Duurzaam wonen XIX

In deze blogpost in de serie Duurzaam wonen een oudere woning. Leon heeft voor een luxere variant gekozen en extra geinvesteerd in zijn woning. Er zijn nog niet zoveel bedrijven gespecialiseerd in het verduurzamen en de energetransitie. Ook hier heeft thuisbaas.nl vakwerk geleverd.

Leon uit Haarlem ging in 2021 van het gas af met zijn jaren ’30 woning. Hij verwarmt nu met een lucht-waterwarmtepomp en infraroodpanelen. Door de ondersteuning van Thuisbaas was alles in een week geregeld. Hij vertelt hoe het allemaal bevalt. 

Hoe kwam je eigenlijk op het idee om van het gas af te gaan?

“Onze gasketel begon aardig oud te worden en het voelde niet goed om een nieuwe fossiele ketel op te hangen.”

Voor welke aardgasvrije oplossing ben je gegaan?

“Een lucht-water warmtepomp en infraroodpanelen. En natuurlijk een inductiekookplaat. En Zonnepanelen.”

Moest je nog veel aanpassen om je woning klaar te maken voor warmtepompen?

“Nee, ons jaren 30 huis was al voldoende geïsoleerd. HR++ glas, spouwmuur isolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Gewone isolatie dus. We hoefden geen extreme dikke isolatie of ventilatiesystemen te nemen zoals vaak gezegd wordt.”

Maakt je warmtepomp geluid?

“Uiteraard. De binnenunit maakt ongeveer even veel geluid als de CV ketel, het geluid van de buitenunit hangt af van de buitentemperatuur. Boven 6 graden is het een zacht ruisend windje, bij lagere temperaturen een windkrachtje 4 ruis plus een lichte brom. We hebben een van de stilste warmtepompen die er zijn op de markt en slapen met open raam erboven. De warmtepomp staat op het terras in de achtertuin.”

Wat heeft het je gekost, en verdien je dat terug?

“Ongeveer 25K. Daarin zitten ook enkele speciale wensen (duurdere Jaga radiatoren met geavanceerde regeling en aansluiten van onze zonneboiler op de warmtepomp). En je betaalt bij Thuisbaas.nl voor het ontzorgen en in één week gasloos worden.

Onze maandlasten zijn gedaald van 120 euro naar 30 euro per maand.”

Waren er nog dingen lastig, of viel het mee?

“De tegenstrijdige adviezen van installateurs waren zeer boeiend. Uiteindelijk heeft Thuisbaas.nl ons geholpen met een totaaladvies en ontzorging. Vanaf toen ging het allemaal heel makkelijk.”

Misschien wel het belangrijkste: ben je er blij mee?

“Jazeker! Niet alleen vallen nu de rookwalmen op bij alle schoorstenen met een gasketel. Ook het comfort is toegenomen: de douche heeft een iets hardere en warmere straal, en het huis is overal altijd warm omdat een warmtepomp altijd zachtjes zijn werk doet, ook in de nacht.”

Heb je nog tips voor anderen die ook overwegen om van het gas af te gaan?

“Kijk niet naar terugverdientijd, maar naar het gasloos zijn als doel. Bij een auto kijk je ook niet naar terugverdientijd (dan zou immers iedereen fietsen en met OV gaan), maar naar het doel van vrijheid, comfort, etc.”

Voor foto’s en technische details verwijs ik naar de volgende website:

Het originele artikel heb ik overgenomen van:

https://www.hieropgewekt.nl/bewonerservaringen/leons-jaren-30-woning-is-van-het-gas-met-een-warmtepomp-en-infraroodpanelen

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Duurzaam wonen XIX

  1. Karel zegt:

    ha die Rob ik fiets en OV
    er zal veel kaf tussen het aanbod van installateurs zijn

    rustige zondag groet

    Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      Dat heb je altijd met een nieuwe mark. Ik maakte het mee tijden de periode dat ‘betonrot’ zich een plaatsje verwierf in de dikke van Dale, -als civiele technieker heb ik het liever over rot beton, de bacillus concretivorus bestaat bij mijn weten niet-, en veel schilders die het plamuren onder de knie hadden zich opeens betonreparateur noemden en zich ongegeneerd “de oplossing voor al uw betonproblemen” noemden. Die lieden hadden vaak de basale kennis voor dat vak nog niet, maar konden als geen ander, oneffenheden voor enige tijd aan het gezicht onttrekken.
      Iets vergelijkbaars zal zich nu ook op de op de warmtepompenmarkt voordoen. Er zullen ongetwijfeld veel gasfitters zijn die uitstekend een geiser aan kunnen sluiten, maar weinig benul hebben van warmtepompen, maar desondanks zichzelf wel opwerpen als deskundige, in de wetenschap dat de klant er vaak nog minder van af weet. Leitmotiv: na ons de zondvloed.
      Voor zonnepanelen is een vergelijkbaar verhaal op te hangen.

      Geliked door 2 people

  2. Rebbeltje zegt:

    De beste wensen voor 2023

    Like

  3. Anuscka zegt:

    Altijd lezenswaardig, deze blogs. Maar ‘het huis is altijd overal warm’, dat vind ik dan weer niet zo nodig… BEN je altijd overal? Nee dus…

    Like

  4. interessant om lezen Rob

    Maar hoe zit het met het elektriciteitsverbruik?

    groeten

    Like

    • Willem zegt:

      Die zal gegarandeerd hoger uitvallen. Ik wacht ook met spanning de jaarafrekening af, sinds ik ca 3/4 jaar geleden op inductie ben gaan koken.
      Door gebruik van ledverlichting en slimmer belichten heb ik mijn verbruik de afgelopen 25 jaar behoorlijk weten de verminderen, maar zal er niet van staan te kijken dat het verbruik het afgelopen toegenomen is.
      Door de royale overproductie van mijn zonnepanelen maak ik me geen zorgen, maar reken er wel op dast mijn veranderde koken een behoorlijke hap genomen heeft van de overproductie.
      En nee, ik ben geen boekhouder die elke maand nauwkeurig bijhoudt wat het verbruik is; heb daar het geduld en ook het talent niet voor.

      Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      De cijfers van deze woning heb ik niet.
      Voor mijn eigen woning kan ik over 2022 melden dat ik 2.048 kWh heb verbruikt. De teruglevering was 2.939 kWh, dat geeft een negatief nettoverbruik van 891 kWh.
      Per 01-01-2023 heb ik een nieuw variabel contract. Voor januari en februari kreeg ik half december de tarieven door gestuurd. Waarbij i ook een bericht ontving dat de netkosten verhoogd worden.

      Al met al is er geen peil te trekken op de tarieven.

      Duurzame groet,

      Like

      • Willem zegt:

        Heb het ook al lange tijd geleden opgegeven om de vaak onnavolgbare wegen van de overheid te kunnen begrijpen. Het enige wat mij wel duidelijk is dat ze erg goed zijn in het geven van een sigaar(tje) uit eigen doos.
        De afgelopen maand kreeg ik ook een brief met de nieuwe tarieven erin vermeld, en de overheid had twee belastingen geschrapt in ruil voor verhoging van twee andere belastingen op de energie van resp. 25% en 33%.
        Om in tabakstermen te blijven; de overheid deelt een bolknak uit, maar wil wel een cigarillo terug. Alleen banken zijn nog geraffineerder; die lenen je met graagte een paraplu, maar bij dreigende regen willen ze die op stel en sprong terug.

        Like

  5. Sjoerd zegt:

    Jammer dat die niet in het zuiden werken…

    Like

  6. djaktief zegt:

    Heel interessant artikel weer Rob.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.