Energie besparen tip 7

Kokend waterkraan

Super hip natuurlijk: een kokend waterkraan. Hiermee kan je gewoon een kopje gloeiendhete thee uit de kraan tappen. Maar ook hier geldt: om dat kokende water à la minute beschikbaar te hebben, wordt er continu een voorraadje water op temperatuur gehouden. En dat kost, net als bij een boiler, stroom en dus geld (zo’n 20 tot 60 euro per jaar). Een kokend waterkraan wint het alleen maar van de ouderwetse waterkoker als je de hele dag door elke keer 1 kopje thee wil. Maar zet je meestal een hele pot of kook je met de waterkoker precies de hoeveelheid die je nodig hebt? Dan ben je met je kokend waterkraan echt duurder uit.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in energie besparen, Geen categorie. Bookmark de permalink .

21 reacties op Energie besparen tip 7

 1. picpholio zegt:

  En een waterkoker is trouwens ook in vergelijking met een pan met water op een kookplaat, veel sneller !

  Geliked door 1 persoon

 2. Kokend waterkraan, nog nooit gehoord. Dat noem ik pas verspilling. Goede tip Rob

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  Hou het wel bij de waterkoker 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Vlierbloesem zegt:

  Ik heb geen wakerkoker. Is water koken op een inductie kookplaatje of in de magnetron duurder?

  Like

 5. Sjoerd zegt:

  Ik heb een waterkoker voor dat gebruik.

  Geliked door 1 persoon

 6. Willem zegt:

  Omdat noch mijn vrouw, noch ikzelf koffiedrinkers zijn en we ook geen van beide frisdrankgebruikers zijn, wordt er bij ons thuis heel veel thee gedronken. Gewoon goeie losse thee kopen bij een goede theehandel. Geef het meteen toe, dat is vrij prijzig, maar je kunt de thee wel een behoorlijke tijd in een goede thermoskan op smaak houden. Een goede isolatiekan van 1.7 l kost rond €35 en gaat een kleine 10 jaar mee.
  Om het theewater te koken gebruiken we een waterkoker. Naar aanleiding van dit stukje heb ik even een klein rekensommetje gemaakt; Vermogen waterkoker 2000W. Kooktijd voor 1.8 liter water 5 min. Dat komt neer op 167 watt, ofwel per liter bijna 95 watt aan stroom. Dat gebeurd elke dag tweemaal, 365 dgn/j. Aan stroom gebruiken we voor onze thee dus rond 120 kWh per jaar. Vermenigvuldig dat met de kWh-prijs (die ik niet paraat heb, en ik heb zonnepanelen met een behoorlijke overproductie) en ik weet wat me de warmwatervoorziening voor onze thee kost. In ieder geval aanmerkelijk minder dan een kilo thee en daarvan gebruiken we ieder jaar toch een kilo of 5.
  Toevallig was ik gisteren in een bouwmarkt en zag daar kokend-waterkranen staan; prijzen variërend tussen 600 en 800 euro en dan moest je die zelf nog installeren. Het reservoirtje eronder was 5 liter en wel heel goed geïsoleerd ‘k Heb niet gekeken welk vermogen ze vragen, maar het zal zeer zeker 2500 watt of meer zijn, dus ook een eigen groep nodig. Maar het bracht me wel even het besef bij dat we het beter bij onze waterkoker kunnen houden, al heeft vrouw Helena er wel even verlekkerd naar staan kijken. Met installatiekosten zit je gauw tussen €1000 en €1500 en dan heb je voor veel geld een hebbedingetje dat toch relatief weinig gebruikt zal worden. Zo’n kokend-waterkraan lijkt me bij uitstek geschikt voor een horecagelegenheid, een sportkantine, etc. maar niet echt praktisch voor een gemiddeld huishouden.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik wens jullie samen nog heel veel plezierige theemomenten.

   PS: je haalt wel herinneringen boven van mijn zoektocht voor de lekkerste thee voor mijn Schotse ex. Uiteindelijk wilde zij gewoon een zakje zwarte thee uitknijpen in haar theemok …

   Vriendelijke groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Willem zegt:

    Ben ook geen liefhebber van de veelgeroemde klassieke Britse thee, waarin je lepeltje blijft drijven. Dat moet je wel met melk en/of citroensap en suiker drinken, door de wrange smaak. Maar het schijnt dat wijnliefhebbers dat wel weer lekker vinden, alleen noemen ze het dan niet wrang, maar hebben er allerlei wollige benamingen voor die daar toch op neer komen.
    ‘k Heb ooit eens een boekje van Hubert Duiker gehad waarin hij als wijnproever de thee beoordeelt en keurt. Vond het vooral vermakelijk, maar weinig instructief, terwijl het, blijkens het voorwoord, wel zo bedoeld was.

    Geliked door 1 persoon

 7. groengenot zegt:

  Daarbij is het effe wachten op de waterkoker toch deel van het ritueel? Terwijl kan je je verlekkeren op dat heerlijk kopje thee. Is er toch een beetje teveel water gekookt, dan gaat dat over de ongewenste plantjes tussen de terrasstenen. Alleen over de ongewenste he! Want er staan er heel veel die wel gewenst zijn. 😊
  Fijne dag Rob! Bedankt voor de tip!

