Johan Cruijff ArenA

Een speciale biovergister zal vanaf maart 2023 voedselafval uit Amsterdam Zuidoost omzetten in groene energie voor de Johan Cruijff ArenA. De vergister zal eind 2022 worden geïnstalleerd. Dankzij deze Waste Transformer wordt de ArenA het eerste stadion wereldwijd dat deels draait op lokaal opgewekte energie uit voedselafval uit de buurt.

De UEFA heeft het pilotproject in de ArenA en de Waste Transformer omarmd en vindt het een lichtend voorbeeld voor andere stadions wereldwijd die willen verduurzamen. Naast de energie uit afval zal het stadion onderzoeken of de organische meststof uit voedselafval ook kan worden gebruikt voor haar grasmat. De gemeente Amsterdam, Royal HaskoningDHV, The Waste Transformers, Pantar en de Johan Cruijff ArenA werken samen om dit project mogelijk te maken, met support vanuit ReactEU.

Voedselafval van bedrijven uit Amsterdam Zuidoost, waaronder de wekelijkse markten in het gebied en de ArenA, maar ook het gemaaide gras van de ArenA-mat wordt door de Waste Transformer omgezet in lokale groene energie en organische meststoffen. De speciale biovergister, die naast het stadion komt te staan, wordt aan de ArenA gekoppeld.

Voedselafval Zuidoost
Nu worden grote hoeveelheden voedselafval bij organisaties in Zuidoost door verschillende afvaldiensten ingezameld en vervoerd naar plekken ver buiten Amsterdam, soms tot wel 260 kilometer buiten de stad. Deze reststromen van bedrijfskantines, het stadion, de markten en andere horecabedrijven bevatten veel nutriënten die beperkt worden hergebruikt. Bovendien veroorzaakt het transport veel CO2-uitstoot.

In de ‘waste transformer’ wordt het voedselafval vergist. Het biomethaan dat ontstaat wordt opgevangen en omgezet in energie voor de Johan Cruijff ArenA. Het voedselafval uit de omgeving wordt opgehaald en verwerkt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Met de Waste Transformer is dit het eerste project dat binnen die ambitie past: er worden sociale banen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het draagt bij aan de verduurzaming van Zuidoost. Uiteindelijk moet deze innovatie ook in andere stadsdelen en buiten Amsterdam navolging krijgen.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

11 reacties op Johan Cruijff ArenA

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  dat is een heel goede zaak , ik hoop dat het goed resultaat heeft , en meer zal worden toegepast
  geniet de dag

  Geliked door 2 people

 2. Bertie zegt:

  Jeetje, ik wist niet eens dat zoiets bestond.

  Geliked door 2 people

 3. Herman zegt:

  Mooi dat de edele voetbalsport ook haar steentje bijdraagt. Wellicht kan zoiets landelijk worden uitgerold.

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  dat lijkt me een prima idee. Nu de volgende stap…

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi project. Als het goed lijkt te functioneren, verdient dat navolging.

  Geliked door 1 persoon

 6. Fantastisch, dit soort berichten doet een mens goed!

  Like

 7. Rebbeltje zegt:

  Er word in ieder geval nagedacht over hoe het ook anders kan 🙂
  Groetjes

  Like

 8. een knap project dat navolging verdient Rob

  prettige dag

  Like

 9. Anuscka zegt:

  Een mooi idee, dat inderdaad veel bredere inzet verdient (als het blijkt goed te functioneren)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.