Gemeente Amsterdam xenofoob

Of is Nederland xenopfoob?

In 1995 kreeg ik een relatie met een Schotse vrouw. Dat is na de nieuwe Europese afspraken van 1992. En geruime tijd voor de Brexit van Meneer Johnson. Caroline besloot samen met mij in Amsterdam-ZuidOost een nieuw leven op te bouwen. Haar werkgever wilde graag een werkvergunning van haar zien. Het rondje van het Arbeidsburo, naar het stadsdeelkantoor, naar de toenmalige vreemdelingenpolitie en weer terug heeft zij een aantal keren doorlopen. U kent dat wel van het kastje naar de muur en weer terug. Waarbij soms gevraagd wordt om door een niet bestaande hoepel te springen. Uiteindelijk heb ik bij de Vreemdelingenpolitie een garantie verklaring moeten ondertekenen. De uitleg was simpel en eenvoudig: Meneer u weet toch dat buitenlanders niet te vertrouwen zijn? U weet toch dat er iemand opdraait voor de kosten bij repatriëring? Alleen wanner ik daarvoor garant stond dan mocht Caroline in Nederland blijven, wonen en werken.

Nu in 2022 speelt er een vergelijkbare situatie. Een bevriend echtpaar wil graag in Nederland een nieuw bestaan opbouwen. Beiden hebben een werkgever gevonden. Het is een Pools echtpaar. Beiden, man en vrouw, hebben alle officiele documenten. Natuurlijk ook officieel vertaald naar het Engels. Voor een officiele registratie is een huisadres nodig. De verklaring dat zij in mijn huis geregistreerd mogen worden heb ik ook ingevuld en ondertekend. Polen en Nederland maken samen onderdeel uit van de Europese Unie? Er is vrij verkeer tussen Polen en Europa?

U begrijpt het wel? De registratie van de Poolse meneer op mijn huisadres is gelukt. Voor zijn werkgever was een een BSN-nummer of Sofi-nummer belangrijk. De registratie en het BSN-nummer is gelukt.

Maar voor de vrouw met alle in het Engels vertaalde papieren, geboortebewijs, huwelijksakte, ontstaat er een probleem. Een Poolse id-kaart wordt niet geaccepteerd door de gemeente Amsterdam. Zij is niet welkom. Zij is daarom terug naar Polen.

Met mijn netwerk, sociale advocatuur, juridische loketten, een onbereikbare IND, is mijn teleurstelling groot. Maar misschien kunnen de lezers van deze blogpost zich iets voorstellen van de teleurstelling van dit echtpaar en deze vrouw? Het lijkt alsof Nederland werknemers nodig heeft. Het lijkt erop dat Nederland zich aan Europese regelgeving houdt.

Maar feitelijk zit Nederland en de gemeente Amsterdam vol met vreemdelingenhaat. Vandaar mijn blogpost titel: Gemeente Amsterdam xenofoob.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, Politiek. Bookmark de permalink .

35 reacties op Gemeente Amsterdam xenofoob

 1. Rebbeltje zegt:

  Dat is dan een domper voor beide…want ja als je beide hier wil werken en leven moeten de papieren in orde zijn hè…s6 voor beide 🙂

  Like

 2. peterbake zegt:

  Echt soms geloof je de wereld niet meer. En Rob, loketten en de mensen er achter, geen idee waarom maar denk dat ze kicken op het machtsgevoel van het moment of het is nog erger, zij haten vreemdelingen.

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  vreselijk Rob
  willekeur ten top
  en dan vinden ze het vreemd dat wij die ambtenaren niet vertrouwen , laat me niet lachen gggrrrrr

  rustig weekend groet

  Geliked door 2 people

 4. elsjeveth zegt:

  En terecht deze titel Rob. Wel wel wel. Het tolerante Nederland blijkt helemaal zo tolerant niet. Amsterdam mensenrechten etc. hoog in het vaandel. Een lachertje blijkbaar>

  Geliked door 2 people

 5. Yova zegt:

  Ja moet wel bewijs hebben. Je kan niet zomaar beginnen in zo geval. Het is wel sneu voor de beide. Het blijft het toch moeilijk geval. Groetjes,

  Like

 6. Lijkt me pure willekeur, zoals daar op diverse vlakken wel vaker sprake van is in ons land.

  Like

 7. dhyan zegt:

