Wonen bij een windmolen

In de Windvaan lees ik een interview met Windvogellid Paul van Egmond. Hij woonde elf weken naast twee windmolens. Voor de een zal dit een verhaal zijn in de categorie: “Wij van WC-eend.” Een ander zal zeggen dat het verhaal nieuwe inzichten geeft.

“Ik wil een paar maanden bij een windpark gaan wonen. Weet iemand een (tijdelijk) leegstaande woning op maxi maal 500 m van de dichtstbijzijnde turbine, die ik voor een antikraak-achtig kan huren?
Max. 40 autominuten van Amsterdam. RT = lief” Met dit Twitterbericht begon het avontuur van Paul van Egmond. Deze zomer en herfst woonde deze Windvanger vlakbij twee windmolens om zelf te ervaren hoe dit is. Paul: “Het valt 90% mee.”

Ik citeer het interview uit het het de Windvaan

Uiteindelijk leidde niet zijn bericht op Twitter, maar zijn eigen netwerk tot een tijdelijk onderkomen, gebouwd van twee zeecontainers, in Ruigoord. Als ‘artist in residence’ woonde Paul samen met zijn vriendin, kinderboekenschrijver Marloes Kemming, twee weken in juni en negen weken van september tot begin november op 220 en 265 meter afstand van twee windmolens.
“De discussies over windenergie zijn stevig in Amsterdam”, legt Paul uit. “In mijn bijdrage ben
ik fel op tegenstanders die onzin verkopen. Vaak is dan hun antwoord dat ik niet weet waarover ik praat omdat ik niet in de buurt van een windmolen woon. Daarom besloot ik de proef op de som te nemen.”

Zoevend geluid
De molens maken geluid, weet Paul nu uit eigen ervaring met twee turbines van Vestas die elk een
tiphoogte van 130 meter en een ashoogte van 80 meter hebben en beiden een vermogen van drie megawatt produceren. Hij hoort ze niet altijd even hard, want veel is afhankelijk van de windrichting en de stand van de wieken. “Meestal horen wij alleen een amorf zoevend geluid dat lijkt op het zachte geruis van een snelweg in de verte”, beschrijft Paul. “Als de wind in de bovenste lucht lagen harder waait, horen we de molens duidelijker.” Het geluid is nooit overheersend, misschien ook omdat Ruigoord sowieso niet een stille plek is door het voortdurende geluid van generatoren van olietankers en vliegtuigen.

Slagschaduw
De effecten van slagschaduw vindt hij heftiger, áls ze optreden. Paul: “Om überhaupt slagschaduw mee
te maken, moeten er nogal wat omstandigheden samenkomen: het mag niet te bewolkt zijn; de
zon moet laag aan de hemel staan; de wind moet uit een bepaalde hoek waaien zodat de wieken
parallel aan ons raam staan; én we moeten ook nog thuis zijn.Windvogel. “Het duurt meestal een kwartier op deze plek”, weet hij inmiddels uit ervaring. “Ik blijk er trouwens gevoeliger voor dan Marloes; zij merkt het niet eens, tenzij ik haar erop wijs.” Het aantal vogelslachtoffers dat hij tot nu toe heeft gevonden tijdens zijn onregelmatige rondes ligt op vijf.

Documentaire
Het idee van Paul, die in het dagelijkse leven schipper in Amsterdam is, was om het wonenvast te leggen en daarnaast ook op zoek te gaan naar de redenen achter de weerstand. Tot nu toe wilde helaas geen enkele verklaarde tegenstander van windenergie op land ingaan op zijn uitnodiging om met hem in Ruigoord te komen praten. Paul: geen gesprekken heb kunnen voeren, zal ik op nieuw moeten nadenken over wat ik ga doen met mijn materiaal.

“Meestal horen wij alleen een amorf zoevend geluid dat lijkt op het zachte geruis van een snelweg in de verte”

Hoewel hij de impact van windenergie in het landschap niet wil bagatelliseren is voor dit
Windvogellid uit Amsterdam duidelijk dat er geen weg terug meer is voor onze toekomstige energie voorziening. “Het produceren van energie heeft altijd ingegrepen op het landschap. Of het nu gaat om hout, turf, kolen of aardgas; het winnen van brand stoffen heeft zijn sporen in het land achtergelaten
en mensenlevens gekost. Vergeleken daarbij valt de impact van windenergie mee. Tegenstanders
hebben het over de nadelen van windenergie; ik vind dat we het moeten hebben over de nadelen
van géén windenergie.”

