Aziatische Tijgermug in de Kbuurt

In Kantershof en Karspelhof, in de Kbuurt, hebben sommige bewoners een brief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gekregen. Het is een brief van de afdeling Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Het gaat om de vondst van Aziatische Tijgermug. Deze invasieve exoot is gevonden aan de Loosdrechtdreef 6 tot en met 9 postcodegebied 1108AZ in Amsterdam-ZuidOost. Om dat op meerdere dagen meerdere tijgermuggen gevonden zijn worden deze insecten nu bestreden.

De Aziatische Tijgermug verspreidt ziekten. De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus, soms Stegomyia albopicta) kan met het steken en bloedzuigen bij ons mensen meer dan 20 soorten virussen overbrengen.

Dat zijn Tropische ziekten. Door de Klimaat Verandering kan de Aziatische Tijgermug nu ook in Nederland leven. De volgende ziekten worden door deze mug verspreid: gele koortsdengue, verschillende vormen van encefalitis en zikakoorts. Naast deze bekendere ziekten zijn er nog andere, zeldzamere ziekten die door de Aziatrische Tijgermug kunnen worden verspreid. Ik noem hiervan  flavovirussen, zes bunyavirussen en een alphavirus .

De tijgermug verspreidt ook verschillende parasitaire wormen overbrengen. Voor honden zijn dit de gevaarlijke parasieten Dirofilaria immitens en Dirofilaria repens. De eerste soort wordt wel hartworm genoemd en is voor honden gevaarlijk; de tweede soort kan ook in mensen groeien maar zich hierin niet voortplanten. Ten slotte kan ook de worm Wuchereria bancrofti worden overgedragen. Deze soort is wel gevaarlijk voor mensen. De worm veroorzaakt verstoppingen in het lymfestelsel, zodat lichaamsdelen enorm opzwellen.

Ter bestrijding van verschillende soorten stekende vliegen en muggen is de bacterie Bacillus thuringiensis israelensis (BTI) ontwikkeld. Dit biologische bestrijdingsmiddel wordt ingezet om de in het water levende larven te doden. De bacterie produceert toxinen die gaten in het celmembraan veroorzaken en zo de larven doden, maar andere organismen ongemoeid laten.

Het belangrijkste preventiemiddel in landen waar de mug voorkomt, is het voorkomen van stilstaand water. Het gaat hierbij nadrukkelijk om kleine hoeveelheden water, zoals regenwater in autobanden of in bromelia’s.

In de brief van Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt gevraagd om plasjes en schaaltjes water in de tuin, op terrassen en de dakgoten leeg te maken. Regelmatig verversen helpt ook. In stilstaand water worden de eitjes gelegd en leven de larven van muggen. Ook voor hondenbezitters is het belangrijk om drinkschalen regelmatig te verversen en met schoon water te vullen.

Vaak komt de Aziatische tijgermug naar Nederland door bandenbedrijven:

Het middel dat gebruikt wordt om de larven van de Aziatische Tijgermug te bestrijden is ongevaarlijk voor mensen.

Voor meer info verwijst de brief: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aziatische_tijgermug

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/vondsten

Tijgermug laat zich voor het eerst zien in Amsterdam
https://www.parool.nl/a-b869ef30

https://www.at5.nl/artikelen/217165/stad-gaat-strijd-aan-met-tijgermug-het-is-een-enorme-klerelijer

https://www.at5.nl/artikelen/217157/tijgermug-sinds-september-drie-keer-gesignaleerd-in-zuidoost

https://www.at5.nl/artikelen/99434/tijgermug-leeft-in-de-buurt-van-amsterdam

Vaker wordt de Aziatische Tijgermug in en bij bandenopslagplaatsen gevonden. Nu blijkt dat bij de camping aan de Loosdrechtdreef in Amsterdam-ZuidOost dat ook toeristen de exoot naar Nederland vervoeren.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Geen categorie, gezondheid, Natuur. Bookmark de permalink .

13 reacties op Aziatische Tijgermug in de Kbuurt

  1. Karel zegt:

    mogge Rob
    ja warmte en stilstaand water en je krijgt deze ellende 😦

    regenachtige groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Sjoerd zegt:

    Nog even en we leven in de tropen…

    Like

  3. meninggever zegt:

    Er zijn afspraken met de Aziatische landen dat zij elke lading voor verzending bewerken met bestrijdingsmiddelen. Ook containers uit China worden zo bewerkt. Maar de vraag blijft of men ook consequent mee doet aan die afspraken. Dan krijg je dit. En moeten we net als bij de mensheid leven met invasies van exoten…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      In de praktijk blijkt dat het over de hele wereld heen en weer vervoeren en opslaan van oude vrachtwagen en/of autobanden voortdurend een bron zijn van de Aziatische tijgermug.

      De geldende afspraken worden in deze branche voortdurend genegeerd.

      Bezorgde groet,

      Like

      • meninggever zegt:

        De vraag is welke branche natuurlijk. Ik denk dat als men aan Aziatische kant iets zorgvuldiger omging met vervoer en handel, we hier minder last hadden van die bijzondere dieren. De handel is oude Chinese banden heb ik nooit gesnapt overigens…We hebben er hier toch genoeg zou ik denken…

        Geliked door 1 persoon

        • Rob Alberts zegt:

          De opslag van Nederlandse bedrijven hier in Nederland veroorzaakt het probleem.
          Daar ligt in mijn ogen de verantwoordelijkheid.

          Er sterven mensen in Nederland door deze Aziatische Tijgermug
          In Nederland.
          Wegduiken en iemand anders de schuld geven? Ozo makkelijk….

          Stille groet,

          Like

  4. Bertie zegt:

    Ziet er akelig uit, een ontmoeting hoef ik niet.

    Geliked door 1 persoon

  5. Rebbeltje zegt:

    Wat een rotbeest 🙂

    Geliked door 1 persoon

  6. Pingback: No panic, although… – Picpholio Nature Photography

  7. Pingback: Blog over...de Aziatische tijgermug - 1104 en zo

  8. Pingback: It was surprising… – Picpholio Nature Photography

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.