Duurzaam wonen XVIII

In een artikel/interview vertelt Hans Mooren over de verduuzaming en energietransitie in zijn sociale huurwoning.

‘Nul Op de Meter’ wonen is een aanrader!

De woning van Hans Mooren en zijn vrouw in Amsterdam Zuidoost is 40 jaar oud. In maart 2022 verbouwde hun woningcorporatie Eigen Haard de woning en die van hun buren tot een ‘nul-op-de-meter’ (NOM) woning. Het doel is dat er precies genoeg energie wordt opgewekt voor het gebruik van de verwarming, warm water en elektra. In dit interview vertelt Hans over zijn huis en hoe het eigenlijk zit met de energierekening.

Van lage energiewoning naar NOM-woning

“De huizen waar wij en onze buren in wonen zijn in de jaren ’80 gebouwd als ‘lage energiewoningen’. Dat betekent dat de huizen bij de bouw goed zijn geïsoleerd; erg modern voor die tijd. Maar, de laatste jaren had het verwarmingssysteem dat op aardgas werkte mankementen. Ook moest de gevel aangepakt worden, en zo waren er nog wat andere dingen. Toen heeft Eigen Haard besloten een renovatie te organiseren en de ‘lage energiewoningen’ te verbouwen naar ‘NOM-woningen’. Een verduurzaming dus. Dat was mogelijk omdat de huizen al goed geïsoleerd waren. De verwachting is dat de woning evenveel of méér energie opwekt dan dat wij verbruiken. Aan het einde van het jaar zou de energierekening op €0,- moeten uitkomen. Als dit het geval is staat er dus een 0 op onze elektriciteitsmeter.

De woningen zijn afgelopen maart pas opgeleverd dus je zou volgend jaar nog een keer terug moeten komen om dit te checken. De verbouwing gaf veel stof maar Eigen Haard heeft het heel netjes aangepakt.”.

Verandering

“Voor de renovatie hadden we luiken voor de ramen die je van binnenuit dicht kon draaien. Alle woningen in de blokken hadden dezelfde, dus dat zorgde voor uitstraling in de buurt. Erg jammer dat die zijn weggehaald. Daarnaast hebben we een deel van de inrichting moeten aanpassen omdat er nieuwe radiatoren zijn geplaatst. Maar, we kregen er 12 zonnepanelen op het dak voor terug. Daarmee wekken we nu onze eigen elektriciteit op. Ieder huishouden kreeg een nieuw elektrisch fornuis en een pannenset, want de meeste oude pannen werkten niet meer op de nieuwe inductieplaat. Het klompenhok, een extra ruimte voor schoenen en jassen, is beter geïsoleerd door restmateriaal van het oude hok te hergebruiken zoals hout en oude ramen. Voor de verwarming van het huis is een warmtepomp geplaatst in plaats van een cv-ketel. Ons huis is nu dus helemaal aardgasvrij.”

De energierekening

“Op dit moment leveren we energie terug. Dat betekent dat de zonnepanelen meer energie opleveren dan wijzelf verbruiken. Als dit aan het einde van het jaar nog steeds zo is zullen we geld ontvangen van de energiemaatschappij. Dat is mooi meegenomen. Omdat we zelf energie opwekken betalen we een energieprestatievergoeding van €96,- per maand aan Eigen Haard. Dat betekent dat we maandelijks geld aan hen betalen omdat zij de woning duurzaam hebben gemaakt. Eigen Haard geeft de garantie dat de kosten voor die vergoeding nooit hoger mogen liggen dan ons gemiddelde verbruik van de afgelopen drie jaar. Dat vind ik moedig van ze. We betalen nu net iets minder voor de huurwoning en het gebruik ervan dan voorheen.”.