  Nou nou vreemdelingenhaat Rob? Er zijn nou eenmaal wereldwijd afspraken gemaakt dat landen een eigen territorium en inwonersaantallen herbergen. Je kunt je terecht afvragen of het een juiste ontwikkeling is geweest dat de mensen niet vrijelijk over de gehele wereld kunnen bewegen. Die beperkingen zijn mensonvriendelijk maar zo hebben we de wereld nu eenmaal georganiseerd. De overheid van ieder land is zich gaan beijveren om rechten en plichten voor de eigen inwoners en heeft de taak op zich genomen ze te beschermen tegen van alles en nog wat, ook vreemde invloeden. Vanuit dat kader is er wat voor te zeggen dat we het opnemen voor het behoud van een geheel eigen cultuur, gebruik gewoonten, werk en inkomen. Dit gebruik is doorbroken omdat we arbeidskrachten tekort kwamen want de industrieën moeten wel kunnen blijven draaien. Ik vermoed zomaar dat om die reden gewoon iedereen onder het mom van vluchteling welkom is. Ik zie ook niet een programma dat als de oorlogdreiging is verdwenen men het land weer zouden moeten verlaten. Nee men krijgt, vreemd genoeg, de status van Nederlander. De gevolgen van moeizame integratie nemen we dan maar voor lief. Jij kunt je evenmin zomaar ergens op de wereld vestigen en je van de rijkdommen van dat land bedienen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Matroos Beek zegt:

  Mijn haren komen recht als ik dit lees.
  Toen ik mij in 2002 inschreef in Nederland deed men ook zo moeilijk. En de manier waarop ik werd aangesproken in dat grauwe bureau waar ik een verblijfsvergunning moest aanvragen… zo bot en neerbuigend. Dat was allesbehalve netjes. Je moet weten dat ik ocharme maar van net over de Belgische grens kwam. Zwijg mij ervan.
  Ik leef mee met deze Poolse mensen. Schaam je gemeente Amsterdam!

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Bij het maken van de afspraak voor het inschrijven in het bevolkingsregister kreeg ik de opmerking dat ik er uit zag als een mensenhandelaar.

   Hoe bij jou voor de paar kilometer grensoverschrijding binnen de BeNeLux zo moeilijk gedaan kan worden?
   Je zou alsnog een klacht kunnen indienen!

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Ervaring met de afdeling bevolking van de gemeente Amsterdam heb ik niet, maar wat je beschrijft komt wel overeen met wat ik meegemaakt heb met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Het laatste contact, enige jaren voor mijn pensionering, dat ik met ze had ontaarde in een weinig verheffende woordenwisseling op de bouwplaats van de de (om)bouw van de gashouder tot theater. Kort gezegd; de beide amtenaren kwamen ruim anderhalf uur te laat op de afspraak en toen ik daar wat cvan zei waren ze diep beledigd dat ik er iets van durfde te zeggen, want ze begonnen nooit voor half negen. Het was ruim 9 uur eer ze ter plekke waren en de afspraak was 07.15 bij de gashouder, en gemaakt door de afd B&W-toez. Ik was vanuit Zevenaar gekomen en de twee anderen uit Ferwerd, Noord-Friesland.
    Ze waren zelfs niet meer bereid om het probleem uit te leggen. Maar contact met mijn opdrachtgever loste dat laatste op en twee uur later waren de problemen keurig en naar tevredenheid van zowel opdrachtgever en aannemer opgelost.
    Kun je je voorstellen dat ik altijd met wat gemengde gevoelens naar de TV-kijk als er een uitzendig vanuit de gashouder komt? Zie dan nog altijd de gezichten van de beide ambtenaren voor me “Ik weet niet waar Zevenaar of Ferwerd legt” en hun gepikeerdheid als ik zeg dat het nergens ‘legt’, maar ergens ‘ligt’.
    Andere afdeling, maar een vergelijkbare mentaliteit.

    Like

 9. Bertie zegt:

  Ze blijven voorkomen, deze dingen, om hels van te worden.

  Geliked door 1 persoon

 10. Spontanity zegt:

  Lief van jou dat ze zich konden registreren op jouw adres, maar?, misschien ontgaat mij hier iets, waar waren ze gaan wonen?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De bedoeling van dit Poolse echtpaar was om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen.
   Werk was geregeld.
   Met Wonen en registratie heb ik hun willen helpen.

   Nu zijn zij weer terug naar Polen.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Spontanity zegt:

    Dat is minder.
    Je hoort het steeds vaker.

    Geliked door 1 persoon

   • Dhyan zegt:

    Zomaar een reactie. Maar kan het zijn dat ze een eigen woonadres hadden moeten hebben en hadden ze die niet. Ik neem het niet op voor ambtenaren (daar heb ik ook een broertje dood aan) maar er zullen voorwaarden zijn aan een verblijfsvergunning neem ik aan. Niet zelden bieden goedbedoelende Nederlanders een adres als postadres aan en dan vertrouwen ze dat niet.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Bij de man was ik aanwezig en heb ik als hoofdbewoner en huiseigenaar een toestemmingsformulier ingevuld en ondertekend.