  Geliked door 1 persoon

 8. Anuscka zegt:

  Yuppendingen vind ik het, die kokend-water-kranen. Bij ons wordt ’s morgens vroeg een ketel en een pan met water gevuld, die gaat op de kachel en als het water kookt maken we het eerste potje thee (in een dubbelwandige theepot, met losse ‘thee’ erin) en de rest gaat in thermosflessen voor de rest van de dag. Omdat dit water eind van de middag niet meer superheet is voor nieuwe thee, gieten we het over in een kannetje dat we in een paar seconden op de inductieplaat weer aan de kook brengen.

  Geliked door 1 persoon

 9. douryeh zegt:

  Ik ben een beetje beducht ongelukken met dat soort kranen en geloof inderdaad ook niet dat ze zo zuinig zijn.

  Geliked door 2 people

 10. elsjeveth zegt:

  In ons vorige huis hadden wij een zgn Quooker. Nu een waterkoker van Tefal (klein formaat) aangeschaft werkt prima. Beslissing genomen aangezien er aanzienlijke kosten gemaakt moesten worden wat betreft installatie in de keuken van onze nieuwe woning.

  Geliked door 1 persoon

 11. Spontanity zegt:

  Als theeliefhebber geef ik toe dat de waterkoker regelmatig aan gaat.
  Dat kan wel wat minder.
  Theepot of thermoskan.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ximaar zegt:

  Ik drink nooit thee, heb liever koud water. Maak wel eens mok-a-soep. Kan in de magnetron en duurt 2,5 minuten bij 800w (uitgestraald vermogen, neemt beduidend meer iets van 1200 watt). Op gepast in een klein pannetje op het gas. Duurt net zo lang, maar is mogelijk toch iets goekoper. Gaat bij mij echter nergens over. Totale jaarlijks gasverbruik voor koken ligt bij mij op 8m3. Heet water voor soep is daar een fractie van, circa 0,1 m3/jr. Een waterkoker heb ik niet, maar ik zou daar m’n koffiezettertje (650w) voor kunnen gebruiken.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Voor kookgas wordt 30-40m3/jaar gerekend. Waar dat op gebaseerd is weet ik niet. Maar 8m3 is dan wel weer eeg weinig.
   Bij het bezuinigen op energie moet ergens een ondergrens zijn.

   Zelf betaal ik nu meer voor mijn aansluiting dan dat ik werkelijk verbruik.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Ximaar zegt:

    Ik bak roer en kook dus vrijwel niet onder water. Is binnen 10 minuten klaar, verbruikt weing en lijkt mij gezonder. Per maaltijd verbruik ik circa 30 liter gas. Voor koken (van bijvoorbeeld rookworst) gebruik ik ook de magnetron en die neemt ca 20 kWh/jr.

    Onlangs heb ik m’n ventilatorbeleid van m’n laptop aangepast. Die slaat nu pas aan als het echt nodig is. Scheelt me 7 kWh/jr, maar ik vind het vooral prettiger dat ik ‘m nu niet meer hoor. M’n 8 jaar oude accu gaat nu ook 3 uur ipv 2 uur mee.

    KPN verplichtte me over te stappen naar glasvezel. Het nieuwe modem neemt minder, maar met het extra glasvezelomzettertje er bij verbruik ik nu 22kWh/jr extra omdat zoiets 24h/365d aan staat. Staat tegenover dat het modem in de KPN-centrale mogelijk minder neemt dan voorheen. Voor het milieu kan het mogelijk niets uitmaken.

    Deze maand is wel uiterst zacht. Dat scheelt flink in het gasverbruik. Kom waarschijnlijk onder de 30m3 terwijl in voorgaande oktobers gemiddeld 48m3 verstookte.

    Dit jaar heb ik (zoals de meeste mensen) een negatief vastrecht. De vaste kosten (verbruiksonafhankeleijke kosten zijn min 414 euro. Zou dus 414 euro krijgen als ik niets verbruik. Heb overigens ook nog recht op 1300 euro stooktoeslag van de gemeente en krijg waarschijnlijk nog 2x 180 euro mindering op m’n energierekening. In theorie krijg ik op die manier 360 euro voor m’n huidige gebruik. Ik denk trouwens dat een aantal van die bedragen niet negatief kunnen worden. Om dat te voorkomen heb ik de stooktoeslag niet aangevraagd. 😉

    Geliked door 1 persoon

 13. Rob Alberts zegt:

  Op het overzicht van mijn energierekening staat nu dat ik geld toe krijg. Deels omdat mijn zonnepanelen flink geleverd hebben.

  Hoe het energieplafond en andere kunstgrepen vanuit Den Haag voor mij uitwerken weet ik niet.
  Al met al een rare move van Den Haag. Flink versneld investeren in isolatie bij de oudere (huur-)woningen heeft veel meer zin. Nu wordt er eenmalig veel geld weggegooid. Aanpak van de grootverbruikers helpt natuurlijk ook!

  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.