Sojazuivel in Amsterdam

Soja-zuivel van De Nieuwe Melkboer

Zonder dode kalveren geen Nederlands zuivel. De mensen van de Nieuwe Melkboer brengen daar verandering in. Op de oude graslanden van hun voormalig melkvee bedrijf kweken zij nu Nederlandse soja. En van de zelf gekweekte sojabonen maken zij Nederlandse sojamelk.

Lactose intolerantie komt in Europa voor. Maar in Afrika en Azië is het algemeen voorkomend. Nederlandse Sojamelk is voor deze mensen de oplossing.

Voor Amsterdammers te bestellen bij vers-bezorger Crisp, flitsbezorger Gorillas en te koop bij fysieke winkel Vkus (Ferdinand Bolstraat) – allemaal in plastic flessen; deze zijn veel beter te recyclen dan drankkarton.
Ook in de horeca wordt deze soja-zuivel steeds meer gebruikt, oa bij de SLA. Hier een overzicht: https://nieuwemelkboer.nl/product-plantaardig-soja/producten/

Op het moment van schrijven is enkel soja-drank verkrijgbaar, maar binnenkort zal dit worden uitgebreid in soja-ghurt.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Natuur, persoonlijk. Bookmark de permalink .

16 reacties op Sojazuivel in Amsterdam

 1. Rebbeltje zegt:

  Mijn dagelijkse glaasje melk wil ik toch niet inruilen voor de sojamelk 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  het is allemaal nog in de beginfase zou ik zeggen , ze hebben van een uitheemse plant door vermeerderingen een aan ons klimaat passend ras ontwikkeld , of het nu echt een oplossing zou zijn om het stikstof probleem aan te passen omdat het stikstof uit de lucht haalt , mij nog allemaal wat vaag
  en dan melk uit de koe of geit en schaap zeg voor een lekker koel glas drinken of een lekker kaasje is in mijn ogen niet te vervangen door soja

  afwachtende groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Willem zegt:

  Misschien wat kort door de bocht van mijn kant, maar ik vind dingen als sojamelk en havermelk vooral iets dat in de markt gezet wordt/is door mensen die een slaatje proberen te slaan uit de behoefte om veganistisch te gaan leven. Dat iemand besluit vegetarisch te gaan leven kan ik goed begrijpen; de voedselproducenten, en in het bijzonder de land- en tuinbouwsector, zijn de afgelopen ca 60 jaar een kant opgedrongen die geresulteerd heeft in de huidige misstanden. Maar hoe je het wendt of keert, met alleen een uitsluitend veganistische levenswijze kom je een aantal essentiële mineralen en/of vitaminen tekort die aangevuld moeten worden ‘uit een potje’, maar wel aanwezig zijn in bijvoorbeeld zuivelproducten. En zoals @Karel ook al opmerkt; soja, of andere planten, dusdanig (genetisch) manipuleren zodat die ook in ons klimaat een goede opbrengst geeft, is hooguit een tussenoplossing, maar zal uiteindelijk vergelijkbare problemen geven geven als waar we nu volop in zitten.
  Er zou al heel veel winst geboekt zijn als onze huidige maatschappij wat meer inzette op beperking van consumptie en dat alles in de supermarkt meer dan 100% moet zijn, zonder de allerkleinste onvolkomenheid. Als tuinders bijvoorbeeld ook hun kromme komkommers of tomaten met een ‘vlekje’ gewoon aan de supermarkt kwijt konden zouden ze al een stuk minder door hoeven te draaien, verbeter je hun inkomsten al.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik vul mijn eten niet aan uit een “potje”. Wel eet ik zo gevarieerd mogelijk. Bij mijn gezondheid checks komen vooral ouderdom kwaaltjes te voor schijn. Al noem ik mijn eetgewoontes wel voor de zorgvuldigheid bij mijn artsen. Of de Twentse soja genetisch gemanipuleerd is betwijfel ik. Op de website van de ‘Nieuwe Melkboer’ spreken zij over een 100% Nederlands gewas en product. Ook geven zij aan dat er in Europa eerder soja is verbouwd. De melkboeren zijn in het verleden met ruilverkaveling, schaalvergroting en subsidies en financiering door de banken, zuivelfabrieken en supermarkten in een tang genomen. Jouw laatste alinea onderschrijf ik helemaal! Dank voor jouw inhoudelijke reactie. Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

 4. hermanstel55 zegt:

  Ik lust zo af en toe wel een glaasje sojadrink. En dat dan in plaats van melk. Maar het schijnt ook weer niet te voldoen als 100% vervanger van melk en zelfs gevaarlijk te zijn bij te langdurig gebruik. Zeg het maar ?!

