Verdroging

Ik schreef deze blogpost iets eerder. Met de regen van dit weekend zullen sommigen misschien hun schouders ophalen? Het wordt in Nederland niet alleen maar warmer, maar ook steeds droger. Wij zijn door de eeuwen heen experts geworden voor wateroverlast. De Deltawerken, de Afsluitdijk en de vele landaanwinningen en polders zijn wereldberoemd. Maar Nederland is ook steeds meer aan het verdrogen. Dat een regenbui dan opeens voor wateroverlast zorgt is eigenlijk een vertekend beeld.

Op de Floriade ben ik mij telkens weer aan het verbazen. Bij alle buitenlandse paviljoens valt op dat er op een efficiente zuinige wijze met zoet water wordt om gegaan. Maar ook dat er met oude en nieuwe technieken water gewonnen en gebruikt wordt. Duurzaam handelen en circulair werken is tenslotte het belangrijkste thema van deze Floriade.

Door de hitte en droogte is de algemene beplanting van de Floriade slecht ontwikkeld. Maar wat mij vooral opvalt? De manier van water geven! Sproeien is verspilling. Het grootste deel van het gebruikte water verdampt. Irrigatie, druppelsystemen en gesloten watersystemen zijn de oplossing. Het juiste moment van zaaien en planten helpt ook. Potten en bakken buiten gebruiken werkt niet. Er is nooit genoeg water voor de planten aanwezig. Het juiste moment van water geven op de dag en in het groeiseizoen is ook belangrijk.

De ongeschoolde tijdelijk ingehuurde medewerkers met de verkeerde materialen te laat aan het werk zetten op het verkeerde tijdstip in de dag is wat ik op de Floriade heb gezien.

De Duitse presentatie en de Arabische presentaties laten een goede combinatie van oude en hypermoderne technieken van watergebruik zien. Zoals ook San Giorgi met de https://floriade.com/content/uploads/2021/07/210709_XSanGiorgi_FloriadeDialogue-Agroforestry_Def.pdf laat zien dat er juist wel mogelijkheden zijn in Nederland.

Dat een van de grootste Nederlandse Groen bedrijven laat zien dat er geen vast geschoold personeel aan het werk is op de Floriade vind ik symbolisch voor de achteruitgang in Nederland. Goedkoop, tijdelijk en ongeschoold personeel is de nieuwe Nederlandse ziekte. De Deltawerken, Afsluitdijk, polders en landaanwinningen hebben een andere geschiedenis.

Waarbij ik wel alle complimenten aan de Gemeente Almere wil geven. Zij is sturend en leidend geweest in het thema van deze Floriade. Gescheiden waterstromen, regenwater en vervuild water heeft een apart systeem in de gemeente Almere. Opvang en berging van schoon, zoet regenwater is overal aanwezig in Almere. Eerst de straatbomen aanplanten voordat er straten en huizen zijn is de manier van Almere. Bij alle nieuwe bomen en struiken wordt er vooral gekozen voor inheems fruit. Exotische planten worden in de openbare ruimte nauwelijks gebruikt.

Voor de Nederlandse kwekers, groenvoorzieners en gemeentes is er nog een lange weg te gaan om de verdroging in Nederland tegen te gaan. Voor de tuinenbezitters is het Floriade beeld misleidend. Een insectenhotel uit een fabriek in een betegelde tuin met exotische tuincentrum planten en bloemenmengsels in potten en bloembakken helpen niet tegen verdroging. De paviljoens van de diverse landen op de Floriade laten andere oplossingen zien!!!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Natuur, Politiek. Bookmark de permalink .

24 reacties op Verdroging

 1. Wat mij verontrust is dat in mijn stad steeds meer appartementen worden gebouwd. Wat gebeurde er met de zogeheten betonstop en de vraag om meer groen in de steden als antwoord op de klimaatopwarming?

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Het NK tegelwippen is voor een enkele tuinbezitter? Veel steden werken nog steeds mee aan de verstening en woestenij. Blauw/Groene daken met extra wateropvang en begroeiing helpt maar deels.
   Ik laat het regenwater van mijn huis en schuur in de tuin komen. Op mijn tuinschuur ligt een sedumdak en op mijn huis liggen zonnepanelen. Maar dat is het voorrecht van een huiseigenaar.
   Projectontwikkelaars en overheden moeten nog echt een inhaalslag maken.

   Even verderop is een appartementencomplex geheel uit duurzame materialen op gebouwd. Maar dat is een uitzondering.

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 2 people

 2. Karel zegt:

  ja ik kan je helemaal gelijk geven Rob
  de strijd tegen water was wel nodig hoor , maar alle en enorme landverkaveling niet echt , maar alles moest en zou groter , rechte sloten , zelfs beken werden gekanaliseerd , hagen weg enz enz
  in de woestijn landen op de floriade zie je nu hoe zij met water omgaan , al is dat enkel in de landen die dat kunnen betalen
  als de wijk gereed is , ga ik er nog eens door fietsen

  Geliked door 3 people

 3. Eigenlijk is het best wel vreemd als je bedenkt dat ons staatshoofd zich ooit onderscheidde met watermanagement. Het is nog te veel gericht om snel overtollig water af te voeren. Hier in het oosten, hoog en droog zijn we war beter gewend aan droogte. De meeste sloten, beken, vennen en plassen vallen iedere zomer droog maar dit was het heel erg. Als al onze zomers zo worden moeten we echt heel anders te werk gaan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Ik ben niet verbaasd, Rob.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Bij jou in de buurt grote moeilijk te blussen branden verdwijnende veengebieden.

