Een koelkast staat de hele dag hard te werken om te zorgen dat jouw eten zo lang mogelijk meegaat. Om te zorgen dat je koelkast niet onnodig hard werkt, is het slim om de temperatuur van je koelkast niet al te laag te zetten. De beste temperatuur om je koelkast op in stellen is vier graden. Kouder dan dat is echt niet nodig. Sterker nog; op deze temperatuur blijft je eten het langst goed. Tip: wanneer jouw koelkast een draaiknop heeft, kun je het beste een koelkastthermometer gebruiken voor het meten van de temperatuur.
Andere manieren om je koelkast zo energiezuinig mogelijk te verbruiken is door je koelkast goed gevuld te houden. Met de 24/7 economie zijn heel veel winkels lang open. Een te grote koelkast is dus overbodig. Bij een goed gevulde koelkast stroomt er minder warme lucht de koelkast in wanneer je deze opent, en hoeft hij dus minder hard te koelen. Ook slim: laat eten uit de vriezer in de koelkast ontdooien. Zo’n ijskoud bakje houdt je koelkast lekker koel.
Ook een belangrijke tip: om voedselverspilling te voorkomen is overzichtelijk in delen van keukenkastjes en koelkast zin vol. Zo weet je precies wat je in huis hebt, en ga je geen boodschappen doen terwijl je nog genoeg in huis hebt. Leg kort houdbare producten, zoals gesneden groenten of restjes, vooraan in de koelkast. Zo vergeet je ze niet te gebruiken. Neem kliekjes mee als lunch naar je werk, of benoem één dag in de week tot kliekjesdag, waarop je ’s avonds dineert met restjes.
Zorg ook dat je groente en fruit op de goede manier bewaart. De koelkast is namelijk helemaal niet altijd beter. Sommige groente- en fruitsoorten bederven zelfs sneller in de koelkast. Een stelregel is dat alles wat in de supermarkt in de koeling ligt, je thuis ook in de koelkast moet doen. De rest kan prima in de fruitschaal. Aardappelen, knoflook en uien bewaar je het best op een koele, donkere plek zoals een berging, schuurtje of kelder.
Tot slot: je kunt meer invriezen dan je denkt! Van kruiden en smaakmakers zoals gember tot kikkererwten en restjes rijst waar je later nasi van maakt. Verse kruiden kunnen uitstekend als ijsblokjes ingevroren worden. Het kan allemaal in de vriezer. Soms zorgt dat juist voor culinaire verrassingen; van bevroren stukjes banaan kun je heerlijk ijs maken. Pel de banaan wel even voordat je hem invriest.
mogge Rob
ik zal zo weer om eten weg , en dan de kleine koelkast vullen
wist niet dat er een speciale koelkast thermometer bestond , dus de dag weer wat geleerd 🙂
regenachtige groet
LikeGeliked door 1 persoon
De vriezer of het vriesdeel verbruikt het meest. Dat deel zou de beste isolatie moeten hebben. Punt is vaak wel dat de temperatuur tussen koelen en vrizen gekoppeld zijn. Mijn koeldeel staart op 6 graden en daardoor wordt het in het vriesdeel -24 C. Hij staat in de keuken die in directe verbinding met de kamer staat. Helaas geen betere plek. Desondanks is het verbruik 88kWh/jr voor een kleine koelvrieszer. In de folder staat 106. De concurrenten die 2x duurder in aanschaf zijn verbruik 170 tot 230 kWh/jr.
LikeGeliked door 1 persoon
Hier een kleine koelkast zonder vriesvak maar met thermometer en een aparte goed geisoleerde 4 laden vriezer in de “fabriek”.Verder halveer ik grote porties,bv stamppot 1 om direct te eten en 1 in de vriezer, zo gaat niets in de groenbak en scheeld het een x koken,ook fijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb nog een tip, leg eens een zaklamp in je koelkast of vriezer met dichte deur kun je zien of de rubbers nog goed zijn en de rubbers invetten met zuurvrije vaseline houd ze soepel.
LikeGeliked door 2 people
Top!
Mooie aanvullende tip
Dankjewel
Vriendelijke groet,
LikeLike
Laat ik nou spontaan honger krijgen…
LikeGeliked door 1 persoon
Eet smakelijk
Vrolijke groet,
LikeLike
Zo een huishoudelijk lesje…die tip van Bea ga ik zeker eens doen.
LikeLike
Handige tips zijn altijd welkom, maar om het laatste zinnetje moest wel even grinniken.
LikeLike
Fijne tips.
LikeLike
Mooie tips weer Rob! Hier ook een klein koelkastje met vriesvakje, en dat is voor ons tweetjes mee dan genoeg. Het is het enige apparaat dat hier continu aan staat. En oh ja: het internetkastje…
LikeGeliked door 1 persoon
Goed idee van die koelkast pas een nieuwe gekocht dat scheelt ook wel in energie denk ik.
LikeGeliked door 1 persoon
Dis baie handige wenke hierdie Rob, baie dankie.
LikeLike
Vorige week las ik trouwens dat je ook kunt proberen je koelkast niet steeds open en dicht te doen.
Dat schijnt ook energie te vreten.
Dus niet koelkast open, yoghurt pakken, koelkast dicht, yogurt in schaaltje doen, koelkast openen, yogurtpak terugzetten, koelkast sluiten.
Dus gewoon koelkast openen, yoghurt pakken, koelkast niet sluiten, yoghurt in schaaltje doen, yoghurtpak terugzetten, koelkast sluiten 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Deze is nieuw voor mij.
Stille groet,
LikeLike
https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/wat-is-beter-de-koelkast-even-open-laten-of-steeds-open-en-dicht/
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel
LikeLike
De link naar het bewaren van groenten en fruit verwijst naar een website. Maar ik kon de bewaartips niet vinden. Als je nog een ander linkje heb hoor ik het graag.
LikeLike
Ik heb deze weblink voor jou opgezocht: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-bewaren/waar-bewaar-ik-groente-en-fruit.aspx Heb je daar iets aan? Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt voor de moeite Rob. Deze richtlijnen volgde ik al. Ik dacht dat in de genoemde link van jou aanvullende info zou staan.
LikeGeliked door 1 persoon