Pomp van de vloerverwarming
Zonder schakelaar draait een oude pomp bij de vloerverwarming voortdurend, terwijl een nieuwe pomp met schakelaar alleen draait als dat nodig is. Dit kan je zo’n 90 euro per jaar schelen. Een pompschakelaar van zo’n 60 euro heb je dus binnen een jaar terugverdiend, terwijl je het toch gewoon lekker warm en comfortabel houdt deze winter.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...
Gerelateerd
Over Rob Alberts
Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse.
Monumentale Bomen fascineren mij.
Onderwijs is mijn passie.
In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen.
De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen.
Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik.
Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees.
In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in
energie besparen,
Geen categorie. Bookmark de
permalink .
Velen zoeken naar oplossingen om de energiefactuur omlaag te krijgen. Maar soms moet men zo een grote investering doen dat men lieven bij het oude blijft.
Goede tips die je hier geeft.
Aum Shanti
LikeGeliked door 1 persoon
Zo simpel kan het zijn 😉
LikeLike
Alle beetjes helpen…
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad, alle beetjes helpen.
Investeren is jammer genoeg niet voor iedereeen mogelijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Dit doet me denken aan de jaren ’80. Binnen het bedrijf waar ik werkte werden pompschakelaars aangeboden tegen een sterk gereduceerde prijs om te voorkomen dat de pomp ook draaide als er geen warmtevraag was. Je moest de schakelaar monteren tussen de ketel en de kamerthermostaat. Om te voorkomen dat de pomp ‘vast’ zou gaan zitten draaide die ’s zomer een kwartier per 72 uur. De daarna komende generaties cv-ketels hadden allemaal een ‘ingebouwde’ pompschakelaar.
Kun je je mijn verbazing een beetje voorstellen als ik nu lees dat pompen van vloerverwarmingsinstallaties tot nu toe nog steeds niet standaard een ingebouwde pompschakelaar hebben.
Hebben de fabrikanten ervan onder een steen geleefd? Of is het een systeemvereiste dat het water van de vloerverwarming constant circuleert. Kan het me niet voorstellen, want al sinds de oliecrisis van 1983 is de aandacht voor energievermindering bijna standaard in die sector.
LikeGeliked door 1 persoon
De technische kennis ontbreekt mij.
Maar tijdens een van mijn huisbezoeken als energiecoach gaf een bejaarde dame ook al aan dat zij de pomp van de vloerverwarming in de zomer uitschakelde. Een simpele kostenbesparende handeling.
Of er daadwerkelijk sinds de oliecrisis van 1983 standaard aan energievermindering werd gewerkt? Ik betwijfel het!
Als ik de besparingen in Nederland sinds de Oekraine Oorlog bekijk. Dan vraag ik mij af of er niet veel meer technologische verbeteringen mogelijk zijn.
Stille groet,
LikeLike
Ik blijf er verbaasd over dat de pomp voor de vloerverwarming permanent draaien moet. De beschreven pompschakelaar was volgens deskundigen, ik ben van de civiele techniek en weet maar betrekkelijk weinig van installatietechniek, uitermate gemakkelijk en voor heel weinig geld in de bediening van de pomp in te bouwen.
Sinds de oorlog in Oekraïne is energiebesparing weer enorm gestegen op de prioriteitenlijst. Iets vergelijkbaars was er ook met de oliecrisis in 1983. Van alles wat toen bedacht is aan energiebesparende maatregelen, heeft ook maar weinig de tijd doorstaan. Ik ben daarom ook bang dat het na deze Oekraïne-oorlog binnen een paar jaar weer het geval zal zijn.
Het belangrijkste wat de geschiedenis ons leert is dat de mensheid er weinig lessen uit trekt. Met enig fatalisme zeg ik daarom “het zal mijn tijd wel duren”. Was het niet Wim de Bie die dat in een van zijn creaties, (De leraar Duits?) ooit eens verzuchtte in ‘Keek op de week’?
LikeGeliked door 1 persoon
Wij hebben een tijd geleden inderdaad zo’n ondetbrekingsschakelaar gekocht en ingezet.
LikeGeliked door 1 persoon