Carnaval

Steeds meer kom ik rode zakdoeken tegen. Uit mijn jeugd herinner ik mij de boerenkiel met een rode zakdoek om mijn nek. Traditioneel is de elfde van elfde de start van het nieuwe carnavals seizoen. En nu vraag ik mij af of het dragen van een rode zakdoeken verplicht is?

Of de vele nieuwe Luxemburgers rondlopend en zwaaiend met hun Nationale vlag hier iets over te zeggen hebben? Of de geemigreerde inwoners uit Sleeswijk-Holstein met een fier wapperende vlag aan hun huis hier iets over te zeggen hebben?

Bij de opening van het Carnavals seizoen zijn er (natuurlijk) in onvervalst dialect of streektaal de meest actuele zaken te beluisteren. In Noord-Brabant het Tonpraten  (‘Tonproaten’) of in Limburg het buuttereednen. De ‘tonprater’ of ‘buuttereedner’ legt uit wat er mis gaat in deze tijd. Maar vooral vertelt hij wie daarvoor verantwoordelijk is. De scherpe tong en de duidelijke analyse maakt menig Bekende Nederlander, bestuurder of politicus waar het mis gaat. Maar bovenal de tonprater of buuttreedner geeft ook verrassende en mooie oplossingen.

In vrijwel elke stad en ieder dorp waar carnaval gevierd wordt, zijn er speciale avonden en podia waar naar de lokale tonpraters of buuttereedners geluisterd kan worden. Ik weet dat op Feestboek, Djoetjoep en andere moderne internetkanalen van alles te vinden is voor de huidige problemen in Nederland.

Voor sommigen lopen feiten en meningen in elkaar over? Voor anderen zijn de Nederlandse en Europese Wet- en Regelgeving iets dat alleen voor anderen geldt? Mondiale Verdragen schijnen in eigen huis en achtertuin niet geldig te zijn? Ook hoor ik wel dat Wetenschappelijk Onderzoek van obscure deskundigen irrealistische horrorverhalen zijn?

Vandaag is er voor mij een zekerheid. Mijn papieren zakdoekjes zijn kraakhelder wit. En vandaag vertrouw ik op de nieuwe Prins Carnaval, de Raad van Elf en alle wijsheden/waarheden die door de Tonpraters en Buutreedners verkondigd worden.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, gezondheid, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

16 reacties op Carnaval

 1. Suskeblogt zegt:

  Hier leeft carnaval niet echt dit ondanks pogingen van enkele verenigingen om carnaval hier een plaats te geven. Mij zegt het in ieder geval niets.

  Geliked door 2 people

 2. Rebbeltje zegt:

  We mogen weer los…met of zonder rode zakdoek LOL

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  ik ken geen carnaval Rob
  de grote rode en ook wel blauwe zakdoeken zijn voor mij sinds mijn kinderjaren tot de dag van vandaag een gebruik voorwerp , om de neus te snuiten 🙂

  rustige groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Hier in Limburg zal je geen rode zakdoeken zien…

  Geliked door 1 persoon

 5. Rob Alberts zegt:

  Als nu Amsterdammer en getogen Brabander weet ik dat de Limburgse Carnaval van een ander nivo is ….

  Like

 6. KnutzEls zegt:

  Wij zijn niet warm te krijgen voor het carnaval. Maar wie wil, veel plezier!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik vermijd vooral de stad… waar het feest nu in volle gang is…

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  Rode zakdoeken? Voornamelijk Den Bosch en omstreken, samen met met de boerenkiel.
  Er zijn hele goede tonproaters, helaas is hun dialect te lastig voor buitenstaanders.

  Geliked door 1 persoon

 9. Als ik ergens een hekel aan heb dan is dat wel carnaval
  Ronduit belachelijk vind ik
  Sorry misschien wel cru gezegd en ik wil niemand kwetsen maar voor mij mogen ze het per direct afschaffen

  Geliked door 2 people

 10. Yova zegt:

  Rode zakdoek is wel apart om carnaval te gebruiken. DE mensen met elkaar helpen is altijd wel welkom. Ja toch. Wat naar dat 2 prikken hebben gehad dat je niet zo lekker voelde. Het trekt wel later weg. IK hoor wel meer mensen die ook hebben gehad. Wij hadden geen last van. Verleden jaar wel…. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 11. De boerebĂ»sdoek zie ik hier vooral onderweg aan (vracht)auto’s vastgeknoopt zitten. Lange rijen omgekeerde vlaggen flankeren diverse gemeentelijke en provinciale en rijkswegen. Met carnaval heeft dat allemaal niets te maken, want dat wordt hier gelukkig maar weinig gevierd.
  – groetnis Ăşt Fryslân

  Geliked door 1 persoon

 12. Willem zegt:

  Ondanks dat een (zeer Rooms-Katholieke) oud-collega van me altijd beweerde dat carnaval niks met het RK-geloof te maken had, was het voor mij, – geboren en opgegroeid in het (heidense) Midden-Drenthe-, wel en feest dat bij het RK-geloof hoorde.
  Eind jaren zestig kwam ik in de omgeving van Arnhem te wonen en daar was de bevolking, religieus gezien, gemengd. Dus kwam ik ook in aanraking met carnaval. Niet dat ik me er volop in stortte, maar zag de verkleedpartijen en bijbehorende grote bierconsumptie wel. Vooral met verbazing en voelde niet de minste behoefte eraan mee te doen, maar zag ook dat het gros van de deelnemers er enorm van genoot. Wie ben jij dan dat je het mag/moet veroordelen vroeg ik me af.
  Ik settelde me definitief in een stadje waar een stuk of tien carnavalsverenigingen hun domicilie hadden en mijn kinderen hebben er tot in hun tienerjaren ook meegedaan aan de jaarlijkse festiviteiten. Maar het carnavalsvirus heeft zich niet definitief genesteld in hun genen.
  Binnenkort zal het ook in mijn woonplaats wel weer volop losbarsten, maar wat ik nooit gezien heb bij al die verklede mensen was de rode boerenzakdoek. Zelfs in mijn kindertijd zag je die zelden. Op een jaarmarkt of een folkloristisch gebeuren als volksdansen, zag je wel eens mensen verkleed als ‘boer’ met een rode zakdoek om hun nek die aan de voorkant vastgezet was met de huls van een luciferdoosje. En gaandeweg viel het me op dat die rode zakdoek met luciferhulsje meer-en-meer symbool symbool stond voor ‘een echte boer’. Een vooroordeel?

  Like

 13. Anuscka zegt:

  Carnaval… als geboren Zwolse (van boven de rivieren dus) heb ik er helemaal niks mee. Net als Sabine vind ik dat het afgeschaft mag worden…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.