     Bij een andere ambtenaar heb ik hetzelfde gedaan voor de vrouw. Maar weigerde de dienstdoende ambtenaar de inschrijving.

     Zoals gezegd het Poolse echtpaar is terug naar Polen. Teleurgesteld en niet begrijpend wat er aan de hqnd is.

     De beiden werkgevers zijn op zoek naar nieuwe werknemers.

     Stille groet,

     Like

 11. Rianne zegt:

  Ik ken ook goede ambtenaren maar men men men… wat zitten er een hoop eikels en eikelinnen tussen.

  Like

 12. meninggever zegt:

  Is dit nou echt het gevolg van wat je in de laatste zin zo stellig neerzet of gewoon een kwestie van de altijd zo gevreesde bureaucratie? Ik denk het laatste. Ambtenarij is een grauwe deken die over een moderne samenleving heen hangt. Daarbij is men in veel andere gevallen juist in Amsterdam heel vlot met verstrekken van verblijf en vergunningen. Tis maar net waar je vandaan komt wellicht. Maar dat men een vijandige houding heeft naar buitenlanders lijkt mij gezien de kleur van dit college geen goede weergave van de realiteit..

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het verschil in beide inschrijvingen bestond uit de dienstdoende ambtenaar en het geslacht van de in te schrijven persoon.

   De situatie met mijn Schotse vriendin heeft een half jaar geduurd.
   Bij haar werd ook de opmerking gemaakt dat alle buitenlanders onbetrouwbaar zijn.

   Bij de vrouw van het Poolse echtpaar kreeg ik de opmerking dat ik een mensenhandelaar ben.

   Ik blijf stuiteren bij alle opmerkingen zoals: Nederland is vol, hun geloof deugt niet, zij hebben teveel kinderen, zij willen niet werken, zij willen de taal niet spreken, zij moeten zich aanpassen.

   Xenofobie en rassenhaat passen niet in de zo geroemde Christelijke cultuur, Nederlandse normen en waarden, Amsterdamse Barmhartigheid.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Als ik zie hoeveel fraude er wordt gepleegd met identiteit, vergunningen, leeftijden en zo meer is het niet zo onlogisch dat er kritisch wordt gekeken naar war iemands intenties zijn. Talloos zijn de gevallen van mensen die hier komen, met iemand trouwen, het Nederlanderschap aanvragen, en daarna scheiden. Doel bereikt. Ik heb dit van nabij meegemaakt. Een Tunesier die geen recht op verblijf zou krijgen wist zich (in de kennissenkring) een net gescheiden dame om te praten, ging daarmee samen leven, verzorgde dat zij zwanger werd en kreeg uiteindelijk via een huwelijk een verblijfsvergunning en paspoort. Daarna ging de relatie al snel stuk en verdween hij naar Duitsland. Daar zat familie van hem en kreeg hij het naar eigen zeggen een stuk beter dan in het islamvijandige (..) Nederland. De dame in ellende achterlatend. Net als zijn zoon. Uitzondering? Nee regel! En dus voor de ambtenaren wellicht reden om wat voorzichtig te zijn met uitdelen verblijfsvergunningen? Denk ook eens aan die arme Turkse kleermaker uit de Pijp, Gumuz. Verbleef hier illegaal, had huis en winkel, was bekend met onze stad, taal en omgeving. Geliefd ook. Maar had volgens de wet geen recht op verblijf, zelfs burgemeester (Cohen) sprong niet echt voor hem in de bres en de man werd met gezin uitgezet. Het kan dus wel maar is niet altijd even humaan. Er lopen duizenden gevallen rond van mensen met inmiddels een dubbel paspoort die bij het minste geringste meteen verdwijnen naar het thuisland. Of het elders in de EU nog eens proberen. Zwart/wit bestaat niet in een wereld van grijstinten…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Het ontgaat jou blijkbaar dat er vrij verkeer is tussen alle EU-landen.

     Want daar gaat het in deze blogpost over.

     Dat je met jouw moslimhaat andere niet relevante voorbeelden aanhaalt is voor jouw rekening.

     Vriendelijke groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      Juist vandaar op 9/11 mij betichten van moslimhaat geeft aan dat je de geschiedenis niet kent, maar mij ook niet en ook nog eens niet leest wat ik schreef. Het wordt ook wat zinloos om dat te doen, want communisme en anarchie zijn voor jou kennelijk de drijfveren om de gemeente te betichten van iets dat onbewezen is, maar vanuit dat dogmatische vijandsdenken steeds meer moet worden aangehaald. Schaam je Rob…

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       Hele volksgroepen verantwoordelijk stellen voor de misdaden van een individu of groep extremisten heeft voor mij niets met medeogen, barmhartigheid, medeogen, medemenselijkheid en/of menslievendheid te maken.