Nieuwe ervaringen en gebruiken

“Al met al bevalt het wonen in deze NOM-woning ons erg goed. We hebben er simpelweg geen omkijken naar. Nu in de zomer is het binnen heerlijk koel. Vooral wanneer je van buiten komt. Dat komt door de isolatie van het huis en het ventilatiesysteem. Er is ons geadviseerd om de ramen van de woning niet open te zetten. Er wordt namelijk automatisch geventileerd en het openzetten van ramen en deuren kan het ventilatiesysteem in de war brengen. Maar, we zijn zo gewend aan slapen met de ramen open dat we dit nog wel doen. Wij merken niet dat het ventilatiesysteem last heeft van onze gewoonte.”.

Een aanrader

“Wij hebben heel veel geluk gehad dat ons huis dit jaar verbouwd is en we geen aardgas meer gebruiken. Met de huidige gastarieven is dat sowieso een winst. Als jouw woningcorporatie wil investeren in het verduurzamen van jouw woning dan moet je dat gewoon doen!”.

https://www.nieuwamsterdamsklimaat.nl/initiatieven/nul-op-de-meter-wonen-is-een-aanrader

Mijn complimenten voor Eigen Haard die dit project samen, met en voor de bewoners heeft gerealiseerd.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Geen categorie. Bookmark de permalink .

18 reacties op Duurzaam wonen XVIII

 1. Jan Bon zegt:

  Wat een goeie woningcorporatie! Wij hebben Rochdale en wij wachten al jaren!!! op zonnepanelen ( plat dak flat!) en hopelijk nog betere isolatie en ventilatie! Ik hoop dat R. dit leest! Dank Hans voor je zeer leesbare en jaloers makende stuk! Rob bedankt voor t plaatsen!

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Beste Jan.
   Aan de zonzijde bij jouw balkon passen een twee-, drie-, viertal zonnepanelen aan de balustrade. Elke honingraatflat bewoner kan zo een beetje eigen stroom opwekken. Door de zonnepanelen iets te kantelen gaat een eventuele storende reflectie omhoog.
   Elders in het land wordt dit al toegepast.

   In Amsterdam-ZuidOost zie ik dat ook als een mogelijkheid.

   Zonnepanelen op het dak van de flats zou de servicekosten voor de benodigde stroom voor galerijverlichting en liftgebruik kunnen compenseren.

   Creatief en duurzaam denken kan.
   Bewonerscommissies kunnen daar bij verhuurders op aandringen.

   Bij de torenflats aan de Karspeldreef worden dit soort gesprekken tussen bewonerscommissies en verhuurder de Key gevoerd.

   Optimistische groet,

   Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ha die Rob
  na alle ellende met de wonongbouw van mij i.v.m de keuken , 103 dagen wachten voor een lek was gerepareerd , leest dit wel een stuk prettiger
  bij de laatste renovatie , kreeg ik ook dubbelglas en CV als ook zonnepanelen en ontvang ik ook al jaren geld van terug geleverde stroom , gas gebruik ik weinig , en ik heb wat iedereen vind een lage huur , ik draai het om , ik heb een normale huurprijs , alle anderen zijn niet van deze planeet 😦

  optimistische groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Rebbeltje zegt:

  Leuk om te lezen dat het ook zo kan 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Als huiseigenaar sta je er alleen voor…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Er zijn steeds meer goede bedrijven voor adviezen en uitvoering.
   De mogelijkheden worden ook steeds groter en meer divers.
   De beschikbare subsidies zijn inderdaad beperkt.
   Maar de terugverdientijd op een lagere of verdwenen energierekening komt de huiseigenaar/bewoner volledig ten goede.

   Duurzame groet,

   Like

 5. Vlierbloesem zegt:

  Deze verhuurder doet het goed.
  Andere verhuurders brengen de bewoners echt veel geld in rekening voor zonnepanelen als dat wordt geplaatst en de bewoner heeft niet de keuze panelen door een ander te laten plaatsen. Ook wordt bij mijn verhuurder verplicht het energiebedrijf te kiezen dat de verhuurder heeft opgericht. Die is heel veel duurder dan alle andere energiebedrijven. Geen energiekosten is mooi, maar de duurste periode december-maart moet nog komen. De woning is duurder geworden met een energieprestatievergoeding van €96,- per maand. Of het op den duur financieel goed uitpakt voor de bewoner moet nog blijken.
  Waarschijnlijk is de woning comfortabeler geworden.

