Agroforestry

Het Xavier San Giorgi plein is de ontmoetingsplek van het Agroforestry project. Het is onderdeel van Utopia eiland van de Floriade in Almere. Terwijl de Argrarische wereld in brand staat vanwege de Stikstof problematiek, de klimaatverandering en de verdroging werken een enthousiaste groep vrijwilligers onder de bezielende leiding van Xavier San Giorgi aan Agroforestry.

Op dat zelfde plein krijg ik uit handen van Xavier San Giorgi het eerste exemplaar van het boek: Utopia Eiland, Veldgids, ecosysteemherstel in 3 landschappen. Op een naburig terras lees ik in een keer het boekje uit. Het stemt mij optimistisch. Geen omgekeerde vlaggen, geen tegen de rijrichting inrijdende woedende boeren. Maar gebruik makend van oude en nieuwe technieken wordt er op Utopia Eiland gepionierd aan nieuwe duurzame productietechnieken.

Het handzame boekje geeft een uitleg en leidraad voor toekonstbestendige landschappen met herstellende landbouw tot slimmigheidjes van de natuur.

Xavier San Giorgi wil samen met de stichting Weerwoud laten zien hoe rijk ons leven kan zijn als we ecosystemen herstellen. Met AgroForestry op Utopia Eiland worden verschillende boom- en struikgewassen gecombineerd met akkerbouw en veeteelt. Het overgrote deel van de wereld is door ons veranderd in agrarisch, recreatief en stedelijk gebied. Door de verschillende functies weer samen te brengen wordt er verder gegaan dan de traditionele gemengde landbouw bedrijven. Agroforestry is daar een vorm van.

Met een voedselbos wordt al op heel veel plaatsen geëxperimenteerd. Een voedselbos kan prima in de meer verstedelijkte woonomgevingen. Meerjarige vruchtdragende bomen en struiken worden gecombineerd. Inheemse en meer exotische vruchtendragers vormen hun eigen ecosysteem. Recreëren en oogsten gaan zo uitstekend samen.

Zo worden er ook op en naast schoolpleinen zogenaamde Tiny Food Forests aangelegd. Klimmen, klauteren maar ook de natuur op de voet volgen.

De volgende stap is de Wilde Weelde Stadstuin. Hier is ook een samenwerking tussen de schoolwerktuinen van de gemeente Amsterdam en de gemeente Almere toegevoegd. Op deze plek ontmoette ik de mensen van https://natuuriseenfeest.nl/ Maar daar schrijf ik binnenkort een andere blogpost over.

Mag ik met de blogpost aandacht vragen voor het boekje; Utopia Eiland, Veldgids, ecosysteemherstel in 3 landschappen IUSBN 9789090 363288

Ik reken erop dat de Gemeente Almere ook na de Floriade het Utopia Eiland laat voort bestaan. Want ik weet zeker dat alle betrokken vrijwilligers beschikbaar zijn om deze mooie groenplek in stand te houden.

Voor aanvullende info: https://utopiaeiland.nl/over-ons/

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Agroforestry

 1. Anuscka zegt:

  Dit soort verhalen lees ik graag. Hoopvol! Mooi initiatief! Als ik nog in NL zou wonen zou ik hier wel vrijwilliger willen zijn…

  Geliked door 2 people

 2. Bertie zegt:

  Een loffelijk streven, hopelijk wordt er iets bereikt. Al is het maar een gedeelte van het project.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  ja Rob , goed toeven daar nu
  ik ben zeer benieuwd hoe het er is , zeg over 5 jaar

  rustige avond groet

  Like

 4. Herman zegt:

  Een mooi initiatief. Hoop dat het heel veel oplevert en vooral dat gemeenten nu ook eens verder kijken dan hun neus lang is.

  Like

 5. Happy Hulk zegt:

  Juich, juich, juich!!!

  Ik zag een tv programma dat in Denemarken zo’n ecologische boerderij bestond.
  Ten dode opgeschreven want ze verdienden er geen droog brood.

  Blijft moeilijk! 🙄

  Like

 6. Goed nieuws, dat het overal navolging mag hebben !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.