Opbouwwerker Energietransitie

In Pakhuis de Zwijger ontmoet ik Jerrel Oron. Hij wordt in de grote zaal voorgesteld als Opbouwwerker Energietransitie. Na afloop van de bijeenkomst vertelt hij mij dat hij in 1 jaar tijd in Weesp een FIXbrigade heeft georganiseerd. Als energiecoach roep ik al veel langer dat Amsterdam-ZuidOost nodig heeft.

(Sommigen kennen mij. Ik vraag op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats aan de verkeerde mensen naar het organiseren van een FIXbrigade in Amsterdam-ZuidOost.)

Amsterdam-Oost kreeg de eerste FIXbrigade. De stadsdelen Noord en West hebben nu ook een FIXbrigade. Tijdens de bijeenkomst werd verteld dat er nu ook een landelijke organisatie bestaat voor het formeren en facilteren van een FIXbrigade. Uiteindelijk kan er dus overal in Nederland een FIXbrigade komen!

Wat is een FIXbrigade? Een FIXbrigadier bezoekt huurders in hun huurwoning. Alle mogelijke en onmogelijke bespaarproducten worden door de FIXbrigadier vakkundig en snel aangebracht en bevestigd. En dat is nodig. Tijdens huisbezoeken als energiecoach kom ik de raarste dingen tegen. Bespaarprodukten die nog steeds in de verpakking zitten. Waarbij de bewoner zegt niet helemaal te begrijpen hoe of wat. Of bespaarprodukten die op de verkeerde manier zijn aangebracht. Kortom de handige fixbrigadier doet dit gratis en voor niets bij een huurder. Nodig want de verhuurder heeft hier vaak niet het juiste personeel voor beschikbaar? Of de verhuurmedewerker heeft het veel te druk om zo alle woningen energiezuinig te maken. Nogmaals respect voor Jerrel Oron dat hij in 1 jaar inWeesp en Huizen een goed functionerende FIXbrigade heeft opgezet.

FIXbrigadiers werken onder de supervisie van een FIXmeester. Het zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen of statushouders. Waar nodig spijkeren zij tochtstrips in kozijnen en plaatsen ze reflecterende folie achter radiatoren. Alles gebeurt onder leiding van een senior-lid van de brigade, een FIXmeester.

( Zou Amsterdam-Zuidoost ook een opbouwwerker energietransitie kunnen gebruiken? Een FIXbrigade is er in Amsterdam-ZuidOost zeker nodig!

Energietransitie is meer dan alleen besparen op de energierekening. Of het nu de oorlog in Oekraine is? Of het nu de aardbevingen in Groningen zijn? Of dat het de klimaat Crisis is? Op heel veel plaatsen wordt gesteld dat Nederland moet stoppen met fossiele brandstoffen .

Bij verhuurde appartementencomplexen is dat ook nog eens aan regels gebonden. Zeventig procent van de huurders moet akkoord gaan met de energietransitie. En dat vergt heel veel overleg vooraf. Een bewonerscommissie speelt hier een belangrijke rol in. En een opbouwwerker energietransitie kan dit hele proces begeleiden en ondersteunen. In Weesp en Huizen werkt Jerrel Oron voor Versa Welzijn. En hij geeft de huurders ondersteuning bij de energietransitie.

Natuurlijk moet ik dan ook de volgende weblink geven:

https://www.jungle.amsterdam/fixbrigade

Jannekee Jansen op de Haar is directeur van duurzaamheidscentrum Jungle Amsterdam. Dat centrum is initiatiefnemer van de FIXbrigade. “Wij focussen ons op bewoners die tot 140 procent van het minimumloon verdienen en problemen hebben met hun woning. Bij hen komen wij thuis en voeren we allerlei kleine isolatiemaatregelen uit.”  Waar nodig spijkeren zij tochtstrips in kozijnen en plaatsen ze reflecterende folie achter radiatoren.

De FIXbrigade doet ook het waterzijdig inregelen van de cv-installatie of infraroodmetingen. “Die laatste doen we als we vermoeden dat er meer met de woning aan de hand is. Dat er ook echt problemen zijn met de isolatie van de muren, de vloer, dat soort zaken. Wie isoleren vervolgens niet zelf, maar signaleren het wel, zodat mensen een rapportje krijgen waarmee ze naar de huisbaas kunnen.”

FIXbrigade-directeur Jansen op de Haar vertelt dat voor ieder huishouden dat een beroep doet op de brigade er ongeveer voor 100 euro aan eenvoudige isolatiemaatregelen beschikbaar is. Dat lijkt weinig, maar een simpele tochtstrip kan al veel helpen. “Mensen hebben vaak ook gezondheidsklachten doordat het veel te koud is in de woning. Doordat ze de kachel niet aan durven te zetten, doordat ze constant tocht voelen langs de grond, doordat ze schimmel in huis hebben. En als het vochtig is, krijgen ze longklachten.”

En voor de energietransitie in Weesp en Huizen:

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, energie besparen, Geen categorie, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

9 reacties op Opbouwwerker Energietransitie

 1. Karel zegt:

  suc6 met het krijgen van zo’n brigade bij jullie wijk Rob

  frisse groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Dhyan zegt:

  Te veel bemoeizucht.

  Like

 3. Goed initiatief Rob, hoop dat het er door komt.. succes

  Geliked door 1 persoon

 4. Herman zegt:

  Ik heb er nog nooit van gehoord, maar het is een geweldig initiatief. Hopelijk kunnen veel mensen er gebruik van maken. Want de tijden worden steeds duurder en niet iedereen weet hoe oplossingen te vinden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Heerlijk toch mensen die bereid zijn zich in te zetten voor de wijk 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Sjoerd zegt:

  Als eigenaar mag je voor alles zelf opdraaien, maar toch vind ik dit een mooi initiatief.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Als huiseigenaar heb ik vooral financiële voordelen. Hypotheekrenteaftrek, flinke subsidies, eigen keuze aan energiebesparing en zelf energie opwekken.

   Ik klaag niet.

   Voor de huurders is er op sommige plekken gelukkig nu de mogelijkheid van de FIXbrigade.

   Duurzame groet,

   Like

 7. gewoonanneke zegt:

  Wat een mooi project… veel mensen kunnen precies net dat steuntje extra nodig hebben om ook dingen anders te doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.