Een goede bodem

Ik ben opgegroeid op het Brabantse zand. Een makkelijk en eenvoudig te bewerken grondsoort. Later ontdekte ik de voedingswaarde van kleigronden. Al is het bewerken van deze grondsoort moeilijker en lastiger. Esgronden waarin de humus van jarenlang bemesten van de zandgronden iets hoger liggen. Kleigronden die voor de vorst bewerkt moesten worden om m.b.v. de vorst in de winter een mooi kruimelig zaaibodem te verkrijgen. Dat het door de Klimaatverandering steeds minder vriest in Nederland heeft dus meer onverwachte nadelen …

Schaalvergroting in de landbouw en talloze industrieterreinen hebben veel goede bodems laten verdwijnen. Bouwen, slopen, bouwen en weer slopen in Amsterdam-ZuidOost maakt dat de bodemvorming in de opgebrachte zandlaag telkens weer wordt vernietigd. Dat er her en der inheemse beschermde planten en dieren last hebben van het rijtje “bouwen, slopen, bouwen en weer slopen” mag duidelijk zijn.

Voor tuinliefhebbers beschrijf ik hier iets over het belang van een goede bodem:

De bodem bestaat uit mineralen, organische stof en een wereld aan beestjes, schimmels en bacteriën. Deze beestjes en micro-organismen maken holtes en gangen, waar vervolgens lucht en vocht door kan stromen. Dit noemen we ‘de structuur’ van de bodem. De beestjes en schimmels vormen een keten die de voedingsstoffen uit organisch gebonden mineralen beschikbaar maken in een door plant en boom opneembare vorm, zodat deze kunnen groeien en bloeien. Het bodemleven en de structuur zijn dus super belangrijk voor de plant om zich te kunnen voeden.

Compost
Een van de manieren waarop je zorg kan dragen voor de bodem is door het maken en aanbrengen van compost. Compost bestaat uit veraarde plantenresten en ander organisch materiaal dat onder invloed van verschillende afbraakprocessen verandert in vruchtbare aarde. Compost kan op veel verschillende manieren gemaakt worden. Ieder proces kent een eigen ‘recept’ en kwaliteiten. Wat alle vormen van compost met elkaar gemeen hebben is dat ze de bodem verzorgen en verbeteren door het toevoegen van voedingsstoffen, het stimuleren van het bodemleven en het verbeteren van de structuur.

Wormenwondercompost 
Wormencompost is gemaakt door wormen die groenafval uit onze keuken verwerken. De wormen eten en verteren de plantenresten om ze vervolgens weer uit te poepen. Dit resulteert in een mooie donkere, licht kruimige ‘aarde’. De wormen hebben zo de resterende voedingstoffen uit het FGT-afval beschikbaar gemaakt voor de aarde. Hierdoor kunnen deze voedingsstoffen makkelijk opgenomen worden door de plant. In mijn blogposts over Wormenhotels is meer te lezen over wormenwondercompost.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

11 reacties op Een goede bodem

 1. Rebbeltje zegt:

  Mijn pa deed altijd aardappelen planten … voor een betere grond…

  Geliked door 1 persoon

 2. fialas zegt:

  Ja die bodem, heel iets anders dan gewoon maar grond, je geeft een goede beschrijving, Als je bij mij in de tuin een spade in de grond steekt krioelt het van het leven , als je dat doet in een maisakker is alles morsdood en dichtgeslagen.

  fialas

  Geliked door 1 persoon

 3. Emigrant zegt:

  Iemand heeft mij verteld dat in vroeger tijden naast ieder nieuw geplante boom een dood dier begraven werd. Daar deden de wormen en maden ook nuttig werk.

  Geliked door 2 people

 4. Karel zegt:

  ja Rob
  goed en gezond bodemleven begint met de kleinste beestjes en schimmels
  de mens is heel druk geweest dat te vernietigen ten bate van hogere opbrengsten = geld 😦

  zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Suskeblogt zegt:

  Een goede grond is noodzakelijk als je die wilt gebruiken voor groenten. Wormen kunnen helpen met composteren.

  Geliked door 1 persoon

 6. Anuscka zegt:

  Mooi blog Rob! Zo leerde ik het ook toen we vanuit de stad naar het platteland trokken: alles begint bij een goede bodem…

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Er komen vaak onverwachtse planten, of dat een goed teken is weet ik niet. Ik neem aan dat het oude planten zijn van jaren her, die in de diepte sluimeren. Tot iets ze triggert.

  Geliked door 1 persoon

 8. Sjoerd zegt:

  Alles krijgt gewoon een frisse start…

  Geliked door 1 persoon

 9. composteren helpt zonder enige twijfel

  en het is praktisch gratis Rob

  prettige dag

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.