The Big Five van het Diemerbos

Vandaag tijdens de Vriendendag van het Diemerbos hebben 5 werkgroepen hun presentaties gedaan. In deze blogpost geef ik een korte samenvatting van deze presentaties:

De bever, de ringslang, het oranjetipje, de mol en de havik zijn de diersoorten waar de vrienden van het Diemerbos afgelopen zomer naar gekeken hebben. Wat is er te zien en te leren van de bever, de mol, de ringslang, de havik en het oranjetipje in het Diemerbos? Welke betekenis hebben zij voor de veranderende biodiversiteit in het Diemerbos? En wat zullen de gevolgen zijn van een eventuele vernatting van het Diemerbos.

In vijf werkgroepen zijn deze dieren geobserveerd en bestudeerd. En tijdens de Vriendendag van het Diemerbos hebben de 5 werkgroepen hun bevindingen gepresenteerd.

Met het vernatten van het Diemerbos wordt het leefgebied van de bever rondom Amsterdam, Diemen en het Diemerbos vergroot. Mooi is het dat veel waterbeheerders steeds meer de voordelen zien van de aanwezigheid van bevers. Het vasthouden van zoet water wordt in Nederland vanwege de verdroging door de klimaatverandering steeds belangrijker. En de bever kan hierin een grote bondgenoot zijn. Het vernatten van het Diemerbos vergroot de kans op meer blijvende bevers. In het hele Diemerbos zal de grondwaterstand met 10 centimeter verhoogd worden. In de directe omgeving zijn de sporen van een bever gevonden. Maar in het Diemerbos is dit dier nog niet gezien … https://nl.wikipedia.org/wiki/Bever_(dier)

Rondom het Diemerbos en in de open stukken van het Diemerbos zijn talloze mollen. De molshopen zijn daar het duidelijkste levensteken van. Voor tuinliefhebbers is de mol vaak een ongeziene maar vooral ongewenste gast. Vreemd want een mol is vooral een teken van een gezonde en levendige bodem. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mol_(dier)

Het Diemerbos is vanouds een uitstekende plek voor de ringslang. Lange oevers langs poelen en sloten zijn de ideale plek voor de ringslang. In de loop der jaren is er hard gewerkt aan verbinding tussen de leefgebieden vanuit Amsterdam-Noord, Amsterdam-Oost en de oostelijke en zuidelijke gebieden van Amsterdam. De ringslangpopulatie in het Diemerbos heeft daardoor een grote genetische achtergrond. Jammer genoeg worden er beduidend minder ringslangen geteld. De beroerde water kwaliteit wordt als oorzaak geopperd. Ondanks het vele water is er weinig waterleven. En daar moet bijvoorbeeld de ringslang het van hebben. Het verder vernatten van het Diemerbos kan positief zijn voor de ringslang. Al is he verbeteren van de waterkwaliteit hiervoor noodzakelijk. Niet alleen het landelijke bekende Stikstof Probleem speelt in het Diemerbos een belangrijke rol. Maar de beroerde water kwaliteit, grondwater en oppervlakte water is een groot probleem in het Diemerbos! https://nl.wikipedia.org/wiki/Ringslang

In het Diemerbos leven zo’n 75 soorten vogels, waaronder de rietzanger, de ijsvogel en de havik. De havik staat als roofvogel aan de top van een voedselpiramide. De havik is een relatief nieuwe vogel in het Diemerbos. De boomvalk, bosuil, buizerd en de sperwer zijn de andere roofvogels in het Diemerbos. Middelgrote vogels; postduif, houtduif en gaaien en zoogdieren; konijnen, mollen en muizen, zijn de hoofdprooien van de havik. Wat het vernatten van het Diemerbos op het nestelen, broeden en groot brengen van de havik is moeilijk te voorspellen. Hoe de concurrentieslag tussen de verschillende roofvogels zich zal ontwikkelen is ook afwachten. De nestgelegenheid en het aantal prooidieren heeft natuurlijk zijn invloed. Aan watervogels zijn er nu al meer dan 20 soorten geregistreerd in het Diemerbos. https://nl.wikipedia.org/wiki/Havik_(vogel)

