De HAS en Sam Lepoutre

Op diverse sociale media zie ik hoe een boerenzoon een Minister onder uit de zak geeft. Als trotse boerenzoon en student aan een gerenommeerde onderwijsinstelling gaat hij fors tekeer. Tijdens mijn studie kreeg ik ook een conflict met een van mijn docenten. Trots vertelde deze docent, ook een boerenzoon, hoe hij samen met zijn vrouw hun varkens 2 keer per dag van eten en drinken voorzag. Mijn vraag was of varkens misschien iets meer nodig hebben dan alleen eten en drinken. Varkens zijn zeer sociaal en spelen graag met elkaar. Opgesloten in te kleine ruimtes krijgen ze vooral stress reacties.

Tussen mij en mijn docent is het nooit meer goed gekomen.

Als ik Sam Lepoutre op tv hoor praten komen mijn studiejaren aan de HAS in Den Bosch weer bij mij naar boven.

Dat de boeren steeds meer een eigen werkelijkheid hebben opgebouwd laat elk nieuws bericht zien. De trekkerterroristen zijn blijkbaar ook voor Sam Lepoutre een groot voorbeeld. Welke impact de overval bij het woonhuis van de Familie van der Wal op haar familie heeft gehad omschrijft de minister kalm en beheerst. Het roept bij mij heel veel respect op.

De nieuwste berichtgeving over sjoemelpraktijken met mest leren mij dat de criminaliteit bij boerenbedrijven de overhand heeft gekregen. Dat Sam Lepoutre van andere boeren, buren en wellicht zijn eigen familie het foute voorbeeld krijgt? Het roept bij mij vooral vragen op. Vragen over de kwaliteit van de docenten en lesstof op de HAS van Den Bosch.

Dat de voorzitter van Farmers Defence Force (FDF) Mark van den Oever ook aanhang heeft bij de jeugd laat het tv-optreden van Sam Lepoutre goed zien.

Caring Farmers, deelnemers aan Land van ons, Nieuw Boeren, de 4 organisaties van Aardpeer.nl, de deelnemers van Herenboeren, de vrijwilligers van Voedselbossen, Grootouders voor Klimaat, de bewoners van Eetbaar Soest, de bewoners van de voedseltuin Overvecht, wij.land laten met elkaar zien dat er ook een andere Nederlandse Land- en Tuinbouw mogelijk is.

Ik geef de link naar het tv-programma en 2 artikels over de trotse boerenzoon:

https://www.npostart.nl/college-tour/06-11-2022/KN_1730113

Opvolger Sam: ‘Mag de familietraditie voortzetten’

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op De HAS en Sam Lepoutre

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  op de middelbare landbouwschool in Alkmaar spraken wij ook een veel rustiger toon aan , maar zeiden wel hoe we er overdachten , tijden zijn enorm veranderd en zo ook de mentaliteit en beleefdheid van horen en luisteren 😦
  hoe dit allemaal verder gaat , geen idee

  ietwat bedroefde groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Er heerst veel verdeeldheid tussen de boeren onderling.
  Jammer dat een grote groep koste wat kost weigert mee te denken over andere manieren van boeren. Het is tenslotte al lang bekend, vorige eeuw werd er al over gesproken.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Dat er met name in jouw omgeving te weinig aandacht is voor de overlast bij omwonenden van teveel boerenbedrijven is ronduit schandalig.
   Ook de uitbuiting van arbeidsmigranten bij agrarische bedrijven in werk en wonen is onbehoorlijk.

   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

 3. fialas zegt:

  Merci voor de pecieze en intelligente stellingname jegens de HAS en het trekkersterrorisme. Heb Collegetour gezien en sluit mij helemaal aan bij je woorden.

  fialas

  Geliked door 1 persoon

 4. Dhyan zegt:

  Ik volg de ontwikkelingen niet op de voet, maar was het niet zo dat de overheid het kleinbedrijf heeft verguist en alleen maar te spreken was over schaalvergroting waarvan we nu de gevolgen zien. Wie is hier dan schuld aan denk je?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Schaalvergroting, ruilverkaveling is deels door de Nederlandse en Europese overheid gestimuleerd. Waarbij de banken en groot afnemers ook een grote rol hebben gespeeld.

