Inventarisatie Bloemenlint 2022

Het bloemenlint/insectenlint langs de Kantershofstraat wordt sinds 2020 niet meer gemaaid. Een twintig jaar geleden heeft de gemeente rondom alle bomen een vakje met hemelsleutel aangeplant. De hemelsleutels zijn na de aanplant consequent gescalpeerd door de grasmaaiers van de gemeente. Later hebben de buurtbewoners gevraagd om meer bloemen in de woonwijk. De gemeente heeft daarop een strook van narcissen aangeplant in de grasstrook. Na de bloei van de narcissen wroeten en graven hier een aantal terugkerende mierenkolonies. Najaar 2020 hebben buurtbewoners een inheems bloemenmengsel ingezaaid. In eerste instantie wilden de mensen van de praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost de grasparasiet ratelaar inzaaien. Op dat moment was en het zaad van de ratelaar alleen in een bermweidemengsel te verkrijgen. Dit bloemenmengsel is bij een gespecialiseerd bedrijf voor biologische inheemse planten gekocht. Voor het inzaaien bloeide en groeide er in het gras: madeliefjes, paardenbloemen en duizendblad. In 2022 ben ik begonnen aan een zo volledig mogelijke plantenlijst voor het bloemenlint. Welke inheemse planten spontaan zijn gegroeid en/of welke inheemse planten door het gezaaide bermweidemengsel zijn opgekomen is niet meer te achterhalen. De verschillende kleuren van de korenbloem en het kaasjeskruid geven de indruk dat het bermweidemengsel vermengd is met gekweekte vormen.

Het hele jaar door zijn er madelieven te zien: https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeliefje En https://nl.wikipedia.org/wiki/Heermoes groeit er.

In het voorjaar bloeien de paardebloemen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenbloem en https://nl.wikipedia.org/wiki/Muizenoor en vooral https://nl.wikipedia.org/wiki/Smalle_weegbree . Vreemd genoeg zie ik https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_weegbree sporadisch staan. En in de natte stukken staat https://nl.wikipedia.org/wiki/Zachte_ooievaarsbek te bloeien.

Vervolgens komen de margrieten te voorschijn: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_margriet afgewisseld met https://nl.wikipedia.org/wiki/Biggenkruid Samen met de https://nl.wikipedia.org/wiki/Zachte_ooievaarsbek die bijna de hele zomer blijft bloeien.

Aangevuld met het blauw van https://nl.wikipedia.org/wiki/Slangenkruid en https://nl.wikipedia.org/wiki/Korenbloem en https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_brunel

In juni zijn er ook de bloemen van: https://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_klaver , https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_klaver https://nl.wikipedia.org/wiki/Robertskruid , sporadisch https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijenorchis , https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertshooi , https://nl.wikipedia.org/wiki/Koekoeksbloem , https://nl.wikipedia.org/wiki/Teunisbloem , https://nl.wikipedia.org/wiki/Boerenwormkruid https://nl.wikipedia.org/wiki/Melkdistel Met mijn niet geoefende oog meen ik de https://nl.wikipedia.org/wiki/Geoorde_zuring te zien bloeien.

In juli komen de massaal de bloemen van https://nl.wikipedia.org/wiki/Duizendblad_(soort) en ook de https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_rolklaver komt te voorschijn. Beiden laten heel lang hun bloemen zien. Ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Muskuskaasjeskruid komt met enkele planten in bloei. Verspreid staan er een paar https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuring te bloeien. Op een enkele plek komt https://nl.wikipedia.org/wiki/Roze_hemelsleutel te voorschijn. Deze hemelsleutel is jaren geleden door de gemeente rondom de bomen aangeplant. En de bloemen van https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilde_peen zijn alom aanwezig. Opeens ontdek ik ook een bloeiende https://nl.wikipedia.org/wiki/Melde En zonder echte kennis van zaken van de Familie Fijnstralen zie ik een bloeiende https://nl.wikipedia.org/wiki/Canadese_fijnstraal. Maar eer staan ook andere Fijnstralen te bloeien. De eerder genoemde Margrieten geven nu een tweede bloei.

De verschillende kleuren van de korenbloem en het kaasjeskruid geven mij de indruk dat er in ieder geval van deze soorten cultivars in het zaadmengsel zaten. En voorzichtig meen ik een https://nl.wikipedia.org/wiki/Havikskruid te ontdekken. Welke precies durf ik niet te zeggen.

Ook houtachtige zaailingen komen spontaan te voorschijn. Een opsomming: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomereik https://nl.wikipedia.org/wiki/Kardinaalsmuts https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoete_kers https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_aak Een sin de zoveel tijd maak ik een rondje om deze houtachtigen te verwijderen.

Vanaf augustus heeft warmte en de droogte een desastreuse invloed op de kruiden in het bloemenlint. Het aantal bloemen is te verwaarlozen. September is ook zeer droog geweest. Weinig tot geen bloemen mar opeens een enkel vlindertje.

In oktober hebben de korenbloemen, paardebloemen en madeliefjes een spaarzaam nieuw bloempje laten zien. De hemelsleutels hebben in september en oktober gebloeid. Maar de rijk aanwezige bloemen van de wilde peen en duizendblad zijn vooral verdroogd. De eerste paddestoelen komen boven de grond. Een goed teken, bodemschimmels, dus ook paddestoelen zijn een belangrijk onderdeel van een natuurlijke omgeving.

In november bloeien de wilde peen, madeliefjes, paardenbloem, korenbloem, hemelsleutel, duizendblad, kaasjeskruid, margriet en nog wat verdwaalde bloemen.

