Mr Dam en Banh mi

De Franse overheersing van Vietnam is door velen vergeten. Maar het is wel de oorsprong wel van Banh mi. Mr Dam zegt het volgende: Als het gaat om de Vietnamese keuken, denken mensen vaak aan noedels of loempia’s. Banh mi is echter stil maar gestaag een van de meest favoriete gerechten ter wereld geworden. In tegenstelling tot pho dat noedles wordt genoemd, rijst wordt rijst genoemd, banh mi is het enige Vietnamese gerecht dat geliefd is en wordt herinnerd door de klanten met de oorspronkelijke naam “banh mi”.

Banh mi betekent letterlijk brood (banh) dat is gemaakt van tarwe (mi). Het begin van banh mi Saigon in het bijzonder en banh mi Vietnam in het algemeen, is het Franse stokbrood dat in het begin van de 19e eeuw naar Vietnam werd gebracht. Gedurende een hele eeuw van ups en downs is het stokbrood aangepast om beter te passen bij Vietnamese smaken en tradities. In tegenstelling tot de originele westerse stijl die sandwiches samen met jam, koud vlees en in soep worden gedoopt, kan Vietnamees brood worden gecombineerd met alles van paté, vis in blik, geroosterd varkensvlees, kip, rundvlees, enz.

Het gerecht heeft Vietnamese traditionele, eenvoudige smaken, maar het is helemaal niet verouderd. Niettemin veranderde banh mi pas echt en reikte de wereld na 1970, toen de gesloten oven in Japanse stijl werd uitgevonden om banh mi te helpen knapperiger, leeg en poreus te worden. Het was de verandering die banh mi een unieke smaak gaf. In 2012 werd Banh mi echt een ‘sandwich’-fenomeen dat de aandacht van de hele wereld trok. De Guardian-krant noemde banh mi als “de lekkerste sandwich ter wereld”, terwijl Lamfoodblog, een beroemde foodblogger stellig beweerde dat banh mi de sandwich was die hij het meest bewonderde.

Met dergelijke broodkoorts wil Mr. Dam Banh Mi de nationale keuken naar verschillende landen brengen en delen om iedereen in staat te stellen te genieten van de smaak “banh mi Vietnam”.

Wat mij persoonlijk erg aanspreekt is dat er bij Mr Dam ook oog en aandacht is voor duurzaamheid.

Het hoogtepunt van Mr.Dam banh mi-producten is dat ze zijn gemaakt op basis van drie hoofdcriteria: lekker, veilig en milieuvriendelijk. Heerlijk vanwege de traditionele recepten die authentieke Vietnamese smaak brengen. Veilig omdat Mr.Dam ervoor zorgt dat alle producten vers zelfgemaakt zijn zonder conserveermiddelen. Tot slot is Mr.Dam banh mi er trots op dat alle producten in milieuvriendelijke verpakkingen zijn verpakt, waarbij het gebruik van plastic of andere componenten die het milieu beschadigen tot een minimum wordt beperkt.

In Groningen bestond al een vestiging van Mr Dam Banh mi. Maar nu is er ook een vestiging in Hilversum. In de stationstraat recht tegenover de ingang van NS-station Hilversum Centraal zijn nu lekker Banh mi te koop.

http://mrdambanhmi.com/nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, persoonlijk, Vietnam. Bookmark de permalink .

5 reacties op Mr Dam en Banh mi

 1. Karel zegt:

  smakelijke groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Slim idee van Mr. Dam, gat inde markt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Herman zegt:

  Voor een broodje is het me iets te ver. Maar als het hier in Leiden komt zal ik zeker proberen.
  Knapperige groet,

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Zal er zeker niet voorbij lopen als we er ooit komen 😉

  Like

 5. Sjoerd zegt:

  Dat is nog de ver van mijn bed show, maar wie weet komt er ooit in het zuiden een.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.