Energie besparen tip 6

Elektrische boiler

Als je geen waterbed hebt, maar wel een elektrische boiler, dan is dit waarschijnlijk één van je allergrootste energieslurpers in huis. De boiler zorgt er namelijk voor dat je altijd een voorraadje warm water in huis hebt en (zoals we eerder al aangaven bij de cv-ketel) dat kost stroom en dus geld. Met een gemiddelde boiler ben je zo’n 350 euro per jaar kwijt. Er zijn wat trucjes om dit te verlagen. Zo kan je de temperatuur verlagen van 90 graden naar 60 graden. Je kan de boiler uitzetten als je een paar daagjes weg bent. Je kan een slimme, zelflerende boiler aanschaffen of een zonneboiler, want die doet ook gewoon in de winter z’n werk.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in energie besparen, Geen categorie. Bookmark de permalink .

22 reacties op Energie besparen tip 6

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  deze zullen op termijn allemaal wel verdwijnen , maar wat was het een geweldige uitvinding indertijd

  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 2. Zeker in tijden van dure energieprijzen is dit een goeie tip!

  Geliked door 2 people

 3. Anuscka zegt:

  Het is één van de dingen waar ik veel over nadenk: zet ik ‘m uit, of laat ik ‘m aan. Heeft die 60 graden te maken met legionella? Hier staat de temperatuur al wel lager, maar ik weet niet hoe laag precies. En of dat dan té laag is…

  Geliked door 1 persoon

 4. Vlierbloesem zegt:

  Die 60 graden is inderdaad vanwege legionella. Maar ook af en toe heet water door de leidingen laten lopen maakt die bacterie dood. Dan kun je verder gewoon lauwer water gebruiken. Zo loop je ook niet het risico je aan het kraanwater te branden.

  Geliked door 3 people

 5. Rebbeltje zegt:

  We hebben warm water via de cv

  Geliked door 1 persoon

 6. gewoonanneke zegt:

  Geldt dit ook voor zo’n klein boilertje onder mijn gootsteen om direct warm water te hebben. ??
  Gebruikt dat ook zoveel energie. Als de verwarmingsketel er voor aan moet en voor het warme water beneden is duurt het ook wel lang.

  Like

 7. terrebel zegt:

  Goede tip weer, Rob! Ja, jarenlang hebben wij ver boven onze stand geleefd en zwaar misbruik gemaakt van wat de planeet ons geeft. Nu van ons wordt gevraagd een stapje terug te doen in welvaart – bijvoorbeeld door de thermostaat thuis laag te draaien wanneer wij in de zomervakantie gaan skieën in Dubai – gaan mensen sputteren. Terwijl het verstandiger zou zijn als zij de boiler lieten sputteren. Als ik de verwarming aan heb in huis, is dat alleen in de kamer waar ik het grootste deel van die dag ben. Heb geen verwarming in de keuken, noch in de badkamer. Nog een tip om te delen met jouw lezers: thee drinken bij de buurvrouw; je wordt er lekker warm van en de thermostaat in eigen huis kan laag blijven staan. 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Ik heb gelukkig geen boiler, maar er zijn weinig alternatieven als je van het gas af wil.

  Geliked door 1 persoon

 9. meninggever zegt:

  Handige tip voor hen die zo’n ding in huis hebben. Wij halen de warmte en heet water uit de CV-installatie. En die wordt nu op andere wijze gebruikt.

  Geliked door 1 persoon

 10. Rob Alberts zegt:

  Veel huizen hebben nu een combi-ketel.
  Vreemd genoeg worden we nu ‘gedwongen’ om een warmtepomp aan te schaffen.
  Terwijl er zoveel andere mogelijkheden beschikbaar zijn.

  Elk huishouden en elk gezin moet kunnen kiezen voor een eigen wooncomfort.

  Duurzame groet,

  Like

 11. Yova zegt:

  Ik heb dit ook gehoord dat naar 60 moet doen. Dan hebt je minder slupers in energie. Boiler hebben wij ook. Blijft het ook zo verlopig dan. Het word steeds armer in nl. Schande…..

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ter voorkoming van Legionella wordt volgens mij minimaal 60 graden geadviseerd.

   Legionella pneumophila blijkt onder bepaalde gunstige omstandigheden sterk in aantal toe te nemen. Optimale groeiomstandigheden zijn stilstaand water met een temperatuur tussen 25 en 60 °C (optimaal is 37 °C) en de aanwezigheid van biofilm of ander organisch materiaal. Dergelijke omstandigheden blijken veelvuldig voor te komen in door de mens ontworpen warmwatersystemen zoals drinkwaterleidingen, zwembaden, fonteinen, luchtkoelers en hennep-gefitte leidingen. Als het water niet door het hele watersysteem kan stromen, is het mogelijk dat het water langdurig blijft stilstaan in ‘dode’ hoeken. De bacterie krijgt zo de kans zich te vermeerderen in slijmlaagjes (biofilm) aan de binnenkant van leidingen of in het bezinksel op de bodem van leidingen en reservoirs.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.