Doelpalen
Terugkijkend op zijn avontuur is de conclusie van Paul dat wonen naast een windturbine voor 90%
meevalt. “Ik kan nu zeggen dat ik weet waarover ik het heb. Tegenstanders slaan nu alweer nieuwe
doelpalen met het verwijt dat ik maar naast ‘kleine’ windmolens woon, maar zo kunnen we
wel aan de gang blijven natuurlijk.” De 10% twijfel zit in zijn eigen beweegredenen om dit project te
beginnen. “Ervaring is subjectief, en ik had mij voorgenomen toen ik aan dit avontuur begon dat
het geluid mij niet zou storen. Dat is goed gelukt. Maar ik ben een slechte slaper en soms, als ik
’s nachts wakker word, hoor ik de windmolens.Ik erger me er niet aan, en val er ook weer bij in
slaap. Maar is mijn niet-ergernis autonoom of komt dat door mijn voornemen? Dat zou ik graag
zuiver willen krijgen.”

file:///Users/robalberts/Downloads/wonen%20bij%20windmolens.pdf

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Geen categorie, Natuur, Politiek, windenergie. Bookmark de permalink .

18 reacties op Wonen bij een windmolen

  1. Karel zegt:

    mogge Rob
    RT=lief , ik ook 🙂
    ik weet wie ik ben , wie of wat RT is niet , dus er over oordelen kan ik niet
    wonend in een heel rustige buurt kan ik dat ook niet over herrie van windmolens wel of niet , ben het eens met de stelling dat het delven van welke brandstof dan ook , altijd overlast geeft
    laat de discussie in deze dus aan hen die er vlak bij wonen

    windstille groet

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Op Twitter wordt soms gevraagd om een bericht verder te delen. Dat heet ‘retweeten’ afgekort RT. Het auto- en luchtverkeer zal in jouw buurt de meeste overlast geven. En dat is in mijn straatje ook het geval.
      Stille groet,

      Geliked door 1 persoon

      • Karel zegt:

        aha weer wat geleerd
        ik ken de herrie bij het gebied Ruigoord van het wandelen van het veer bij Buitenhuizen naar Halfweg en verder naar Amstelveen , maar als daar ff geen vliegtuigen overkwamen liep ik door stilte gebieden 🙂
        hier aan de hei , een enkele lokale auto verder niets , heerlijk

        rustdag groet

        Geliked door 1 persoon

  2. Jan Bon zegt:

    Goeie actie van Paul! Ergenis is erger dan geluid…. geen molens is geen optie: we hebben energie nodig! Wel erg : de vogeldoden… ik hoop dat daar iets opgevonden wordt…

    Geliked door 2 people

    • Rob Alberts zegt:

      Er zijn nieuwe ontwikkelingen m.b.t. de vorm, kleur en verlichting van de wieken t.b.v. Vogelbescherming. De toekomst zal ons leren of deze maatregelen af doende zijn.

      Vriendelijke groet,

      Like

      • Willem zegt:

        Uit de tijd dat ik nog bij de e-bedrijven werkte weet ik dat we ooit een onderzoek gedaan hebben (jaren ’78/80) naar vogelsterfte tgv hoogspanningsleidingen. De uitkomsten ervan hebben o.a. ertoe geleid dat de waarschuwingssystemen voor vogels,- krullen, ballen etc,- aan de kabels ingevoerd werden en dat er ook versneld hoogspanningsleidingen ondergronds gelegd werden. Maar niet ieder HS-leiding kan ondergronds. Soms vanwege de hele hoge spanning, >150 kV en soms omdat er domweg ondergrond geen ruimte meer is.
        Ik neem aan dat er wel een vergelijkbaar onderzoek komt, of al gaande is vwb de windturbines en wacht de resultaten ervan met een zekere spanning af.

        Geliked door 1 persoon

  3. We hebben windenergie nodig, dat staat voor mij buiten enige discussie. De discussie moet gaan over waar ze neergezet worden.
    Last van geluid is subjectief, maar voor mij is het -als bewoner van het platteland tussen een stuk of 8 middelgrote windturbines- een zeer, zeer storend geluid wat er voor zorgt dat je niet echt tot rust kunt komen. Het maakt niet uit of het erger of minder erg is dan een snelweg, trein of vliegtuiglawaai: al het voortdurende niet natuurlijke geluid is slecht voor een mens.
    Veel erger vind ik de enorme schade aan het milieu door de productie van windturbines en de zeer slechte arbeidsomstandigheden van veel mensen die in de grondstoffenwinning werken, en de problemen van wat te doen met afgedankte turbines.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Het lawaai blijft een lastig iets. De plek waar de windturbines kunnen staan is dus een moeilijke keuze.

