Brbr ….. Diemerbos

Bramen en brandnetels in het Diemerbos. De stikstof problematiek is ook voor een leek simpel te herkennen. Brandnetels en bramen groeien op die plekken waar teveel stikstof aanwezig is. Bramen liefhebbers zullen daar niet zo bij stilstaan. Langs spoorlijnen, bosranden en wegen staan steeds meer bramenstruiken. Sommigen zullen de voorkeur hebben voor bosranden. Kijkend naar de luchtverontreiniging die er langs spoorlijnen en wegen neerslaat op de grond en begroeiing.

De Brandnetel is een andere indicatorplant voor stikstofhoudende gronden. Maar de brandnetel is ook de waardplant van veel soorten vlinders: er komen ongeveer 50 vlindersoorten op voor, waaronder atalantabrandnetelmotbrandnetelmotje en distelvlinder. De atalanta, dagpauwoogkleine vosgehakkelde aurelia, enkele uiltjes en het landkaartje leven alleen van de grote brandnetel. De rupsen van de kleine vos leven op de grote brandnetel.

Brandnetels zijn niet echt geliefd? Al zijn de bladeren erg gezond. Thee of soep is verkwikkend en ijzerhoudend. De bovengrondse delen van grote brandnetel zijn rijk aan carotenenvitamine C en ijzer. Ook komt vitamine D in de plant voor. Tot 20 % aan kiezelzuur, kalium en nitraat kan in de plant voorkomen.

Voor de soep geef ik een Fins internet recept: https://holistik.nl/brandnetelsoep/ Voor de thee wordt soms gebruik gemaakt van gedroogde brandnetelbladeren. Al denk ik dat een oplossing van het Stikstof probleem in Nederland nog beter is.

Bramenstruiken hebben een typische eigenschap. Het gen voor de smaak van de bramen hoort bij de erfelijke eigenschap van de takdoornen. Een smakelijke bramenstruik heeft dus geniepig scherpe takdoornen. Een doornloze bramenstruik geeft smakeloze bramen. En zoals gezegd groeit en boeit de bramenstruik op verwaarloosde maar stikstofrijke gronden.

Lopend door het Diemerbos kijkend naar de brandnetels en woekerende bramenstruiken langs de paden en grasstroken? Of na een maaibeurt kijkend naar de kaalslag langs de paden en bosranden? Lopend door het Diemerbos zoekend naar bramen? Beiden zijn het vooral planten die aangeven dat ook het Diemerbos last heeft van de Stikstof problematiek in Nederland. Kenners weten dat het Diemerbos een NatuurNetwerkNederland gebied is. Sommigen spreken van Natura 2000-gebied. En soms komt de benaming onderdeel van de Nederlandse Ecologische Hoofdstructuur te voorschijn. Op Twitter krijg ik de aanvulling dat de veenweide boeren voor de aanplant van het bos gul stikstofmest hebben gebruikt. De bodem zal dus ook goed verzadigd zijn met nu ongewenste stikstof.

Talloze wetenschappelijke rapporten beschrijven de Nederlandse Stikstof problematiek. Europese afspraken m.b.t. de Stikstof problematiek in Nederland zijn duidelijk. Uitspraken van Nederlandse rechters zijn helder.

De emoties die deze Stikstof problematiek oproepen begrijp ik en respecteer ik. De onderbuikgevoelens waarmee wetenschappelijke onderzoeken, Europese afspraken en Nederlandse wetgeving en uitspraken van rechters worden afgewezen en in een kwaad daglicht worden gezet, die onderbuikgevoelens wijs ik af en verwerp ik.

Vier kabinetten Rutte hebben problemen ontkent en/of oplossingen vooruit geschoven.

Hoe verder met het Diemerbos? Deels blijft het Diemerbos natuurlijk een aangeharkte groot bospark. Maar als onderdeel van het NatuurNetwerkNederland, de Natura 2000 gebieden of de Ecologische HoofdStructuur kan het een prachtig groengebied zijn.

http://www.vriendenvanhetdiemerbos.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Geen categorie, gezondheid, Natuur. Bookmark de permalink .