Voor veel vlinders zijn vooral de waardplanten van belang. Om vlinders in het algemeen te helpen zijn er vlinder corridors aangelegd in het Diemerbos. Nu lijkt het erop dat er vooral open stroken gemaakt zijn die niet bewandeld mogen worden. Om het Oranjetipje meer levenskansen te bieden in het Diemerbos is het belangrijker dat er gekeken wordt naar de aanwezigheid van de noodzakelijke waardplanten. Waardplanten voor de rups van het oranjetipje zijn pinksterbloemlook zonder lookscheefkelk en andere kruisbloemigen, soms ook reseda. Of dit werkt moet de toekomst uitwijzen. De nu aanwezige grasstroken langs de voet- fietspaden en sloten, maar ook de open grasvlakten kunnen met het juiste maaibeheer meer verschillende inheemse kruiden krijgen. Het oranjetipje zal daar direct profijt van hebben. Of de huidige vlindercorridor het gewenste effect heeft? Staats BosBeheer zoekt vrijwilligers om de vlindercorridor te observeren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Oranjetipje

http://www.vriendenvanhetdiemerbos.nl/

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

9 reacties op The Big Five van het Diemerbos

 1. Bedankt voor deze informatie Rob.
  Het geeft me inspiratie om ook eens uit te proberen in de verschillende organisaties hier in Tienen waar ik actief ben
  Groetjes 😀
  Theo

  Over mijn Fotografie || About my Photography

  Like

 2. Karel zegt:

  ja zag er veel werkzaamheden de afgelopen periode

  Geliked door 1 persoon

 3. JéWé zegt:

  De grootste plaag in het Diemerbos zijn de Hondenuitlaat-ondernemers. Parking staat bomvol dieselbusjes van waaruit soms meer dan 10 honden springen. Op het kleine stukje fietsen dat ik een paar keer per week doe tussen de meest zuidelijke ingang en de uitgang spoorviaduct, kom ik soms wel 8 van die bedrijven tegen. En die beesten blijven echt niet netjes op het voetpad.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Ik snap jouw ergernis.
   Toch denk ik dat er nog meer oorzaken aan te wijzen zijn voor de te grote hoeveelheid Stikstof in en rondom het Diemerbos.
   Evenzo denk ik dat er ook meer oorzaken zijn voor de beroerde waterkwaliteit in en rondom het Diemerbos.

   Bezorgde groet,

   Like

 4. picpholio zegt:

  Als dit geen hoopgevende berichten zijn…. 🙂

  Like

 5. Dit is weer een mooi en hoopgevend logje, Rob.

  Like

 6. meninggever zegt:

  Ik wacht nog even op de introductie van de ijsbeer en de bruine soortgenoot in die bossen. Omdat er altijd mensen zijn die weten (..) dat 1,5 miljoen jaren geleden tijdens de IJstijd ook in onze streken beren voor kwamen…. Ik ben al blij als ik in het Bosplan geen verdwaalde wolf tegen kom….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Bezoek het Diemerbos en bewonder de rondlopende waterbuffels.

   Ik leerde tijdens de Vriendendag 2 boswachters kennen. Experts tot op het bot. Na een internetzoektocht zag ik imponerende studies en imposante werkervaringen.
   De aanwezige natuurkennis binnen de vrienden van het Diemerbos vond ik ook indrukwekkend.

   Een geschiedenis overzicht van dat hele gebied is in de maak.

   Mijn werkervaring in het Amsterdamse Bos beschrijf ik misschien later in een blogpost.

   Natuurvriendelijke groet,

   Like

 7. Herman zegt:

  Fijn om te lezen dat de natuur in dat drukbevolkte gebied weer hersteld. We hebben die natuur hard nodig om te overleven. Hopelijk blijft het hele gebied tussen Diemen en Weesp groen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.