Een eerlijke prijs

Elke Nederlander probeert iets gratis te krijgen. Waarbij wij ook bekend staan als kijkende en niet kopende klanten. Als kind leerde ik van mijn moeder om zegels of bonuspunten uit te knippen en te sparen. Zoals ik nu rondloop met een stapel vaste en virtuele klantenkaarten. Vreemd genoeg leerde ik op school dat goedkoop duurkoop is. Of tijdens de Engelse les: pennywise, poundfoolish.

Het afval, de vervuiling en de uitbuiting bij het produceren van alles om ons heen en dat wat wij gebruiken wordt steeds meer zichtbaar.

Het heen en weer schuiven van de verantwoordelijkheid voor het opruimen en schoonmaken? Tot in de perfectie hebben wij anderen verantwoordelijk gemaakt. Waarbij iedereen steeds beter is geworden om de handen in onschuld te wassen …

Een eerlijke prijs?

Bij een eerlijke prijs hoort in mijn ogen ook een eerlijk loon. Het minimumloon van 14 euro/uur is al jaren een heet hangijzer. Gelijke betaling voor man en vrouw? Het is vooral een discussiepunt, maar geen gegeven. Gezonde arbeidsomstandigheden? Voor veel werknemers en sectoren vooral onbekend.

Een eerlijke arbeidsovereenkomst?

Illegalen werken nog steeds zwart in Nederland. Arbeidsmigranten worden nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en uitgebuit.

Ik geef tot slot een weblink naar het regeerakkoord:

https://www.parlement.com/id/vloreou0m8t6/regeerakkoord_2021

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

30 reacties op Een eerlijke prijs

  1. Bertie zegt:

    ‘Omzien naar elkaar…’
    Elders is het niet beter, voor sommige mensen schijnt dat een troost te zijn.
    Ideaal zal het nooit worden, vrees ik.

    Geliked door 1 persoon

  2. Matroos Beek zegt:

    Alles wat groot geld opbrengt blijft doorgaan, soms nog sneller dan voorheen.
    Milieu en omzien naar de mens zijn daar helaas nog steeds aan ondergeschikt.

    Geliked door 2 people

  3. Karel zegt:

    1 grote vuile smerige politiek Rob
    grote bedrijven en politiek zijn met handen op 1 buik 😦

    bedroefde groet

    Geliked door 2 people

  4. shivatje zegt:

    Erg en zal er niet op beteren

    Aum Shanti

    Geliked door 1 persoon

  5. Maar ik heb dit weekend een fleecevest gekocht bij de ANWB met korting. Die verwarming hoeft dus niet meer aan deze winter. We zijn verwend geraakt met ons gas toch? Wilden in T-Shirt en op teenslippertjes op de bank zitten terwijl het buiten 20 graden vroor. Aankleden! Mutsen, truien en dikke sokken aan, het is winter. Als iedereen dat gedaan had, dan hadden we nu geen ijsbergen en gletsjers zien smelten.

    Geliked door 1 persoon

  6. Het bestedingsgedrag van consumenten hangt af van het inkomen. Producenten dwingen ons om steeds maar van meer materiële dingen afhankelijk te zijn wat uiteraard niet houdbaar is met dat beperkte inkomen. Reden waarom ketens als Primark zoveel succes kennen – velen kopen daar liever een T-shirt aan 2 Euro dan er 20 tot 50 Euro aan te besteden in een winkel waar wél aan normale marges wordt gewerkt. Niemand staat stil bij het feit dat die kleding werd gemaakt door uitgebuite mensen in ontwikkelingslanden.

    Geliked door 1 persoon

  7. Ximaar zegt:

    Zelf betaal ik ook liever een eerlijke prijs. Mensen mogen er best aan verdienen, maar het moeten geen Siewertse toestanden worden. Punt is dat prijzen vaak bepaalt zijn op wat de gek ervoor geeft. Daar horen verziekende reclamecampagnes bij die zelf geld opslokken. Veel mensen laten zich dingen aansmeren die ze maar even gebruiken. Met alles over de wereld verslepen heb ik ook moeite. Punt is dat je er ontzettend slecht zicht op hebt. Dat goede initiatieven vaak zo kleinschalig zijn dat daardoor de kostprijs hoog is. Het huidige systeem met aandeelhouders en reclame-ellende levert steevast een uitbuiting van milieu, grondstoffen en/of mensen op. Zo lang we daar geen goed alternatief voor vinden blijft het zeuren.