  Like

 5. staartje zegt:

  Het is mooi dat er geprobeerd wordt hier soja te kweken. Dat neemt weer allerlei bezwaren weg. Ik ben van de generatie Joris Driepinter en van de tijden van de melkplas. Molukse vrouwen vertelden mij eens dat zij toen zij in Nederland aankwamen melk moesten drinken. Ze werden er ziEk van. Op Ambon leven helemaal geen koeien. Er is dus ook geen melk. Zij missen een bepaald ‘ gen’ of zoiets om melkte kunnen verteren. Noodzakelijk is melk dus niet. Ik denk zoals met alles met mate… met biologisch vlees en melk heb ik minder moeite, maar met mate.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Je beschrijft lactose intolerantie. Iets dat vooral in Azie en Afrika veel voorkomend is. Ook ik ben opgegroeid met Joris Driepinter en schoolmelk. Nu ga ik voor een andere keuze. Diervriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • staartje zegt:

    Alle Molukkers hadden dat. Wij maken ‘iets’ aan om melk te kunnen verteren. Molukkers hebben doen dat niet, omdat melk geen deel uitmaakt van hun voedselpatroon. Het is meer dan lactose intolerantie. Het is voor mij de vraag of melk nodig is

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

     Ik heb Molukse schoonfamilie en op bijeenkomsten valt het me vaak op dat ze, ook degenen die in Nederland geboren en getogen zijn, slecht tegen alcohol kunnen. Van een glaasje wijn kunnen ze al bijzonder vrolijk worden. Voor mezelf heb ik er wel een verklaring voor; in de tijd dat het drinkwater niet altijd even betrouwbaar was, zijn de Europeanen, westerlingen, zo je wilt, vocht drinkbaar gaan maken door (lichtalcoholisch) bier te gaan drinken en in Azië is men overgegaan op het koken van water en er thee van te maken. Dat is gewoon in je genen gaan zitten.
     Voor melk, of zuivel in zijn algemeenheid, kun je denk ik een vergelijkbaar verhaal ophangen.
     Melk drink ikzelf nog maar zelden, maar de gefermenteerde variant ervan, bekender onder de naam yoghurt, vind ik wel erg lekker en gebruik het dagelijks. Wel natuuryoghurt, en vooral zonder toevoegingen als ‘vruchten’ en zoetmiddelen. Vruchten doe ik er zelf wel bij, dan weet ik ook precies wat ik eet.

     Geliked door 2 people

     • Rob Alberts zegt:

      Mooie verklaring m.b.t. het alcohol gebruik.
      Fabrieksmatige toevoegingen blijken vooral voor de producent winstgevend en voordelig. Jammer genoeg lezen maar heel weinig mensen de etiketten van de producten die zij kopen. Ik stoor mij bijvoorbeeld aan de alom aanwezige toevoeging van zout en suikers. Maak jezelf ook kefir producten? Vriendelijke groet,

      Like

 6. gewoonanneke zegt:

  Goed initiatief om soja in Nederland te telen. Al heb ik geen last van melk van koeien. Als je het nodig heb dan moet je wel maar anders vind ik alle prijzen van dit soort producten best hoog. Mensen met een beperkt budget kunnen zich dat toch niet veroorloven al zouden ze het willen.

  Geliked door 2 people

 7. Yova zegt:

  Helaas lusten wij geen melk. Ook geen sojamelk. Maar het is wel goed om te lezen hoe en wat. Het is wel mooi om te kweken. Altijd misschien proberen. Fijne dag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.