34 reacties op Brbr ….. Diemerbos

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  het is een mooi stukje bos , al is het een stukje aangelegd bos in een waterrijke polder van veen , en in dat veen vond men eeuwenoude boomstammen , van een bos wat er was voor de polder 🙂 , kringetje rond
  ja dat stikstof is een enorm gedoe , de boeren waren blij met de stikstof kunstmest , gaf veel extra hooi en kuilgras in de begin jaren ’60 , toen ik begon te melken zeg maar 🙂
  en met dit uit en afstel beleid van het Haagse pluche wordt het niet snel beter
  ik fiets later vandaag weer door/langs het bos

  fiets groet

  Like

 2. Bertie zegt:

  Nu denk ik terug aan het Reichswald in Duitsland. We zagen daar brandnetels zo hoog als struiken, hadden we in Nederland nog nooit gezien. We dachten dat het aan de bodem lag.
  Over de stikstofproblematiek kan ik niet oordelen, wel herinner ik me dat de boeren eind vorige eeuw al gewezen werden op een andere/betere aanpak van hun werk.
  Maar ja, de agrarische lobby scheen veel macht te hebben.

  Geliked door 1 persoon

 3. picpholio zegt:

  Een probleem dat zich overal lijkt voor te doen Op sommige plekken lijk je alleen maar brandnetels en bramen te zien als onderbegroeiing…

  Geliked door 1 persoon

 4. Jan zegt:

  Dank voor je informatieve stuk over ons Diemerbos! Steun je standpunten en stellingname! Hoop dat het draagvlak in de samenleving groter mag worden!

  Like

 5. KnutzEls zegt:

  Nog niet zo lang geleden werd gevraagd om brandnetels te laten staan ivm de vlinders. Naar mijn mening gaat het om balans, hier en daar veel van dit en elders meer van dat.

  Like

 6. Anuscka zegt:

  Informatief stuk Rob, dankjewel. Ik droog veel brandnetels (die hier rijkelijk groeien rond de zwaar bemeste landbouwgronden) voor thee en andere toepassingen, maar deze zomer heb ik er veel laten staan omdat ze – meer dan anders – vol zaten met eitjes. Dat er maar veel nieuwe rupsen en vervolgens vlinders geboren mogen worden… (en over de stikstofproblematiek zwijg ik. Ik heb er te weinig verstand van om er iets zinvols over te kunnen zeggen)

  Like

 7. Rebbeltje zegt:

  Zo weer wat geleerd dat van die bramenstruiken en waar ze groeien 🙂
  Zulke blogjes zijn leerzaam 🙂

  Like

 8. ollieherman zegt:

  Mooi blogje waarin ook de tegenstelling goed wordt weergegeven (brandnetel/stikstof tegenover brandnetel/vlinders).
  Het is jammer dat ons land kennelijk altijd achteraan moet lopen in Europa. Het neo-liberalisme wortelt hier nog stevig en verandering gebeurt alleen als het onontkoombaar is.
  Beleid wordt geschreven op ministerie LNV, die al decennialang aan de hand van de agrarische multinationals lopen. Overigens doet Wageningen University daar niet voor onder.
  Verandering komt heel langzaam en vooralsnog te laat.

  Bezorgde groet,

  Like

 9. Willem zegt:

  Nitraten hebben de eigenschap dat ze uitstekend in water oplosbaar zijn. Dat is een van de belangrijkste redenen dat bramen en brandnetels het zo goed doen langs slootkanten. Dat was al zo in mijn kindertijd, jaren ’40 en ’50, en afgaand op de nog niet verkavelde akkertjes uit die tijd, was het ook al zo in de tijd dat mijn ouders en grootouders kind waren. Ook toen had je concentraties van nitraten op plekken die voor afwatering zorgden, terwijl er veel minder bemest werd.
  Ik geef meteen toe dat met de komst van kunstmest, -een uitstekende aanvulling op de stalmest volgens mijn opa-, en de verwording ervan tot hoofdbemesting, het er niet beter op geworden is. En hoewel ik bar weinig op heb met onze huidige premier, gaat het mij te ver om uitsluitend hem de schuld van de stikstofcrisis in de schoenen te schuiven. Je kunt de kabinetten die zijn naam dragen, hooguit verwijten, en dat doe ik ook beslist, dat hij, net als zijn voorgangers vanaf ruwweg de jaren ’60, er ook niks aan gedaan heeft, maar eerder op zijn beloop gelaten heeft .
  Het probleem dateert al vanaf het moment dat (Europees? wereldwijd?) besloten is om het levensmiddelenpakket goedkoop te houden en daar is een hele economie omheen gebouwd die nu alleen ten koste van heel veel geld, moeite en mentaliteitsverandering te wijzigen is.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Net als zoveel andere problemen, affaires en crisissen blinkt onze premier niet uit in daadkracht, oplossingen zoeken en ondersteunen.
   En daar zijn wijzelf natuurlijk mede verantwoordelijk voor.