    Geliked door 2 people

  8. Rebbeltje zegt:

    Een heet hangijzer dit…wat is eerlijk 🙂
    De rijken worden rijker en de armen armer…hoe eerlijk is dat 🙂

    Geliked door 1 persoon

  9. Sjoerd zegt:

    Wat is eerlijk, de meeste rotzooi wordt in China geproduceerd, op verzoek van de handel hier. Dat is lekker, verplaatsen van verantwoordelijkheid. Dat is net zo als met de CO2 handel…

    Geliked door 1 persoon

  10. Ik had toen corona begon nog een beetje de hoop dat de mensheid wat zou inbinden qua consumptie, maar helaas… We zijn weer terug bij af en de klok tikt door…

    Geliked door 1 persoon

  11. meninggever zegt:

    Te beginnen bij alle vormen van slavernij dan maar? Zoals in de door #Groenlinks omarmde energietransitie. Elektrische auto’s? Accu’s voorzien van grondstoffen (hoezo fossiel) die worden gedolven in mijnen van Congo en Afghanistan. Mensen die daar werken krijgen hun leven als loon, want loon krijgen ze niet. Het is leuk te pleiten voor gelijke loonrechten voor mannen en vrouwen, maar veel vrouwen mogen in dit land niet eens de deur uit van hun man. Mensenrechtenkwesties belangrijker dan dat loon. Het begint altijd ergens en dat ergens zit vooral in cultuur, politiek, wilskracht en eerlijkheid. Ik heb wel eens teruggerekend wat een product moet kosten dat in China is gemaakt en hier verkocht voor 1 euro bij een budgetketen. Als je daar dan de belastingen, winstopslag, transport, etc van af trekt kom je op kostprijzen van 1-2 cent per stuk. Wie wil je daarvan betalen dan??

    Like

  12. Herman zegt:

    Een eerlijke prijs is naar mijn mening een onduidelijk criterium. Want was is eerlijk? Als ik hier naar de Oogst winkel ga, dan zijn de groenten en zuivel die daar rechtstreeks van de boer komen, veel duurder dan in de winkel. Als je inkomen dan niet zo hoog is, dan zijn de supermarkten als Aldi, Dirk en Lidl aantrekkelijker (ondanks de winstmarges).
    Zolang een kapitalistisch systeem de basis blijft vormen, waarbij aandeelhouderswaarde en winstmaximalisatie de drijfveren zijn, wordt het voor de burgers heel lastig.
    Overheden, vooral op Europees niveau, moeten hier wat aan doen.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      De wurgcontracten van de supermarkten voor hun leveranciers maken naar mijn idee vooral foute prijzen.
      Het dwingt boeren tot een zeer natuur onvriendelijke bedrijfsvoering. Dat geeft ons en onze kinderen een onleefbare wereld.
      Om maar een aspect te noemen.
      Onbelaste goedkope vliegvakanties over de ruggen van zeer onderbetaalde werknemers met zeer slechte arbeidsomstandigheden is een ander voorbeeld van oneerlijke prijsvorming.

      Bezorgde groet,

      Like

      • Herman zegt:

        Zeker, dat is allemaal waar. Maar als de vliegvakanties duurder worden dan zijn die alleen nog maar te betalen door mensen met hogere inkomens. Dat vergroot de kloof tussen arm en rijk. Eenvoudige oplossingen zijn er naar mijn idee niet. Biologische winkels, hoe goed ook voor natuur en milieu, zijn onbetaalbaar voor de lagere inkomens. Ook daar zie je de kloof ontstaan.
        Ik heb geen afdoende oplossing hiervoor.

        Like

      • meninggever zegt:

        Luchtvaart is verre van onbelast. Dat blijft maar een constante in de redenering van linkse stromingen. Men vergeet nog weleens dat ook de NS onbelast op het spoor rijdt, sterker nog, elk jaar vele honderden miljoenen aan belastinggeld subsidie krijgt, daarvoor een 19e eeuws vervoerssysteem onderhoudt dat soms niet in staat is enige service te bieden bij gebrek aan concurrentie. Reistijden van 6x zo lang als het vliegtuig, en soms zelfs langer dan de gemiddelde auto zijn niet meer van deze tijd en dus geen alternatief. Je moet ook kijken naar het totaalplaatje. Daarbij waren reizen vroeger vooral voor de elite weggelegd. Het volk kwam niet verder dan het eigen dorp. Is dat dan het verlangen dat links koestert? Nee toch zeker? Zo ja, snap ik niet dat types als Kaag, Jetten en Klaver zo graag over de hele wereld heen vliegen om allerlei milieu-conferenties af te gaan waar ze dan hun groene evangelie preken. Voor mensen die dromen van een vakantie, maar daar straks helemaal niet meer aan toe komen door alle heffingen en restricties….

        Like

        • Rob Alberts zegt:

          Ik behoor niet tot het linkerdeel in het politieke spectrum.
          Net zo min als ik aanhanger ben van een evangelie.

          Het zal jou ook pijn doen dat jouw geliefde Schiphol en de luchtvaart nu vooral in het nieuws komen met ernstige wetsovertredingen.

          In het totaalplaatje zie en hoor ik steeds meer mensen die zich zorgen maken over de toekomstige leefwereld van hun (klein-)kinderen. Kinderloos deel ik die zorgen met hen!

          Maar in deze blogpost pleit ik voor een eerlijk salaris en een eerlijke prijs voor producten en diensten. Dat kan en is mogelijk. Daarbij is zelfs ook nog een commercieel verdienmodel mogelijk.