      Ik lees over hergebruik van houten wieken. Dat zou een mooie oplossing kunnen worden.

      Dank voor jouw reactie.

      Vriendelijke groet,

      Geliked door 2 people

      • De zee is heel groot Rob… Dat las ik ook. Maar ik begreep ook dat ze wel veel duurder zijn… Nu nog een oplossing voor een echt groene fabricage… daar heb ik niet veel hoop op.
        Een groet terug, met een stevige bries uit Denemarken

        Geliked door 1 persoon

  4. Suskeblogt zegt:

    Hier staan de windmolens vlakbij de autostrade en het kanaal. Daar woont niemand. Zodoende heeft niemand last van dat geluid die de molens maken.

    Geliked door 1 persoon

  5. Rebbeltje zegt:

    Een goeie actie…want wie er verder van af woont weet niet wat het kan doen met mens en dier 🙂

    Geliked door 1 persoon

  6. Sjoerd zegt:

    Het delven van kolen in de Limburgse Mijnen heeft meer dan 900 mensenlevens gekost…

    Geliked door 1 persoon

  7. gewoonanneke zegt:

    Op vakantie zag ik ook regelmatig windmolen (niet van die hele grote ) bij boerderijen staan. Vond het een beste oplossing samen met zonnepanelen.

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      In de IJsselmeerpolders, het Friese en Groningse platteland en in de kop van Noord-Holland staan legio relatief lage (ashoogte 30 á 35 m) windmolens bij boerderijen. Ik vraag me op dit moment dus af hoe de bewoners ervan het geluid van windmolens ervaren.
      De wieken van de klassieke windmolens maken ook een zoevend geluid, dus daaraan kan de ergernis van het geluid niet liggen lijkt me. Tot nu toe heb ik daar nog niemand over horen klagen. Integendeel, de loftrompet wordt er vaak over gestoken.
      Het enige wat ik me voor kan stellen is dat een klassieke molen minder toeren maken dan een windturbine, maar de windturbine heeft als regel 3 wieken en een klassieke molen 4, wat weer zeggen wil dat de windturbine ruim 30% meer toeren mag maken om een zelfde aantal keren een wiek het mastlichaam te laten passeren. Er is mij ooit eens verteld dat het gezoef van de wieken grotendeels veroorzaakt wordt doordat de individuele wiek het molenlichaam passeert en dat het ‘snijden’ door de lucht maar voor een klein deel verantwoordelijk is voor de ‘zoef’.
      Hoe het met het geluid van de turbine zelf zit; geen idee, maar uit een van de reacties maak ik op dat het wel een hinderlijk geluid is. Dat wil ik op zijn/haar woord geloven.
      Dus misschien toch meer windparken op zee bouwen. De bezwaren van de club die een vrij uitzicht op zee eist ten spijt.

      Geliked door 1 persoon

      • Rob Alberts zegt:

        Geld is heel vaak de oorzaak van een probleem, maar ook de oplossing. Een windturbine op je land levert geld op. En soms is dat voldoende om eventuele ergernis te voorkomen. Voor veel boeren is het gewoon een extra inkomsten geworden.
        Op zo’n zelfde manier zijn er talloze windenergie corporaties in eigendom van de omwonenden. Wijzend naar je eigen windturbine in de buurt en de brandende verlichting in huis geeft sommigen een gevoel van trots maar ook een lagere elektriciteitsrekening.

        Iedereen mag ik het artikel uit de Windvaan van de corporatie https://windvogel.nl/ een wc-eend verhaal noemen. Blijft wel dat er in het land meer dan 200 energiecorporaties van bewoners en omwonendenden zijn ontstaan.
        Windenergie op land of op zee, het is een alternatieven voor fossiele brandstof.

        Technische oplossingen zijn er te ontwikkelen voor heel veel problemen.

        Vriendelijke groet,

        Geliked door 1 persoon

  8. staartje zegt:

    Een goede insteek! Mooi initiatief.

    Geliked door 1 persoon

  9. Anuscka zegt:

    Echtgenoot heeft al gereageerd zie ik. Daar heb ik niets meer aan toe te voegen. Voor deze ene keer dus een stille groet van mij

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.