Natuur is een feest

Op de Floriade ontmoet ik Bart de Koning van Natuuriseenfeest. Hijzelf zegt daar het volgende over:

Natuur is een feest! Mensen doen graag mee aan een feestje en zijn dol op natuur. Een feestelijk gevoel krijg je door beleving, door verhalen, door lekker gezond eten en drinken en door samen aan iets bezig te zijn.

Natuur is een Feest heeft een kleiner broertje m/v: Peuters in het Wild. Beiden zijn een netwerk van aanbieders. Samen willen we de kinderen de kans geven om lekker buiten te spelen en de natuur te ontdekken.

Bart de Koning ontwikkelt educatie met een positieve twist. Meestal staat onderzoekend en ontwerpend leren centraal.Hij is nu bezig met een leerlijn over energie en klimaat. Super interessant wat kleuters al kunnen ontdekken over energie en wat zij zelf daarmee te maken hebben.

Kinderen de gelegenheid geven om vaker de natuur te ontdekken en buiten te spelen is het doel van Bart de Koning.

Op de websites http://www.natuuriseenfeest.nl en http://www.peutersinhetwild.nl is meer te vinden over de activiteiten van Bart de Koning en zijn collega’s.

Voor kinderfeestjes of peuteractiviteiten met de natuur, spelen, activeren? Bart de Koning en zijn collega’s zijn verspreid over Nederland beschikbaar. Er zijn ook evenementen en trainingen voor de volwassen natuurliefhebbers.

Voor kleuters en peuters zijn er onwijs leuke avonturen vormgegeven en ontwikkeld. Zoals een verjaarsfeest met ‘taart’ voor de kippen; een molletje die moest vluchten voor een bulldozer (mag hij bij jullie komen wonen?); Meester Haas die lesgeeft over voelen, ruiken, proeven, kijken en horen.

Home

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Geen categorie, Kinderen, Natuur. Bookmark de permalink .

15 reacties op Natuur is een feest

 1. Het is een feest dat ‘de natuur’ met de paplepel wordt meegegeven!

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  mogge Rob
  wat wij vroeger vanzelf leerden en ontdekten is nu een bedrijfstak geworden
  in 2 uur spelen voor een flinke prijs , wat wij hele dagen deden voor niets
  firesteel moest ik opzoeken , wij hadden lucifers šŸ™‚
  ” Survivalfeestje
  Voel eens hoe scherp mijn speer is! Kijk mijn pijl en boog schiet echt ver! Maak een echte schuilhut! Pluk kruiden voor je eigen kruidenboter. Op sommige plekken kunnen we ook vuur maken (in overleg)

  Om te overleven in de natuur moet je wel een beetje stoer zijn! En je moet veel leren over de natuur. Hoe maak je een waterdicht dak? Hoe bouw je hut zodat er geen wilde dieren binnenkomen. Welke planten, noten en bessen kun je eten. Hoe gebruik je een zakmes? Hoe maak je een klein vuurtje met een firesteel?

  Zakmessen gebruiken we alleen in overleg en als de kinderen het aan kunnen.

  Het feestje duurt 2 uur en kan in elk natuurlijk stadspark of bos. In de meeste natuurgebieden mag je geen vuur maken. Op recreatieterreinen is vaak een plek waar je mag barbecueĆ«n en vaak kun je daar ook wel een klein vuurtje maken. ”

  vuurtje stoken deden we op het moffelandje , nu nieuw Amsterdam noord šŸ™‚ , flinke rietbranden leverde dat op šŸ™‚

  de kinderen zijn over beschermd in mijn ogen , ze kunnen en mogen niets meer , dan slaat verveling toe

  en welk gezin kan deze prijzen opbrengen voor iets wat ze ook zelf zouden kunnen doen , toch

  bezorgde en verbaasde groet

  Geliked door 1 persoon

  • bartdekoning zegt:

   Beste Karel, zoals jij terecht zegt: ‘een bedrijfstak’. Ik houd echt niemand tegen (integendeel) om het allemaal zelf te gaan doen. Ik was vroeger ook altijd buiten bezig, ook met vuur maken.

   Als Natuur is een Feest willen wij een boterham verdienen, dat klopt… Heel veel bemiddelde Amsterdammers en ook in andere regio’s willen daarvoor betalen.

