Dieren

Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 80 miljard landdieren geslacht ( en zo’n 2.000 miljard vissen gedood).

Zeventig procent van alle antibiotica wordt, vaak preventief, gebruikt bij dieren die we opeten.

Bijna 70 % van alle landbouwgrond ter wereld wordt inmiddels gebruikt voor diervoer. Veeteelt is hierdoor de belangrijkste oorzaak van de vernietiging van de laatste oerbossen met unieke diersoorten.

En – zo weten we nu – dicht op elkaar levende dieren zijn de perfecte kraamkamer voor nieuwe virusvarianten.

Vee is tenslotte verantwoordelijk voor ten minste 14 % van alle broeikasgassen ter wereld.

Het reservoir voor zoönotische ziekteverwekkers zijn gewervelde dieren. In principe komt ieder dier in aanmerking om een zoönotische infectie over te dragen, ook al vertoont het geen ziektesymptomen. Ook zuivelproducten kunnen door deze ziekteverwekkers zijn gecontamineerd. In Westerse landen zijn dit vaak huisdieren of nutsdieren.

Op Dierendag worden sommige dieren verwend en geknuffeld.

Andere dieren zitten op onmogelijke plekken op elkaar opgesloten.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

24 reacties op Dieren

 1. Rebbeltje zegt:

  We eten met zijn allen TE veel vlees 😦

  Like

 2. Sjoerd zegt:

  Dus er zijn veel teveel mensen op deze aarde…

  Like

 3. Wij zijn geen goeie klanten voor onze slager.

  Like

 4. Karel zegt:

  mogge Rob
  ik eet niet zo veel vlees , eet straks wel 2 haringen

  smakelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Moeilijk om een halt toe te roepen aan de multi-nationals die de oer-wouden kappen om het hout, om de palmolie/vetten, ten koste van lokale bevolking, flora en fauna, om gèld te inkasseren voor hun grote winsten en de dividenden voor hun aandeelhouders ! Heb geprobeerd geen (tropisch)hout te gebruiken / te kopen ( meubels en voorwerpen ) maar dan val je terug op spaanderplaat, met lijmen ook vervuilend en met geplastifieerde oppervlakken, en plastic voorwerpen ( buiten aardewerk dan ) die ook van grondstoffen zijn vervaardigd die aarde-uitputtend en vervuilend zijn … Wat de Europese landbouw en veeteelt betreft : méér dan 50jaar geleden was het al zo in Nederland… zagen wij in onze omgeving de boeren hun mest- en fok dieren als pasgeboren diertjes al met antibiotica spuiten tegen eventuéle ziekten, voer om de groei te forceren, vèlden maïs voor het vee, die weer geirrigeerd moesten worden omdat het geen gewas van hiér is en dus het grondwater-peil drastisch verlaagden … Tegen kisten onder de huid bij de intense varkensteelt ( ja, hutje op mutje in een zeer beperkte ruimte, op betonnen roosters dat het drek erdoor in een gier-mest kelder liep) en tegen die ‘bobbels’ werd weer gespoten om die te laten verdwijnen .. anders konden ze die dieren niet aan de slachthuizen kwijt, dus geld verlies, dus bleef dàt wat het diernelichaam eruit wilde werken IN het spierweefsel zitten, wat de konsument – dus wij ook – éét … Die druppel in de volle emmer deeed ons beslissen geen vlees meer te eten ! Uiteindelijk zijn we uit NLD vertrokken naar een streek die minder vervuilend was, ik zeg wàs, want die landbouwtechnieken spreidden zich in enkele jaren over heel Europa , ook in landen als Oostenrijk en hier, zuid Frankrijk … En ja, ik ‘zit’ hier al meer dan 42 jaar, ga niet weer verkassen …
  Zuidelijk groet Rob

  Geliked door 1 persoon

 6. en ja, onze huisdieren hebben èlke dag Dieren-Dag … gewoon door er goed voor te zorgen en ze ( en zij òns ) te knuffelen !

  Like

 7. Ria zegt:

  Ik schrik altijd weer van die aantallen.
  Ik doe er niet aan mee, maar ik snap op zich wel dat mensen vlees (blijven) eten. Het is lekker, het is makkelijk, je krijgt je essentiele eiwitten binnen, zonder er bij na te denken.
  Als je vegetarisch of zelf veganistisch gaat eten, moet je wel even onderzoeken hoe je de voedingsstoffen goed vervangt. Ik vraag me wel eens af of mensen zich dat goed beseffen.