   Stille groet,

   Like

 10. Sjoerd zegt:

  Er zijn voor en tegenstanders, Ik hou me op de vlakte, al die dennenbossen die zijn aangeplant voor hout in de mijnen zijn inmiddels ook beschermt natuurgebied. Maar deze zijn ook niet inheems…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik ben opgegroeid in de dennenbossen voor de mijnbouw. Gelukkig waren dat vooral inheemse dennen. Later werden brandgangen met inheemse berken aangeplant.
   Ik heb daar mooie herinneringen aan.
   Son, Krutjesgat van de krutjesrapers. Een krutje is een dennenappel. En vroeger het goedkope alternatief voor steenkolen in de kachel.

   Hoewel benoemd natuurgebied noem ik het Diemerbos een aangeharkt bospark.

   Natuurvriendelijke groet,

   Like

 11. gewoonanneke zegt:

  Ik ken het bos niet maar hoor hier in de omgeving ook wel dat er veel bramen zijn die ook wel verwijderd worden hier en daar. Brandnetels zijn inderdaad belangrijk als waardplant. Toch hoor ik vaak dat mensen liever de invasieve en heel erg woekerende sprinsbalsemien zien dan brandnetels. En verontwaardigd reageren als die voor een deel verwijderd worden.

  Like

 12. Jan zegt:

  Hoelaat en tot hoelaat…?

  Like

 13. meninggever zegt:

  Pak eens een kaart uit vroeger tijden en zie dat wat jij natuur noemt vroeger gewoon polderlandschap was wat bij heftige stormen volledig onder water liep. Amsterdam omgeven door water en drijfnat veenlandschap. De meeste stukken van de stad gebouwd op poldergrond. De Bijlmermeer heet niet voor niets zo. Dus hoezo natuur? Dat verstedelijking leidt tot uitstoot is geen geheim. Dat is niet de schuld van Rutte en linkse kompanen, maar van de mens die graag in clusters bij of boven elkaar woont waar werk te vinden is. Wie echt houdt van natuurlijk landschap moet verhuizen. Er zijn vast gebieden waar minder stikstof te vinden is, minder lawaai (..) minder winkels, bedrijven en vooral werkgelegenheid. Daar is het stil, schoon en rijdt geen trein, bus of auto. Het ideale stukje land voor mensen die dat zoeken. Rij een keer (met iemand mee) door de Noordoost-Polder en je weet wat ik bedoel. Overigens was dat ooit Zuiderzee, ook zoiets….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ver voor het door jou beschreven polderlandschap hebben er Monumentale Veeneiken in het gebied gestaan. De Veeneikbrug over de Gaasp van de Bijlmerweide naar het Diemerbos herinnert daar aan. Kenners weten dat het Diemerbos een NatuurNetwerkNederland gebied is. Sommigen spreken van Natura 2000-gebied. En soms komt de benaming onderdeel van de Nederlandse Ecologische Hoofdstructuur te voorschijn. Dit zijn benamingen van het lokale, provinciale, landelijke en Europese bestuur. Hoewel velen hiertegen zullen protesteren gebruik ik de benaming “aangeharkt bospark”.

   Vier kabinetten Rutte op rij hebben de afspraken m.b.t. de Natuurgebieden opzij geschoven en/of vooruit geschoven. De uitspraken van Nederlandse rechters brengen nu een schrikreactie teweeg bij velen. Er wapperen overal in Nederland omgedraaide vlaggen, alsof het Carnaval mis dragen velen een rode boerenzakdoek. De minister van Landbouw is opgestapt. Niets doen blijkt het Stikstof probleem vooral groter te maken. Terwijl de afspraken duidelijk zijn.

   Veel bewoners van de Regio Amsterdam waarderen de verschillende scheggen enorm. Het Diemerbos is bijvoorbeeld onderdeel van de Diemerscheg. Ook zij vinden dat bijvoorbeeld het Diemerbos een beschermde status verdient.

   En ja, als Lange Afstand Wandelaar heb ik de NoordOostpolder ook gezien en ervaren. Ook daar was er ’s nachts altijd menselijk licht en verkeerslawaai als ik in mijn tentje lag te slapen. Dit heb ik overal op mijn wandeltochten in de BeNeLux ervaren.

   Laatst: natuur; De door mij beschreven groei van bramen en brandnetels door overmatig stikstof in de grond is natuur. En het niet nakomen van lokale, provinciale, landelijke en Europese afspraken lijkt voor mij vooral de eerste natuur van een kabinet Rutte ….