  Like

 6. Ik weet ’t niet! Laat ik dit voorop stellen, want wist ik het wel, dan waren we gered.
  1. Met zonnepanelen en windmolens alleen gaan we het niet redden, m.i.!
  2. Is er al een oplossing voor het recyclen van afgedankte zonnepanelen in de nabije toekomst? (Het ‘asbest’ van de toekomst)
  3. Lang niet iedereen is in deze riante situatie zoals geschetst bij Hans Mooren.
  4. De klemtoon ligt (wederom) op persoonlijk gewin. Té individueel en hierom té rooskleurig. Het algemeen belang, de klimaatverandering te beheersen, dreigt op de achtergrond te verdwijnen. Deze klimaatveranderingen zetten m.i. sowieso door; daar steken wij mensen geen stokje voor!
  M.a.w: We houden zo de moed erin!
  Enige scepsis is daarom hier op zijn plaats?

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Voor de duidelijkheid: Hans Mooren is een huurder bij de sociale corporatie Eigen Haard. Eigen Haard heeft het hele wijkje verduurzaamd, gerenoveerd en in samenspraak met alle bewoners Aardgasvrij gemaakt. Het is aan andere corporaties om dit goede voorbeeld te volgen.
   Naast zonnepanelen en windmolens zijn er waterthermie en geothermie die in ons land fossielvrije energie geven. Deze technieken zijn al operationeel in Nederland. En ja, nu nog te weinig …..

   Zo lees ik ook over wieken van windturbines de gerecycled kunnen worden. Voor zonnepanelen verwacht ik ook een oplossing

   Stilstaan is achteruit gaan. Kritisch beoordelen mag/moet. Maar met innoveren moet het mogelijk worden om fossiel brandstof vaarwel te zeggen.

   Optimistische en duurzame groet,

   Like

  • Willem zegt:

   Dat we beter met het energieaanbod om moeten gaan is buiten kijf. Maar de aankondiging deze week om in Borssele twee kernreactoren erbij te bouwen maakte me ook niet blij. Kernenergie is inderdaad een relatief schone wijze van energieopwekking; geen CO2- of stikstofuitstoot en de veiligheidseisen zijn in (kern)centrales zijn van hoog gehalte, weet ik uit ervaring. Echter de relatief kleine hoeveelheid hoog radioactief vast afval afval dat ze produceren is wel dusdanig gevaarlijk dat het vele honderden tot soms duizenden jaren bewaard moet blijven onder streng bewaakte en geconditioneerde omstandigheden. Laten we eerlijk zijn; dat kun je ons nageslacht niet aandoen.
   Even kort door de bocht: een zonnepaneel bestaat uit silicium, glas, aluminium onderdelen en bedrading (vrijwel altijd koper) waar omheen kunststof isolatie.
   In principe allemaal materialen die uitstekend gerecycled kunnen worden.
   Ik heb ook eens ergens gelezen dat een zonnepaneel voor meer dan 90%, het exacte getal weet ik niet meer, gerecycled kon worden en naarmate de noodzaak groter wordt zal ook de techniek zich verder ontwikkelen en kan er nog effectiever gerecycled worden.
   Glas en aluminium worden al op grote schaal hergebruikt en silicium is in de grond van de zaak gewoon (gesmolten) zuiver zand. Dus ook goede herbruikbaar.
   Dus om zonnepanelen het asbest van de toekomst te noemen is mij een brug te ver.

   Like

 7. HesterLeyNel zegt:

  Dis interessant om te lees hoe mense planne maak om energie te bespaar, veral in hierdie tye waar ons in Suid-Afrika soveel probleme met kraglewering het.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Zonnepanelen zouden bij jou veel kunnen opleveren?

   Al zal ook bij jullie de opslag van elektriciteit lastig zijn.

