Moeder Aisa

Van Rene uit Kleiburg krijg ik een berichtje met twee boekrecensies. George Monbiot schreef ‘Regenesis’ en Sarah Langford is de schrijfster van ‘Rooted’. In het berichtje dat ik kreeg stond de boekrecensies uit Guardian Weekly. Kleiburg ligt aan de zuidoever van de Grubbezee. Rene is een nieuwe bijlmerbewoner. Van Rene weet ik dat hij het groen in en rondom Amsterdam-ZuidOost waardeert. En dat de natuurgebieden Bijlmerweide, Diemerbos en Gaasperpark een belangrijke rol spelen in zijn leven. Tegelijkertijd lees ik van Leen een snoeiharde reactie op een verzamelblog van recente nieuwsberichten en krantenartikels. Leen is een voormalige bewoner van Grubbehoeve aan de noordoever van de Grubbezee. Leen vertelt en schrijft vaak en veel over de teloorgang van de Bijlmermeer. Hij is een ras-Amsterdammer. Leen gebruikt op het internet een alias/pseudoniem. Leen heet dan ook eigenlijk geen Leen. Maar op het internet kent iedereen hem als Ervaringsdeskundige in van alles en Expert voor nog veel meer. Op het eiland in de Grubbezee staat een standbeeld van Moeder Aisa.

Ik citeer eerst letterlijk de reactie van Leen op de uitgebreide verzameling van recente nieuwsberichten en krantenartikels.

Extremisme inderdaad. Van Linkliegt gektesektes die dit land willen terugbrengen naar de Middeleeuwen. Die alles wat is opgebouwd omwille van een zelf bedachte meting of gedachte willen afbreken. Die boeren hun land willen afnemen. Niet omdat ze de natuur willen redden maar omdat ze de grond willen bebouwen. Woningen voor de onafzienbare rij immigranten die maand na maand ons land ongehinderd binnen komen. Elk jaar een stad als Delft of Amersfoort er bij. Ik hoef niet te wijzen, dit is typisch links populistisch beleid. Kennelijk met de bedoeling ons land over te leveren naar hen die slechts inkomen, huis en zo meer verlangen en verder niets met ons land hebben. De bijbehorende industrie is vooral links georienteerd, ook al wil het volk dit niet. Net zo min als de klimaatflauwekul. Maar daar hebben de revolutionairen niks mee te maken. Ze winnen nooit de verkiezingen, maar pakken toch de macht. Via procedures, rechters en al dan niet meegekleurde politici. Het resultaat zal zijn dat we hier net als in Zweden en Italie en verrechtsing gaan zien van ongekende omvang. Juist omdat extremisme contra-extremisme oproept. Ik neem aan dat jij een eigen huis bezit? Dat je weet wat bezit is? En dat je ook meteen mee gaat in een beslissing die jou jouw huis afneemt en overdraagt aan mensen die daar volgens extremisten meer recht op hebben? Nee? Vreemd. Dat is precies wat boeren voelen. En wellicht goed om naast de boeren waar jij zo’n afkeer voor voelt ook nog even #Greenpeace #Urgenda #milieudefensie #antifa #Extinctionrebellion en zo meer te benoemen als extremistisch. Pas als je dat erkent komen we ergens. Want polderen kan nog steeds, maar dan met faire spelregels. De dictatuur past ons niet. Dat is een linkse uitvinding sinds de Franse revolutie…

Na het lezen van de boekrecensie zoek ik op internet naar de twee schrijvers. Over George Monbiot lees ik het volgende: George Joshua Richard Monbiot (Londen27 januari 1963) is een Britse zoöloog en schrijver, bekend om zijn ecologisch en politiek activisme. Hij schrijft een wekelijkse column voor The Guardian,[1] en is een auteur van een reeks boeken, zoals Hitte, hoe voorkomen we dat de planeet verbrandt (2008).[2] Hij stichtte The Land is Ours, een geweldloze Britse campagne voor het recht om door het platteland te trekken. Monbiot studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Sarah Langford zegt zelf dat zij in Rooted probeert de boer als mens te beschrijven. Van boerenafkomst is zij op het platteland opgegroeid. Naar de grote stad vertrokken is zij zich meer gaan verdiepen in de problemen van de huidige boer. Van haar grootouders naar haar familie nu op een boerderij vertelt zij beschrijft zij wat er in 2 generaties is veranderd in het boerenbedrijf en plattelandsleven.