  Wanneer ik in sommige restaurants een vegetarische maaltijd bestel, krijg ik nog steeds vaak een (heerlijke) groenteschotel, zonder al te veel eiwitten. Dat kan voor een keer, maar is natuurlijk niet genoeg.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De Nederlandse horeca laat het in deze afweren. Blijkbaar ontbreekt de kennis van de schijf van vijf en andere gegevens van het voedingscentrum. Goede smaak en de juiste voedingswaarde is in mijn ogen de deskundigheid van een horeca-maaltijd. Bezorgde groet,

   Geliked door 1 persoon

 8. Dhyan zegt:

  Ik vermoed zomaar dat daar geen of weinig verandering in gaat komen. Dus de mensheid zal gedoemd zijn uit te sterven, helaas.

  Like

 9. gewoonanneke zegt:

  Ik beken ik eet ook nog vlees veel minder dan vroeger en sla makkelijk een paar dagen over ook wel bewust. Maar dat het anders en minder kan zou wel goed zijn.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Wat iemand wel of niet eet? Eigen keuze!
   Wel vind ik het vreemd dat het ene dier als huisdier vertroetelt wordt. Waar bij blijkt dat het vaak tegennatuurlijk is.
   Terwijl het andere dier een vreselijk beestachtig bestaan heeft.
   En dat in veel landen een hongersnood heerst, Of de Natuur vernietigd wordt en daar weer wel veevoer voor Westerse landen wordt verbouwd.

   Diervriendelijke groet,

   Geliked door 2 people

 10. meninggever zegt:

  Cynisme is jou niet vreemd ook al ben je naar eigen zeggen dan zo positief. Steeds weer ga je voorbij aan het kernprobleem van o.a. dierenleed, overbevolking. Nog geen 5% van alle mensen leeft vegetarisch. En ook voor dat spul worden bossen gekapt. Het gezonde verstand zou moeten regeren maar doet dat niet. Ook niet in de door links zo vaak bejubelde landen en doctrines. Ook daar is de agrarische sector vaak kern van een economie. Met name de Aziaten vissen de zee leeg. Rondom Afrika, maar ook de jacht op walvissen vrijwel geheel in hun handen. Pas als we de agrarische sector zo kunnen hervormen (en niet opheffen voor woningbouw..) dat men vegetarische voedselketens kan opzetten en we daarnaast leren dat we als mens geen planten- maar vleeseters zijn geworden, komen we een stap verder. Daar hoort ook het besef bij dat we met 20 miljoen mensen in ons land niet kunnen volstaan met gras en water om iedereen te voeden….

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   70% van de landbouwgrond over de hele wereld wordt gebruikt voor de productie van veevoer.
   Op diezelfde landbouwgrond is voedsel inclusief plantaardige eiwitten voor mensen te verbouwen.

   Ooit maakte ik bewust de keuze om geen kinderen te krijgen. Vasthouden aan oude levenstijlen en levenswijzen gaat ten koste van volgende generaties!

   Dier- maar ook mensvriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Alles wat je stelt gaat uit van N=1 onderzoek of beleving. Ik raad je echt aan om eens elders in de wereld te kijken. Ik ken landen waar uberhaupt niets wordt gedaan aan veeteelt, waar armoede en honger altijd weer een rol spelen. Waar men de woestijn zijn gang laat gaan. Of waar men bossen kapt om de biomassaovens bij ons in Nederland aan de Klaveriaanse gang te houden. Ben ik voor de grootschalige vleesproductie? Nee! Ben ik voor massaimmigratie? Nee! En als die twee zaken bij elkaar komen hebben we toch een probleem. Nogmaals ook die nieuwkomers eten echt geen gras…. Wel eens gezien hoe ritueel slachten er aan toe gaat? Pas als we vee zien als dieren met een eigen leven komt het ooit goed. Maar dan moeten we de groei van de mensheid afremmen…

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Het recht om kinderen te krijgen, het recht tot voortplanting? Er is een zeer gruwelijke, bloederige WereldOorlog gevoerd voor de vrijheid van mensen.
     De roep om deze vrijheid opgelegd te beteugelen is een roep voor een hernieuwde dictatuur!
     Dit stuit mij tegen de borst. En ik verwerp elke opmerking in deze richting!
     Dat in Nederland, in de Tweede en Eerste Kamer, op het internet, op de straat en op het internet en in reacties op mijn blogpost steeds meer schaamteloos dit soort ideeen verkondigd worden vind ik schandalig, rampzalig en zorgwekkend.