   Soms kan ik niemand vinden, dan stuur ik ouders gratis een draaiboek op (alsof ze dat nodig hebben?). En dan willen ze toch liever 135 euro betalen voor 2 uur begeleiding.

   Ik verdien er dus aan, en daar schaam ik mij helemaal niet voor. Soms worden activiteiten gesubsidieerd en dan huren ze me ook in. Er zijn maar weinig mensen die het gratis willen doen. Maar ik deel daarover wel je zorg. Waar is de schooljuf of schoolmeester die zelf met de kinderen de natuur in gaat; welke ouder stimuleert hun kinderen nog om hutten te bouwen, speren te slijpen, fikkie te stoken?

   Bart de Koning
   Natuur is een Feest

   Geliked door 3 people

   • Karel zegt:

    ha die Bart
    je kan niemand tegenhouden , het zelf te doen šŸ™‚
    maar ik geef je ook geen ongelijk hoor om aan deze voor kinderen in mijn ogen zeer belangrijkdeel van opvoeding , de natuur leren kennen door er in te spelen en te ontdekken
    de schooljuf en schoolmeester hebben er gewoon de tijd niet voor , in 1ste instantie is dit voor de ouders om te doen
    ik hoop dat jullie veel kinderen de natuur een warm hart leren toekennen

    natuur vriendelijke groet

    Geliked door 2 people

 3. Sjoerd zegt:

  Lopen we hier nou echt vijftig jaar achter…

  Like

 4. Yova zegt:

  Zeker natuurfeest. Heel goed dat deze kinderen ook wijs worden in de natuur. Daar kunnen van leren. Ik heb je linkje bekeken. Heel mooi aandacht te geven voor de kinderen. Kinderfeestje is zeker belangrijk. Er zijn ook kinderen geen breed meer hebben. Goede besluit deze. Fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Als kind was ik veel buiten te vinden en ja ook klommen we in bomen en ontdekten we de vrijheid. Gelukkig zie ik dat bij onze kleinkinderen ook nog…die zijn graag buiten. En die kinderfeestjes moeten steeds groter en duurder…
  terwijl er zoveel te doen is in de buitenlucht.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 6. Suskeblogt zegt:

  Buiten spelen en in de natuur ravotten is een luxe geworden voor veel gezinnen. Geen wonder dat er personen en instellingen zijn die daar geld aan verdienen.

  Geliked door 1 persoon

 7. gewoonanneke zegt:

  Wij gingen in de herfstvakantie met het jeugdwerk naar het Loetbos bij ons in de omgeving, vaak ook met de Pasen om een speurtocht te doen met de kids zo leuk vonden ze het.

  Geliked door 1 persoon

 8. Anuscka zegt:

  Mooi initiatief, maar triest dat het nodig is. Dat ouders, juffen en meesters inderdaad gewoon geen tijd meer hebben om met hun kinderen de gratis natuur in te gaan. Kwestie van prioriteiten… In de Scandinavische landen is het zowel thuis als op school een groot onderdeel van het leven: leren IN en VAN de natuur. En ja: dat IS er ook in voldoende mate, in ScandinaviĆ«, natuur. In tegenstelling tot het volgebouwde postzegeltje Nederland…

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het jachtige leefklimaat in Nederland e.o. wordt met de paplepel ingegeven. Van jongs-af-aan wordt er gedrild op een ander wijze dan in vroeger jaren. Toen ging het veel ook om waarden, normen. Tegenwoordig om prestaties. Ziekmakend (kijk maar om je heen…..).
   Ben blij dat ik op een prettige wijze uitgerangeerd ben.
   Als het niet zo ingrijpend was, was ik misschien ook al geƫmigreerd naar een rustiger leefomgeving? Ik ben, nu ik uitgerangeerd ben best wel content hoor, maar ben tevens blij dat ik niet meer in mijn jeugd zit!

   Geliked door 2 people

   • Rob Alberts zegt:

    Hoe ouder ik word, des te meer tijd om naar terug te kijken. Met name mijn kleine natuurontdekkingen in de buurt van mijn ouderlijk huis koester ik. Nu gepensioneerd maak ik dezelfde kleine tochten. En veel blijkt dan opeens verdwenen ….

    Stille groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.