Het bericht de boekrecensie roept vooral jeugdherinneringen op. De scheldtirade van Leen maakt mij somber. Opgegroeid boven Eindhoven zag ik boeren hun melkvee van weide naar weide brengen. Een buurman ploeterde op een grote moestuin zijn dagelijkse kost bij elkaar. Ik zie zo de grootouders van Sarah Langford ook werken. De columns en boeken van George Monbiot zijn nieuw voor mij. Maar van andere wetenschappers heb ik vergelijkbare teksten, onderzoeken en boeken gelezen.

De schaalvergroting en ruilverkaveling van de Nederlandse land- en tuinbouw heeft van Nederland vooral een export land gemaakt. De fusies en beursgang van diverse boerencooperaties heeft boeren meer en meer tot loonslaaf gemaakt van financiers, leveranciers, groot afnemers en exportbedrijven. De AgroFood-Industrie bedekt en verzwijgt mistoestanden. De worsteling van de generatiegenoten van Sarah Langford begrijp ik. Maar de door George Monbiot onderzochte en geconstateerde problemen zie ik dagelijks om mij heen.

Mijn zorgen gaan uit naar de (klein-)kinderen van Rene, Leen, George, Sarah en alle lezers van mijn blog. De twee schrijvers wijzen ons de weg. https://caringfarmers.nl/ https://landvanons.nl/ zijn 2 Nederlandse organisaties waar ik oplossingen zie. De scheldtirade van Leen past voor mij in het rijtje van Terreurtrekkers, omgekeerde vlaggen, rode zakdoeken, asbest-versperringen, bedreigingen in de Tweede Kamer, kapot rammen van deuren en ramen van overheidsgebouwen, demonstraties bij de voordeur van politici en bestuurders.

Het verspreiden van Onderbuikgevoelens als feiten van de ene zijde van de Grubbezee? Of het delen van een artikel uit een kwaliteitsblad? Er zit een Grubbezee tussen. Op een klein eiland van de Grubbezee staat Moeder Aisa. In de Surinaamse Winti-cultuur zegt men over Moeder Aisa: Mama Aisa deelt haar geheimen aan degene die haar eerbied toont, via dromen, en beschermt hem.

Sarah Langford beschrijft in haar boek met respect over de vroegere en huidige boeren. George Monbiot zegt dat het platteland en de bijbehorende natuur van ons allemaal is. Maar bovenal voor nu en later beschermt moet worden.

Ik zeg dat de (klein-)kinderen van Rene, Leen, George, Sarah en alle lezers van mijn blog die bescherming van het platteland en respect voor de bijbehorende natuur nodig hebben. Om nu gezond en veilig te kunnen leven, maar ook om later een leefbare Aarde te verkrijgen!

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Moeder Aisa

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  veel leesplezier
  geniet de dag

  Geliked door 3 people

 2. Anita zegt:

  Super post dear, thank you for sharing.
  Have a nice week
  Kisses

  Geliked door 1 persoon

 3. Anuscka zegt:

  Kippenvel Rob, voor deze tekst! Ik deel je zorgen… (maar dat weet je). Maar zolang wij onze lichtjes (cq blogjes) in de duisternis laten schijnen, blijft er hoop

  Geliked door 1 persoon

 4. Bertie zegt:

  Die Leen, zo zeker van zijn gedachten.
  Onuitroeibaar, helaas.

  Like

 5. Spontanity zegt:

  De wereld is aan het veranderen.

  Like

 6. meninggever zegt:

  Linkse retoriek is geen waarheid noch realisme, en soms doet een groene bril precies wat hij moet doen, de kijker verblinden en absoluut doof zijn voor argumenten en ervaringen. Elke actie leidt tot reatie….

  Like

 7. Herman zegt:

  Rechtse retoriek is geen waarheid noch realisme, en soms doet een mooie luxe zonnebril precies wat hij moet doen, de kijker niets laten zien en absoluut doof zijn voor argumenten en ervaringen. Elke actie leidt tot reatie….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.