     Bezorgde groet,

     Like

     • meninggever zegt:

      Opmerkelijke reactie. Want staat haaks op wat je steeds beweert. Het is de mens die te veel consumeert, de ruimte inneemt van de natuur, die zorgt dat o.a. Nederland versteend raakt, dat we omwille van de voedselconsumptie steeds meer moeten produceren. Het hele stikstofverhaal gaat over opheffen boerderijen en dan bebouwen met woningen toch? Steeds weer ga je met algemeenheden om de hete brei heen. Links kan aardig oreren, maar slecht rekenen. Want waar moeten straks in Nederland 20 miljoen mensen van leven, eten of drinken als we alle jou niet welgevallige bedrijfstakken of sectoren hebben gesaneerd t.b.v. de natuur of de dieren?? Geld groeit niet aan de bomen, dus ergens moet een verdienmodel zitten. En voor de goede orde, de meeste biologische of zgn. milieuvriendelijke productiewijzen kosten alleen maar honderden miljoenen per jaar aan subsidies. Opgebracht door hen die wel winstgevend produceren… Het socialistische model heeft nog nooit ergens goed gefunctioneerd. Door er een groene verflaag overheen te gooien wordt dat echt niet beter. Overbevolking moet worden aangepakt. Anders is er straks helemaal geen planeet meer om ook maar iets te verbouwen.

      Like

      • Rob Alberts zegt:

       Het is de vleeseter die te veel consumeert. 70 procent van de beschikbare landbouw grond voor het veevoer ten dienste van de vleeseters. De subsidies naar de AgroFood industrie is groter dan de Nederlandse subsidies t.b.v. ontwikkelingslanden. Initiatieven zoals bestaan van de investeringen van Nederlanders, niet van subsidies. De subsidies t.b.v. extra natuur op boerenland zijn grotendeels verdwenen. Propageren van geboortebeperking bij andere bevolkingsgroepen komen voor mij overeen met ideeen van fascisten. Ik worstel met jouw gedachtegoed en jouw reacties. Ik ben en blijf liberaal en democraat. Zoals ik ook een voorstander ben van vrije meningsuiting. Tegelijkertijd wil ik met mijn persoonlijke blog geen platform bieden aan fascistische ideeen en/of opmerkingen! Bezorgde groet,

       Like

       • meninggever zegt:

        Het blijft me verbazen hoe een verstandig mens zo kan radicaliseren zoals jij laat zien Rob. Van vredelievende groenlinkser naar een naar andere mensen wijzende linkspopulist met communistische tendensen in zijn reacties. Je maakt er ook iets persoonlijks van. Vooral omdat ik vanuit mijn eigen ervaring en zeker opstelling niet mee wil in linkse dogma’s maar vooral zoek naar realisme. Als ik dat benoem maak jij er wel weer iets extreem-rechts van en dat is de typische reflex van de huidige radicaal-linkse beweging. Niet op inhoud reageren maar op een vermeende vorm. Ik verdedig me niet eens meer tegen die wonderlijke opmerkingen die mij zouden moeten treffen. Het persoonlijke verhaal komt later wel. Mijn afkeer van links is vooral ontstaan door de vele leugens en het altijd maar wegzetten van anderen als niet relevant of niet gewenst. Het dedain van links en de claim op de waarheid zijn stuitend. Maar al eerder heb ik gewaarschuwd voor persoonlijke aanvallen. Je blijft dat doen. Het maakt dat het fatsoen verdwijnt. En daar pas ik voor. Ik wens je veel geluk in je eigen linkse bubbel. Mijn meningblog zal zich altijd blijven verzetten tegen flauwekul en zeker mijn mening verkondigen. Gebaseerd op feiten, ervaringen en zo meer. En niet op de linkse leer. Die tijd heb ik gehad. Het ga je goed….

        Like

 11. Anuscka zegt:

  De discussies zoals ik die hier lees kunnen niet vaak genoeg gevoerd worden. Het probleem is volgens mij niet overbevolking zoals enkele keren wordt genoemd maar overconsumptie door een relatief kleine groep (‘wij’ in het ‘rijke’ westen). Onder meer overconsumptie van vlees ja… daar zal echt verandering in moeten komen, en gelukkig maken steeds meer mensen gezondere keuzes. Voor zichzelf en voor de aarde. Ik ben en blijf dus net zo hoopvol als jij, Rob

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.