   Terwijl jij voor mij in een prachtig stuk van Nederland woont.

   Regenachtige groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Bertie zegt:

    Dat is het ook, ondanks het lage grondwaterpeil. Voorheen waren Duitee bruinkoolmijnen de oorzaak, en nu? Klimaat”?

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Ik herinner mij de uitleg van mijn vader over de gevolgen van de dagbouw in Duitsland voor bruinkool.
     Als klein kind begreep ik daar weinig van.
     En nu volwassen begrijp ik het nog steeds niet.

     Wel dat ik altijd genoot van de veengebieden in NederLand. En ook nu voor dat kleine beetje dat er over is van veengebieden, moeras en andere drasplekken.

     Stille groet,

     Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  Als inwoner van een van de meest getroffen gebieden in Limburg, moet ik zeggen dat de gemeente Heerlen en het waterschap snel gereageerd hebben op de problemen welke de oorzaak waren van de overlast en Hoensbroek. De aflaat van de Caumeerbeek is grondig aangepakt en ook de bezinkbasins c.q. buffers zijn vergroot en voorzien van wat hogere dijken om de omliggende huizen te beschermen.

  Geliked door 2 people

 6. Koen zegt:

  Heel boeiend. Dank voor het delen.

  Like

 7. Suskeblogt zegt:

  Interessante insteek Rob. Ik ben ergens wel blij dat men aandacht besteed aan het water op deze planeet. Hopelijk komen er positieve dingen uit de bus op dat gebied.

  Like

 8. Jan zegt:

  Interessante zienswijze…

  Geliked door 1 persoon

 9. meninggever zegt:

  Je wijst naar de Arabieren maar vergeet de slimme Israeli die in een kurkdroog gebied als door de vroegere bevolking daar afgeschreven woestijngebied door slimme technieken vruchtbare grond wisten te ontwikkelen. Nederland is een land aan de zee. Vocht is hier eerder een probleem door de hoeveelheid dan de schaarste. Ons land krijgt dat water niet alleen uit de lucht, met dank aan de nabijheid van die zee, maar ook via de rivieren aangeleverd. Gemiddelde seizoenen maken dat we eigenlijk altijd genoeg van dat spul hebben. Waarbij het westen door de ligging (onder zeeniveau, veen/kleigronden) vaak te veel heeft en het Zuidoosten (hoger gelegen en zandgrond) wat te weinig. Tel daarbij op dat we dit land steeds dichter bevolken, dat we gek zijn op verstenen (al was het maar voor woningbouw en de nodige industrieparken..) en daardoor de pluimvee/veeteeltsector onder druk zetten, dat we gewassen kweken met veel vochtbehoefte en zo meer. Opgeteld is er iets mis met de distributie van dat water. Maar wat ik wel zag is dat de stand van de Amstel en afgeleide stromen nauwelijks zakte in de periode van grote warmte gedurende augustus, terwijl de Rijn wel wat onder peil stond. Overigens heb ik als Almeerse pionier gezien hoe men daar de dingen anders deed dan elders. Hoe men huizen bouwde maar pas later wegen, hoe men koos voor stadsverwarming, maar ook hoe men op enig moment draaide en weer gewoon normale huizen ging bouwen en in een weer wat latere fase van de ontwikkeling hoge flatgebouwen. Voortschrijdend inzicht. Die expositie van de Floriade mag dan interessant zijn, het kost de inwoners van Almere nog tientallen jaren na nu een aardig bedragje gezien het enorme financiele fiasco. Niet slechts de medewerkers daar zijn niet zo goed op de hoogte, de bestuurders van de stad kunnen er ook wat van…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik verwijs naar de getoonde oplossingen op de Floriade. Israel is niet aanwezig. Gemiddeld heeft Nederland eind mei een neerslagtekort. Na de Floriade loopt het geld binnen door de nieuwe woonwijk op deze plek.
   Het Westen van Nederland heeft al geruime tijd moeite om het zoute grondwater terug te dringen. Dit is een van de verwoestende gevolgen van de verdroging in Nederland.
   Minder neerslag en beduidend verminderde aanvoer via de grote rivieren maakt Nederland steeds meer aan het verdrogen is.
   Dat de Nederlandse verdroging direct met de Klimaat verandering te maken heeft beschrijven diverse klimaat wetenschappers en meteorologen.
   Dat juist de gemeente Almere met een vooruitziende blik aan oplossingen werkt doet mij goed!

   Bezorgde groet,

   Like

 10. gewoonanneke zegt:

  Mijn buren kwamen in een tuin met alleen tegels. Ze klagen steen en been over het onkruid tussen de ook nog kleine 10 bij 10 stenen. Ik zei maak een paar stroken tuin, als je wat goede planten poot dan hoef je er echt weinig meer aan te doen. Aan de linker kant van mijn tuin en achter de vijver ga ik maar een of twee keer per jaar langs om wat overenthousiaste planten in te tomen. Voor de rest mag alles groeien en heb ik weinig onderhoud. Hoop dat ze het doen, scheelt ze werk en is ook nog goed voor het afvoeren van water e.d.

  Geliked door 1 persoon

 11. Zo lang de boeren in de waterschappen hun geborgde zetels houden, vrees ik dat er op het platteland nog een lange weg te gaan is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.