicherheitsdienst (SD) de deur ernaast, en duwt hem een revolver in zijn rug. Dan gaat ook de andere deur, waar hij aanbelde, open en Jansz wordt via een trap naar de eerste verdieping gestuurd. Daar wachten nog meer SD-mannen hem op. Er wordt gevochten, ze slaan hem bewusteloos.
Lees verder op: https://indisch4ever.nu/2019/05/02/het-was-de-wens-van-verzetsman-rudi-jansz-eerst-nederland-vrij-daarna-indonesie/
Aanvankelijk is Rudy Jansz werkzaam in de illegale pers, maar in 1943, als de SD zijn groep grotendeels heeft opgerold, helpt hij mensen, later vooral Joodse kinderen, onderduiken. In 1944 treedt hij weer toe tot de illegale pers (De Nieuwsbode) en organiseert hij in de provincies Zuid-Holland en Utrecht de distributie van het illegale nieuws uit Londen. Medio 1944 richt hij met zijn Indische vriend Tutti Webb (later gefusilleerd) een eigen verzetsgroep op, bestaande uit een spionagegroep en een knokploeg (KP), bedoeld om distributiekantoren te overvallen en zo, gewapenderhand, distributiebonnen te bemachtigen voor de onderduikers. Op 6 augustus 1944 wordt hij op de Ringdijk in Amsterdam gesarresteerd bij een poging medeverzetsstrijder Cees Ehrends, redacteur van De Nieuwbode, te waarschuwen voor verraad, niet wetende dat deze een dag eerder reeds is gearresteerd. Bij het gevecht dat volgt wordt hij bewusteloos geslagen.
Na de bevrijding wordt hij, omdat hij zich dan hard maakt voor de onafhankelijkheid van Indonesië, door het Ministerie van Justitie op de zwarte lijst gezet. Zijn aanvraag bij Stichting 1940/45 om een uitkering als oorlogsslachtoffer wordt niet gehonoreerd. Hij neemt een baantje aan als ambtenaar bij de Nederlandsche Bank. Er wordt een concentratiekampsyndroom geconstateerd.
Lees verder op: https://4en5meiamsterdamzuidoost.nl/educatie/echte-helden/rudi-jansz
Opstaan en strijden tegen fascisme, racisme en onderdrukking, de rode draad in het leven van Rudy Jansz! En dat wij dit in Nederland niet altijd op waarde weten in te schatten is te zien in het levensverhaal van Rudy Jansz …
Nooit geweten. Zulke mensen zouden meer geëerd moeten worden
LikeGeliked door 2 people
Goed dat je dit onder de aandacht blijft brengen Rob. Deze mensen, die het hart op de juiste plaats hadden en voor de donder (en de dood) niet bang waren.
LikeGeliked door 2 people
op dat wij nooit vergeten 😦
LikeGeliked door 1 persoon
“Opstaan voor fascisme, racisme en onderdrukking, ” Waarschijnlijk bedoel je “Opstaan tegen fascisme, racisme en onderdrukking, ”
Verder goed artikel.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank voor deze corrigerende opmerking. Ik heb de zin ietwat aangepast.
Vredelievende groet,
LikeLike
Ernst Jansz voor mij een bekende hier in de buurt en hou van zijn muziek.
En ja zag hem in een talkshow over dit onderwerp…dat mag niet vergeten worden.
LikeGeliked door 1 persoon
Dank dat je dit verhaal van verzet en ongelooflijke moed weer onder de aandacht brengt en hoe de instituties van toen het ernstig lieten afweten!
LikeGeliked door 2 people
Ik zag hem bij de herdenking hier over spreken, heel indrukwekkend.
LikeGeliked door 1 persoon
Een bitter verhaal dat een duidelijk beeld geeft van de kleinzielige houding jegens mensen die in de jaren van de politionele akties zich hebben verzet tegen het Nederlandse beleid jegens Indonesie.
Fialas.
LikeGeliked door 1 persoon
Een held die dankzij berichtjes als deze niet vergeten wordt.
LikeGeliked door 1 persoon
Elk land dat ooit onder een dictatuur leefde kent dit soort verhalen. En de ellende van totalitaire regimes of doctrines is onbeschrijfelijk. Alleen al 300 miljoen doden door het communisme van Mao en Lenin. Moeten we altijd tegen blijven strijden. Want hoe we het ook wenden of keren, uiteindelijk is de echte democratie met daarmee gepaard gaande Vrijheid van Meningsuiting honderd keer aantrekkelijker dan leven met een doctrine die anderen de mond wil snoeren of terug wil brengen naar de donkere Middeleeuwen….
LikeLike