   Vriendelijke groet,

   Like

   • meninggever zegt:

    Ooit, miljoenen jaren geleden liepen er ook dino’s rond in onze streken. Lag het ijs tot voorbij de Alpen en waren mensensoorten schaars of niet aanwezig. Maar om nu meteen het gebied rondom Amsterdam als natuurgebied te betitelen gaat mij echt te ver. Ooit was al dit land van Nieuwer-Amstel, een grote maar vooral agrarische gemeente. Dras weiland, afgravingen voor veen en weinig tot geen bomen. De Amstel de bepalende rivier. De Watergraafsmeer, Bijlmermeer, Haarlemmermeer etc. Allemaal waterpartijen die bij slecht weer zorgden voor een hoop ellende in het toen nog relatief kleine Amsterdam. Pas na inpoldering van al die waterpartijen en het aanleggen van beschermingsdijken was het land bewoonbaar. De geschiedenis van de stad en omliggend gebied in vele goede boeken beschreven. Vissers en boeren maakten Amsterdam tot een nederzetting aan de Amstel, Diemen een piepklein dorp aan de grens. Kortom, elk bos wat daarna is aangelegd is resultaat van menselijk ingrijpen. Geplant, onderhouden, en dienend als groene long voor achterliggend gebied. De Bijlmermeerpolder volgebouwd vanaf eind jaren zestig, snelwegen en spoorbanen steeds meer ruimte innemend. Het is soms handiger om de feiten te benoemen en niet altijd alles als schuld op tafel bij normale burgers te leggen. Immers, de uitbreiding van de stad is niet zomaar gekomen, maar omdat er constant mensen naar die steden komen en daar willen werken, wonen, reizen etc. Heeft dat nadelen? Zeker. Maar uiteindelijk sta ook jij Rob altijd voor de massaimmigratie en verstedelijking van ons land. En dan moet je de nadelen daarvan er ook maar bij nemen..

    Like

 14. Rob Alberts zegt:

  In mijn blogpost spreek ik van een aangeharkt parkbos.
  Maar noem ik ook de Europese, landelijke, provinciale en lokale afspraken: Kenners weten dat het Diemerbos een NatuurNetwerkNederland gebied is. Sommigen spreken van Natura 2000-gebied. En soms komt de benaming onderdeel van de Nederlandse Ecologische Hoofdstructuur te voorschijn.
  Uitspraken van Nederlandse rechters ondersteunen dit.
  Of jij of ik of iemand anders daar nu vrede mee heeft of niet.

  Mijn standpunten m.b.t.massa immigratie en/of verstedelijking hebb jij dus nog niet begrepen?
  Nadelen van Europese en landelijke wetgeving accepteer ik. Ik zie daar namelijk vooral voordelen van.

  De opgegraven monumentale Veeneiken in het Diemerbos vind ik nog steeds heel mooi. Zoals ik de reigerkolonie in het voormalige Reigersbos ook heel interessant vind.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • meninggever zegt:

   Het gaat nu even over de geschiedenis van het gebied rond Amsterdam. Wij wonen allemaal in de stad op blubber, veen, en vaak zelfs water. Het gebied waarop men bouwde werd indertijd omschreven als ‘arm’. Oftewel er groeit weinig zinnigs en als je dus een bos wilt bouwen moet je goede grond aanvoeren. In die zin is het Amsterdamse Bos een goed voorbeeld. Aangelegd op moerasachtige veldjes door niet alleen grond maar ook afval aan te voeren (gebouwd door stervensarme werklozen in de Crisistijd voor een hongerloon) en zo te ontginnen opdat Amsterdam een groene long aan de zuidkant kreeg. Nu oogt dat als een oerbos, maar pakweg 100 jaar geleden bestond het niet eens. Dat geldt ook voor die andere natuur in en rond de stad. Ik ken het dus zelf geen grote waarde toe, behalve dan dat het heel plezierig vertoeven is en per fiets bereikbaar. We zijn in ons land compleet doorgeslagen in onze waardering voor natuur, en sommigen willen er zelfs de complete samenleving toe ontwrichten. Inclusief economie en de mogelijkheid om ergens woningen te bouwen. Als je niks wilt, geen economie, geen vliegveld, geen treinenbanen, trams, auto’s maar wel de grenzen open houdt voor steeds meer inwoners loop je vanzelf vast in je linkse dromen. Daarvoor waarschuw ik altijd…realisme is nodig….