          Vriendelijke groet,

          Like

          • meninggever zegt:

            Als iemand links is dan jij Rob. Al jouw uitingen duiden op een grote voorkeur voor het Groenlinkse/PvdD denken. Wijzen naar het een maar blind zijn voor het andere. Je pleit voor hoger loon voor de een, maar zwijgt vervolgens over de slavernij van de ander. Wie niet wil lijden onder uitstoot van dit of dat (echte cijfers luchtvaart 2% uitstoot van het totaal..) moet hier niet komen wonen. De meeste klagers en cijferaars met negatief nieuws kwamen hier na 1967 wonen. En toen lag het nieuwe Schiphol er al en waren de plannen uit 1948 nog in uitvoering voor de expansie van dat vliegveld. Gemeenten die daarna zijn gaan bouwen en daarheen verhuizers deden dat tegen beter weten in. En dan nu klagen?? Mensen in achterstandwijken hebben wat te klagen. Zoals de Bijlmermeer waar na 1975 de criminaliteit met tientallen procenten steeg. De oorspronkelijke bewoners vluchtten weg. Verhuisden! Deden ze vanuit Osdorp en Slotervaart ook. Dat is dus de oplossing om van vervelende bijeffecten van de moderne tijd af te komen. Oost-Groningen biedt veel stilte, rust, schone lucht (al waait daar wel het e.e.a. binnen uit Duitsland) maar blijf nou eens weg van al die dogma’s en onbewezen feiten. Als iets links is dan dat…

            Like

            • Rob Alberts zegt:

              Mijn betoog voor een eerlijke prijs beperkt zich niet tot een chauvinistisch, nationalistisch streven.

              De door jouw genoemde slavernij veracht ik ook.

              De rechtbank uitspraken m.b.t. Schiphol en luchtvaart hebben te maken met overtredingen in dit Millennium. Maar dat is een heel andere discussie in een andere blogpost.

              Vriendelijke groet,

              Like

              • meninggever zegt:

                Twee klagers leveren 1500 klachten per maand in bij het meldpunt geluidsoverlast. Plek: Vliegveld Groningen. 90 beroepsklagers leveren 15.000 klachten per maand aan bij de SGS over Schiphol. Onderzoek wees uit dat die mensen allemaal zijn komen wonen vlakbij het vliegveld na 1967. Kortom beroepsklagers en extremisten die niet schuwen om via WC-Eend onderzoek hun gelijk te halen. Nog een voorbeeld, in Amsterdam-de Baarsjes woont een meneer die in zijn eentje het GVB gek maakt met procedures rond de daar passerende trams. Hij vindt die lawaai maken en wil dat laten stoppen. 1 man die van alles en nog wat beweert over zijn geestelijk welzijn en fysiek. Omdat hij geen gelijk krijgt (tram rijdt daar al zo lang de wijk bestaat en dat is bijna een eeuw) stapt hij naar de rechter. Dat zegt vooral iets over de klagers. Wat andere nadelen van de moderne samenleving betreft, waar is het meldpunt asielzoekers-overlast? Het COA reageert niet. De mensen die last hebben ‘moeten maar verhuizen’. Kijk..en dat credo koester ik ook voor al die klagers over de luchtvaart. Bewezen feit is dat die sector (400.000 banen direct en indirect) 2% van het totaal aan uitstoot verzorgt. Dat is zeer laag. Houtkachels zijn vervuilender. En schadelijker voor de gezondheid. En dan nog een feitje, ondanks grote bezwaren van omwonenden gaat de biogascentrale in Diemen gewoon aan de slag. Uitstoot 50x vervuilender dan een simpele gascentrale die voorheen onze energie leverde. Alle cijfers zijn bekend, zelfs in de kring van Groenlinks-aanhangers was en is veel bezwaar en toch….

                Like

                • Rob Alberts zegt:

                  Ik klaag niet en ik ken de klagers niet.
                  Wel hoor, lees ik over wetsovertredingen en uitspraken van rechtbanken.

                  De Diemercentrale vind ik vreselijk. Zoals ik ook helemaal niets heb met stadswarmte. Ik maak geen gebruik van stadswarmte of de elektriciteit van de Diemercentrale. Ik ben zelfvoorzienend met duurzame stroom.

                  Terug naar mijn blogpost: ik gun iedereen ern eerlijke prijs voor werk, kennis, product, dienst of investering. Dat is zogezegd mijn liberale inborst.

                  Vriendelijke groet,

                  Like

  13. Spontanity zegt:

    Ik ben bang dat wij dat niet kunnen veranderen.
    En we zijn er nog lang niet.
    Als we maar allemaal ons best doen, ieder op zijn eigen manier.

    Like

  14. Rob Alberts zegt:

    Een tv heb ik al jaren niet meer. Maar soms, heel soms kijk ik naar een tv-programma.
    In het volgende tv-programma wordt duidelijk dat een Nederlandse boer geen eerlijke prijs krijgt. Hij legt zelfs uit dat hij per kilo verlies maakt. En dat bij een zoektocht naar een nieuw keurmerk ……

    https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/29-09-2022/KN_1729783

    Bezorgde groet,

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.