Een school in Mtangani in Kenia

Jaren terug schreef ik over het bouwen van een school in Tanzania. Daarvoor schreef ik over de bouw van een school in Zuid Afrika. Nu wil ik een school in Mtangi, Kenia onder jullie aandacht brengen. Mtangani is een dorp vlakbij Malindi, aan de Indische Oceaan, 120 km boven Mombasa in Kenia.

Corien uit Dronten en Renata uit Italie werken samen in de stichting Mtangi. Corien is kraamverzorgende in Nederland. En Renate woont grotendeels in Kenia.

Na verschillende kleinere projecten te hebben gedaan, durfden dit tweetal de grote stap te wagen om een basisschool te bouwen voor 400 kinderen uit zeer arme gezinnen.
In 2020 hebben zij een tweede basisschool gebouwd voor nog eens 300 leerlingen.

Corien zorgt in Nederland voor de publiciteit, presentaties en voor de financiële middelen. Renata zorgt in Mtangani voor de uitvoering van de projecten. Doordat er op deze manier wordt samengewerkt, met hele korte lijntjes, worden de projecten snel uitgevoerd.
De kracht is om ontwikkelingswerk goed zichtbaar en zeer transparant te maken. Van een sponsor of donateur verwachten Corien en Renata dat zij zich betrokken voelen en zien wat er gedaan wordt.
Alle projecten worden uitgevoerd door de Kenianen zelf, ook de leerkrachten van de scholen zijn Kenianen. Dit maakt dat in alle projecten alle leraren, aannemer, lasser, timmerman, schoonmaaksters, kok en beveiligers Kenianen zijn. Door de projecten krijgen deze Kenianen betaald werk en een inkomen. Alle spullen die nodig zijn worden ook in Kenia gekocht, zodat de lokale economie hiervan mee profiteert.

Wat mij aanspreekt is dat er ook een duurzaam project met solarlampen is. Zelf beschrijft de stichting het volgende op haar website:

Door solarlampen aan te schaffen is er winst op de volgende gebieden:
* Kinderen kunnen in de avonduren hun huiswerk maken;
* Ouders kunnen in de avonduren nog doorwerken;
* De luchtwegen beschermen tegen de zware kerosinedampen;
* Het aantal ongelukken (hutten die vlam vatten) terugdringen;
* Het aantal slachtoffers van de branden terugdringen.

Door in Nederland geld in te zamelen voor solarlampen (12 euro per lamp) konden we in maart 2014 veel gezinnen blij maken met een lamp. in 2014 zijn er 32 lampen uitgedeeld aan gezinnen.

De levensduur van een solarlamp is ongeveer 3 jaar daarom is de actie in 2018 opnieuw gevoerd. In oktober 2018 zijn er, dankzij vele donaties, 166 lampen uitgedeeld. De kinderen kunnen nu hun huiswerk doen zonder de giftige rook van kerosine te inhaleren en het risico van brand.

M.b.v. info@stichtingmtangani.nl worden al jullie vragen beantwoord.

https://www.stichtingmtangani.nl/

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Afrika. Bookmark de permalink .

19 reacties op Een school in Mtangani in Kenia

  1. Karel zegt:

    goede zaak Rob
    maar ik vraag me gelijk altijd af , dat is toch zaak van het land , de politiek daar hebben net als hier ook altijd de mooiste plannen tegen de verkiezingstijd

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Zekers. elk land heeft een eigen regering om de belangrijkste zaken te regelen.
      Toch vind ik het goed om dit initiatief van Nederlanders in een ander land onder de aandacht te brengen.

      PS: Na 4 kabinetten Rutte komt steeds meer naar boven dat de Nederlandse regering problemen veroorzaakte. Problemen ontkende. Oplossingen weigerde.

      Vriendelijke groet,

      Geliked door 3 people

      • Karel zegt:

        ja dit Rutte kabinet is niet veel beter dan anderen elders
        doen alleen maar plakken , echt oplossen kunnen ze geen van de grote problemen 😦

        natuurlijk is het goed anderen te helpen , maar dit is nu al sinds mijn lagere schooltijd gaande , als ik dan zie van de wederopbouw door onze ouders na ’45 , zou je toch denken dat men daar ook al wat verder zou zijn , toch
        of zie ik dat verkeerd , of ben ik te veel realist of wat

        koers groet

        Geliked door 2 people

        • Rob Alberts zegt:

          Ik denk dat je het goed ziet met jouw nuchtere blik.
          Al wist ik niet dat jij een Kenia kenner bent.
          Stille groet,

