Discriminatie

“Ik heb genoeg van jouw volk gezien. Komt mijn eigen volk ook nog aan de beurt?”, vroeg een Nederlandse mevrouw nadat ik klaar was met mijn voorstelling.

Er worden dagelijks nare opmerkingen gemaakt over jongeren en/of volwassenen op basis van o.a. hun kleur, religie en afkomst:
– “K*tmoslim!”
– “Zwarte piet!”
– “Terrorist!”
– “Jullie Marokkanen, Turken en Antilianen zijn toch allemaal hetzelfde.”
– “Die hoofddoek is een vorm van onderdrukking.”

Of middels micro-agressie:
– “Wat spreek jij goed Nederlands!”
– “Jij bent anders!”
– “Jij bent goed geïntegreerd.”

En dan vragen wij ons af hoe het komt dat men zich afzet tegen de maatschappij? Als jij structureel wordt #gecriminaliseerd#gedemoniseerd#geridiculiseerd en #gediscrimineerd door bijv. politici, media, politie en docenten, hoef je geen Einstein te zijn om te begrijpen dat het segregerend en polariserend werkt.

Ja, ik heb mij, ondanks alles wat ik naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen en nog steeds, weten te transformeren tot wie ik vandaag de dag ben. Gelukkig ben ik niet de enige! Maar… dat maakt ons niet ineens het ‘voorbeeld’ van hoe het wel kan, om daarmee te zeggen dat het niet moet uitmaken wat men tegen je zegt. Want, zolang je hard genoeg werkt, kom je er wel.

For your information, woorden zijn krachtig, dragen bij aan het ‘selffulfilling prophecy’ en achtervolgen mensen hun leven lang.

Zomaar een voorbijkomend bericht op LinkedIn van Ismail Aghzanay. Op zijn profiel schrijft hij over zichzelf: Leraar van het Jaar 2018 R’dam & 2021 NL | Meesters Met Dromen | Dagvoorzitter & Spreker (o.a. Kansengelijkheid, Burgerschap, Pedagogisch klimaat, Persoonlijk Leiderschap)

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

19 reacties op Discriminatie

 1. staartje zegt:

  En zo is dat! Chapeau Rob

  Geliked door 2 people

 2. Suskeblogt zegt:

  Heel goed geschreven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  mogge Rob
  er is nog zoveel mis in ons mooie landje
  dat het anders kan is hier boven goed te lezen
  klasse stukje
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Toch heb ik een vermoeden dat het radicale karakter pas iets van de laatste generaties is. Hier in de mijnen werkten destijds ook heel veel gastarbeiders, zoals die werden genoemd. Marokkanen, Grieken, Polen, Spanjaarden, Italianen en meer.

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Goed dat jij dit aanhaalt.
   Eerder kreeg ik van een Limburger dit zelfde verhaal te horen.

   Alsof Limburg meer internationaal georiënteerd is?

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Het komt me voor dat de mijnenmentaliteit nog lange tijd is blijven hangen bij de Zuid-Limburgse bevolking en daardoor ook een stuk gemakkelijker ‘vreemd volk’ accepteerde, omdat je in de mijnen (ondergronds) enorm op elkaar aangewezen bent.
    Iets vergelijkbaars had je ook in Drenthe; De ‘zand-Drent’ is van huis uit veel terughoudender dan de ‘veen-Drent’ tegenover ‘vrömd volk’. Komt vooral omdat de zand-Drent vaak al 10-tallen generaties op een bepaalde plek woonde en ermee vergroeid was en in het veen kwamen ze van alle windstreken om onder vaak niet al te florisante werkomstandigheden hun boterham te verdienen. Al moet over dat laatste wel opgemerkt worden dat er ook tijden geweest zijn dat je goudgeld kon verdienen in het veen. De bittere armoe is vooral gekomen toen de vervening op zijn eind begon te lopen, na WO I. Uit die tijd stamt ook de grote opstand onder de veenarbeiders.

    Geliked door 1 persoon

 5. Matroos Beek zegt:

  ❤️ voor Ismail Aghzanay.

  Geliked door 2 people

 6. Anuscka zegt:

  Woorden kunnen soms scherper zijn dan messen… Mooi dat je dit aanhaalt hier, Rob

  Geliked door 1 persoon

 7. Discriminatie noem ik maar ‘stammenoorlogje’ van door elkaar struinende stammen van mensen die elkander (soms) onderhuids in discrediet trachten te brengen. Het is vaak een wisselwerking van offensief en defensief handelen en wandelen. De ene stam is misschien wat groter dan de andere en trekt vaker aan het langste eind? Ik geloof dat minderheden daarom ook discrimineren, alleen minder opvallend. Het gaat vaak om eigen gewin.

  Ik gebruik hier bewust het woord ‘stam’ om aan te duiden dat discriminatie sinds mensenheugenis plaatsvindt en het een illusie is dat dit uit de wereld geholpen gaat worden………alle goedbedoelde initiatieven ten spijt.
  Noemde men de strijd tussen (bijv.) de katholieken en protestanten, waarbij gemeden werd, géén discriminatie? En waarom dan niet? De mindset van ieder individu is (innerlijk) gekleurd, en (soms) leidt dat tot uitwassen!

  Heb weinig anders zinvols aan dit onderwerp toe te voegen dan leven en laten leven in de ruimste zin!

  Geliked door 1 persoon

 8. Dat was maf, jôh!
  Tot twee maal toe op ’n terras werd ik uitgescholden voor……(antisemitische uitlatingen schreeuwend naar mij). En “ik schiet je dood/kapot”! De tweede maal, een kleine week later, spuugde hij in mijn richting na zijn tirade.
  Ik ken deze persoon alleen van zien, maar weet hem nu ook te wonen. Een verdwaalde losse flodder, maar toch flink de schrik erin. Heb dan ook melding van deze twee voorvallen gemaakt bij 0900-8844.
  Deze man ging ècht los, uit z’n dak! Psychotisch, anders wel flink in de war! Vreemd was de kracht van zijn tirade! Toen hij wegfietste moest ik ‘eventjes bijkomen’! Hij leek voor 10 man te spreken, zo’n verbaal geweld.
  Het alles wat hij zei lag erg gevoelig bij mij! Hij wist mij beduusd te maken met zijn verassingsaanval van woorden. Wens ik niemand toe!

  Like

 9. Herman zegt:

  Vooral het onzichtbare racisme is het gif in onze maatschappij. Waarom dat zo is weet ik niet.

  Like

  • Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.

   Geliked door 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    Voor mij heeft het vooral met innerlijke beschaving te maken. En niet afhankelijk van geboorteplaats, levensovertuiging , opleidingsniveau , ethnische afkomst of sociale klasse …

    Waarbij mij steeds meer opvalt dat de haat en venijn van PVV, FvD, JA21, BVNL sympathisanten een desastreuse uitwerking hebben op in Nederland geboren en getogen pubers ….
    Waarmee ik de extremistische randgroepjongeren zeker niet wil goed praten!

    Vredelievende groet,

    Like

 10. djaktief zegt:

  Mensen beseffen vaak niet hoe giftig woorden kunnen zijn. Ik vergis me ook nog wel eens met een goedbedoelde opmerking die eigenlijk discriminerend is. Ik ben blij als ze het eerlijk tegen me zeggen, dan kan ik het veranderen

  Geliked door 1 persoon

 11. Rob Alberts zegt:

  Ook ik ben lerende. Terug luisterend naar wat ik zeg bemerk ik ook nog vaak genoeg dat mijn vragen/opmerkingen als pijnlijk ervaren kunnen worden.

  Stille groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.