   Wet- en regelgeving ontwijken en/of negeren en algemeen geldende fatsoensregels opzij schuiven is van alle tijden. Al laten veel boeren en tuinders met hun medestanders nu vooral zien dat wetsovertredingen en onbeschoft gedrag nu meer voorkomend is dan vroeger …

   Sam Lepoutre is met zijn puberale, onvolwassen gedrag een uiting van te weinig kennis van zaken. De HAS in Den Bosch zou hier een betere rol in kunnen vervullen als hoogwaardig opleidingsinstituut.

   Bezorgde groet,

   Like

 5. Rebbeltje zegt:

  De HAS een begrip hier in het zuiden 😉
  Neef zat er en schoonzoon in Velp
  Hoe kwam jij in het onderwijs terecht na de HAS ?
  Groetjes

  Like

 6. Rob Alberts zegt:

  Twee jaar van mijn lerarenopleiding werden verzorgd door en op den HAS.

  Vriendelijke groet,

  Like

 7. Alle respect voor Van der Wal. Ik zou niet graag in haar schoenen staan. Hopelijk lukt het haar om de recht te houden. Maar ik ben daar allerminst optimistisch over, want veel steun lijkt ze niet te krijgen, zeker niet vanuit kabinet..

  Geliked door 2 people

 8. Willem zegt:

  Kende de hele Sam Lepoutre niet, had er nog nooit van gehoord en ook de uitzending van collegetour heb ik niet gezien. Moet dus afgaan op de beide fragmenten bij dit blog. Wat ik eruit opmaak is dat Sam L een boer is in hart en nieren, maar ook een beetje last heeft van tunnelvisie. Dat hij graag boer worden wil is niks op tegen, maar hij zal toch ook zien dat de huidige manier van voedselproductie (wereldwijd) niet op deze manier voortgezet kan worden. En hij heeft het heel vrolijk over nog meer vergroting.
  Ikzelf ga (in gedachten) vaak nog even terug naar eind jaren ’50 en de daaropvolgende jaren ’60. Mijn vader had een boerderij van 25 ha gemengd bedrijf en we hadden er een riant bestaan op. Maar de schaalvergroting greep om zich heen en eind jaren ’60 was het beleg op de boterham al een stuk minder riant om niet te zeggen dat het droog brood in zicht kwam. En investeren in schaalvergroting was voor hem geen optie; geen van zijn kinderen voelde er voor om de boerderij over te nemen. Bovendien; schaalvergroting hield gewoon in dat je alle landbouw verving door veeteelt en als hij ergens een hekel aan had, was het wel koeien. Heb onlangs gezien dat vrijwel alle akkers in mijn geboortestreek weiland geworden zijn.
  Wat de mensen die de agrarische sector drastisch willen wijzigen, wel even moeten bedenken is dat een gevolg ervan zal zijn dat het voedselpakket fors in prijs zal stijgen; niet met enkele procenten, maar verdubbelen of meer. Met dat in het achterhoofd kan ik me de hartenkreet van Sam L wel voorstellen; in de voorgestelde maatregelen is veel aandacht voor allerlei zaken, maar hoe de toekomstige boer een fatsoenlijk inkomen moet verdienen, daar wordt weinig over gezegd. Naar goed gebruik en zeden van dit kabinet wordt dat over de schutting gemieterd. In dit geval niet die van de gemeente of provincie, maar van de sector zelf, bij de huidige boeren op het erf. Kortom, de boeren missen een toekomstvisie.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   De huidige agrarische productie van de grote spelers is vooral gericht op de export. Het zelfvoorzienend zijn wordt veel als argument gebruikt. Bedrijfsopvolging heeft meer en meer een emotionele component. Het percentage grasland, een levenloze woestijn van doorgekweekt raaigras is overheersend in ons land.
   Banken, de vlees- en zuivelindustrie hebben feitelijk de macht in handen. Boeren, consumenten, politici en/of bestuurders hebben het nakijken ….
   Blijft staan dat ik vind dat het Agrarisch Onderwijs door sentimenten en romantiek heen moet prikken. Problemen en oplossingen moeten in het onderwijs benoemd worden en aangereikt worden.