   Like

   • Rob Alberts zegt:

    Jouw alles overheersende angsten zijn mij bekend. Bij elke reactie worden deze uitgebreid door jou beschreven.
    Ik ben veel optimistischer van aard. Daarbij zie ik vooral uitdagingen en kansen.

    Deze blogpost gaat over bramen, brandnetels als stikstof indicatoren.

    Maar ook over uitspraken van Nederlandse rechters en Europese, Landelijke en lokale afspraken. Die uitspraken van rechters en die afspraken zijn voor mij belangrijk. Dat is mijn realisme.

    Vriendelijke groet,

    Like

    • meninggever zegt:

     Volgens mij lees jij nauwelijks wat ik schrijf in mijn reacties. Anders zou je het niet weer persoonlijk maken. Immers, deed ik ook niet. IK reageer inhoudelijk en als je de geschiedenis van onze stad niet juist weergeeft krijg je daar reactie op. Angsten vind ik zelf meer bij jou. Alles om je heen is eng, te modern, vervuilend, te Nederlands of wat ook. Weinig realistisch ook. Zeker als je constant wijst moet je echt een eens spiegel benutten. Mijn optimisme over Nederland of onze stad baseert op karakter, mijn realisme op wat ik zoal om me heen zie. Leuk al die natuurfreaks die terug willen naar de Middeleeuwen, maar weinig realistisch in de aanpak. Zonder economie geen werk, zonder werk geen inkomen, geen huis, ook niet voor alle door links zo gewenste nieuwkomers. Kortom dat is een andere tak van sport. Moet je echt voor gewerkt hebben, rond gekeken in de wereld en een andere politieke kijk op doen vanuit de praktijk. En ook om kunnen gaan met de Vrijheid van Meningsuiting die zeker momenteel onder druk staat omdat linkse mensen menen vanuit een zeker dedain anderen dat recht te mogen onthouden. Alsof het communisme of de anarchie de wereld ooit iets moois heeft gebracht. Nee Rob, lezen s.v.p. Is een stuk handiger dan steeds die zure antwoorden…

     Like

     • Rob Alberts zegt:

      Voor alle duidelijkheid: deze blogpost gaat over het Diemerbos in de gemeente Diemen.
      Het Diemerbos is onderdeel van de Diemerscheg in de regio Groot/Amsterdam.

      Onderdeel van mijn blogpost is de Stikstof problematiek waar Europese en Landelijke wet- en regelgeving voor bestaat.

      Zaken als Middeleeuwen, links, nieuwkomers, communisme, anarchie komen in mijn blogpost niet voor.

      PS: in het kader van vrije meningsuiting laat ik jou alle vrijheid om te reageren. Soms laat ik mij verleiden om een discussie m.b.t. jouw reacties te voeren.

      Vriendelijke groet,

      Like

      • meninggever zegt:

       Ik doe dat ook, ook al weet ik dat je soms geen gelijk hebt. En dat bramenbos en zo meer heeft alles van doen met de stellingen die je poneert als waarheid. Vandaar mijn reacties. Op basis van feiten en waarheden. Of zouden die van jou hoger moeten worden aangeslagen dan de mijne? Oei, dat bestaat er dus toch een vorm van censuur….:)

       Like

 15. Rob Alberts zegt:

  Wet- en regelgeving, Europees, landelijk of lokaal is in mijn blogpost m.bt. tot het Diemerbos leidend geweest.

  Dat jij veel wet- en regelgeving afwijst?
  Dat jij veel bestuurders afwijst?

  Zullen we het hierbij laten.

  Neem jij nog wel even het laatste woord?

  Vriendelijke groet,

  Like

 16. meninggever zegt:

  AT5 liet onlangs een aardig filmpje zien waarin de geschiedenis van ons land en stadsomgeving in de afgelopen 50.000 jaar in timelapse-beelden werd weergegeven. Zal erg informatief voor je zijn. Omdat het de ware geschiedenis van al die ‘natuur’ om ons heen duidt. Confronterend. Dat ik niks op heb met linkse bestuurders of doctrines zal duidelijk zijn. Nergens in de wereld heeft dat iets gebracht. En als het wel iets deed dan altijd met dwang en het onderdrukken van vrijheden, zoals die van meningsuiting. Ik gun dat anderen, jij ook??

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Een link naar deze timelapse is zeer welkom!

   Een beschrijving van de Geschiedenis van het Diemerbos en het gebied van het Diemerbos door de tijd is in de maak.

   De boswachters van StaatsBosBeheer gaven zeer bereidwillig goede informatie en leuke details.

   Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.