   Duurzame groet,

   Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Ik weet niet hoe het distributienetwerk van de EVKOM is, maar gezien jouw opmerking over leveringsproblemen van de elektriciteit lijkt het me dat er nogal eens storing optreedt.
   Kijkend door mijn Nederlandse bril lijken me zonnepanelen, met daaraan gekoppeld een paar accu’s om ‘reservestroom’ op te slaan, een mogelijkheid om wat onafhankelijker van EVKOM te worden. Als je elke dag een aantal uren, 6 tot 8, zonneschijn hebt, moet het werkbaar zijn.
   Maar zoals gezegd; ik ken de Zuid-Afrikaanse situatie niet, maar heb op jouw blog wel gelezen dat je in een kleine gemeenschap woont, met alle voordelen en nadelen ervan.

   Geliked door 1 persoon

   • HesterLeyNel zegt:

    Hi Willem, welkom hier. In Suid-Afrika betaal gebruikers nog steeds ’n fooi aan Eskom, maak nie saak of jy wel elektrisiteit gebruik of nie. Daar is sprake van dat die minimum tarief verhoog sal word vir gebruikers van sonpanele. Dit maak die toekoms van private installasie van sonpanele onseker. Lees gerus hierdie artikel https://businesstech.co.za/news/energy/610390/no-solar-levy-for-south-africa-but-users-will-pay-a-higher-fixed-fee/

    Like

    • Willem zegt:

     Die verplichte bijdrage, ongeacht of je nu wel of geen stroom van Evkom afneemt, maakt het natuurlijk niet aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen, terwijl het aantal uren zonneschijn in Zuid-Afrika aanmerkelijk hoger is dan in Nederland. Lijkt me een gemiste kans van overheidskant en denk ook dat het op den duur ook geen houdbare situatie is.

     Even ter verduidelijking over Evkom/Eskom: Het is in beide gevallen de zelfde maatschappij, maar Evkom is de Zuid-Afrikaanse naam en Eskom de Engelse benaming.
     Eind jaren ’70 heb ik eens gesolliciteerd bij Evkom (Elektrisieteitvoorsieningskommissie), maar ze zochten een allround bouwkundige en ik ben een civiele technieker die best het een en ander afweet van bouwkunde, maar er ook een stuk minder in is geïnteresseerd. En ook de politieke situatie was toen niet erg stabiel.
     Het enige stukje Zuid-Afrikaanse grond dat ik dus ooit betreden heb, is het ambassadeterrein in Den Haag.

     Geliked door 1 persoon

     • HesterLeyNel zegt:

      Ja, politiek is maar steeds onbestendig. Evkom was inderdaad die Afrikaanse weergawe, maar word nou as histories beskou en ons gebruik net Eskom. In geselstaal praat ons sommer van Peskom. In ons huis gebruik ons weinig elektrisiteit, omdat ons ’n gasstoof en gasverwarmer het. Ons het in Suid-Afrika as ’n reël nie binneshuise verwarming nie, omdat dit nie nodig is in hierdie klimaat (veral hier waar ek woon) nie. Nogtans, ek voel ook dat die regering meer aandag moet skenk aan alternatiewe vir kragopwekking.

      Like

 8. Herman zegt:

  Wat een mooie actie van Eigen Haard. Daar hoef ik bij mijn woningcorporatie Portaal niet mee aan te komen. Toen ik informeerde naar zonnepanelen op onze platte daken, wist men mij te melden dat de daken ongeschikt waren. Terwijl een van de buren voor eigen kosten wel zonnepanelen mocht plaatsen.
  Men weigert gewoon te investeren in ons blok met voormalige sociale huurwoningen, die nu allemaal vrije sector huur zijn.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Toevallig krijg ik vandaag het bericht dat een sociale huurder een aantal jaren terug 3.000 zonnepanelen heeft geplaatst. Gratis. Met de verbazingwekkende toevoeging dat er ook bewoners waren die dit hebben geweigerd. Even bizar zijn er in mijn straat bewoners die er achter komen dat in 1995 dubbel glas is geweigerd bij de toenmalige renovatie. PS: Ik heb een nieuw voorbeeld van renovatie, verduurzaming en energietransitie door een sociale verhuurder gevonden. Binnenkort in mijn blogserie Duurzaam wonen meer hierover. Vriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.