Een piramide in het Diemerbos

Eeuwenoude veeneiken zijn er gevonden in het Diemerbos. Zoals er nu ook weer eiken groeien in het Diemerbos. In de omgeving zijn ook nog oude zeedijken te vinden. In een koffieadresje vlakbij het Diemerbos zag ik zelfs een schilderij van een heuse zeeslag bij zo’n lokale zeedijk. De Zuiderzee en de afwaterende veenriviertjes de Diem en Gaasp hebben altijd hun invloed gehad op deze omgeving. Afwisselende klei- en veenlagen maken dat het Diemerbos van oorsprong nat maar ook vruchtbaar is. Met molens wordt het waterpeil kunstmatig laag gehouden.

Moderne wetenschappelijke inzichten geven aan dat er een symbiose plaatsvindt tussen talloze micro organismen en de wortels van de bomen in het Diemerbos. De voedselopname van de boomwortels wordt ondersteund en verbeterd door de Mycorrhiza. Een voedzame samenlevingsvorm tussen een schimmel en een plant. In ruil voor de koolhydraten die de schimmel opneemt uit het wortelweefsel van de plant, krijgen de planten door de hyfen van de schimmel betere toegang tot water en voedingsstoffen in de bodem. 

Op zo’n zelfde wijze zijn er bodemschimmels actief bij het afbreken afgestorven dode plantenbiomassa. Deze laatste bodemschimmels zijn de onderkant van een voedselpiramide. De verteerde afgestorven plantenresten zijn weer voedsel voor allerlei kleine bodemdiertjes. Hoe gezonder de bodem des te meer plantenbiomassa, onzichtbare bodemschimmels en kleine bodemdiertjes. Van klein naar groot bodemleven is er een heerser aan de top van deze voedselpiramide.

De top van de voedselpiramide is de mol. Wanneer de hoeveelheid plantenresten, bodemschimmels en bodemdiertjes groot is zullen er meer mollen aanwezig zijn. Natuurlijk zijn er ook belemmeringen. Veel dikke sterke boomwortels en een hoge grondwaterstand zijn funest voor de mol. De bewegende en levende bodemdiertjes zijn de prooi en het eten voor een mol. De gegraven mollengangen in de bodem helpen de mycorrhiza en plantenwortels weer aan benodigde lucht (zuurstof) en eventuele afwatering van overtollig water.

Tuinliefhebbers hebben vaak een hekel aan een mol. Natuurliefhebbers weten dat een mol juist een teken is van een gezonde voedselpiramide. In Nederland is de mol volgens de nieuwe Flora- en faunawet sinds maart 2005 niet langer een beschermd dier. In het begin van deze eeuw was de mol wel beschermd, omdat men hem zag als een nuttige insecteneter.

Vandaag is de Vriendendag van het Diemerbos. Vijf werkgroepen delen hun onderzoeken van de afgelopen maanden. Dit is mijn bijdrage aan de Vriendendag.

http://www.vriendenvanhetdiemerbos.nl/

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Een piramide in het Diemerbos

 1. Bertie zegt:

  Mollen zijn inderdaad nuttig maar ik kan begrijpen dat niet iedereen de hopen op het gazon wil.

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Voor mij mogen er best nog wat meer bossen komen. Daar waar een boom kan groeien mag men er voor mij ene planten. Wel inheemse bomen dan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  ja dat is een mooi stukje bos daar Rob
  ik zag er eens een info bord over die oude opgegraven eiken
  en dronk en at iets in het restaurantje daar , zeg maar langs de oude snelweg Diemen – Naarden hihi

  nostalgische groet

  Geliked door 1 persoon

 4. KnutzEls zegt:

  Heel zuinig zijn op zo’n bos. En de mollen, ach als er te veel komen zijn er wel weer natuurlijke vijanden.

  Geliked door 1 persoon

 5. fialas zegt:

  Mooie heldere uitleg van het meestal onzichtbare leven onder onze voeten. Geef ook eens een afbeelding van het waterbeertje.

  Groet van fialas.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.