   Bezorgde groet,

   Like

 9. Willem zegt:

  Dat de huidige agrarische productie vooral gericht is op export is nooit een doel geweest, maar wordt veroorzaakt door een keuze die direct na WO II gemaakt is door de politiek, waarin steeds meer geproduceerd moest worden voor een lagere prijs. Zo kom je wel aan een heel erg grote overproductie. Dat is buiten kijf en je kunt daar van vinden wat je wilt, maar het paste wel naadloos in de mentaliteit van “niet lullen, maar poetsen” van de wederopbouw.
  De Nederlandse boeren, waar heel veel kennis zit, dat is evident, hebben wel het meest geprofiteerd van de mogelijkheden die ‘Europa’ toen bood, wat vervolgens ook weer leidde tot jaloezie bij buitenlandse boeren.
  Om bovenstaande redenen heb ik er nog steeds moeite mee dat de agrarische sector tamelijk eenzijdig aangewezen wordt als de enige veroorzaker van de huidige problemen. Wat mijn stille angst is dan ook dat de Nederlandse agrarische sector zoetjesaan de nek omgedraaid wordt en dat de boer verdwijnt uit Nederland en we volledig aangewezen zijn buitenlandse bronnen. De regels voor dierenwelzijn zijn in NL strenger dan in de meeste andere landen. 100% diervriendelijk zullen ze nooit worden en was men ‘vroeger’ ook niet. Mijn vader zette zijn koeien ’s winters ook vast aan een paal in een grupstal al vond hij dat in wezen ook maar niks. Ondanks zijn afkeer van vee vond hij wel dat je de plicht had goed voor de dieren die je had te zorgen en een dier ‘gevangen’ zetten hoorde daar niet bij. De huidige groepsstallen (loopstallen) voldoen een stuk meer aan dierenwelzijn dan de vroegere stallen waarin de koeien van ruwweg november tot april vast stonden.

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   Het stikstof probleem komt niet alleen door de Nederlandse Land- en Tuinbouw. Dat merk jij terecht op. Lucht-, bodem- en waterverontreiniging heeft meerdere oorzaken. Maar steeds met het vingertje naar anderen wijzen geeft ook geen oplossingen.
   De liefde voor het boerenbedrijf die jij beschrijft, van jouwzelf en jouw familie vind ik mooi.
   Zoals Sam Lepoutre zichzelf laat zien vind ik niet respectvol naar anderen, maar ook niet echt voor zijn beroep.

   Ik zie meer de behoefte om produkten uit eigen land/streek te kopen en te nuttigen.
   Ik hoop dat die trend doorzet en groter wordt.
   Duurzame boeren en tuinders kunnen daar van profiteren.

   Dank voor jouw inhoudelijke reactie.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Meer producten uit eigen land en streek is natuurlijk hartstikke mooi en zou ook normaal moeten zijn, maar het heeft ook tot gevolg dat de prijs van het voedselpakket fors zal stijgen als de Nederlandse agrarische sector alleen voor ‘eigen volk’, of de buren zou produceren. Als ik het goed heb is het op dit moment zo dat 25 á 30% geproduceerd wordt voor de binnenlandse afzet en de rest is voor de export. Wil je die export met 25% verminderen dan zal dat globaal al een verdubbeling van de voedselprijs betekenen; de producent moet wel een inkomen hebben en zijn rekeningen kunnen betalen. De supermarkten kunnen er wel iets aan doen; ik blijf het raar vinden dat de prijs in de supermarkt 3 tot soms wel 7 keer de prijs is die de producent ervoor krijgt. Is dat allemaal tussenhandel? Of zijn de winstmarges zo groot in de levensmiddelenhandel.
    Over de consument, waarvan het grootste deel geen stapje terug wil doen, zullen we het in dit verband maar even niet hebben.

    En wat ik over Sam L nog opmerken wil; zijn gedrag is niet representatief voor de (jonge) boer. Vergelijk het met die ene zwaluw in het voorjaar en voor de mensen die gebukt gaan onder lijn-problemen “een vetrol maakt je nog geen olifant”

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     De rol van de supermarkten met wurgende contracten geeft de Nederlandse boer en tuinder natuurlijk veel problemen. Te weinig consumenten komen zelf nog op een boerenbedrijf of spreken een boer. Wanneer consumenten meer zien/weten over hun voedsel zou dat denk ik ook meer begrip voor de Nederlandse Agrarier opleveren.
     Of Sam Lepoutre echt de uitzondering is? Hij spreekt in ieder geval namens een groep relschoppers.

     Met mijn blogpost probeer ik een discussie aan te zwengelen. Met jouw levenservaring en kennis van zaken is dat telkens weer een plezierig gesprek.

     Over mijn eigen vetrollen schrijf ik later nog eens.

     Vriendelijke groet,

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.