          Geliked door 1 persoon

          • Karel zegt:

            ik ben geheel geen kenner , maar Kenia is niet anders dan alle alle andere landen na het onafhankelijk worden , in dit geval van Engeland
            elk stamhoofd wil president worden , en niet om het volk te dienen , maar om zich zelf en de familie

            Geliked door 1 persoon

        • Willem zegt:

          De opbouw van Nederland na WO II was natuurlijk nooit zo snel gelukt als de Marshallhulp er niet geweest was en het komt me ook voor dat de vergelijking tussen Nederland na WO II en Kenia toch een beetje scheef is. Heb geen exacte cijfers paraat, maar het lijkt me dat het gemiddelde opleidingsniveau in NL na WO II hoger was dan dat van Kenia nu en, ook niet onbelangrijk, de na-oorlogse regering was wel degelijk gericht op landsbelang en niet zozeer op eigenbelang. Iets waarvan je terecht opmerkte dat dat in ex-kolonies regelmatig niet het geval is. Neem Suriname maar als voorbeeld.
          Wat ook even bedacht moet worden is dat ook Kenia veel vluchtelingen uit de naburige lande opvangt. Verhoudingsgewijs meer dan in geheel West-Europa.
          Genoeg reden lijkt me om dit project te steunen.

          Geliked door 2 people

          • Karel zegt:

            elke vergelijking is meestal scheef , ik pakte deze er bij denkend aan wat mijn ouders hebben doorstaan , ook geen geleerden hoor , keiharde werkers wel
            niks handje ophouden , nooit gedaan , hardwerken voor elke boterham
            als ik de wereld rondkijk en de voormalige koloniën zie , is het eigenlijk overal nog een zooitje , en als we niet oppassen wordt dat het hier ook 😦
            projecten steunen , deden wij al in de jaren ’50 en ’60 , en er is daar nu nog armoe en hongersnood , waar is al dat bi elkaar gebietste geld gebleven 😦

            Like

  2. bertjens zegt:

    Goed werk, ik las de link.
    Ze verdienen steun. Helpt de Keniaanse overheid ook mee?

    Like

  3. Yova zegt:

    Wat goede werk hebben gedaan. Tenslotte kunnen kinderen weer naar school. Laat maar hopen ook Keniaanse ook mee werken om te doen. Fijne dag verder.

    Like

  4. meninggever zegt:

    Honderden miljarden dollars, euro’s etc gingen er richting Afrika. Steun, hulp, ontwikkeling. De Chinezen bouwen er nu wegen, vliegvelden, steden, havens. Alles vanuit een strategisch belang. Niks anders dan wat in de 18/19e eeuwen door de zgn. koloniale machten werd gedaan. Wat steeds opvalt in Afrika is dat zodra die hulp ophoudt duidelijk wordt dat men het niet redt vanuit eigen initiatieven. Weinig ontwikkeling, het volk niet mee profiterend van al die middelen. Bij elke conferentie over wat ook vliegen de hoge heren uit die landen graag in de duurste zakenjets gevuld met hun eigen kliek deze kant op. Men leeft in paleizen en zorgt ook dat de familie-clans aan de macht blijven. Zelfs het ooit zo welvarende Zuid-Afrika is tegenwoordig verpauperd. Ik ben voor onderwijs, zeker van meiden. Want daar heb je meer van te verwachten dan van de veelal minder gemotiveerde jongens. Kenia kent zeer rijke delen van de steden. Dure winkels, alles er op en aan. Er is daar dus een elite…die zijn niet in staat om te helpen?? Waarom dan vanuit Nederland dit soort initiatieven??

    Like

  5. Rob Alberts zegt:

    De betrokkenheid van vrouwen, moeders, met scholen in Afrika spreekt mij aan.
    Ik schreef al eens over: https://robalberts.wordpress.com/2014/06/21/keys-to-school-voor-king-william-town-in-zuid-afrika-project-isibindi-in-qusini/
    En ook over: https://robalberts.wordpress.com/2015/04/28/gezocht-supporters-voor-tanzania/
    Zo is deze blogpost eigenlijk een vervolg.

    Je suggereert dat in de 18/19e eeuwen de zgn. koloniale machten vooral investeerde in Afrika?
    Met dezelfde suggestie dat de Chinezen bouwen nu onbaatzuchtig wegen, vliegvelden, steden, havens aanleggen?

