Energie besparen tip 9

Een koelkast staat de hele dag hard te werken om te zorgen dat jouw eten zo lang mogelijk meegaat. Om te zorgen dat je koelkast niet onnodig hard werkt, is het slim om de temperatuur van je koelkast niet al te laag te zetten. De beste temperatuur om je koelkast op in stellen is vier graden. Kouder dan dat is echt niet nodig. Sterker nog; op deze temperatuur blijft je eten het langst goed. Tip: wanneer jouw koelkast een draaiknop heeft, kun je het beste een koelkastthermometer gebruiken voor het meten van de temperatuur. 

Andere manieren om je koelkast zo energiezuinig mogelijk te verbruiken is door je koelkast goed gevuld te houden. Met de 24/7 economie zijn heel veel winkels lang open. Een te grote koelkast is dus overbodig. Bij een goed gevulde koelkast stroomt er minder warme lucht de koelkast in wanneer je deze opent, en hoeft hij dus minder hard te koelen. Ook slim: laat eten uit de vriezer in de koelkast ontdooien. Zo’n ijskoud bakje houdt je koelkast lekker koel.

Ook een belangrijke tip: om voedselverspilling te voorkomen is overzichtelijk in delen van keukenkastjes en koelkast zin vol. Zo weet je precies wat je in huis hebt, en ga je geen boodschappen doen terwijl je nog genoeg in huis hebt. Leg kort houdbare producten, zoals gesneden groenten of restjes, vooraan in de koelkast. Zo vergeet je ze niet te gebruiken. Neem kliekjes mee als lunch naar je werk, of benoem één dag in de week tot kliekjesdag, waarop je ’s avonds dineert met restjes.

Zorg ook dat je groente en fruit op de goede manier bewaart. De koelkast is namelijk helemaal niet altijd beter. Sommige groente- en fruitsoorten bederven zelfs sneller in de koelkast. Een stelregel is dat alles wat in de supermarkt in de koeling ligt, je thuis ook in de koelkast moet doen. De rest kan prima in de fruitschaal. Aardappelen, knoflook en uien bewaar je het best op een koele, donkere plek zoals een berging, schuurtje of kelder.

Tot slot: je kunt meer invriezen dan je denkt! Van kruiden en smaakmakers zoals gember tot kikkererwten en restjes rijst waar je later nasi van maakt. Verse kruiden kunnen uitstekend als ijsblokjes ingevroren worden. Het kan allemaal in de vriezer. Soms zorgt dat juist voor culinaire verrassingen; van bevroren stukjes banaan kun je heerlijk ijs maken. Pel de banaan wel even voordat je hem invriest.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in energie besparen, Geen categorie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Energie besparen tip 9

  1. Karel zegt:

    mogge Rob
    ik zal zo weer om eten weg , en dan de kleine koelkast vullen
    wist niet dat er een speciale koelkast thermometer bestond , dus de dag weer wat geleerd 🙂

    regenachtige groet

    Geliked door 1 persoon

  2. Ximaar zegt:

    De vriezer of het vriesdeel verbruikt het meest. Dat deel zou de beste isolatie moeten hebben. Punt is vaak wel dat de temperatuur tussen koelen en vrizen gekoppeld zijn. Mijn koeldeel staart op 6 graden en daardoor wordt het in het vriesdeel -24 C. Hij staat in de keuken die in directe verbinding met de kamer staat. Helaas geen betere plek. Desondanks is het verbruik 88kWh/jr voor een kleine koelvrieszer. In de folder staat 106. De concurrenten die 2x duurder in aanschaf zijn verbruik 170 tot 230 kWh/jr.

    Geliked door 1 persoon

  3. matroos zegt:

    Hier een kleine koelkast zonder vriesvak maar met thermometer en een aparte goed geisoleerde 4 laden vriezer in de “fabriek”.Verder halveer ik grote porties,bv stamppot 1 om direct te eten en 1 in de vriezer, zo gaat niets in de groenbak en scheeld het een x koken,ook fijn.

    Geliked door 1 persoon

  4. Sjoerd zegt:

    Laat ik nou spontaan honger krijgen…

    Geliked door 1 persoon

  5. Rebbeltje zegt:

    Zo een huishoudelijk lesje…die tip van Bea ga ik zeker eens doen.

    Like

  6. Herman zegt:

    Handige tips zijn altijd welkom, maar om het laatste zinnetje moest wel even grinniken.

    Like

  7. Anuscka zegt:

    Mooie tips weer Rob! Hier ook een klein koelkastje met vriesvakje, en dat is voor ons tweetjes mee dan genoeg. Het is het enige apparaat dat hier continu aan staat. En oh ja: het internetkastje…

    Geliked door 1 persoon

  8. gewoonanneke zegt:

    Goed idee van die koelkast pas een nieuwe gekocht dat scheelt ook wel in energie denk ik.

    Geliked door 1 persoon

  9. HesterLeyNel zegt:

    Dis baie handige wenke hierdie Rob, baie dankie.

    Like

  10. Spontanity zegt:

    Vorige week las ik trouwens dat je ook kunt proberen je koelkast niet steeds open en dicht te doen.
    Dat schijnt ook energie te vreten.
    Dus niet koelkast open, yoghurt pakken, koelkast dicht, yogurt in schaaltje doen, koelkast openen, yogurtpak terugzetten, koelkast sluiten.
    Dus gewoon koelkast openen, yoghurt pakken, koelkast niet sluiten, yoghurt in schaaltje doen, yoghurtpak terugzetten, koelkast sluiten 🙂

    Geliked door 1 persoon

  11. djaktief zegt:

    De link naar het bewaren van groenten en fruit verwijst naar een website. Maar ik kon de bewaartips niet vinden. Als je nog een ander linkje heb hoor ik het graag.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.