In zijn algemeenheid vallen mij een aantal zaken op. Het zwerfvuil is beduidend minder geworden. Twee jaar lang dagelijks zwerfvuil prikken werkt. Een verbouwing, dakopbouw, dakreparatie of verkamering geeft per dag 1 vuilniszak extra aan zwerfvuil. Ik ben dan ook steeds blij als de bouwvakkers klaar zijn met hun klussen. De andere betere huisvuilinzameling aan de ’s Gravendijkdreef scheelt 2 vuilniszakken zwerfvuil per dag in de Kantershofstraat. Statiegeld op plastic flessen werkt ook. Nu nog zo’n zelfde regeling voor blikjes. Rokers laten per dag zo’n 25 tot 50 peuken van vooral filtersigaretten en een sporadische joint achter. Verslaafde mensen leven hun eigen leven in hun eigen wereld en hebben weinig met hun omgeving. Maar het bloemenlint wordt/is gelukkig schoner.

Over het dierenleven nog het volgende: egels zijn er dit jaar niet gesignaleerd. Wel waren de buurtratten in late avond en vroege ochtend zeer actief en aanwezig. Het hele jaar door zijn er diverse vogels gesneuveld en opgegeten. Het is mij niet duidelijk of bij de buurtkatten en/of buurtratten en/of de roofvogels de daders zitten? Zolang ik in Kantershof woon heb ik nog nooit zoveel geroofde gebroken eieren, veren en vogelkadavers gezien.

Een paar storende zaken blijven; tuinbezitters aan de ’s Gravendijkdreef gooien hun tuin- en verbouwingsafval op het eerste stuk van het bloemenlint. Ondanks nieuwe speciale hondenuitlaatplekken is het bloemenlint een hondenstront strook geworden.

Hoewel ik steeds meer een insectenliefhebber ben geworden ben ik zeker geen insectenkenner. De vliegende, fladderende, kruipende en wroetende insecten ken en herken ik niet. Wel valt het mij op dat er schrikbarend weinig insecten voorkomen in het bloemenlint. Bij de onttakeling van het oude Wormenhotel aan de Kantershofstraat kwamen diverse insecten te voorschijn. Gebruik van deze wormencompost is een manier om de natuur te ondersteunen! Het op straat weggegooide eten, brood, rijst en nog meer zorgt dat er op alle tijden van de dag ratten over het voetpad, fietspad, de straat en het bloemenlint van de Kantershofstraat voorbij schieten. In het insectenhotel is te zien dat de gaatjes van ongeveer 2-3 millimeter zeer geliefd zijn. Alle groter en dikkere ingangen van het insectenhotel zijn ongebruikt en onbewoond. Dat er op en in het insectenhotel hondenstront ligt vind ik schandalig! met infoborden en blogposts op de buurtwebsite 1104enzo.nl is uitgebreid bekend gemaakt wat en hoe m.b.t. het bloemenlint, insectenhotel, hondenuitlaatplekken en zwerfvuil.

Of de grotendeels betegelde en omheinde voor- en achtertuinen in Kantershof naast het bloemenlint van de Kantershofstraat zorgen dat er heel weinig insecten in en rondom het Bloemenlint te vinden zijn? Of zijn in een groter geheel de Klimaatverandering en het Stikstof probleem de oorzaken? Eenieder mag zijn of haar eigen conclusies trekken …

PS: hulp bij het determineren van de planten en insecten in het Bloemenlint van de Kantershofstraat is van harte welkom.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Fietsen, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

13 reacties op Inventarisatie Bloemenlint 2022

  1. Karel zegt:

    ha die Rob
    hopelijk is het er in het voorjaar weer 1 grote bloemenzee

    kleurrijke groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Rebbeltje zegt:

    Wat een leuke vorm van natuur bewonderen.
    En iedereen mag mee genieten, maar liefst ook helpen met schoonhouden.

    Geliked door 1 persoon

  3. Sjoerd zegt:

    Als we alle negatieve even aan de kant zetten was het toch een positief resultaat

    Geliked door 1 persoon

  4. KnutzEls zegt:

    Zo’n mengelmoes is toch heerlink. Om te kijken, om langs te lopen en voor alle insecten. Leuk hoor!

    Geliked door 1 persoon

  5. Jan Bon zegt:

    Bijzonder werk verricht! Goedemorgen te lezen hoe goed t eigenlijk nog gaat…!

    Geliked door 1 persoon

  6. Bertie zegt:

    Goed zo.
    ik ga niet alle linken openen, de meeste bloemen ken ik.
    Het resultaat moet een mooi gezicht zijn maar het onderhoud moet natuurlijk ook gedaan worden.

    Geliked door 1 persoon

  7. Dat is een mooi lijstje.

    Geliked door 1 persoon

  8. staartje zegt:

    Mooi geïnventariseerd. Wat groeit er veel

    Geliked door 1 persoon

  9. gewoonanneke zegt:

    Een mooi initiatief en het is altijd zo bijzonder om te zien hoeveel soorten op een klein stuk voor kunnen komen. Jammer van die honden hoor en de vuilnis die daar op gegooid wordt. Tja sommige mensen interesseert het gewoon niks.

    Geliked door 1 persoon

  10. Pingback: Blog over...het bloemenlint, flora en fauna - 1104 en zo

  11. Anuscka zegt:

    Wat een grondige inventarisatie! Het is wel duidelijk waar jouw hart ligt…

    Geliked door 1 persoon

  12. Pingback: Meer klaverzuring – Goed Nieuws | apenstaartjeweblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.