Boy Ecury

In mijn blogpost Verzetshelden wordt ook Boy Ecury vernoemd.

Segundo Jorge Adelberto (Boy) Ecury (Oranjestad (Aruba), 23 april 1922 – Den Haag6 november 1944) was een Arubaans-Nederlandse verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ecury, werd geboren als zevende van dertien kinderen uit een katholieke familie als zoon van de welgestelde zakenman Dundun Ecury. Hij ging na zijn middelbareschooltijd aldaar in 1937 naar Nederland waar hij een handelsdiploma behaalde op het St. Louis Instituut in Oudenbosch.

In 1942 moest hij uit Tilburg weg omdat het daar te gevaarlijk voor hem werd. Hij dook onder op verschillende adressen in Oisterwijk, Delft en Rotterdam en sloot zich aan bij een verzetsgroep in Oisterwijk. Toen zijn vriend De Lannoy na verraad 10 februari 1944 werd gearresteerd deed Boy een poging om hen uit de gevangenis in Utrecht te bevrijden maar dat mislukte. Hierna begon Ecury met zijn donkere uiterlijk ook in Oisterwijk te veel op te vallen. Hij sloot zich eind 1944 aan bij de Knokploegen in Den Haag waar hij acties voorbereidde en pleegde waaronder een liquidatie op een lid van de NSB.

Ecury stelde zich fel en provocerend op jegens de bezetter. Reeds vanaf het begin van de oorlog was hij actief in het verzet, samen met zijn beste vriend, Luis de Lannoy, een medestudent uit Curaçao. Later voegde ook Delfincio Navarro zich bij hen. Ze communiceerden via brieven in het Papiaments en samen met hen pleegde Ecury aanslagen op met brandbommen volgeladen Duitse vrachtauto’s, liet treinen ontsporen, hielp onderduikers en geallieerde piloten in Tilburg.

Op zondag 5 november 1944, nadat hij de hoogmis in de H. Elisabethparochie had bezocht, werd Boy Ecury in Rotterdam gearresteerd, vlak voor het gebouw van de Sicherheitsdienst (SD). Hij was verraden door een bekende, Kees Bitter. Op 5 november 1944 werd hij in Rotterdam met wapens op zak gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel te Scheveningen. Ecury werd op 6 november 1944 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. In 1947 werd zijn stoffelijk overschot met militaire eer op Aruba herbegraven.

Op Curaçao is de “Boy Ecuryweg” naar hem vernoemd en in november 1949 werd op de Lloyd G. Smith boulevard in Oranjestad te Aruba een standbeeld van hem onthuld. In het nieuwe oorlogsmuseum in Oranjestad bestaat een deel van de permanente expositie uit het leven van Boy Ecury. In 1984 kreeg Ecury postuum het Verzetsherdenkingskruis. Zijn neef, de cineast Ted Schouten, maakte begin jaren tachtig voor TeleAruba een televisiedocumentaire over zijn leven van en schreef ook een boek: ‘Boy Ecury, een Antilliaanse jongen in het verzet’. In 2003 maakte de cineast Frans Weisz met medewerking van Ted Schouten ook een film over het leven van Ecury. In 2010 vernoemde het gemeentebestuur van Oisterwijk een straat naar Ecury.

Voor meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Boy_Ecury

https://4en5meiamsterdamzuidoost.nl/educatie/echte-helden/boy-ecury

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, verzetshelden. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boy Ecury

  1. Karel zegt:

    op dat wij nooit vergeten

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.