       De schande maar vooral schaamte voor misdaden als bijvoorbeeld 9/11 wordt wel degenlijk ook door velen moslims gevoeld.

       Een communist ben ik nooit geweest,. evenmin ben ik een anarchist geweest. De problemen bij de inschrijving van mijn Schotse vriendin en een bevriend Pools echtpaar daar ben ik zelf direct betrokken en bij aanwezig geweest. Dat jij vindt dat ik mijn eigen ervaringen moet bewijzen ….

       PS: binnenkort een boekrecensie van een wetenschappelijke geschiedkundige verhandeling over Nederlandse Christo-anarchisten en Tolstojanen in Nederland.

       Vriendelijke groet,

       Like

       • meninggever zegt:

        Het blijft mij verbazen hoe jij steeds weer je afkeer toont van de westerse beschaving, van normale mensen en afgeeft op alles wat je niet bevalt. Wat is dat toch bij linkse mensen? Je mag van mij allerlei semi-wetenschappelijke werken publiceren, feit is dat 9/11 en daarna 300.000 slachtoffers vielen door islamitische terreur en oorlog. Ook in Nederland vielen slachtoffers van die haat. Communistische dictatoren en systemen waren goed voor 300 miljoen doden. Mensen werden afgevoerd naar kampen en onderworpen aan de meest vreselijke gruwelijkheden uitgevoerd uit naam van Lenin, Stalin of Mao. In het Maoistische Laos werden alleen al 1,5 miljoen mensen over de kling gejaagd die werden verdacht van kapitalistische sympathie. Dus kom me niet aan met wat de Christenen deden, of wie ook. Want dan gaan we samen even terug naar hoe moslim-terreur zich sinds de 6e eeuw na Christus verbreidde over de wereld. En echt daar werden hele culturen onder de voet gelopen door de barbaarsheid van dat denken. Waren de Spanjolen erg? De Portugezen? De Britten, Fransen en Nederlanders of Belgen? Ik zou me nog eens verdiepen in de geschiedenis en dan niet alleen die van na de Russische Revolutie van 1909. Wat je ook zelf denkt van wat er op 9/11 is gebeurd, het was een ongekend vijandige daad vol haat en bedoeld de wereld te ontwrichten. En dat is gebeurd. De verdeeldheid in de wereld nam toe. De argwaan tegen immigranten ook. Of ze nu uit het Midden-Oosten komen, uit Afhanistan en Noord-Afrika, er kleeft een vuiltje aan. En de recente geschiedenis laat zien welk vuil dat is. Haat, afkeer, vooroordeel, racisme. Komt zeker ook onder immigranten voor. De Polen niet te na gesproken. Want die komen veelal hier om te werken….en doen daarbij het laagste werk denkbaar. Maar dat blijft meestal onderbelicht…

        Like

        • Rob Alberts zegt:

         Fijn, deze blogpost gaat over een Schotse vrouw met een geldig Brits paspoort en een Pools echtpaar met alle benodigde officiele papieren inclusief een geldige vertaalde versie. Alledrie de personen wilde hier gewoon werken …

         Dat voor de dienstdoende Amsterdamse ambtenaren de wet- en regelgeving anders werd toegepast? Ja, bij de Schotse en Poolse vrouw was dit het geval. Bij de Poolse man was dat niet het geval.

         Wel alledrie Europese arbeidsmigranten in het bezit van de benodigde papieren.

         Vriendelijke groet,

         Like

         • meninggever zegt:

          Laten we wel zijn, ik gaf al eerder aan dat het gaat om ambtenarij. En als je wilt weten hoe men daar ook in andere landen al heel lang over dacht of denkt moet je de verhalen van Franz Kafka maar eens lezen. Daarbij heb ik ooit een paar maal Polen bezocht en wat je daar mee maakte aan de grens was echt op de DDR na het ergste wat je aan ambtenarij kunt meemaken. Ik heb echt een afkeer van bureaucratie. Maak er nu ook weer een staaltje van mee, je wordt wel eens op het idee gebracht dat deze organisaties vooral met zichzelf bezig zijn en niet met mensen…

          Like

 13. Jan zegt:

  Verschrikkelijk! Ambtenaar doe je werk beter naar de bedoeling en geest van de wetten….

  Geliked door 1 persoon

 14. djaktief zegt:

  De like is voor jouw inspanning en niet voor wat je beschrijft in dit artikel. Mijn avontuur onlangs bij terugkeer uit Noorwegen heeft me over heel veel dingen meer laten nadenken. Ik kan me nu veel meer voorstellen van de bureaucratie en hoe het afwachten moet voelen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.