    West-Europese landen hebben vooral een lucratieve slavenhandel gevoerd in Afrika. Daarnaast werden en worden grondstoffen uit Afrika geimporteerd. De verdeling van Afrika tussen de West-Europese landen geeft ook nu nog veel problemen. Pennestreken en liniaalstrepen dwars door cultuur- en taalgebieden geven nog steeds gewapende conflicten. En de Westerse wapenhandel ondersteunt die conflicten maar al te graag.
    Indertijd ontwikkelde infrastructuur was er alleen maar op gericht om eigen handelsroutes te verbeteren en verfijnen.
    China doet nu hetzelfde met wurgende contracten en geldleningen.

    Willem geeft hierboven een meer toegespitste verklaring m.b.t. Kenia.

    Familieclans in Kenia? De hoeveelheid ontwikkelingshulp naar de derde wereld is niet te vergelijken met de Europese en Landelijke subsidies naar de Nederlandse Families in de Agro-Industrie.

    Ja, ik schrijf graag over initiatieven van Nederlandse vrouwen die in Afrika praktische steun geven.

    Instemmen en/of doneren van mijn bloglezers is en blijft de eigen keuze.

    Vriendelijke groet,

    Like

    • meninggever zegt:

      Hoe jij de geschiedenis toch telkens naar je (linkse) voorkeur zet is mij iedere keer een bron van verbazing. Maar ik ken die geschiedenis ook. En al hem altijd blijven duiden. En wat die slavernij betreft, wellicht toch goed om te bedenken dat deze nog steeds plaatsvindt in Afrika, Azie, het Midden-Oosten maar zeker geen uitvinding was van de westerse koloniale machten. Maar ja, om nu net die groepen te duiden die stammen uit landen waar dat schering en inslag was en is…dat is een stap te ver. Overigens ondersteun ik het pleidooi voor hen die menen met eigen initiatieven meiden daar te helpen ontwikkelen. Maar dat heeft meer met medemenselijkheid van doen dan met meegaan in een of andere doctrine..

      Like

      • Rob Alberts zegt:

        Met een politieke verhandeling zullen wij waarschijnlijk nooit tot overeenstemming komen.
        Mijn blogpost is en was ter ondersteuning van een Scholingsactiviteit in Kenia. Op gezet door 2 enthousiaste dames, waarbij de weblink aanvullende info geeft.

        Als ik jouw eerste reactie nog eens nalees zie ik vooral een politiek betoog over van alles en nog wat.
        Concreet lees ik niets over mijn blogpost en/of het beschreven initiatief.

        Een discussie over horigen, lijfeigenen, tot slaaf gemaakten ga ik nu hier niet met jou aan.

        Wel wil ik nog eens de website https://www.stichtingmtangani.nl/ onder jouw aandacht brengen.

        Vriendelijke groet,

        Like

        • meninggever zegt:

          Ik zou jouw eigen reacties op mijn blogposts nog eens nalezen op relevantie. Lastig als je dan een soortgelijke reactie van mij krijgt? Beetje bijzonder. Maar ik gaf al aan dat ik dit soort initiatieven prima vind. Mits je niet voorbij gaat aan de geschiedenis. Geschreven door neutrale wetenschappers en niet door linkse deugoprofessoren.

          Like

          • Rob Alberts zegt:

            In mijn blogpost vermeld ik alleen het initiatief.
            Zoals ik dat ook in de twee eerdere blogposts t.b.v. schoolprojecten in Afrika heb gedaan.

            Gewoon ter ondersteuning van de vrouwen die deze projecten/scholen opzetten.

            En wellicht komt er in de toekomst een ander door Nederlandse vrouwen opgezet project voor een school in een Afrikaans land in een blogpost.

            Vriendelijke groet,

            Like

            • meninggever zegt:

              Ik onderschreef al het initiatief maar ben een beetje cynisch waar het de duiding betreft over Afrika. Het is en blijft een bodemloze put. Al ben je al blij met elk stapje dat men kan zetten door de gelden zelf langs te brengen en die initiatieven te helpen handen en voeten te krijgen. Overmaken die kant op is zinloos.

              Like

              • Rob Alberts zegt:

                Nogmaals: In mijn blogposts beschrijf ik 3 Door Nederlandse vrouwen opgezette schoolprojecten.

                En ja alle 3 de projecten zijn in Afrika.

                De geschiedenis, de huidige situatie of de toekomst van Afrika komen in mijn 3 blogposts niet naar voren.

                Van de eerste 2 projecten hoorde ik dat na mijn blogposts ruimhartig is gedoneerd.

                Of dat na deze derde blogpost ook het geval zal zijn is afwachten.

                Vriendelijke groet,

                Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.